Objavte to NAJ zo Slovenska: 8 NAJkrajších turistických trás, ktoré sa oplatí prejsť

Turistika na Slovensku - to nie je len zdolávanie hôr a obdivovanie plies vo Vysokých Tatrách. Vydajte sa na túru po ďalších nádherných turistických trasách a spoznajte výnimočné miesta, o ktorých ste doteraz možno ani nechyrovali. Tu je 8 z nich.
Objavte to NAJ zo Slovenska: 8 NAJkrajších turistických trás, ktoré sa oplatí prejsť

Vyrazte do prírody a prejdite si tie najkrajšie turistické trasy, aké na našom malebnom Slovensku máme. Ktoré to sú? Čítajte ďalej!

Tomášovský výhľad

1. Tomášovský výhľad v Slovenskom raji

Ak sa chystáte na túru do Slovenského raja, počítajte s tým, že si z množstva výnimočných turistických trás nebudete vedieť vybrať. Určite ale urobíte dobre, ak sa vydáte na túru k Tomášovskému výhľadu. Ten si vďaka neopakovateľným scenériám, ale aj pre nenáročnosť cesty k nemu drží medzi turistami povesť najobľúbenejšej slovenskej vyhliadky. Svoju túru začnite v Čingove, odkiaľ vykročte po žltej turistickej značke. Trasa dlhá približne 3,5 km vás prevedie po severovýchodnej časti Slovenského raja aj popri rieke Hornád. Aj keď sa trasa pokladá za nenáročnú a zvládnuť by ju mali i deti a zdatnejší seniori, počítajte so stúpaním a zadýchaním sa. Po prekonaní posledných metrov cesty vedúcej lestnaným terénom sa dostanete na ohromnú skalnú galériu s dĺžkou okolo 200 m, ktorá sa prudko dvíha nad riekou Hornád. Zo skalného previsu si vychutnajte výhľad na Prielom Hornádu, dolinu Bieleho potoka, vrch Čertova sihoť a ak budete mať šťastie na ukážkovú viditeľnosť, môžete dovidieť až na Vysoké Tatry. Nebuďte prekvapený, ak na Tomášovskom výhľade zbadáte návštevníkov ležiacich na bruchu - tí obdivujú impozantnú scenériu pod previsnutou skalou v bezpečnej polohe. Skalné steny láka aj mnohých horolezcov a milovníkov lezenia, na ktorých tu čakajú steny rôznych stupňov náročnosti. Cestou z vyhliadky navštívte aj ďalšie miestne zaujímavosti ako sú jaskyňa Michalova džura, skalné útvary Kazateľnica či Ihla, alebo sa vydajte ku vzdialenejšej ruine kartuziánskeho kláštora (4 km).

Vstupné:

  • 1-dňový lístok pre dospelého vyjde na 1,50 €, deti do 15 rokov na 0,50 €, deti do 6 rokov majú vstup zadarmo.

Pozrite sa na tipy, kde sa ubytovať, aby ste mali naše najkrajšie turistické trasy skutočne blízko.


Roháče

2. Roháče - výstup na Ostrý Roháč a Plačlivé

Milovníci adrenalínu a skúsení turisti určite neodolajú najzaujímavejšiemu, ale zároveň aj najnáročnejšiemu výstupu v Západných Tatrách. Je ním trasa vedúca na hory Roháče, ktorým kraľujú špicaté vrchy Baníkov a Ostrý Roháč pripomínajúce čertove rohy. Cesta, ktorá je pre svoju náročnosť vhodná len pre fyzicky zdatných a skúsených turistov, začína pri Chate Zverovka. Ďalej pokračuje cez Rázcestie Zverovka po žltej turistickej značke až do sedla Zábrať, odkiaľ smeruje až na prvý vrch vytúženého trojvršia - Volovec (2063 m n. m.), ktorého masív sa rozkladá na slovensko-poľskej hranici. Na jeho vrchole si doprajte zaslúženú prestávku a rozhliadnite sa - práve z vrcholu Volovca sa vám naskytne najkrajší výhľad na Jamnické plesá či Roháčske plesá a na celú krásu Západných Tatier. Trasa pokračuje po technicky náročných chodníkoch označených červenou značkou, ktoré sú nie raz doplnené kovovými vstupmi a reťazami až na vrch Ostrý Roháč (2 088 m n. m.). Posledný vrch Plačlivé (2 125 m n. m.) delí od Ostrého Roháča hodina kráčania po horskom hrebeni, kde vám spoločnosť môžu robiť i rohaté kamzíky. Po jeho zdolaní začína klesanie z hrebeňa do Smutnej doliny, kde vás turistická trasa prevedie okolo Roháčskych plies a Roháčskeho vodopádu. Náročná, no o to nezabudnuteľnejšia trasa, ktorá trvá viac než 10 hodín, končí prechodom cez Adamcuľu návratom do Chaty Zverovka.

Pozrite sa na tipy, kde sa ubytovať, aby ste mali naše najkrajšie turistické trasy skutočne blízko.


Štiavnické vrchy

3. Štiavnické vrchy

Dovolenka v Banskej Štiavnici je plná nielen poznávania kultúrnych a historických pamiatok UNESCO, ale aj prírodných krás. Vydať sa tu môžete na túru najväčšou chránenou krajinnou oblasťou svojho druhu na Slovensku - Štiavnickými vrchmi s rozlohou 77 630 ha. Stredne náročná až náročná trasa s celkovou dĺžkou prechodu 6 hodín začína v dedine Prenčov, odkiaľ sa vydajte po modrej značke. Tá vás dovedie na vrch Sitno, kde si urobte zastávku najprv pri zrúcanine hradu Sitno a po ďalšom kilometri pri rozhľadni Sitno. Odtiaľ sa môžete vydať buď trasou dlhou 2 km za osviežením v jazere Počúvadlo alebo pokračujte po modro značenej trase do sedla Peciny (5 km), odkiaľ je to už len na skok k Richnavským jazerám. Miestne početné vodné plochy - tajchy - sa tu nerozliehajú len tak náhodou, ale vznikli rozsiahlou banskou činnosťou. Väčšina z nich dnes slúži hlavne na rekreačné účely a o tých najlepších môžete prečítať viac v našom článku o 9 NAJlepších vodných nádržiach. Cestou cez listnaté lesy a čistinky potom pokračujte popod vrch Tanád, okolo Kalvárie a vrchu Vráčnik až k jazeru Klinger, odkiaľ to nebudete mať ďaleko k Novému zámku a priamo do centra nádherného mesta Banská Štiavnica.


Zádielska tiesňava

4. Zádielska tiesňava

Skutočne nezabudnuteľným zážitkom, ktorý môžete prežiť jedine v Slovenskom krase, je túra najdlhšou tiesňavou na Slovensku - Zádielskou tiesňavou. Jej impozantnú vápencovú bránu vidno už z cesty a pozýva vás na mierne náročnú cestu národnou prírodnou rezerváciou. Cesta začína na parkovisku pred vstupom do tiesňavy, kde vykročte po červenej značke vedúcej asfaltovou cestou. Prevedie vás tiesňavou dlhou zhruba 2 km, ktorá má na niektorých miestach šírku len 10 m. Nad hlavami sa vám však budú čnieť skalné steny s výškou aj 300 m, bralá, vežičky aj úžľabiny. Najpozoruhodnejšou z nich 1 055 m vysoká Cukrová homoľa, ktorá sa pýši titulom najvyššieho vežovitého útvaru na Slovensku. Rozcestník vás v správnom čase navedie na zelené značku (smer Zádielska dolina – horáreň), ktorou sa dostanete na Borčiansku planinu. Výstup na vrch skál vás odmení veľkolepým výhľadom na celú Zádielsku dolinu a široké okolie. Prezrieť si tu môžete aj viac než 100 jaskýň, z ktorých je najznámejšia 17 m dlhá Kráľovská jaskyňa či najvýraznejšia jaskyňa Orlia diera, ktorú je možné vidieť zo vzdialenosti niekoľkých kilometrov. Nachádza sa tu tiež významné Zádielske hradisko - jedno z najstarších a najväčších slovenských hradísk, ktorého úlohou bolo kontrolovať strategický prechod medzi Košickou a Rožňavskou kotlinou. Celková túra Zádielskou tiesňavou trvá približne 4 hodiny, ale zážitky z výhľadov aj cesty sa vám vryjú do pamäti nadlho.

Otváracia doba:

  • Marec - November: 9:00 - 16:00 hodín

Vstupné:

  • Parkovanie - 1,5 €/auto/deň.

Jánošíkové diery

5. Jánošíkove diery

Jedinečná ukážka sily vody aj perfektné miesto na letnú turistiku - presne to sú Jánošíkove diery v Národnej prírodnej rezervácii Rozsutec. Vydať sa môžete trasou z Bieleho potoka alebo Terchovej - Štefanovej, obe vás dovedú do srdca skrýše, kde sa údajne schovával zbojník Jánošík. Sústavu pozoruhodných tiesňav a kameňov tvoria tri časti - Dolné diery, Nové diery a Horné diery, medzi ktorými preteká Dierový potok. Jeho voda po stáročia formovala kamene do unikátnej podoby, ktorú si dnes môžete prezrieť vďaka nádhernej turistickej trase. Trasa vás zhruba za 3,5 až 4,5 hodiny prevedie medzi skalami po sústave železných rebríkov, lávok a mostíkov, ktorú sú nie raz doplnené i zábradlím v podobe reťazí. Počas stúpania a schádzania rebríkmi sa nezabudnite kochať nádhernou prírodou - tvoria ju nielen jedinečne vymodelované skaly, ale tiež vodopády a kaskády Dierového potoka. Medzi skalami Jánošíkových dier sa drží celoročne príjemne svieža klíma, vďaka ktorej tu žijú tiež vzácne druhy rastlín a živočíchov.


Demänovská dolina

6. Náučný chodník Demänovská dolina

Jasná v Nízkych Tatrách je skvelým miestom na návštevu aj v lete. Neveríte? Vydajte sa na turistiku po jednom z najkrajších náučných chodníkov vedúcom cez Demänovskú dolinu. Cestou vás bude sprevádzať 12 informačných panelov s popisom prírodných zaujímavostí lokality aj užitočnou mapou. Trasa dlhá okolo 13 km, ktorá zaberie priemerne zdatnému turistovi približne 5 hodín, začína pri Vrbickom plese. Jedno z najväčších jazier v Nízkych Tatrách ponúka množstvo romantických výhľadov aj možnosť posedieť si pred túrou. Deti sa tu vybláznia na vonkajšom ihrisku s preliezkami. Rozcestník vás následne nasmeruje na žltú turistickú značku, odkiaľ vedie cesta kamenným chodníkom popri lesnom potôčiku. Táto časť trasy sa podobá skôr na príjemnú prechádzku, od Troch vôd však cesta po červenej značke začína stúpať, aby preverila kondičku návštevníkov. Chodník sa tu kľukatí po severnom svahu Dereše, od rázcestia Pod Orlou skalou sa ráz cesty mení na strmšie stúpanie medzi kosodrevinou až po Lukovú, kde trasa začína klesať. Kosodrevinu chodník opúšťa až na Peknej vyhliadke. Náučný chodník pokračuje po zelenej značke, ktorá vás prevedie okolo vŕšku Konská hlava cez rázcestie Pod Krčahom až ku záveru trasy na chate Lúčky. Komu túra nestačila, môže pokračovať po zelenej ďalej po náučnom chodníku s názvom Príbeh vody (4 km), ktorý vám ukáže významné vodné toky, ale tiež vás prevedie pri Demänovskej ľadovej jaskyni a Demänovskej jaskyni slobody.

Pozrite sa na tipy, kde sa ubytovať, aby ste mali naše najkrajšie turistické trasy skutočne blízko.


Ďumbier

7. Nízke Tatry - prechod z Chopku na Ďumbier

Jedna z najkrajších turistických trás na Slovensku vás za jeden deň prevedie cez dva z troch najvyšších vrchov v Nízkych Tatrách. Reč je o výstupe na Chopok (2 023,6 m n. m.), odkiaľ trasa pokračuje na dominantu národného parku - vrch Ďumbier (2 045,9 m n. m.). Ak máte chuť na poriadnu celodennú túru, ktorá vám zaberie približne 9 hodín, vyrazte od Mikulášskej chaty po modrej značke. Ešte predtým sa ale pristavte pri krásnom Vrbickom plese, jazere ľadovcového pôvodu. Chodník ďalej pokračuje popri lanovkách až na rázcestie Pod Orlou skalou, kde sa k ceste pripája červeno značený chodník smerujúci do Lukovej. Nájdete tam ideálne miesto na krátku prestávku a v miestnej reštaurácii sa môžete posilniť pred nadchádzajúcimi stúpaniami. To zakúsite ho hneď po vykročení na modrú trasu, ktorá vedie priamo na Chopok. Ak sa ale chcete vyhnúť stredne náročnému stúpaniu a ušetriť čas, vyvezte sa na horu lanovkou. Jej cieľ je pri Kamennej chate pod Chopkom, odkiaľ vás od vytúženého vrcholu delia posledné desiatky metrov. Po ich zdolaní budete odmenený nezabudnuteľným výhľadom na široké okolie. Turistika za krásami Nízkych Tatier pokračuje trasou vedúcou po hrebeni na jednu z NAJkrajších hôr na Slovensku. Najvyšší vrch Ďumbier vás privíta slovenským dvojkrížom aj nezabudnuteľným kruhovým výhľadom. Pokochajte sa pohľadom na Vysoké Tatry, Liptov, údolie Hronu aj Malú Fatru, Veľký Choč či Poľanu. Trasa dlhá dovedna takmer 21 km končí zaslúženou večerou či dobre vychladeným nápojom v Chate generála M. R. Štefánika.

Pozrite sa na tipy, kde sa ubytovať, aby ste mali naše najkrajšie turistické trasy skutočne blízko.


Šútovský vodopád

8. Náučný chodník k Šútovskému vodopádu

Turistiky sa nemusíte báť ani vtedy, ak zrovna nepatríte kú skúseným turistom, ktorým v batohoch stále štrngajú mačky a skoby. Nenáročnú, no nemenej krásnu túru si užijete v Národnom parku Malá Fatra. Čaká tam na vás náučný chodník smerujúci k štvrtému najvyššiemu vodopádu na Slovensku. Trasu vďaka svojej nenáročnosti obľubujú ako občasní výletníci, tak rodiny s malými deťmi či seniori. Na trase ale nie je výnimočné stretnúť ani cyklistov, ktorí sa chodníkom vydávajú za rovnakým cieľom. Svoj výlet za Šútovským vodopádom začnite v obci Šútovo v okrese Martin. Ak sem smerujete v lete, nezabudnite si plavky - krátke odbočenie vás za zhruba 40 minút privedie ku Kraľovanskému jazero s priezračnou tyrkysovou vodou, ktorá je vhodná aj na kúpanie. Po osviežení pokračujte po modrej turistickej značke k vodopádu. Asfaltová cesta sa od chaty Vodopád mení na kamenistú s miernym stúpaním. Po celý čas ju lemuje Šútovský potok, ktorý kde-tu vytvára drobné kaskády a pereje. Spoločnosť vám bude robiť tiež 6 informačných tabúľ, ktoré vám postupne popíšu miestnu faunu aj flóru. Zhruba 6 kilometrová trasa vás po 2,5 až 3 hodinách dovedie k rázcestiu, odkiaľ sa vydajte po “Odbočke k Šútovskému vodopádu“. Po 200 metroch kráčania zbadáte 38 metrov vysoký Šútovský vodopád v plnej kráse. Dopriať si tu môžete aj krátky oddych na okolitých lavičkách a, samozrejme, fotku s krásnym pohľadom. Pokiaľ máte stále dostatok energie, vydajte sa ďalej po modrej značke ďalších 1,2 km k Mojžišovým prameňom, kde Šútovský prameň vyviera. Odmenu na konci dňa si môžete dopriať napríklad v neďalekej Chate pod Chlebom.

Autor článku:

Eva PrcínováEva Prcínová
Aktualizované: 29. 3. 2024

Články, ktoré by vás mohli zaujímať

Objavujte Slovensko s Travelkingom

Vyberajte z jedinečných a overených pobytov

Zabudli ste heslo?

Získajte nové!

Môžete sa prihlásiť aj pomocou sociálnej siete:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Chcem sa registrovať

Alebo sa zaregistrujte pomocou sociálnych sietí:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Zabudli ste heslo?

Nevadí! Stačí zadať váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoríte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet