Objavte to NAJ zo Slovenska: 7 NAJznámejších miest, ktoré by mal každý za život navštíviť

V srdci Európy je ukrytých množstvo kultúrnych a prírodných pokladov, o ktorých netušia nielen v cudzine, ale často ich nepoznáme ani my sami. Ktoré z týchto známych i menej známych miest ste už stihli navštíviť vy?
Objavte to NAJ zo Slovenska: 7 NAJznámejších miest, ktoré by mal každý za život navštíviť

Tak malá krajinka, akou je Slovensko, ponúka až prekvapivo obrovské množstvo unikátov. Už len preskúmať všetkých 425 kaštieľov a 220 hradov a hradných zrúcanín je veľkou výzvou. Začnime teda tým najväčším z nich...

Spišský hrad

1. Spišský hrad a okolie

Najväčší hradný stredoveký komplex v strednej Európe patrí zároveň i do prvej desiatky najväčších hradov na svete vôbec. Nie je sa tak prečo diviť, že bol zaradený do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO. Naopak, prekvapením pre niektorých môže byť fakt, že Spišský hrad v skutočnosti leží na území Košického, a nie Prešovského kraja, ako sa mnohí domnievajú. Jeho vybudovanie sa datuje do 12. storočia a posledné stavebné práce na ňom vykonali ešte Thurzovci a Csákyovci. V priebehu času ho postihol požiar a komplex bol zničený, odvtedy boli na ňom vykonané mnohé opravy a rekonštrukcie.

Areál rozprestierajúci sa na ploche 4 hektárov je v súčasnosti sprístupnený aj verejnosti. Výstup k hradu nie je náročný - zaparkovať sa dá priamo pod objektom, odtiaľ to budete mať asi 10 minút pešo.

Záujem návštevníkov nevzbudzuje len majestátna zrúcanina Spišského hradu, ale aj jeho okolie. Spišské Podhradie a Spišská Kapitula upútajú pozornosť najmä tých, ktorí sa zaujímajú o historické sakrálne pamiatky. Veriaci zas mieria na Mariánsku horu v historickom meste Levoča. Toto významné pútnické miesto každoročne prvú júlovú nedeľu hostí státisíce pútnikov z rôznych kútov Európy. V roku 1995 sa tejto udalosti zúčastnil dokonca aj sám pápež Ján Pavol II.


Slovenský ráj

2. Slovenský raj

Nemusíme sa presúvať ďaleko z východnej časti Slovenska, aby sme narazili na ďalší skvost. Atraktívnym cieľom pre turistov je aj Slovenský raj. Ten bol v roku 1964 vyhlásený za chránenú krajinnú oblasť a v roku 1988 za národný park. Hoci je chráneným územím, ostal pre návštevníkov sprístupnený vďaka hustej sieti turisticky značených chodníkov. Naprieč menej priechodných úsekov sú nainštalované kovové mostíky a lávky, reťaze, rebríky a stúpačky. Obdivovať tu môžete čarovnú prírodnú scenériu vytvorenú z hlboko zarezaných riečnych kaňonov, nekonečných krasových planín, vodopádov a v neposlednom rade nádhernej fauny a flóry.

Obľúbeným vyhliadkovým bodom je potom napríklad Tomášovský výhľad. Z výšky 146 metrov sa vám pri dobrom počasí môže naskytnúť výhľad až na Vysoké Tatry.


Vlkolínec

3. Vlkolínec (tzv. „živá obec“) a Čičmany

Vedeli ste, že tento klenot slovenskej ľudovej architektúry zapísaný v Zozname UNESCO je dodnes obývaný? Miestni obyvatelia sa snažia zachovávať pamiatkovú rezerváciu v nezmenenej podobe a chrániť tak kultúrne dedičstvo. Odporúčame vám počas návštevy nevynechať zrubovú dvojpodlažnú zvonicu z roku 1770. Váš zážitok bude ešte umocnený, ak túto malebnú dedinku navštívite počas sviatkov ako napr. fašiangy či majáles. Stále sa tu totiž praktizuje veľa tradícií a zvyklostí našich predkov. Nad Vlkolíncom navyše nedávno otvorili vyhliadku Sidorovo, z ktorej môžete obdivovať Veľkú Fatru, Nízke Tatry, Tatry a veľkú časť Liptova. Výstup potrvá približne 1,5 hodiny a zvládnuť by ho mali aj tí najmenší.

Podobne ako Vlkolínec, aj dedinka Čičmany vyniká jedinečnou ľudovou architektúrou, vďaka ktorej sa akoby premiestnite v čase. Jej charakteristický ráz vychádza z bielej ornamentálnej výzdoby dreveníc. Podobná ornamentika sa potom nachádza aj na výšivkách čičmanských krojov či obrusov.


Banská Štiavnica

4. Banská Štiavnica

Ťažba drahých kovov má na Slovensku dlhú a silnú tradíciu. Reprezentantom banského remesla je nepochybne nádherná Banská Štiavnica. Tá sa nazývala tiež „strieborným mestom“ z dôvodu prevažného výskytu tejto rudy. Mestu spolu s technickými pamiatkami v okolí sa dostalo významného uznania zaradením do Zoznamu svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO. Mestská pamiatková rezervácia obsahuje neuveriteľných 360 pamiatkových objektov. O prosperite a bohatstve v minulosti svedčia aj dve neskororománske baziliky, vzdialené od seba navzájom len 500 metrov. Navyše sa miesto rozprestiera v lone úchvatných Štiavnických vrchov, čo mu dodáva ešte viac impozantnosti. Počas výletu v tomto nádhernom mestečku sa teda nudy rozhodne obávať nemusíte.

V Banskej Štiavnici narazíte aj na istú zvláštnosť - ručičky na radničných hodinách sú nasadené opačne, a teda veľká ukazuje hodiny a malá minúty. Príčina tejto anomálie nie je potvrdená, avšak tradujú viaceré zaujímavé verzie.


Zámok a ZOO v Bojniciach

5. Zámok a ZOO v Bojniciach

Ak sa ocitnete v okolí Bojníc, návšteva zámku z 11. storočia je azda samozrejmosťou. Nie je sa ani čomu čudovať - zámok v Bojniciach je ozajstným klenotom. Predstava toho, ako kedysi žili princezné v „rozprávkových“ komnatách, bude pre budúce generácie čoraz náročnejšia. Našťastie, obraz noblesného spôsobu života aristokracie z dávnej minulosti, sa podarilo na Bojnickom zámku celkom verne zachovať. Výlet zaujme všetky vekové kategórie - okrem pamiatok si môžete v okolí pozrieť aj ukážky historického šermu či sokoliarov.

Bojnická ZOO je zas najstaršou a nanajvštevovanejšou zo všetkých zoologických záhrad na Slovensku. Otvorená je celoročne a zastrešuje chov až 430 druhov živočíchov (napr. slony africké či antilopy bongo), medzi nimi aj ohrozené druhy. Ako jediná štátom zriadená zoologická záhrada na Slovensku zabezpečuje aj trvalú starostlivosť o hendikepované zvieratá, a to v rámci prevádzky rehabilitačnej stanice pre zranené vzácne živočíchy.


Jeskyně

6. Jaskyne

Vedeli ste, že na Slovensku bolo objavených už takmer sedem tisíc jaskýň? Najhustejšia sieť podzemných priestorov (až 1 110 jaskýň a priepastí) sa nachádza na juhu krajiny. Komplex jaskýň a priepastí Slovenského krasu sa dlho pýšil aj rekordom v Guinessovej knihe. Titul najvyšší sintrový stĺp na svete dlho patril práve kvapľu v Krásnohorskej jaskyni.

Dobšinská ľadová jaskyňa sa nachádza v už spomínanom Slovenskom raji. Ako názov napovedá, vyniká objemom zamrznutej plochy, ktorá si udržiava hrúbku ľadu na mnohých miestach až desiatky metrov (najhrubšia nameraná časť - až 26,5 m vo Veľkej sieni). Príčinou toho, že ani v lete tu teplota nevystúpi nad 0° C je tvar jaskyne, ktorá od vchodu postupne klesá.

Málokto vie, že taká Ochtinská aragonitová jaskyňa na strednom Slovensku je dokonca raritou svetovej úrovne. Bohatstvo, ktoré ukrýva, spočíva v jedinečnej aragonitovej výplni, ktorá vo forme ihličkovitých útvarov podobným trsom koralov bielej farby vytvára pozoruhodné úkazy. Verejnosti je sprístupnených 230 metrov z celkovej tristometrovej dĺžky jaskynných priestorov. Zaujme najmä časť, kde v pukline na strope vo svetle lámp žiaria biele aragonitové strapce, tzv. „Sieň Mliečnej dráhy“.


Záhada zvaná Megoňky

7. Záhada s názvom Megoňky

Na Kysuciach neďaleko Čadce objavili ešte v 80. rokoch unikátny prírodný úkaz, ktorý bol v roku 2003 vyhlásený za prírodnú pamiatku. Nálezisko známe ako Megoňky bolo plné pieskovcových útvarov vajcovitého až guľovitého tvaru s priemerom 10 až 260 cm. Odvtedy boli mnohé z nich prevezené na rôzne expozície. Ich pôvod nie je dodnes jednoznačne vysvetlený. Geológovia však predpokladajú, že vznikli v pravekom mori postupným nabaľovaním na jadro pohybmi vody na morskom dne. Chcete sa o unikátnych kamenných guliach „Megoňkách“ dozvedieť viac? Ďalšie zaujímavosti nielen o nich nájdete v našom článku Objavte to NAJ zo Slovenska: 7 NAJneobyčajnejších úkazov z kameňa.



Týmto určite kompletný zoznam nekončí, ale keďže ten by bol vyčerpávajúco dlhý, tu radšej zabrzdíme. Ak máte tipy na ďalšie miesta, ktoré by bola škoda na cestách po Slovensku vynechať, pokojne sa o ne podeľte s nami v komentároch.


Bonusová otázka na záver:

Viete, kde hľadať najstaršiu nepretržite fungujúcu mincovňu na svete? Malá nápoveda - mince v nej začali raziť už v roku 1328. Nebudeme vás trápiť..., keďže sa mince v Kremnici vyrábajú už takmer 700 rokov, je Kremnická mincovňa skutočne jedným z najdlhšie fungujúcich podnikov v histórii.

Autor článku:

Aktualizované: 16. 4. 2024

Články, ktoré by vás mohli zaujímať

Objavujte Slovensko s Travelkingom

Vyberajte z jedinečných a overených pobytov

Zabudli ste heslo?

Získajte nové!

Môžete sa prihlásiť aj pomocou sociálnej siete:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Chcem sa registrovať

Alebo sa zaregistrujte pomocou sociálnych sietí:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Zabudli ste heslo?

Nevadí! Stačí zadať váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoríte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet