Objavte to NAJ z Maďarska: NAJlepšie aktivity v Budapešti pre výletníkov aj gurmánov

V maďarskej metropole sa pokocháte pamiatkami, oddýchnete si v slávnych kúpeľoch a ochutnáte maďarské špeciality aj víno. Prehliadnuť si tu toho môžete skutočne veľa, a tak sme pre vás vybrali tie najlepšie miesta, ktoré musíte navštíviť v Budapešti.
Objavte to NAJ z Maďarska: NAJlepšie aktivity v Budapešti pre výletníkov aj gurmánov

Budapešti sa hovorí tiež „perla Dunaja“ a medzi európskymi mestami ide o skutočný klenot. Maďarská metropola oficiálne vznikla v roku 1873 spojením troch miest: Buda (na pravom brehu rieky Dunaj s Budínskym hradom), Pešť (na ľavom brehu, najväčšia časť mesta) a Óbuda (severná časť). Verte, že toto osobité mesto uchváti doslova všetky vaše zmysly. Čakajú tu na vás jedinečné pamätihodnosti pripomínajúce zlatú éru Rakúsko-Uhorska vrátane pamiatok UNESCO. Nájdete tu tiež vychýrené termálne kúpele, v ktorých si užijete dokonalý relax aj vodné radovánky. V bohatých zbierkach budapeštianskych múzeí a galérií si môžete prezrieť veľa zaujímavých expozícií i vzácnych diel. Samozrejme, nesmieme zabudnúť spomenúť, že dostatočným dôvodom na návštevu Budapešti je miestna kuchyňa, ktorá uspokojí aj tie najmaškrtnejšie jazýčky a najlepšie si ju vychutnáte s pohárom znamenitého lokálneho vína. Zoznam toho, čo musíte vidieť a zažiť v maďarskom hlavnom meste, je skutočne dlhý. Vybrali sme preto pre vás tie najlepšie miesta v Budapešti, ktoré stoja za návštevu napríklad počas predĺženého víkendu. V našom zozname nájdete svetoznáme pamiatky, slávne termály, najzaujímavejšie múzeá a nechýbajú ani tipy, čo ochutnať.

Oddýchnite si vo vychýrených kúpeľoch

Nie nadarmo je ďalšou prezývkou Budapešti „Kúpele Európy“. Vedeli ste, že hlavné mesto Maďarska leží na 125 termálnych prameňoch? Po dni strávenom pobehovaním po pamiatkach vám tak príde vhod ozdravný odpočinok v teplej termálnej vode.

Bezpochyby najznámejšími termálmi v Budapešti sú kúpele Széchenyi (Széchenyi fürdő) ležiace v samotnom centre mesta v nádhernom mestskom parku Városliget. Areál vybudovaný v roku 1913 v secesnom štýle dodnes patrí medzi najväčšie kúpeľné komplexy Európy. Zaujímavosťou je jeho dispozícia, ktorá podľa mravov v dobe stavby areál rozdelila na dámsku a pánsku časť. Toto rozdelenie je aj dnes znateľné podľa zrkadlového rozmiestnenia bazénov. Oddýchnete si v troch vonkajších a pätnástich vnútorných bazénoch s liečivou termálnou vodou. Okrem toho sa tu môžete zohriať vo fínskych a parných saunách, prípadne využiť mnohé špičkové kúpeľné služby.

Druhými najznámejšími kúpeľmi v Budapešti sú Gellértove (Gellért fürdő). Vybudované boli medzi rokmi 1912 až 1918 v secesnom art nouveau štýle a dnes sú súčasťou rovnomenného luxusného hotela. Gellértove kúpele ponúkajú svojim návštevníkom 13 bazénov s termálnou vodou, bazén s vlnobitím, vírivky a sauny. Relax v obklopení prekrásnej architektúry s mozaikami, vitrážovými oknami, sochami a stĺpmi rozhodne stojí za to!

Na západnom brehu Dunaja v oblasti južného cípu Margitinho ostrova sa nachádzajú kúpele Lukács (Lukács fürdő). Hoci moderné termály tu boli vybudované až v 2. polovici 19. storočia, liečivé účinky vody tu využívali už v 12. storočí Maltézski rytieri, ktorí tu postavili kláštor. Okrem troch termálnych bazénov, v ktorých sa teplota pohybuje od 32 do 40 °C, tu nájdete vonkajší bazén, saunu, parný kúpeľ, soľnú jaskyňu a Kneippovo jazierko.

Navštívte zajímavé múzeá

Budapešť je rovnako ako iné európske metropoly veľmi bohatá na múzeá a galérie. Celkovo si tu môžete najrôznejšie stále aj dočasné expozície prezrieť na viac ako stovke miest. Široké je tiež tematické zameranie tunajších kultúrnych inštitúcií, a tak tu okrem tradičných múzeí venovaných histórii a umeniu nájdete napríklad múzeum piva, metra alebo textilu.

Pokiaľ patríte medzi fanúšikov histórie a chcete sa zoznámiť s dejinami Maďarska, potom vám odporúčame navštíviť Maďarské národné múzeum (Magyar Nemzeti Múzeum). Nachádza sa v srdci metropoly a sídli v reprezentatívnej neoklasicistickej budove obklopenej nádhernou záhradou. Múzeum sa pýši zbierkou obsahujúcou niekoľko miliónov položiek, vrátane umeleckých diel, zbierok a archeologických nálezov. Expozícia rozpráva dejiny maďarského národa a štátu od obdobia praveku cez stredovek až po súčasnosť. Súčasťou výstav sú aj artefakty nevyčísliteľnej hodnoty ako napríklad korunovačný plášť sv. Štefana, zakladateľa uhorského štátu. Vidieť tu môžete tiež tzv. Seusov poklad, teda skutočne nedoceniteľná zbierka zdobeného strieborného riadu a príborov pochádzajúca z doby neskorej rímskej ríše.

Za umením sa vyjdete do Maďarskej národnej galérie (Magyar Nemzeti Galéria) sídliacej priamo v priestoroch Budínskeho hradu v budovách s označením A až D. Nájdete tu výhradne diela umelcov pôvodom z Maďarska. Práce zahraničných umelcov môžete vidieť v zbierkach Múzea krásneho umenia (Szépművészeti Múzeum) na Námestí hrdinov. Kolekcie Maďarskej národnej galérie majú viac ako 100 tisíc exponátov rôznych umeleckých foriem: obrazy, sochy, fotografie a ďalšie. Medzi tunajšie skvosty patria napríklad drevené gotické oltáre a sochy, gotické obrazy, renesančné lapidárium či habsburská krypta.

K najnovším kultúrnym inštitúciám v Budapešti patrí Dom teroru (Terror háza), ktorý bol otvorený v roku 2002. Neorenesančná budova múzea stojí v centre mesta na Andrássyho triede s popisným číslom 60 a toto umiestnenie je veľmi symbolické. Práve tento dom bol kedysi sídlom maďarských fašistov (Strany šípových krížov) a potom sa stal hlavným štábom komunistickej tajnej polície ÁHV (tajnej polície Maďarskej ľudovej republiky). Obe tieto temné doby dnes Dom teroru návštevníkom predstavuje, a to úplne bez servítok, surovo a drsne. Teda tak, ako obe epochy naozaj vyzerali. Ocitnete sa tu vo vypočúvacej miestnosti, prejdete sa okolo šibeníc a pôjdete vlakom do gulagu na Sibíri. Expozícia sa skladá zo svedectiev pamätníkov a autentických fotodokumentácií. Dom teroru je jednak múzeum predstavujúce modernými prostriedkami nedávnu tragickú minulosť Maďarska, a súčasne predstavuje pamätník venovaný všetkým obetiam nacistického i komunistického režimu.

Budapešť - Najobľúbenejšie pobyty

Prejdite sa po pamiatkach

Výhodou Budapešti je relatívne malá rozloha a dochádzková vzdialenosť najznámejších pamiatok. Väčšinu najkrajších lokalít je tak možné vidieť počas jednodňového výletu. Nižšie uvedená trasa meria necelých 8 kilometrov a aj so zastaveniami na jednotlivých miestach ju tak zvládnete za pár hodín, prípadne si môžete vybrať len niektoré úseky.

Začíname na Moste slobody (Szabadság híd), ktorý na prvý pohľad upúta oceľovou konštrukciou v štýle Eiffelovej veže s mytickými vtákmi na vrcholkoch štyroch pilierov. Cez Most slobody sa dostanete na úpätie Gellértovho vrchu (Gellért-hégy), čo je zalesnený vrchol vypínajúci sa do výšky 235 metrov na Budínskej strane mesta. Možno vám bude trošku pripomínať pražský Petřín, avšak s rozdielom, že sem nevedie lanovka a na vrchole sa namiesto rozhľadne rozkladá rozsiahla vojenská citadela. Z priestranných terás vedúcich pozdĺž citadely sa môžete pokochať jedným z najlepších výhľadov na Budapešť a Dunaj. O kúsok ďalej stojí na 14 metrov vysokom podstavci socha Slobody s bohyňou Niké vybudovaná po konci 2. svetovej vojny na počesť víťazstva Červenej armády.

Cez Gellértov vrch sa dostanete k najväčšej budapeštianskej dominante - Budínskemu hradu (Budai Vár). Ide vlastne o komplex palácov vypínajúci sa na hradnom návrší Várhegy. Toto stredoveké sídlo kráľov je dnes súčasťou priľahlej Hradnej štvrti a sídli v ňom Maďarská národná galéria, Budapeštianske historické múzeum a Széchényiho národná knižnica. Súčasná podoba Budínskeho hradu nedosahuje zďaleka rozmery ako na prelome 19. a 20. storočia. Veľká časť palácov bola poškodená počas bombardovania na konci 2. svetovej vojny. Následná oprava bola pomerne necitlivá a hradný komplex navyše nebol obnovený v pôvodnej veľkosti. Posledným významným míľnikom bol rok 1987, kedy bol Budínsky hrad zaradený na Zoznam svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.

Na hradnom vrchu sa nachádza aj ďalšia úchvatná budapeštianska pamätihodnosť: Rybárska bašta (Halászbástya). V rokoch 1895-1902 bola na mieste pôvodného rybieho trhu vybudovaná k oslavám tisícročného výročia Maďarska. Pre Maďarov má táto výnimočná novorománska kamenná stavba hlboký význam. Sedem vežičiek symbolizuje sedem kočovných kmeňov, ktoré založili Maďarsko. Špicaté veže evokujú tradičné maďarské stany. Uprostred bašty stojí jazdecká socha svätého Štefana, patróna zeme a jedného z najväčších Maďarov. Pokiaľ radi fotíte, vypravte sa za najkrajšími zábermi práve na neogotické a čiastočne aj neorománske reprezentatívne terasy Rybárskej bašty. Ako na dlani odtiaľto uvidíte na majestátnu budovu parlamentu, Reťazový most i kupolu baziliky svätého Štefana.

Cez Szechényho most (Szechenyi lanchid) sa dostanete späť na ľavý breh Dunaja, pozdĺž ktorého dôjdete k impozantnej parlamentnej budove, v maďarčine zvanej Országház. Pokiaľ počas prechádzky po pamiatkach vyhladnete, môžete sa zastaviť v niektorej z príjemných kaviarní, krčmičiek a barov. Taktiež aj brehy Dunaja sú pamiatkou UNESCO, tak prečo si ich poriadne neužiť? Maďarský parlament je monumentálna stavba s dĺžkou 268 metrov, šírkou 123 metrov a s kupolou vo výške 96 metrov. So svojimi rozmermi a 691 miestnosťami tak Országház patrí k najväčším stavbám svojho druhu na svete.

Kúsok od parlamentu leží Bazilika sv. Štefana (Szent István-bazilika), ktorá je jednou z najvýznamnejších a najnavštevovanejších sakrálnych pamiatok a zároveň treťou najvyššou budovou v Maďarsku. Je zasvätená kráľovi Štefanovi, ktorý v roku 896 spojil maďarské kmene a je považovaný za zakladateľa maďarského štátu. Okrem samotného chrámu odporúčame vydať sa na terasu pri kupole, z ktorej sú snáď najkrajšie výhľady v Pešti.

Ochutnajte maďarské dobroty

Maďarská kuchyňa je vskutku výnimočná a nájdete v nej vplyvy gastronómie rakúskej, nemeckej i tureckej. Tradičné maďarské jedlá sú výdatné, pikantné a chuťovo veľmi výrazné. Medzi základné suroviny patrí mäso (hovädzie, bravčové, zverina aj ryby), chlieb, paprika, kapusta a kyslá smotana. Takmer vo všetkých hoteloch v Budapešti ochutnáte okrem štandardných medzinárodných pokrmov aj klasické maďarské špeciality. Čo teda v Maďarsku ochutnať?

V spojitosti s maďarskou kuchyňou vás najskôr na prvom mieste napadne guláš. Druhov guláša ochutnáte v Budapešti aj v celom Maďarsku hneď niekoľko. Najtypickejší je gulyás, ktorý získal svoj názov podľa kotlíka, v ktorom si tento pokrm v dávnych dobách varili pastieri. Ide v podstate o výdatnú polievku z hovädzieho mäsa, zemiakov a cibule, to všetko okorenené sladkou alebo pálivou paprikou. Najbližšie gulášu je perkelt (pörkölt) skladajúci sa z mäsa, paradajok, cibule, cesnaku a mletej červenej papriky. Pokiaľ je v pokrme aj kyslá smotana, ide o paprikáš (paprikás).

Veľmi obľúbené sú v Maďarsku polievky, napríklad rybacia polievka (halászlé), fazuľová polievka (jókai bableves) alebo z nášho pohľadu netradičná studená ovocná polievka (gyümölcsleves). Skoro na každom rohu si v Budapešti môžete dať langoš, ktorý je pôvodom práve z Maďarska a najčastejšie sa podáva s cesnakom, smotanou a syrom. K pokrmom sa najčastejšie servíruje čalamáda - zmes zaváranej zeleniny. Odporúčame ochutnať aj maďarské palacinky (palacsinta), ktoré sa pripravujú v mnohých sladkých aj slaných variantoch.

Maďarsko je rozhodne rajom pre všetkých milovníkov údenín. Práve odtiaľ pochádza množstvo lahôdok, ktoré sú bežne dostupné aj na pultoch našich obchodov. Vychýrené sú najmä maďarské klobásy, ako je napríklad ostrá sušená papriková klobása čabajka. Podľa mesta Debrecín je pomenovaná debrecínska šunka a veľkej obľube sa v Česku teší aj uhorská saláma.

Povinnou zastávkou pre všetkých gurmánov je Karaván. Toto miesto ležiace asi 1 km od Baziliky sv. Štefana je plné stánkov s jedlom a rozhodne tu ochutnáte najlepší street food v celom Maďarsku. Výber je tu naozaj široký a vedľa maďarskej klasiky tu ponúkajú mexické, indické či thajské jedlo, vegánske burgery alebo výborné vafle. Po výbornom jedle si môžete dať vynikajúcu kávu alebo čapované pivo.

V tržnici Nagy Vásarcsarnok ochutnáte nielen tradičné maďarské špeciality, ale nakúpite tu aj suveníry pre svojich blízkych. Vyskúšajte guláš alebo tradičný maďarský langoš. Ako spomienku na pobyt v Budapešti si môžete kúpiť maďarskú papriku (korenie) alebo sušené papričky.

A sladká bodka na záver? Osladiť deň si môžete v najpopulárnejšej budapeštianskej cukrárni Mr. Funk. Špecialitou sú donutové koktaily, ktoré lahodia nielen chuťovým pohárikom, ale aj očiam, a rozhodne stoja za fotku! Pokiaľ sa sem vyberiete s deťmi, tak vám garantujeme, že budú v siedmom nebi! Vynikajúcu zmrzlinu v tvare ruže vám naservírujú v Gelato Rosa.

Dokonalá destinácia pre každého

V Budapešti si užijete romanticku vo dvojici, rodinnú dovolenku s množstvom zábavy aj relaxačný pobyt plný odpočinku v liečivej termálnej vode. Navštíviť môžete zaujímavé múzeá a ochutnať to najlepšie z jedinečnej maďarskej kuchyne. Ďalšou výhodou je, že cesta z Bratislavy trvá len niečo vyše 2 hodín, a napríklad zo Štúrova ste v Budapešti za približne hodinku jazdy autom. Skrátka, pokiaľ ste v maďarskej metropole ešte neboli, rozhodne neváhajte a zarezervujte si svoj pobyt čo najskôr.

Autor článku:

Nikol ChrástováNikol Chrástová
Aktualizované: 29. 3. 2024

Články, ktoré by vás mohli zaujímať

Najpredávanejšie pobyty

Inšpirujte sa tými najpredávanejšími pobytmi za posledný týždeň

Zabudli ste heslo?

Získajte nové!

Môžete sa prihlásiť aj pomocou sociálnej siete:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Chcem sa registrovať

Alebo sa zaregistrujte pomocou sociálnych sietí:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Zabudli ste heslo?

Nevadí! Stačí zadať váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoríte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet