Objavte to NAJ z Maďarska: 9 NAJromantickejších miest, ktoré nájdete v Maďarsku

Maďarsko je našou susednou krajinou, no aj napriek tomu ostáva pre mnohých Slovákov nepoznané. A to je veľká škoda! Ktoré miesta sa rozhodne oplatí vidieť aspoň raz za život? Nechajte sa inšpirovať naším zoznamom naj miest v Maďarsku.
Objavte to NAJ z Maďarska: 9 NAJromantickejších miest, ktoré nájdete v Maďarsku

Kam sa vydať za najkrajšími mestami v Maďarsku?

1. Budapešť

Kto nebol v Budapešti, ten v Maďarsku ako keby ani nebol… ako si ale vychutnať jej atmosféru hlavného mesta ako domáci obyvatelia, no zároveň spoznať jej najväčšie lákadlá? Vydajte sa za poznaním histórie do parlamentu a potom obdivujte krásy Budínskeho hradu na druhom brehu Dunaja. Len pár krokov od neho si užite prechádzku po chráme kráľa Mateja so známou Rybárskou baštou. Prejdite sa po Reťazovom moste, ktorý ako prvý spojil brehy miest Buda a Pešť, a nechajte sa unášať rytmom toku rieky počas prechádzky po nábreží alebo plavby na vyhliadkovej lodi. Ochutnajte pravý maďarský guláš, alebo si doprajte „street food“ v podobe langoša. Alebo dáte prednosť pikniku na Margitinom ostrove? Vedzte, že na tomto mieste stretnete mnoho domácich, ktorí si tu užívajú pohodu uprostred ruchu mesta. Máte už tie najznámejšie pamiatky prejdené? Vydajte sa do nádherného hradu Vajdahunyad uprostred parku, kde sa budete cítiť ako v rozprávke. Samozrejmosťou mesta je nespočet galérií, múzeí a ďalších pamiatok, ktoré stoja za návštevu. A nezabudnite si ani plavky! Priamo uprostred Budapešti môžete relaxovať v termálnych kúpeľoch, ktorých je tu neúrekom.

Náš tip:

Zozbierali sme najlepšie ponuky ubytovania v Budapešti, ktoré si môžete pozrieť kliknutím sem. Či už chcete stráviť deň prehliadkou pamiatok, alebo si chcete dopriať wellness, či už chcete zostať v centre mesta, alebo v pokojnejšej oblasti, určite si vyberiete hotel či penzión ideálny pre vás.


2. Tihany

Tento polostrov na brehu jazera Balaton láka návštevníkov nielen za prírodnými krásami, ale aj za historickými zaujímavosťami. Tihany poskytuje nezabudnuteľný zážitok v každom ročnom období. Ak sa sem vydáte na jar, zabaľte si so sebou tiež bicykle - okolie je totiž pretkané nádhernými cyklotrasami vhodnými aj pre celé rodiny. V lete sa môžete tešiť na kúpanie pri okolitých plážach Balatonu, a tiež na obdivovanie krásnych kvetov levandule na tunajších poliach. Jesenná návšteva Tihany sa nezaobíde bez vstupenky na akcie zamerané na zber plodín či bez prehliadky miestneho Benediktínskeho opátstva. A čo robiť v Tihany v zime? Určite sa poprechádzať okolo krásne zamrznutého jazera Balaton a užívať si pohodu v okolitých wellness centrách.

Náš tip:

Okolie Balatonu ponúka tiež nespočetné možnosti parádneho ubytovania - pozrite sa do našej ponuky a vyberte si pobyt v hoteli či penzióne podľa vašich predstáv.


3. Šopron

Šopron je jedným z najkrajších miest v Maďarsku, ktoré sa môže pýšiť bohatou históriou aj zachovaným stredovekým jadrom s hradbami. Nachádza sa na úpätí pohoria Lővér, len pár kilometrov od Neziderského jazera siahajúceho väčšinou svojej plochy do Rakúska. Blízko je to sem tiež zo Slovenska, ktoré je od Šopronu vzdialené sotva 100 kilometrov. Mesto Šopron sa zvykne nazývať tiež barokovou perlou Uhorska a „najvernejším mestom“ , pretože sa po prvej svetovej vojne v referende rozhodlo pripojiť k Maďarsku a nie k bohatšiemu susednému Rakúsku. Ako pamiatka na túto slávnu udalosť sa dnes v Šoproni nachádza Brána vernosti. Za návštevu tu stojí tiež Požiarna veža s nádherným výhľadom do širokého okolia aj Kúpalisko Lővér a Plaváreň Ferenca Csika, kde sa budete počas kúpania dívať na krásne borovicové lesy. Úplne ale stačí navštíviť centrum Šopronu s krásnymi budovami a príjemnými reštauráciami a uvidíte, že je ide o ideálne miesto na prechádzky plné romantiky.

Počas výletu určite nevynechajte ani návštevu Starej synagógy a ochutnávku miestnych vínnych špecialít.

Náš tip:

Na spoznanie všetkých krás Šopronu vám jeden deň určite stačiť nebude. Vydajte sa sem preto na aspoň niekoľkodňový pobyt a uvidíte, že stihnete relax aj pamiatky.


4. Keszthely

Ďalším malebným historickým mestom s bohatým kultúrnym životom je Keszthely ležiace na západnom brehu Balatonu. Klenotom mesta je neorokokový zámok Festetics s krásnym anglickým parkom a skleníkmi, ktorý je mnohými pripodobňovaný aj k francúzskemu Versailles. V Keszthelyi nájdete aj niekoľko múzeí, ako napríklad Múzeum áut Cadillac a Múzeum Balatonu. Na brehu jazera Balaton sa nachádza mestská pláž, ktorá navodzuje atmosféru stredomorského letoviska, a nechýba tu ani slávne mólo. Mestečko je navyše obklopené množstvom trás vhodných na pešiu turistiku či cykloturistiku, vďaka čomu si dovolenku pri Balatone užijete s celou rodinou.

Náš tip:

Či už sa do Keszthely vydáte za turistikou, alebo pamiatkami, pohodlné zázemie vám určite príde vhod. Vyberte si preto pobyt pri Balatone z ponuky Travelkingu.


5. Ostrihom

Mesto Ostrihom je medzi slovenskými návštevníkmi mimoriadne obľúbené. Môže za to nielen jeho poloha priamo na hranici so Slovenskom a kúsok od Štúrova, ale tiež krásne historické mesto a parádne termálne kúpele, ktoré sa tu nachádzajú. Vydajte sa sem na romantickú prechádzku po krásnych historických štvrtiach a uličkách, ktoré vás dovedú napríklad na Hradný vrch s kráľovským hradom a Ostrihomskou bazilikou. Z vrchu si vychutnajte tiež parádny výhľad na Dunaj, po ktorom premávajú aj výletné lode. A kam sa vydať za odpočinkom? Jednoznačne na zážitkové kúpalisko Aquasziged s relaxačnými bazénmi aj wellness centrom.

Cez Dunaj sa môžete prejsť aj po moste Márie Valérie, ktorý spája nielen dve mestá, Ostrihom a Štúrovo, ale aj naše dve krajiny.

Náš tip:

Užite si termály aj známe pamätihodnosti Ostrihomu a vydajte sa sem na pobyt plný zážitkov.


6. Győr

Nie tak ďaleko od slovenských hraníc (necelých 25 km) leží tiež mesto Győr, známe nielen svojimi termálnymi kúpeľmi a magickým historickým centrom mesta s budovami v barokovom štýle. Jeho azda najvýznamnejšou pamiatkou je Biskupský hrad postavený v 13. storočí. Pri prehliadke jadra mesta nájdete nespočetné množstvo kostolov, múzeí a rozprávkových úzkych uličiek, ktoré rozhodne stoja za návštevu. S deťmi sa potom vydajte do Zoo Xantus János, ktorá je ako stvorená na rodinné popoludnie. Hlavným lákadlom mesta sú ale jednoznačne Termálne a zážitkové kúpele Rába Quelle s viacerými druhmi zážitkových bazénov a toboganov. Do Győru môžete zavítať v každom ročnom období - vďaka množstvu aktivít sa tu rozhodne nebudete nudiť ani minútu.

Náš tip:

Chystáte sa do Győr na niekoľko dní? Vyberte si ideálny pobyt z ponuky Travelkingu, kde sa bude páčiť vám i celej vašej rodine.


7. Pécs

Mesto Pécs je známe vďaka svojej bohatej minulosti a kultúrnemu životu. Jeho historický názov znie „Päťkostolie“, čo vypovedá o množstve náboženských stavieb - prehliadnuť si tu môžete ako významné kostoly, tak aj stavby z rímskeho obdobia, kopulovité mešity či minarety. Za pozornosť stojí obzvlášť mešita Jakowaliho Hassana Paschu na Rákócziho ulici, ktorá je jednou z najlepšie zachovaných moslimských stavieb v Maďarsku. Milovníkov umenia rozhodne zavedú kroky do početných galérii v meste - medzi tie najobľúbenejšie patrí galéria prezentujúca diela súčasných umelcov Zsdrál Design & Art alebo Múzeum Victora Vasarelyho, svetoznáme op-artového umelca. Rodinky s deťmi zas poteší tunajšia Zoo, kde môžete vidieť množstvo vzácnych druhov zvierat.

Len 25 km od Pécsu sa nachádza mestečko Harkány, ktoré je vychýrené hlavne pre svoje termálne kúpele s liečivou vodou unikátneho zloženia. Príďte si aj vy oddýchnuť do vonkajších i vnútorných bazénov s vodou obsahujúcou vzácny karbonylsulfid, ktorý bol objavený práve v tejto lokalite. Po dni strávenom kúpaním určite pocítite priaznivé účinky na pohybové ústrojenstvo i kožu.


8. Szentendre

Malebné dláždené uličky, príjemné kaviarničky aj prechádzky ruka v ruke s vašou polovičkou popri Dunaji - presne tak vyzerá „Montmartre na Dunaji“, mestečko Szentendre, ktoré možno poznáte pod názvom Svätý Ondrej. Množstvo návštevníkov sa sem vydáva za jedinečnou umeleckou atmosférou, ktorej dôkazom je množstvo galérií v oblasti. Na svoje si tu prídu nadšenci takmer každého výtvarného smeru či maďarského umelca - svoje galérie či expozície tu majú výtvarníci Barcsay Jenő, Béla Czóbel či Károly Ferenczy a mnohí ďalší. Okrem nespočetného množstva malieb sem smerujú návštevníci aj za dvomi pamiatkami - jednou z nich je najvýznamnejší kostol Srbskej pravoslávnej cirkvi v Maďarsku, barokový Belehradský dóm. Druhým cieľom turistov je najväčší skanzen v Maďarsku, Skanzen Szentendre, kde jednotlivé domy predstavujú dedinskú architektúru rôznych maďarských regiónov. Nechýbajú tu drevená zvonica, škola a naraziť môžete aj na ukážky ľudových tancov a remesiel.

Szentendre leží len 22 km od Budapešti. Ak sa sem chcete dostať skutočne štýlovo, dovezte sa trajektom po Dunaji - vyhliadková plavba trvá 1,5 hodiny a ukáže vám všetky krásy tejto jedinečnej oblasti.

Náš tip:

Chcete si pozrieť to najlepšie z mesta Szentendre aj zo širokého okolia posiateho pamiatkami? Ubytujte sa v Budapešti a do centra hlavného mesta Maďarska aj k umeleckým výstavám budete mať blízko.


9. Eger

Keď sa povie Eger, mnohí z nás si ako prvé vybavia parádne termálne kúpele stojace priamo v centre mesta. Po kúpeli v 13 bazénoch s liečivou termálnou vodou a v tureckých kúpeľoch sa ale oplatí vyraziť aj do samotného mesta, ktoré priam prekypuje kultúrnym životom a pamätihodnosťami. Jednou z tých, ktoré sa rozhodne oplatí vidieť, je starobylý hrad s prekrásnym výhľadom na mesto. V Egeri sa nachádza tiež druhý najväčší chrám v Maďarsku, neoklasicistická bazilika. Ak sa nebojíte výšok, vystúpte za najkrajším výhľadom na mesto na vrchol 40 m vysokého tureckého minaretu. Fanúšikov legendárnej hudobnej skupiny poteší návšteva Múzea The Beatles. Na okraji mesta sa navyše nachádza mimoriadne obľúbená oblasť známa ako „Údolie krásnych žien“. Čím je údolie tak výnimočné? Ide totiž o vinársku oblasť, odkiaľ pochádza známe červené víno „Egri Bikavér“ - Býčia krv. Také množstvo zaujímavostí znie ako perfektný dôvod na to, aby ste si v Egeri urobili výlet dlhý aj niekoľko dní.

Náš tip:

Termálne bazény na pár krokov, vinotéky aj slávne múzeá po ruke? Vyberte sa na pobyt do Egeru a tento sen sa stane skutočnosťou.

Autor článku:

Aktualizované: 25. 4. 2024

Články, ktoré by vás mohli zaujímať

Najpredávanejšie pobyty

Inšpirujte sa tými najpredávanejšími pobytmi za posledný týždeň

Zabudli ste heslo?

Získajte nové!

Môžete sa prihlásiť aj pomocou sociálnej siete:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Chcem sa registrovať

Alebo sa zaregistrujte pomocou sociálnych sietí:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Zabudli ste heslo?

Nevadí! Stačí zadať váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoríte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet