Objavte to NAJ zo Slovenska: 9 NAJkúzelnejších zámkov a kaštieľov (nielen) z rozprávky

Najprepychovejšie sídla okázalých šľachticov aj obávané opevnenia - aj tak vyzerajú tie najvýznamnejšie zámky a kaštiele na Slovensku. Vstúpte do ich komnát, prezrite si významné historické zbierky a nechajte sa okúzliť životom princov a princezien.
Objavte to NAJ zo Slovenska: 9 NAJkúzelnejších zámkov a kaštieľov (nielen) z rozprávky

Pripravte svojej rodine skutočne rozprávkový výlet a vezmite ich na prehliadku najkúzelnejších zámkov a kaštieľov na Slovensku. Ktoré to sú? Čítajte ďalej!

Bojnice

1. Zámok Bojnice

Nádherný zámok vypínajúci sa nad Bojnicami pozná nielen každý Slovák, zámok priťahuje pozornosť aj ľudí z celého sveta. Niet sa čomu diviť - náš historický skvost patrí medzi tie najkrajšie zámky v celej strednej Európe. Jeho história siaha až do 11. storočia, svoju rozprávkovú podobu však získal až v 19. storočí, kedy ho jeho posledný majiteľ z rodu Pálfiovcov nechal prestavať do súčasnej podoby. Inšpiráciou jej boli francúzske zámky zdobiace brehy rieky Loiry. Dnes si v priestoroch zámku, ktorý poslúžil ako kulisa slávnym rozprávkam Šialene smutná princezná či Fantaghiro, môžete pozrieť zbierku umelecko-historického múzea aj časť originálneho zariadenia. Jednou z najväčších vystavovaných vzácností je tiež bojnický oltár od florentského majstra N. di Cione Ortagna z polovice 14. storočia. Ak sa hrad chystáte navštíviť na prelome apríla a mája, nevynechajte preslávený Medzinárodný festival duchov a strašidiel plný bosoriek, mátoh a upírov z celého sveta. Pravidelne sa tu konajú tiež ukážky historického šermu a sokoliarstva.

Počas prehliadky si pozrite nielen výnimočné interiéry a vzácne expozície, navštívte tiež unikátnu kvapľovú jaskyňu pod zámok s priemerom 22 m a výškou 6 m, ktorá kedysi slúžila ako zásobáreň vody.

Otváracia doba v letnom období:

  • PO-NE: 9:00 - 17:00 hodín

Vstupné:

  • Dospelá osoba 11 €, deti do 15 rokov 4,50 €, deti do 6 rokov 1,50 €.

Pozrite sa na tipy, kde sa ubytovať, aby ste k najkrajším zámkom na Slovensku mali skutočne blízko.

Betliar

2. Kaštieľ Betliar

Uprostred podmanivej prírody Gemera objavíte skutočnú oázu prepychu - udržiavaný anglický park s umelou jaskyňou a vodopádom, ktorým kraľuje luxusné reprezentačné sídlo najvýznamnejšieho rodu strednej Európy z 19. storočia Andrássyovcov. Niet divu, že si kaštieľ Betliar podmanil aj tvorcov úspešného slovenského seriálu 1890, ktorí v jeho priestoroch natočili historický seriál s kriminálnou zápletkou. Interiéry kaštieľa sú výnimočné hlavne tým, že rokmi nespustli a zachovali sa aj pôvodné umelecké a kultúrne zbierky významného rodu. Počas prehliadky si tak môžete pozrieť pôvodné vybavenie a exponáty, ktoré za svoj život majitelia získali - medzi tie najvýznamnejšie patrí knižnica obsahujúca viac než 14 tisíc zväzkov, pôvodná (no na svoju dobu moderná) kúpeľňa, neogotické schodisko vyzdobené loveckými trofejami aj v týchto končinách výnimočná expozícia egyptológie.

Najviac prekvapenia a záujmu vzbudzujú exponáty pochádzajúce z Egypta - pestré egyptologické cennosti a plastiky, no najmä múmia kňaza boha Amona z pohrebiska v Gíze či múmia dieťaťa z neznámeho obdobia. Dočasne je tu uložená aj múmia manželky baróna Žofia Szerédyová, ktorej telo bolo desaťročia opradené tajomstvami.

Otváracia doba:

  • UT-NE: 9:30 – 16:30 hodín

Vstupné:

  • Dospelá osoba je 8 €, deti nad 6 rokov 5 €, deti do 6 rokov majú vstup zadarmo.
Smolenice

3. Smolenický zámok

Východné úpätie Malých Karpát zdobí honosný Smolenický zámok s dominantnou vyhliadkovou vežou. Vystúpte schodiskom až na jej vrchol a odmenou vám bude výhľad na doďaleka sa rozliehajúce lesy, anglický park s rybníkom aj neďaleké obce. Zámok vznikol na mieste niekdajšieho hradu, súčasnú romantickú podobu mu vdýchli Pálfiovci, ktorí ho nechali prestavať po vzoru francúzskych zámkov. Pracovali na ňom skúsení majstri z Nemecka, Rakúska i Maďarkska, o obnovu sochárskych skvostov sa postarali talianski majstri. V letných mesiacoch si tu môžete prezrieť opevnené nádvorie s kaplnkou a baštami, aj časť interiérov. Smolenický zámok je dnes sídlom Slovenskej akadémie vied – Kongresového centra SAV, takže sa tu často konajú vedecké konferencie aj sympóziá.

Otváracia doba v letnom období:

  • PO-NE: 10:00 - 18:00 hodín (prehliadky začínajú vždy v celú hodinu)

Vstupné:

  • Dospelá osoba 4 €, deti, študenti a dôchodcovia 3 €.
Markušovice

4. Kaštieľ Markušovce a Letohrádok Dardanely

Či už ste dovolenku na Spiši zvolili kvôli návšteve Slovenského raja alebo rozmerného Spišského hradu, pripíšte si na zoznam “must-see” aj ďalší skvost východu - Kaštieľ Markušovce s Letohrádkom Dardanely. Rokokový kaštieľ leží len 10 km od Slovenského raja na mieste bývalej pevnosti. V jeho priestoroch si môžete prezrieť významnú expozíciu historického nábytku. Ku kaštieľu patrí aj letohrádok Dardanely, ktorý dal Wolfgang Máriássy postaviť pri príležitosti očakávanej návštevy cisára Jozefa II. Jeho návšteva sa nakoniec neuskutočnila, no výnimočný letohrádok tu stojí dodnes. Môžete si v ňom prehliadnuť nádhernú reprezentačnú sálu vyzdobenú freskami s mytologickými výjavmi. Hlavným lákadlom sály je však výstava historických klávesových nástrojov - tunajšia zbierka sa pýši titulom jedinej na Slovensku.

Otváracia doba v letnom období:

  • PO: zatvorené
  • UT-NE: 9:00 - 17:00 hodín

Vstupné do kaštieľa aj letohrádku:

  • Dospelá osoba 5 €, deti do 19 rokov 2,50 €, deti do 6 rokov 0,70 €.

Pozrite sa na tipy, kde sa ubytovať, aby ste k najkrajším zámkom na Slovensku mali skutočne blízko.

Nový zámok

5. Nový Zámok | Banská Štiavnica

Na kopci Frauenberg nad Banskou Štiavnicou vládne už od roku 1571 Nový zámok, inak nazývaný aj Dievčenský hrad či Panenský hrad. Bol postavený ako strážna veža, keď mesto v 16. storočí bojovalo s nájazdmi Turkov. Renesančná pevnosť dodnes vzbudzuje rešpekt, návštevníkov fascinuje tiež jej tvar hranatej veže s nárožnými baštami, vďaka čomu veža mnohým pripomína raketu. Jedinečná architektúra sa v boji skutočne osvedčila - umožnila totiž využiť moderné delostrelecké zbrane, ktoré boli pri útokoch z kopca mimoriadne účinné. Dnes do priestorov Nového zámku môžete zamieriť za expozíciami Slovenského baníckeho múzea, ktoré dokumentujú obdobie bojov proti Turkom na Slovensku. Medzi najzaujímavejšie exponáty tu rozhodne patrí sedemhlavňové delo zo 16. storočia či zbrane uhorského a tureckého vojska.

Otváracia doba v letnom období:

  • PO-NE: 9:00 - 17:00 hodín

Vstupné:

  • Dospelá osoba 3 €, deti do 18 rokov 1,50 €, deti do 6 rokov 1 €.

Pozrite sa na tipy, kde sa ubytovať, aby ste k najkrajším zámkom na Slovensku mali skutočne blízko.

Starý zámok

6. Starý Zámok | Banská Štiavnica

Banskú Štiavnicu pokladajú mnohí návštevníci za najkrajšie mesto na Slovensku a plným právom. Charakterizujú ho nádherné okolité kopce a úzke dláždené uličky, ktoré sa prepletajú okolo významných historických budov. Jednou z nich je aj Starý zámok, ktorý si vyslúžil zápis na Zoznam svetového dedičstva UNESCO. Pôvodne išlo o kostol, no v období tureckých nájazdov bol opakovane prebudovaný na pevnosť. Vďaka tomu na ňom dnes môžeme badať prvky románskej, gotickej, renesančnej aj barokovej architektúry. Okrem pôsobivého exteriéru a dominantnej gotickej hradnej veži s podjazdom tu rozhodne navštívte aj výstavy venované baníctvu a kováčstvu, ale tiež žalár a mučiareň.

Otváracia doba v letnom období:

  • PO-NE: 9:00 - 17:00 hodín

Vstupné:

  • Dospelá osoba 7 €, deti do 18 rokov 3,50 €, deti do 6 rokov 1 €.

Pozrite sa na tipy, kde sa ubytovať, aby ste k najkrajším zámkom na Slovensku mali skutočne blízko.

Topoľčianky

7. Kaštieľ a zámok Topoľčianky

Na mieste bývalej protitureckej pevnosti s obávanými baštami dnes stojí pýcha obce Topoľčianky - neoklasicistický zámok a kaštieľ, ktorý je považovaný za jeden z najkrajších a najčistejších prejavov klasicistickej architektúry na Slovensku. Kaštieľ s zámkom sa môže pochváliť bohatou minulosťou, kedysi slúžil ako letné sídlo Habsburgovcov, s obľubou ho navštevovali aj prezidenti. Mimoriadne rád ho navštevoval aj prezident Tomáš G. Masaryk, ktorý v jeho priestoroch trávil nielen čas oddychu, ale aj práce. Dnes slúžia priestory ako múzeum, kde si môžete prezrieť bohatú knižnicu, výnimočný nábytok zo 16. až 19. storočia a tiež vzácnu zbierku obrazov, porcelánov i najväčšiu zbierku keramiky na Slovensku.

Otváracia doba v letnom období:

  • PO: zatvorené
  • UT-NE: 10:00 - 17:00 hodín

Vstupné:

  • Dospelá osoba 9 €, deti do 17 rokov 4,50 €, deti do 6 rokov majú vstup zadarmo. Uvedené ceny za vstupné platia pri dostatočnom množstve návštevníkov na jeden okruh prehliadky.
Svätý Anton

8. Kaštieľ Svätý Anton | Banská Štiavnica

Na to, aby ste videli svetoznámy nábytok, ktorý darovala sama Mária Terézia svojej dcére Márii Antoinette, nemusíte cestovať ďaleko. Objavíte ho spolu s ďalšími skvostami v kaštieli Svätý Anton pri Banskej Štiavnici, ktorý kedysi patril významnému rodu Coburgovcov. Bulharský cár Ferdinand Coburg v ňom dokonca žil až do konca druhej svetovej vojny. Niet sa čomu diviť, v skvostných priestoroch kaštieľa sa muselo žiť ako v rozprávke. Zázračne pôsobí aj kaštieľ sám, ktorý bol postavený podľa symboliky kalendára - má totiž štyri vchody, sedem arkád, 12 komínov, 52 izieb a 365 okien. Vo vnútri dnes sídli múzeum, kde si môžete prehliadnuť významnú historickú aj poľovnícku expozíciu. A spomínaný nábytok Márie Antoinetty? Ten si prehliadnete v Zlatom salóne.

Poľovníctvo sa vo Svätom Antone teší veľkej obľube. Dôkazom toho sú aj každoročné Dni svätého Huberta - patróna poľovníkov, ktoré sa tu konajú každý rok v septembri.

Otváracia doba v letnom období:

  • PO: zatvorené
  • UT-NE: 9:00 - 16:00 hodín

Vstupné:

  • Výška vstupného sa líši podľa sezóny a zvoleného okruhu, dospelého vyjde na 8 - 10 €, dieťa do 18 rokov na 4 - 6 €, dieťa do 6 rokov má vstup za 1 €.

Pozrite sa na tipy, kde sa ubytovať, aby ste k najkrajším zámkom na Slovensku mali skutočne blízko.

Zvolen

9. Zvolenský zámok

Ikona mesta Zvolen - Zvolenský zámok - len tak neprehliadnete. Vypína sa priamo nad riekou Slatina vedľa makety pancierového tanku, pamiatke Slovenského národného povstania. Niekdajší goticko - renesančný zámok dal v druhej polovici 14. storočia postaviť uhorský kráľ Ľudovít I., aby slúžil ako poľovnícke sídlo či letohrádok uhorských kráľov. V 17. storočí prešiel zámok rozsiahlou prestavbou, ktorá mu vdýchla barokovú podobu. Z tohto obdobia sa v Kráľovskej sieni na zámku zachoval výnimočný kazetový strop s vyobrazením 78 rímskych a nemeckých cisárov. Dnes je zámok súčasťou Slovenskej národnej galérie, a tak môžete v jeho interiéroch navštíviť najbohatšiu obrazáreň na Slovensku. Súčasťou stálej expozície je výstava kolekcie starého umenia od 14. až do 19. storočia, za pozornosť rozhodne stojí aj výstava Ikony na Slovensku či Gotické umenie.

Otváracia doba:

  • PO-UT: zatvorené
  • ST-NE: 10:00 - 17:30 hodín

Vstupné:

  • Dospelá osoba 2,70 €, deti 0,70 €.

Autor článku:

Aktualizované: 16. 4. 2024

Články, ktoré by vás mohli zaujímať

Objavujte Slovensko s Travelkingom

Vyberajte z jedinečných a overených pobytov

Zabudli ste heslo?

Získajte nové!

Môžete sa prihlásiť aj pomocou sociálnej siete:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Chcem sa registrovať

Alebo sa zaregistrujte pomocou sociálnych sietí:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Zabudli ste heslo?

Nevadí! Stačí zadať váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoríte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet