Objavte to NAJ zo Slovenska: 9 NAJlepších vodných nádrží na letné osvieženie

Uprostred horúcich letných dní nie je nič príjemnejšie, než sa schladiť v osviežujúcej vode jazera obklopenom krásnou krajinou. Ak aj vy milujete kúpanie v prírode - zbystrite! Prinášame vám prehľad tých najlepších vodných nádrží na Slovensku.
Objavte to NAJ zo Slovenska: 9 NAJlepších vodných nádrží na letné osvieženie

Zaslúžite si poriadne letné osvieženie! Vyrazte za ním na tie najlepšie vodné nádrže na Slovensku.

Tajchy

1. Štiavnické tajchy

Nádherná príroda v okolí Banskej Štiavnice - mesta zapísaného na Zoznam svetového dedičstva UNESCO - je dodnes pretkaná unikátnou sieťou 24 jazier. Ich pôvod nie je prírodný, všetky jazerá nazývané tajchy vznikli v 18. storočí pre potreby baníctva. Voda v nich doslova zachránila baníctvo v tomto regióne - nahradila silu ľudí a koní pri odčerpávaní podzemnej vody z baní aj pri poháňaní hámrov i mlynov. Dnes už umelé jazerá neslúžia pôvodnému účelu, ich harmonické prostredie a trblietajúce sa vodné hladiny každoročne vyhľadávajú stovky návštevníkov. Miestni aj turisti milujú kúpanie sa v ich sviežej vode, člnkovanie i rybárčenie. V zime zas tajchy lákajú na romantické prechádzky a korčuľovanie po zamrznutých hladinách. K mnohým tajchom sa dá ľahko dostať peši, tajch Veľká vodárenská s vodou tyrkysovej farby je od Námestia sv. Trojice vzdialený len 15 minút chôdze. Čarokrásne okolie je naviac pretkané turistickými chodníčkami i cyklotrasami.

Liptovská Mara

2. Liptovská Mara

K letnej turistike na Liptove rozhodne patrí aj ochladenie sa v našej najväčšej vodnej nádrži nazývanej aj “liptovské more”, ktorú nájdete medzi Liptovským Mikulášom a Ružomberkom. Umelo vybudovaná vodná nádrž Liptovská Mara vznikla ako protipovodňová ochrana a dnes slúži aj na výrobu vodnej energie. Pri jej výstavbe bolo zaplavených 13 okolitých obcí, z toho 12 úplne. Tie najcennejšie pamiatky z nich si môžete prehliadnuť v Múzeu liptovskej dediny v Pribyline (24 km). Milovníci vodných športov Liptovskú Maru navštevujú hlavne pre kúpanie, láka ich tiež rybolov, člnkovanie, surfovanie či jazdu na vodných skútroch. Skúsiť si tu môžete tiež jachting či windsurfing, potrebné športové vybavenie vám požičajú v Liptovskom Trnovci. Ak túžite po romantike, vydajte sa na plavbu výletnou loďou po trblietajúcej sa hladine priehrady.

Pri návšteve Liptovskej Mary sa rozhodne musíte odfotiť aj pri ikonickej veži kostola Panny Márie.

Pozrite sa na tipy, kde sa ubytovať, aby ste k najkrajším prírodným kúpaliskám na Slovensku mali skutočne blízko.

Domaša

3. Veľká Domaša

Jagavá kráska východu, vodná nádrž Veľká Domaša postavená na rieke Ondava, sa rozprestiera v krásnom horskom prostredí Ondavskej vrchoviny. Jej voda si drží teplotu až 23 °C, čím sa radí k najteplejším priehradám na Slovensku. Plávanie vám spríjemní tiež nová umelá pláž, skúsiť vám tu odporúčame aj windsurfing. Priehrada je výnimočná nezvyčajne čistou a modrozelenou vodou, ktorá sa pýši skvelou samočistiacou schopnosťou. Aj vďaka nej obýva vodu viac než 23 druhov rýb ako sumce, šťuky, zubáče či kapre. Z možností vodnej zábavy si tu jednoducho nebudete vedieť vybrať, ktorú skúsiť skôr.

Orava

4. Vodná nádrž Orava

Rozprávková Orava je skvelým miestom na dovolenku nielen pre rodiny, ale aj pre romantikov a milovníkov turistiky. Majestátny hrad, slávna Oravská lesná železnica aj či očarujúca spleť turistických chodníkov patria len k niektorým z mnohých lákadiel regiónu. V horúcich dňoch sa zastavte pri obľúbenej vodnej nádrži Orava, ktorá je z južnej strany obklopená rekreačnými plochami. Svieža voda vás zláka na plávanie či k vodným športom, úžasným zážitkom je aj plavba loďou. Zaujímavá je i samotná história priehrady. Tá vznikla kvôli potrebe protipovodňovej zábrany, pri jej výstavbe však museli byť zatopené okolité obce. Nad hladinu z nich vyčnieva už len vrchol kopca nad obcou Slanica, ktorý dnes vyzerá ako ostrov - preto dostal aj názov Slanický ostrov či Ostrov umenia. Obľúbený turistický cieľ navštívte kvôli kostolu z 18. storočia s expozíciou slovenskej ľudovej plastiky a maľby.

Pozrite sa na tipy, kde sa ubytovať, aby ste k najkrajším prírodným kúpaliskám na Slovensku mali skutočne blízko.

Palcmanská Maša

5. Palcmanská Maša

Priam ako v raji sa budete mať pri opaľovaní sa a relaxácii na brehoch vodnej nádrže Palcmanská Maša. Nachádza sa totiž priamo v jednom z našich najkrajších národných parkov, uprostred podmanivého Slovenského raja. Vodná nádrž vznikla na rieke Hnilec kvôli regulácii vody aj pre potreby elektrárne v Dobšinej. V súčasnosti je to tiež obľúbeným miestom oddychu aj otužovania - o Palcmanskej Maši sa hovorí, že ide o najchladnejšiu vodnú nádrž na Slovensku.

Pozrite sa na tipy, kde sa ubytovať, aby ste k najkrajším prírodným kúpaliskám na Slovensku mali skutočne blízko.

Senec

6. Slnečné jazerá | Senec

Slnkom zaliaty Senec si každý rok užíva priemerne až 2 000 hodín bez mrakov, kvôli čomu je známy aj ako najslnečnejšie miesto na Slovensku. Tešia sa tomu aj Slnečné jazerá, ktoré ponúkajú vodnú zábavu pod jasným nebom až na ploche 120 ha. Do sýtosti ti tu užite nielen kúpanie vo vode s teplotou až 25 °C, ale tiež opaľovanie, člnkovanie, windsurfing alebo rybolov. Pri mierne zvažujúcich sa plážach pokrytých mäkkou trávou, aké obľubujú obzvlášť rodiny s malými deťmi, ľahko nájdete i ihriská na volejbal, minigolf, tenis či obrí šach. Niet divu, že Slnečné jazerá vzdialené len 25 km od Bratislavy patria k najnavštevovanejším letným cieľom na Slovensku.

Pozrite sa na tipy, kde sa ubytovať, aby ste k najkrajším prírodným kúpaliskám na Slovensku mali skutočne blízko.

Váh

7. Kameňolom Rieka

Skutočne unikátnym miestom, kde na kúpanie nezabudnete dokonca života, je rozhodne zatopený kameňolom Rieka. Nájdete ho tesne za hranicou Liptova, medzi obcami Šútovo a Rieka. Odporúčame urobiť si tu zastávku počas horúcich dní cestou od 7,5 km vzdialeného Šútovského vodopádu - po letnej turistike vám určite padne vhod osvieženie v čistej vode tyrkysovej farby. Zohrievajú ju nielen slnečné lúče, ale aj všadeprítomné skaly, ktoré celý deň sálajú nazbierané teplo. Počas kúpania sa či vodných športov sa pokochajte aj krásnou scenériou. Aj vám kúpalisko v kameňolome pripomína zábery z nesmrteľných westernov?

Ak do kameňolomu Rieka prichádzate za bronzovým opálením, ste na správnom mieste. Vaša pokožka môže byť na konci dňa krásne opálená aj bez otravných prúžkov bielej pokožky. Zavítajte preto na dobre skrytú nudistickú pláž na opačnej strane kameňolomu. O svoje súkromie sa báť nemusíte - z klasickej pláže nie je na tú nudistickú vôbec vidno.

Pozrite sa na tipy, kde sa ubytovať, aby ste k najkrajším prírodným kúpaliskám na Slovensku mali skutočne blízko.

Počúvadlo

8. Počúvadlo

Počúvadlo patrí k najznámejším a turistami najviac vyhľadávaným tajchom v okolí Banskej Štiavnice. Svoju popularitu si vyslúžil nielen kvôli sviežej vode obklopenej príjemným prostredím, ale tiež pre dostatok reštaurácii a hygienických zariadení v okolí, čo ocenia hlavne rodičia s malými deťmi. Tajch Počúvadlo lemujú aj dva zaujímavé turistické chodníky - Lesnícky náučný chodník a náučný chodník Sitno, ktorý vás dovedie k rozhľadni aj hradu Sitno. Celou cestou sa budete kochať nespútanou prírodou chránenej krajinnej oblasti Štiavnické vrchy.

Kalpašské jazerá

9. Kolpašské jazerá

Tento názov nesú ďalšie dve jazerá zo systému tajchov v okolí Banskej Štiavnice. Veľké Kolpašské jazero (hovorovo pomenované aj Banský Studenec podľa neďalekej obce) je obľúbeným rajom rekreantov. Svoju dobrú povesť si získalo nielen pre najteplejšiu vodu v okolí, ale tiež tichým a málo navštevovaným prostredím. Milovníkov vodných športov tu milo prekvapia aj kabínky na prezliekanie. Menšie Kolpašské jazero zas pravidelne lemujú trpezlivé postavy rybárov. Pri štiavnických tajchoch si tak oddýchne každý podľa svojich predstáv - stačí si vybrať správne jazero.

Autor článku:

Aktualizované: 20. 4. 2024

Články, ktoré by vás mohli zaujímať

Objavujte Slovensko s Travelkingom

Vyberajte z jedinečných a overených pobytov

Zabudli ste heslo?

Získajte nové!

Môžete sa prihlásiť aj pomocou sociálnej siete:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Chcem sa registrovať

Alebo sa zaregistrujte pomocou sociálnych sietí:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Zabudli ste heslo?

Nevadí! Stačí zadať váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoríte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet