Objavte to NAJ z Chorvátska: 7 NAJpôvabnejších pamiatok UNESCO

Chorvátsko je síce rozlohou malá krajina, ale na Zozname kultúrnych a prírodných pamiatok UNESCO má až 10 zápisov. Vydajte sa s nami za týmito historickými a prírodnými skvostmi a objavte 7 najpôvabnejších chorvátskych pamiatok UNESCO.
Objavte to NAJ z Chorvátska: 7 NAJpôvabnejších pamiatok UNESCO

Rozloha Chorvátska je iba 56 594 km², ale aj tak sa vďaka úchvatnej prírode, bohatej kultúrnej tradícii a dlhej histórii pyšní dokopy desiatimi pamiatkami zapísanými na Zozname svetového dedičstva UNESCO. Vybrali sme z nich 7 najkrajších, ktoré rozhodne musíte vidieť!

1. Diokleciánov palác v Splite

Najvýznamnejším chorvátskym zápisom na Zozname UNESCO je Diokleciánov palác ležiaci v strednej Dalmácii v pobrežnom meste Split. Pojem „palác“ môže byť v tomto prípade mätúci, pretože nejde o jednu stavbu, ale o celý staroveký rímsky komplex, ktorý zahŕňa množstvo stavieb a ulíc vrátane množstva fungujúcich obchodov a reštaurácií.

Stavba unikátneho komplexu, ktorý v sebe kombinuje prvky pevnostného hradu s luxusom antickej vily, sa začala v roku 295 nášho letopočtu za vlády rímskeho cisára Diokleciána. Hlavným stavebným materiálom bol kameň ťažený na neďalekom ostrove Brač. Počas 5. a 6. storočia sa palác postupne premenil na obytný priestor pre široké vrstvy obyvateľov.

Dnes je Diokleciánov palác pulzujúcim srdcom Splitu a zahŕňa zhruba 280 obytných domov, v ktorých sa nachádzajú reštaurácie, obchody, hotely aj apartmány. Zaujímavosťou je, že v priestoroch paláca dodnes žije okolo 3 000 obyvateľov dalmátskej metropoly. V areáli chránenom 2 metre silnými múrmi a 16 vežami je tiež majestátna katedrála sv. Dominika (najstaršia fungujúca katedrála na svete), Jupiterov chrám, prekrásne námestie Peristyl, Zlatá brána, egyptská sfinga či rozsiahle podzemie.

Komplex prechádza neustálou rekonštrukciou a koná sa v ňom veľa výstav, koncertov a ďalších kultúrnych podujatí. Ide o najcennejšiu antickú pamiatku na území Chorvátska a jednu z najzachovalejších ukážok rímskej architektúry na svete. Na zoznam pamiatok UNESCO bol Diokleciánov palác v Splite zapísaný v roku 1979. Vstup do komplexu je zadarmo a nie je obmedzený otváracou dobou. Za poplatok je vstup do niektorých budov a do podzemia Diokleciánovho paláca.

2. Staré mesto v Dubrovníku

Ďalším z chorvátskych miest, ktorého centrum je chránenou pamiatkou UNESCO, je Dubrovník. Jeho starobylé jadro je o to cennejšie, že sa zachovalo aj napriek mnohým katastrofám ako ničivé zemetrasenie v roku 1667 či vojna v 90. rokoch minulého storočia. Staré mesto Dubrovníka sa ale vždy podarilo obnoviť v takmer pôvodnej podobe, a tak vás aj dnes očarí svojím pôvodným rázom.

Napriek tomu, že historické centrum nie je veľké rozlohou, dokážete ho prechádzať celé dni. Pohltí vás svojou jedinečnou atmosférou aj prostredím plným úzkych uličiek, romantických zákutí, strmých schodísk i výstavných námestí. Návštevu Starého mesta vám spríjemní aj fakt, že je jeho územie (rovnako ako v prípade Diokleciánovho paláca) pešou zónou, takže ním môžete korzovať úplne bez obáv.

K miestam, ktoré by ste v Dubrovníku nemali minúť, patrí napríklad hlavná trieda Stradun, Dubrovnícka katedrála, Kniežací palác, Dominikánsky kláštor či kostol sv. Ignáca. Za poplatok je možné vystúpiť na mimoriadne zachovalé mestské hradby, ktoré merajú takmer 2 km a na ktorých sa pred vami otvoria nezabudnuteľné výhľady. Úchvatnú panorámu na celý Dubrovník budete mať aj z hory Srđ, ktorá sa vypína priamo nad mestom. Na vrchol môžete buď vystúpiť pešo po upravenej krížovej ceste, alebo vyjsť lanovkou.

3. Plitvické jazerá

Takmer povinnou zastávkou pre každého návštevníka Chorvátska je Národný park Plitvické jazerá. Ten sa síce nachádza hlboko v chorvátskom vnútrozemí, ale cestu k nemu rozhodne nebudete ľutovať. Stredobodom najstaršieho, najväčšieho a najnavštevovanejšieho národného parku Chorvátska je sústava 16 priezračných jazier, ktoré sú prepojené vodopádmi a kaskádami.

Jazerá majú rôznu farbu od tmavo modrej cez zelenú až po svetlo tyrkysovú, čo sa krásne vyníma na fotografiách. Národným parkom vedie celkom osem turistických okruhov. Najkratší z nich meria 3,5 kilometra a prejdete ho za 2 až 3 hodiny, na ten najdlhší dvadsaťkilometrový si vyhraďte celý deň. Trasy vedú z veľkej časti po drevených chodníčkoch v bezprostrednej blízkosti jazier, alebo dokonca priamo nad vodnou hladinou.

Krištáľovo čistá voda síce láka na osvieženie, kúpanie je však v národnom parku prísne zakázané! Vynahradiť si to však môžete počas iného zážitku - plavby loďou, ktorá je zahrnutá v cene vstupenky.

Plitvické jazerá sú otvorené každý deň v roku vrátane sviatkov. Počas letnej sezóny býva národný park pod náporom turistov, a tak vám odporúčame do Plitvíc zájsť mimo hlavnej sezóny. Jedinečné kúzlo majú jazerá napríklad počas jesene, kedy okolitá príroda hrá všetkými farbami. Mimo leto oceníte nielen výrazne nižšie množstvo turistov, ale aj výhodnejšie ceny vstupného.

4. Eufraziova bazilika v Poreči

Jednu z pamiatok UNESCO nájdeme aj na turisticky veľmi obľúbenom polostrove Istria. Je ňou Eufraziova bazilika, ktorá sa nachádza v menšom mestečku Poreč ležiacom na západnom istrijskom pobreží. Bazilika je súčasťou biskupského komplexu, ku ktorému patrí ďalej tiež sakristia, baptistérium a zvonica.

Budovanie monumentálneho svätostánku sa začalo v prvej polovici 6. storočia na pokyn biskupa Eufrazia. Iba za 11 rokov bola dokončená impozantná stavba, v ktorej architektúre sa prelínajú východné aj západné prvky. Dnes ide o jednu z najlepšie zachovaných ukážok byzantského staviteľstva v celej oblasti Stredomoria a súčasne o jeden z najcennejších sakrálnych komplexov v Európe.

Od čias 2. svetovej vojny bola Eufraziova bazilika niekoľkokrát reštaurovaná. Vidieť v nej okrem iného môžete aj zachované nástenné maľby Krista a mučeníkov či podlahové mozaiky z 5. storočia reprezentujúce ranokresťanské maliarstvo na chorvátskom území. Okrem architektúry a umenia tu môžete obdivovať aj nádherný výhľad z veže.

5. Staré mesto v Trogiru

Iba 20 km od mesta Split, ktorého dominantou je vyššie spomínaný Diokleciánov palác, leží ďalšia pamiatka UNESCO. Pre výnimočné množstvo mnohých historických skvostov na svojom malom území bolo v roku 1997 na zoznam svetového dedičstva zaradené aj starobylé centrum mesta Trogir.

V spleti kamenných úzkych uličiek sa tu nachádza neobvyklé množstvo architektonických klenotov, ktoré odrážajú dramatické dejiny, počas ktorých mestu vládli Gréci, Rimania, Byzanti, Rakúšania, Benátčania, Francúzi a neskôr Chorváti. Vzhľadom k tomu, že sa centrum mesta rozprestiera na ostrovčeku, ktorý s pevninou a protiľahlým ostrovom Čiovo spájajú mosty, získal Trogir prezývku Malé Benátky.

Rozloha historického jadra je malá, a tak vám bohato postačí, keď si na jeho návštevu vyhradíte jedno popoludnie. Pri prechádzke narazíte napríklad na katedrálu s presláveným levím portálom, obrannú vežu svätého Marka, Morskú a Pevninskú bránu, hrad Kamerlengo či zvyšky pôvodného opevnenia z 13. až 16. storočia.

Určite vás pobaví, že ani na stiesnenom priestore na ostrovčeku plnom pamätihodností nechýba futbalové ihrisko, čo je pre Chorvátsko viac ako typické. Výlet do Trogiru si môžete spestriť kúpaním a opaľovaním sa na niektorej zo skvelých pláží v okolí mesta. Nájdete ich napríklad v priľahlom letovisku Seget Donji, kam sa môžete vydať krásnou prechádzkou po malebnom pobreží.

6. Starigradské polia na ostrove Hvar

V tvrdej konkurencii prekrásnych chorvátskych ostrovov je za ten najkrajší považovaný Hvar. Vzhľadom na to, že ide o miesto s najvyšším počtom hodín slnečného svitu na celom východnom Jadrane, je Hvar známy ako „slnečný ostrov“.

Od roku 2008 sa Hvar pýši aj jednou lokalitou, ktorá bola zaradená na prestížny Zoznam svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Týmto cenným územím sú Starigradské polia, ktoré sa rozkladajú na úrodnej pôde v okolí prístavného mesta Stari Grad. Polia sú svetovým unikátom vďaka katastrálnemu členeniu, ktoré sa zachovalo v takmer nezmenenej podobe od 4. storočia pred naším letopočtom. Vtedy úrodnú pôdu pomocou kamenných múrov rozparcelovali grécki Illyri. Múriky následne obyvatelia Hvaru nepretržite obnovovali v priebehu ďalších 2 400 rokov, takže pôvodné rozdelenie poľnohospodárskych pozemkov z dôb antiky je možné vidieť aj dnes.

Malebnou kultúrnou krajinou si môžete prejsť po tisíce rokov starých poľnohospodárskych cestách, alebo si ju prejsť na okružnej cyklotrase (č. 705), ktorá začína a končí v neďalekom Starom Grade. Zhruba v polovici trasy prejdete pokojným krásnym mestečkom Vrboska a potom sa môžete osviežiť v mori na málo frekventovanej a zároveň očarujúce pláži uvala Velika Basina.

7. Katedrála v Šibeniku

Náš výber najzaujímavejších chorvátskych pamiatok na zozname UNESCO uzatvára majestátna katedrála svätého Jakuba (sveti Jakov) v meste Šibenik v strednej Dalmácii. Vznik tejto impozantnej stavby bol pomerne komplikovaný a dramatický. Od položenia základného kameňa do vysvätenia katedrály uplynulo dlhých 124 rokov, počas ktorých sa vystriedalo niekoľko významných talianskych staviteľov.

Šibenická katedrála bola vybudovaná výlučne z kameňa – vápenca z neďalekých lomov a z mramoru z ostrova Brač. Na jej stavbu teda nebola použitá ani jediná tehla alebo kus dreva. Počas občianskej vojny v Juhoslávii bola katedrála v roku 1992 zasiahnutá delostreleckým granátom. Strela preletela strechou a dopadla priamo do stredu katedrály. Vďaka veľkému šťastiu, či podľa niektorých zázrakom, granát nevybuchol. Následky by boli pre túto výnimočnú stavbu katastrofálne. Či už to bolo dielom náhody, alebo zasiahla božia vôľa, najvýznamnejšiu pamiatku renesančnej architektúry si môžete pozrieť aj dnes.

Autor článku:

Aktualizované: 5. 5. 2024

Články, ktoré by vás mohli zaujímať

Objavujte Chorvátsko s Travelkingom

Vyberajte z jedinečných a overených pobytov

Zabudli ste heslo?

Získajte nové!

Môžete sa prihlásiť aj pomocou sociálnej siete:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Chcem sa registrovať

Alebo sa zaregistrujte pomocou sociálnych sietí:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Zabudli ste heslo?

Nevadí! Stačí zadať váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoríte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet