Ako prežiť májové sviatky v pokoji? Vyrazte do zahraničia

Tešíte sa na voľno cez májové sviatky? Užite si ich tentoraz v pohode bez davov, príplatkov a hľadania otvorených obchodov. Dajte na naše tipy, vyrazte do zahraničia a pustite starosti z hlavy.
Ako prežiť májové sviatky v pokoji? Vyrazte do zahraničia

Kde sviatky nemajú

Tohtoročné májové sviatky vychádzajú na všedné dni - na stredy. Využite príležitosť, doprajte si poriadne predĺžený víkend, vezmite si dva dni - a trebárs aj štyri dni dovolenky - a vyrazte relaxovať na pobyt. Kľúčom k pokojnej sviatočnej dovolenke je vyraziť tam, kde sviatky nemajú a nie sú davy ľudí. Zatiaľ čo na Slovensku slávime 1. mája Sviatok práce (a neoficiálne aj sviatok zamilovaných) a 8. mája Deň víťazstva, v iných krajinách majú obyčajný pracovný deň. Deň víťazstva totiž neoslavujú v:

  • Poľsku
  • Maďarsku
  • Rakúsku
  • Nemecku

Než začnete plánovať dovolenku, pamätajte ale na sviatky týchto krajín, ktoré naopak neoslavujeme u nás. V Rakúsku a Nemecku majú totiž 10. mája štátny sviatok Nanebovzatia Ježiša Krista.

Kde a kedy sa ešte oslavuje inak? Pozrite na náš článok tu.


Pobyt

Ako vyzrieť na sviatočné pobyty a výlety

Pobyt cez štátne sviatky je vždy lepšie rezervovať s predstihom, o tieto termíny je totiž záujem a kapacity v hoteloch sa rýchlo plnia. Často sa stretnete so sviatočnými príplatkami, ktoré môžu predstavovať niekoľko desiatok eur za pobyt či noc. Niektoré hotely ubytovanie počas štátnych sviatkov neposkytujú vôbec. Nič z toho vás však 8. mája nestretne v Poľsku, Maďarsku, Rakúsku a Nemecku.

Pobyt cez sviatok či predĺžený víkend býva tradične spojený s výletmi v prírode, návštevou pamiatok, ZOO, aquaparkov a pod. Vo voľné dni tieto miesta priťahujú viac návštevníkov ako zvyčajne a čoskoro je po ich dovolenkovej idylke. Situáciu môžete vyriešiť dvojakým spôsobom. Buď strávite voľno v pohodlí domova, ale pripravíte sa o nové zážitky, alebo si naplánujete dovolenku bez sviatočných davov.


Kam vyraziť pokojne aj vo sviatok

  • Poľsko - Soľná baňa Wieliczka: Pamiatka UNESCO neďaleko Krakova má otvorené 1. 5. i 8. 5. od 8:00 do 18:00 hodín. Z Bratislavy sa sem dostanete za 4,5 hodiny jazdy, z Košíc to trvá asi len 3,5 hodiny.

  • Maďarsko - kúpele Rába Quelle v Györi: Liečivú vodu z termálneho prameňa si užijete aj počas sviatkov len 15 minút od slovenských hraníc. Navštíviť môžete i miestnu ZOO.

  • Rakúsko - údolie Wachau: Údolie medzi Krems an der Donau a Melkom zapísané na zozname UNESCO si užijete pešo aj na bicykli. Nájdete tu vínne pivnice i zrúcaniny nádherných hradov Aggstein a Dürnstein či kláštor Götteweig.

  • Nemecko - barokový zámok Moritzburg: Zámok, kde sa natáčala Popoluška, leží len hodinu od hraníc z ČR a otvorené má denne okrem pondelka od 10:00 do 17:30 hodín. V okolí môžete navštíviť tiež Drážďany či Meissen, rodisko meissenského porcelánu.

Pobyt

Hoci jednodenný výlet môže byť pekný, vaše telo a myseľ sa skutočne regeneruje až po niekoľkých dňoch odpočinku. Využite sviatočné dni na vytvorenie predĺženého víkendu a vyrazte na pobyt, kam sa vám len zachce.

Autor článku:

Aktualizované: 25. 4. 2024

Články, ktoré by vás mohli zaujímať

Objavujte Maďarsko s Travelkingom

Vyberajte z jedinečných a overených pobytov

Zabudli ste heslo?

Získajte nové!

Môžete sa prihlásiť aj pomocou sociálnej siete:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Chcem sa registrovať

Alebo sa zaregistrujte pomocou sociálnych sietí:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Zabudli ste heslo?

Nevadí! Stačí zadať váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoríte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet