Objavte to NAJ zo Slovenska: 7 NAJneobyčajnejších úkazov z kameňa

Už sme zistili, že Slovensko priam prekypuje svetovými raritami a unikátmi. Tentoraz sa spolu s nami vydajte na výlet k výnimočným skalným obydliam i celým mestám, a prečítajte si o nerozlúštených záhadách. Hlavnú úlohu hrajú skaly a kamene.
Objavte to NAJ zo Slovenska: 7 NAJneobyčajnejších úkazov z kameňa

Spoznajte neobyčajnú tvár kameňa a vydajte sa za najneobyčajnejšími kamennými úkazmi na Slovensku. Ktoré tú sú? Čítajte ďalej!

Kamenné obydlia Brhlovce

1. Skalné obydlia v Brhlovciach

Za neobvyklým dielom ľudskej tvorivosti sa vydajte do obce Brhlovce vzdialenej len necelých 20 km od kúpeľných Dudiniec. Narazíte tam na skalné masívy vytvorené v treťohornom období sopečnou činnosťou, ktoré ale robí výnimočnými aj niečo iné ako ich pôvod. V útrobách masívu sa nachádzajú skalné obydlia vytesané za stále neobjasnených okolností. Niektoré zo skalných domov sú dodnes obývané a miestni na ne nedajú dopustiť pre stálu teplotu miestností. Navštívte obzvlášť dom číslo 142, spoznáte ho podľa najzachovalejšieho dvoru, a tiež vďaka Tekovskému múzeu, ktoré má v domci svoje expozície. Za výkladu sprievodkyne si tu pozrite rôzne kamenné nástroje, ľudový nábytok, hrnčiarske výrobky či kuchynský inventár a dozviete sa aj čosi o podivuhodnej histórii kamenných obydlí. Súčasťou domu je i letná kuchynka a hospodárske priestory, v ďalších kamenných obydliach dnes môžete naraziť aj na vínne pivnice.

Otváracia doba v letnej sezóne:

  • PO-NE: 9:00 - 16:00 hodín

Vstupné:

  • Dospelá osoba 1 €, dieťa 0,50 €.

Pozrite sa na tipy, kde sa ubytovať, z ktorých budete mať naše skalné unikáty skutočne blízko.


Krátery Ružbachy

2. Ružbašské krátery

Kamenné krátery pripomínajú mnohým návštevníkom Vyšných Ružbachov útvary staré tisíce rokov. Nenechajte sa však oklamať ich zjavom - Ružbašské krátery nemajú nič spoločné so sopkami a ich činnosťou. Všetky vznikli prepadnutím travertínových kôp, ktoré sa vyzrážali z minerálnej vody bohatej na vápnik. Dnes je okolie Vyšných Ružbachov známe pre 4 veľké a niekoľko menších kráterov. Všetky z nich sú suché až na jeden nesúci trefné meno Kráter. Na jeho mieste sa prepadnutý travertín vyplnil minerálnou vodou a dnes vzniknuté jazierko ho obdivuje množstvo turistov. Vďaka svojmu úctyhodnému priemeru až 20 m a hĺbkou 2 až 3 metre je najväčším jazierkom svojho druhu na Slovensku a možno i v strednej Európe. Jeho voda naviac nezamŕza ani v zime vďaka množstvu minerálnych látok a stálej teplote okolo 23 °C. Na kúpanie sa v Kráteri ale zabudnite - je zakázané. Za pozornosť stojí aj rozmerný Kaplnkový kráter pomenovaný podľa kaplnky stojacej na jeho okraji. Rozmermi 51 x 32 mm a hĺbkou 4,5 metra je najväčším útvarom svojho druhu na Slovensku. Kráter Smerdžonka zas dostal pomenovanie „Jama smrti“ kvôli oxidu uhličitému, ktorý z neho dodnes uniká.


Šomoška

3. Kamenný vodopád pod hradom Šomoška

Ďalší neobyčajný prírodný úkaz, tentoraz z rúk matky prírody, objavíte neďaleko obce Šiatorská Bukovinka blízko hraníc s Maďarskom. Vydajte sa náučným chodníkom dlhým 1,6 km do národnej prírodnej rezervácie Šomoška. Cestička vás čoskoro zavedie ku kamennému moru pozostávajúce zo skalných kvádrov a kociek, ktoré sa rozlieha na ploche až 100 x 40 m. O niečo ďalej narazíte na hlavnú atrakciu lokality - mohutný čadičový vodopád týčiaci sa až do výšky 9 m. Vznikol sopečnou činnosťou asi pred 4 miliónmi rokov, keď tečúca láva z vtedy aktívnej sopky začala tuhnúť a vytvorila pravidelné prúdy päť až šesťbokých stĺpov. Tie dnes mnohým pripomínajú vodopád. Nad vodopádom navštívte tiež zrúcaniny gotického hradu Šomoška, k jeho výstavbe poslúžili aj sopečné skaly z priľahlého kamenného mora.


Súľovské skaly

4. Súľovské skaly

Aj Slovensko sa môže pochváliť svojím unikátnym skalným mestom. Pripomínajú ho Súľovské skaly ležiace neďaleko Žiliny, len 38 km od Rajeckých Teplíc. Svoj výlet za kamennými krásami Strážovských vrchov začnite cestou po náučnom chodníku s dĺžkou 7,5 km a so 17 informačnými panelmi. Stredne náročná trasa preverí vašu kondičku a zavedie vás priamo do národnej prírodnej rezervácie Súľovské skaly (alebo Súľovské vrchy), kde budete stáť tvárou v tvár skalným monumentom. Narozdiel o mnohých kamenných miest sú Súľovské skaly vytvorené zo zlepenca, ktorý po stáročia opracovávali živly a prírodné vplyvy ako voda, ľad či vietor. Poddajnému materiálu tak vdýchli nevídané tvary skalných veží lemovaných roklinami, aj podoby ihiel, kamenných veží, brán aj okien. Veľa z nich si pre svoje podoby vyslúžili názvy podľa zvierat i osobností, kochať sa tu môžete výhľadom na skalu s názvom Sova či Smrečok, jeden útvar nesie meno aj našej významenej panovníčky Márie Terézie. Mnohí návštevníci pokladajú za najkrajší útvar 13 m vysokú Gotickú bránu. Cesta skalným mestom vám ukáže viac, než len fotogenické skalné veže - pri túre neobíďte ani zrúcaniny Súľovského hradu, nádherný Súľovský vodopád či voľne prístupnú jaskyňu Šarkania diera.

Súľovské skaly ponúkajú výnimočný pohľad nielen na podivuhodne tvarované nerasty, zaujme vás tu aj rastlinné bohatstvo krajiny. Oblasť sa pýši najbohatším náleziskom orchideí na Slovensku.

Pozrite sa na tipy, kde sa ubytovať, z ktorých budete mať naše skalné unikáty skutočne blízko.


Bešeňovské travertíny

5. Bešeňovské travertíny

Obec Bešeňová sa môže pochváliť nielen termálnou vodou, ale aj s ním súvisiacim unikátom - významným náleziskom travertínu, ktorý vyzrážaním termálnej vody vzniká. Vzácne „sladkovodné“ vápence sa rozliehajú na ploche veľkej až 3,18 ha a prezrieť si tu môžete štyri samostatné celky nazývané Červené terasy, skalka Kaplnka, travertínový kráter Bazén a Biele terasy. Každý návštevník si hneď všimne pestrú farebnú škálu, ktorými travertíny hýria. Okolie prameňa je vďaka železu sfarbené sýtou červenou, smerom od prameňa sú odtiene svetlejšie. Za žlté, biele či svetlohnedé sfarbenie zas môžu horčík a síra. Všimli ste si krásny lesk travertínov? Môže zaň minerálna voda, ktorá po ich povrchu neustále steká.

Dnes je oblasť Bešeňovských travertínov vyhlásená za prírodnú pamiatku, v minulosti sa však zvláštne sfarbené vápence ťažili. Vyleštené a spracované úlomky z nich tvoria dosky zdobiace budovu Univerzity Komenského v Bratislave a dokonca Palác národov v švajčiarskej Ženeve!

Pozrite sa na tipy, kde sa ubytovať, z ktorých budete mať naše skalné unikáty skutočne blízko.


Sandberg

6. Pieskový vrch Sandberg v Devínskej Kobyle

Za piesočnými dunami a slnkom vyhriatym pieskom nemusíte chodiť tak ďaleko, ako sa na prvý pohľad zdá. Kúsok vlastnej „slovenskej púšte“ nájdete len 15 km za Bratislavou, v národnej prírodnej rezervácii Devínska Kobyla. Svoju cestu začnite po 4 km dlhom náučnom chodníku, cesta vám ukáže jedinečné územie bohaté na vzácnu a pestrú flóru. Pospolu tu žije až 234 druhov húb, 110 druhov lišajníkov, 100 druhov machov a 1 100 druhov rastlín, medzi nimi aj niekoľko druhov dubov. Počas výletu nevynechajte hlavné lákadlo - pieskový vrch Sandberg obklopený zlatistým pieskom. Pozostáva z horninových zvyškov z treťohorného mora uložených do vodorovných vrstiev, ich vek sa odhaduje na 14 až 16 miliónov rokov. Ak budete mať šťastie môžete aj dnes v piesku objaviť skameneliny morských živočíchov.

Pozrite sa na tipy, kde sa ubytovať, z ktorých budete mať naše skalné unikáty skutočne blízko.


Megoňky

7. Kamenné gule v Megoňkách

„Megoňky“, ako kamenné gule obyvatelia Kysúc nazývajú, sú dodnes opradené záhadami a ich pôvod zamestnáva fantáziu vedcov i laikov. Ak túžite rozlúsknuť prírodné tajomstvo staré tisíce rokov, vydajte sa z Čadce na smer Milošová. Čakajú vás tam gule s priemerom 10 až 260 cm , ktoré odhalil odstrel horniny v kameňolome počas 80. rokov minulého storočia. Nezvyčajný prírodný úkaz sa okamžite stal jednou zo svetových rarít - podobné kamenné gule je možné vidieť už len v Kostarike, na Novom Zélande a v pralesoch Južnej Ameriky. Pre jedinečnosť a tajomnosť kamenných gúľ bolo ich nálezisko vyhlásené v roku 2003 za prírodnú pamiatku. Okolie je pretkané cyklotrasami i turistickými chodníčkami, a tak sa na výlet vydajte napríklad na bicykli.

Autor článku:

Aktualizované: 29. 4. 2024

Články, ktoré by vás mohli zaujímať

Objavujte Slovensko s Travelkingom

Vyberajte z jedinečných a overených pobytov

Zabudli ste heslo?

Získajte nové!

Môžete sa prihlásiť aj pomocou sociálnej siete:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Chcem sa registrovať

Alebo sa zaregistrujte pomocou sociálnych sietí:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Zabudli ste heslo?

Nevadí! Stačí zadať váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoríte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet