Objavte to NAJ zo Slovenska: 10 NAJslávnejších filmových lokalít, kde sa natáčali svetové trháky

Slovensko patrí k obľúbeným lokalitám slávnych filmárov a navštevujú ho aj hviezdy svetového formátu. Kde ste pri natáčaní u nás mohli vidieť herečku Jennifer Lawrence a na ktoré miesto len tak nezabudne Owen Wilson? Čítajte ďalej a dozviete sa.
Objavte to NAJ zo Slovenska: 10 NAJslávnejších filmových lokalít, kde sa natáčali svetové trháky

Už sa vám niekedy stalo, že ste pri pozeraní televízie spoznali lokalitu filmovú lokalitu? Ak ešte nie, vydajte sa spolu s nami za najslávnejšími miestami na Slovensku, kde sa natáčali naše aj zahraničné trháky.

Banská Štiavnica

1. Banská Štiavnica - seriál Dracula, Tretí zázrak

Prekrásne historické centrum zapísané na Zoznam svetového dedičstva UNESCO a okolo neho sa pomedzi historické budovy kľukatia uličky pokryté mačacími hlavami, nejedna takáto cestička vedie do kopcov obklopujúcich mesto z každej strany. Krásna príroda sem-tam ukáže tajomné banské doly a štôlne, inokedy jazerá - tajchy ideálne na kúpanie. Banská Štiavnica má jednoducho všetko. A všimli si to aj filmári.

Jedno z najkrajších miest na Slovensku pravidelne hostí nielen slovenské filmové štáby, ale aj zahraničné. Banská Štiavnica sa tak stala kulisou mnohých slovenských filmov (Polnočná omša, Gemini, Vášnivý bozk), historické námestie spoznáte aj v záverečnej scéne filmu Tretí zázrak (1999) od svetovo uznávanej režisérky Agnieszky Holland. Nedávno natáčala v Banskej Štiavnici na Starom zámku aj svetoznáma dvojica Mark Gatiss a Steven Moffat - autori úspešného seriálu Sherlock - svoje nové prerozprávanie príbehu o Draculovi.

Pozrite sa na tipy, kde sa ubytovať, aby ste mali naše najslávnejšie filmové lokality na dosah ruky.


Slovenský raj

2. Slovenský raj - Eragon, Dračie srdce

Priam božsky krásne zákutia nášho Národného parku Slovenský raj možno poznáte nielen z výletov, ale tiež z plátna kín. Tunajšia výnimočná príroda pretkaná potôčikmi, vodopádmi a cestičkami s rebríkmi a drevenými prechodmi očarila aj režisérov, ktorí sa tu rozhodli nakrútiť slávne fantasy filmy.

Vznikli tu scény filmu Eragon (2006) natočeného podľa slávnej knižnej predlohy Christophera Paoliniho. Natáčanie príbehu o dračích jazdcoch tak na Slovensko priviedlo hviezdy ako Jeremy Irons, John Malkovich alebo vtedy začínajúceho herca Edwarda Speleersa.

Tomášovský výhľad v Slovenskom raji poslúžil aj pri natáčaní úspešného filmu Dračie srdce (1996), ktorý si za svoje jedinečné vizuálne efekty vyslúžil nomináciu na Oscara.

Pozrite sa na tipy, kde sa ubytovať, aby ste mali naše najslávnejšie filmové lokality na dosah ruky.


Spišský hrad

3. Spišský hrad - Dračie srdce, Kull dobyvateľ, Lev v zime, Posledná légia

Východ Slovenska zdobia najrozsiahlejšie zrúcaniny hradu v strednej Európe, o ktorých sme podrobnejšie písali v článku 9+1 NAJkúzelnejších hradov, kde sa písali dejiny. Spišský hrad si pre svoju krásu vyslúžil zápis na Zoznam UNESCO a niet divu, že očaril aj mnohých režisérov.

Jeho hradby poslúžili k vyrozprávaniu už spomínaného príbehu Dračie srdce. Natáčali sa tu tiež scény z filmu Kull dobyvateľ (1997), v ktorom bojovníka proti démonovi v ženskom tele stvárnil Kevin Sorbo, slávny vďaka seriálu Hercules.

Pozornému oku neuniknú ani časti Spišského hradu vo filme Lev v zime s hercom Patrickom Stewartom (známy kapitán Picard zo Star Treku) či Posledná légia, kde hral i Colin Firth.

Pozrite sa na tipy, kde sa ubytovať, aby ste mali naše najslávnejšie filmové lokality na dosah ruky.


Hrad Devín

4. Hrad Devín - Kull Dobyvateľ

Krása ruín hradu týčiaceho sa nad mohutným Dunajom priviedla tvorcov filmu o vládcovi ríše Kull dobyvateľ aj na západ Slovenska. Počas natáčania scén v historicky pôsobiacom prostredí im skvele poslúžil hrad Devín, kde boli dočasne vystavané aj prepracované kulisy. Scény na vode zas vznikli na Dunaji. Zvyšné zábery filmový štáb natočil v štúdiách na Kolibe.

Pozrite sa na tipy, kde sa ubytovať, aby ste mali naše najslávnejšie filmové lokality na dosah ruky.


Bratislava

5. Bratislava - Mierotvorca, Červená volavka

Zážitky z natáčania filmov neobchádzajú ani naše hlavné mesto. Bratislava skvele poslúžila filmárom pri natáčaní akčného filmu Mierotvorca (1997) - Peacemaker - s Nicol Kidman a Georgeom Clooneym, ktorí sa ako expertka na jadrovú fyziku a podplukovník špeciálnej americkej armádnej jednotky snažia zabrániť výbuchu atómovej bomby. Dej príbehu sa síce odohráva vo Viedni, Sarajeve aj v New Yorku, pre natočenie spomínaných scén však skvele poslúžila Bratislava. Výstavisko Incheba sa načas premenilo na riadiace stredisko Pentagonu, Dóm sv. Martina zas stvárnil jeden z kostolov na americkom východnom pobreží. A parlament pre vojnové Sarajevo? To bolo situované na pôde Univerzity Komenského.

Len nedávno sa po Bratislave mohla prejsť aj súčasná hviezda Hollywoodu Jennifer Lawrence. Pre film Červená volavka (2018) natáčala aj medzi panelákmi v Petržalke.

Pozrite sa na tipy, kde sa ubytovať, aby ste mali naše najslávnejšie filmové lokality na dosah ruky.


Oravský hrad

6. Oravský hrad - Upír Nosferatu

Očarujúci aj záhadný hrad týčiaci sa nad obcou Oravský Podzámok v sebe ukrýva mnohé tajomstvá. Jedným z nich je i to, že sa v jeho priestoroch natáčala filmová klasika svetového formátu. Film Upír Nosferatu (1922) vám v čiernobielom podaní vyrozpráva legendárny príbeh autora Brama Stokera. Nenechajte sa však zmiasť netradičnými menami - tie museli byť oproti pôvodnej knižnej predlohe zmenené kvôli autorským právam. Temné priestory Oravského hradu tak brázdi desivá postava upíra, ktorú je vo filme vidieť len dohromady 9 minút aj napriek tomu, že celková stopáž filmu je dlhšia než jednu a pol hodinu. Filmový štáb počas nakrúcania využil tiež priestory vo Vrátnej, v Dolnom Kubíne a zavítal aj do Vysokých Tatier.

Oveľa sympatickejší pohľad na Oravský hrad si užijete pri rozprávkach Kráľ Drozdia brada, Sokoliar Tomáš či nová Láska na vlásku so Celeste Buckingham.

Pozrite sa na tipy, kde sa ubytovať, aby ste mali naše najslávnejšie filmové lokality na dosah ruky.


Martinské Hole

7. Veľká Fatra - Za nepriateľskou líniou

Americký herec Owen Wilson na natáčanie na východe Slovenska a vo Veľkej Fatre len tak nezabudne. Počas točenia akčnej scény v Zádielskej tiesňave pre film Za nepriateľskou líniou si zlomil ruku a musel byť prevezený do košickej nemocnice. Zranenie, našťastie, prerušilo natáčanie len na chvíľu, a tak mohol štáb znovu pracovať. Natáčanie vojnových scén vo filme inšpirovanom skutočnou udalosťou pokračovalo na Martinských holiach, prírodná rezervácia neďaleko Žiliny zase poslúžila na stvárnenie rozbombardovaného Sarajeva. Scény po zostrelení až po telefonát Chrisa Burnetta (Owena Wilsona) zo skaly sa zas natáčali pri prameni Kráľovej studne. Ikonickým miestom je dnes aj socha anjela v obci Háj neďaleko Košíc, ktorá taktiež prežila svojich pár minút slávy v tomto filme. Na natáčanie dodnes s láskou spomínajú obyvatelia Lubochnianskej doliny - pripomína im ho asfaltová cesta, ktorú dal štáb postaviť, aby do lokality mohol dopraviť potrebnú techniku. Obdivuhodné na filme Za nepriateľskou líniou je tiež to, že filmári sa snažili vyťažiť maximum z ponúkaných možností Slovenska. Svedčí o tom nielen bohatstvo scén točených v našej krásnej prírode, ale i obsadenie slovenských hercov Mareka Igondu a Kamila Kollárika. Srbských vojakov si zas zahrali príslušníci Martinského vojenského útvaru.


Čachtický hrad

8. Čachtický hrad - Bathory, Dračie srdce

Čachtický hrad, ktorý leží len 20 km od Piešťan, je známy hlavne z povestí o krvavej grófke Alžbete Báthoryovej. Podľa legiend sa grófka kúpala v krvi mladých panien v snahe zabrániť strate krásy.

Večnú mladosť a slávu je namiesto špeciálneho kúpeľa priniesol film Juraja Jakubiska Bathory (2006) natočený na motívy povestí. Aj keď hlavným dejiskom príbehu bol Čachtický hrad, vo filme sa jeho súčasné zrúcaniny objavili len v niekoľkých záberoch. Siluetu hradu jasne spoznáte v záberoch zo súčasnosti. Zvyšné scény sa natáčali až v 42 lokalitách, z toho na 20 hradoch a zámkoch na Slovensku i v Česku. Okúzľujúcim ruinám neodolal ani štáb pracujúci na filme Dračie srdce a niekoľko záberov nakrútil aj tu.

Pozrite sa na tipy, kde sa ubytovať, aby ste mali naše najslávnejšie filmové lokality na dosah ruky.


Súľovské skaly

9. Súľovské skaly - seriál Marco Polo

Štíhle skalné veže obklopené hlbokými roklinami a hustými lesmi si počas natáčania podmanili tvorcov seriálu Marco Polo (2014 - 2016). Dobrodružno-historický seriál z dielne Netflixu rozpráva príbeh o slávnom obchodníkovi a cestovateľovi, ktorého jeho cesty doviedli až na ďaleký východ. Súľovské skaly si tak v seriáli „zahrali“ prostredie Mongolska a nespútanej Číny, čo ku krásnemu skalnému mestu priviedlo hercov a komparzistov viac než 20 národností. Natáčania sa pre väčšiu autenticitu príbehu zúčastnili herci z Nového Zélandu, Kazachstanu, Číny, Mongolska či Austrálie. Ak si počas pozerania chcete okrem príbehu vychutnať aj pohľad na slovenskú prírodu, zbystrite pozornosť najmä pri sledovaní druhej série.

Súľovským skalám sa nevyhýbajú ani slovenskí filmári - natáčala sa tu napríklad rozprávka Soľ nad zlato či všetkými generáciami obľúbená Perinbaba.

Pozrite sa na tipy, kde sa ubytovať, aby ste mali naše najslávnejšie filmové lokality na dosah ruky.


Kriváň

10. Vysoké Tatry - seriál Marco Polo, Eragon

Filmári priam milujú slovenské hory Vysoké Tatry - svedčí o tom nielen počet dokumentárnych filmov, ktoré sa tu filmovali, ale tiež množstvo natočených výpravných snímok. Vysoké Tatry zlákali tvorcov už spomínaného seriálu Marco Polo, a tiež fantastického filmu Eragon. Pri sledovaní filmu o dračích jazdcoch sa ani nemusíte veľmi sústrediť, krásy slovenskej krajiny vám priam udrú do očí. Miesto, kde Eragon bojoval spolu s Bromom je známe ako Bielovodský potok. Pozadie záverečnej scény filmu, kde sa Eragon lúči s Aryou, jasne zdobí vrch Kriváň. Aké ďalšie slovenské lokality ste si vo filme Eragon všimli vy?

Pozrite sa na tipy, kde sa ubytovať, aby ste mali naše najslávnejšie filmové lokality na dosah ruky.

Autor článku:

Aktualizované: 18. 4. 2024

Články, ktoré by vás mohli zaujímať

Objavujte Slovensko s Travelkingom

Vyberajte z jedinečných a overených pobytov

Zabudli ste heslo?

Získajte nové!

Môžete sa prihlásiť aj pomocou sociálnej siete:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Chcem sa registrovať

Alebo sa zaregistrujte pomocou sociálnych sietí:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Zabudli ste heslo?

Nevadí! Stačí zadať váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoríte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet