Gastronomický bedeker: Čo ochutnať v Maďarsku?

Cesta do Maďarska je zárukou stretnutí s kvalitnými pokrmami pripravovanými s maximálnou starostlivosťou. Maďarská kuchyňa je známa a obľúbená, a to nielen vďaka paprike. Aké dobroty možno nájsť u Maďarov na stole vám prezradí náš gastrosprievodca.
Gastronomický bedeker: Čo ochutnať v Maďarsku?

Maďarská gastronómia, symfónia mnohých tradícií a chutí

Aby sme pochopili maďarskú kuchyňu, musíme sa najskôr poobhliadnuť za jej históriou. Moderná maďarská kuchyňa je totiž syntézou starovekých ázijských tradícií spojených s germánskymi prvkami aj odkazmi talianskej a slovanskej gastronómie. Táto pestrá zmes kulinárskych tradícií bola samozrejme v priebehu času intenzívne ovplyvňovaná aj vlastnou autentickou kuchyňou Maďarov.

Výsledkom sú potom veľmi konzistentné, kaloricky výdatné pokrmy. Maďarské jedlo je chutné a spravidla nebýva pikantné, ako sa mnohí nazdávajú. Pri plnom tanieri vám obyčajne podráždi nos vôňa papriky, kôpru, oregana a estragónu. Každý región má svoje špeciality: dusené mäso a guláše sú typické pre východ, zverina a pstruh v lesoch severného Maďarska, ryby hlavne okolo Balatonu. Vo väčších mestách potom môžete ochutnať tradičné jedlá v nových a odľahčených prevedeniach.

paprika

Paprika, duša maďarskej kuchyne

Čo by bola maďarská kuchyňa bez svojho cenného červeného prášku? Vedeli ste, že Maďari spotrebujú ročne viac ako 500 g papriky na osobu! Nie je to až takým prekvapením, keď si uvedomíme, že červená paprika sa používa ako korenie úplne všade. Nájdete ju nielen v pokrmoch z mäsa a rýb, ale dokonca aj v niektorých dezertoch.

Toto obľúbené korenie sa vyrába iba z rôznych druhov papriky siatej a tradične vzniká sušením na slnku. Sladká paprika sa vyrába zo špeciálneho druhu papriky bez semien. Paprika sama o sebe má mnoho predností. Je bohatá na vitamíny C a D, na cukry, minerály aj vlákninu. Za jej prípadnú pikantnosť môže látka nazývaná kapsaicín. Okrem sypkého korenia je v maďarskej kuchyni s obľubou využívaná aj klasická paprika a tiež paradajky. Veď kto by nepoznal maďarské lečo?

halaszle

Polievky, neodmysliteľná súčasť jedálnička

Presne tak. Maďari si, rovnako ako my, svoj jedálniček bez tradičných polievok nevedia predstaviť. V reštauráciách si polievku môžete dopriať za 2 až 4 €. Podobne ako u nás aj v Maďarsku je zvykom jesť husté polievky s chlebom. Taký pokrm potom vynahradí aj hlavný chod. Maďarské polievky sú veľmi rozmanité a preto si predstavíme len tie najznámejšie. Na pomyselnom tróne by sme samozrejme našli guláš. Ten sa podáva v malej smaltovanej nádobe s čajovou sviečkou pod ňou, ktorá udržuje teplotu.

Ďalším obľúbencom sú napríklad halászlé. Táto polievka sa varí so zmesou rýb, najčastejšie sumcov a kaprov, a zeleniny (cibuľa, zemiaky, paradajky) a pálivej papriky. Do precedeného vývaru s vykosteným rybím mäsom sa nakoniec zavaria cestoviny. Podáva sa s bielym pečivom. Tú najlepšiu môžete ochutnať pri Balatone alebo v Szegete. Medzi desať najobľúbenejších jedál v Maďarsku patrí aj jókai bableves. Jedná sa o hustú polievku z fazule, ďalšej zeleniny, údeného mäsa a kyslej smotany. Pokiaľ sa pri prechádzkach budete chcieť zahriať aj dobre najesť, toto je treba do čierneho.

langoš

Dali by ste si niečo malé?

Nemôžete povedať, že ste boli v Maďarsku, pokiaľ neochutnáte pravý maďarský langoš. Táto mastná pochúťka známa aj u nás tu slúži ako rýchla pomoc proti hladu a je veľmi obľúbená. Tradične sa langoše podávajú s cesnakom, kyslou smotanou a syrom. Možností a kombinácií však budete mať neobmedzene, a to nielen tých slaných, ale dokonca aj sladkých. Skvelé langoše nájdete napríklad v starej mestskej tržnici v Budapešti.

Favoritom pre milovníkov údenín je určite Hidegtál. Je to misa s na plátky nakrájanými bravčovými údeninami, ktorá sa väčšinou zapíja dobrým miestnym vínom. Údené klobásy, uhorská saláma, tradičné receptúry a vôňa papriky, to všetko láka vaše zmysly k jedinečnému zážitku. Ďalšou mäsovou pochúťkou je **foie gras alebo maďarsky „libamáj“**. Táto delikatesa z pretučnených kačacích pečienok sa, na rozdiel od Francúzska, najčastejšie podáva vyprážaná alebo pečená. Táto kulinárska tradícia siaha až do 15. storočia.

perkelt

Z kotlíkov maďarských nomádov

Maďarské jedlá sú väčšinou mäsové. Zelenina býva skôr súčasťou omáčok a kaší než prílohou. Medzi najčastejšie prílohy patria halušky alebo chlieb. Sklon k hustým a šťavnatým pokrmom pramení z nomádskej minulosti tohto národa. Obľubu si získali nielen svojou chuťou, sýtosťou a dostupnosťou ingrediencií, ale hlavne možnosťou prípravy na otvorenom ohni, a to väčšinou v kotlíku. Medzi tieto pokrmy patria guláš, perkelt alebo lečo.

Za zaujímavým slovom perkelt (pörkölt sa skrýva pokrm obľúbený aj u nás - kura na paprike. Dlhú tradíciu majú aj plnená paprika (töltött paprika) a kapustové listy (töltött káposzta) podávané v hustej omáčke a so zemiakom. Súčasťou jedálničku sú aj u nás dobre známe prívarky alebo kaše (főzelék) z fazule, hrášku, šošovice alebo zemiakov.

TIP: Gastroodvážlivci určite zbystria pozornosť, keď prezradíme tunajšie prekvapenie šéfkuchára, na ktoré môžete v niektorých reštauráciách naraziť. Sú to kohútie semenníky! A pozor, tí, ktorí ich ochutnali tvrdia, že vôbec nechutia zle. :)

doboš

Sladká bodka na maďarský spôsob

Pre milovníkov dezertov je Maďarsko ideálnou destináciou. Možno vás to prekvapí, ale podobne ako vo Francúzsku, aj tu nájdeme mnoho miest s chutnými palacinkami. Plnené sú väčšinou jablkami, makom, orechovým alebo gaštanovým krémom. Predovšetkým vo väčších mestách nájdete mnoho krásnych kaviarní a cukrární, kde si môžete pochutnať na tradičných aj moderných zákuskoch od výmyslu sveta až po osvedčené kombinácie.

Medzi najznámejšie zákusky patrí Dobošova torta, čokoládová torta Gerbeaud a krémeš s vanilkových krémom. Pravá Dobošová torta sa skladá zo šiestich plátov piškótového cesta potretého čokoládovým krémom na vrchu a s karamelovou krustou. Dlhú tradíciu má aj závin tzv. rétes. Ten je tvorený veľmi tenkou vrstvou lístkového cesta s bohatou náplňou z orechov, maku, tvarohu alebo ovocia. Nejde nespomenúť tiež šomló halušky (somlói galuska). To je dezert s piškótového cesta s marmeládou a hrozienkami pokrytý hustou vrstvou čokolády a šľahačky.

palinka

Na zdravie! Egészségére!

Čo sa týka nápojov, zaujímavosťou je, že v reštauráciách nie je úplne typické dostať k jedlu karafu vody. Väčšinou máte na výber z vôd fľaškových. Je to aj preto, lebo tunajšia voda z kohútika nie je veľmi chutná. Oproti tomu víno tu chutí výnimočne dobre. :) V Maďarsku je oficiálne 22 vinárskych oblastí a mnohé z nich majú dlhú tradíciu. Medzi najobľúbenejšie patria Tokaj, Eger, Balaton a Villány. Určite vyskúšajte tunajšie červené víno ako napríklad Merlot, Cabernet alebo Shiraz.

Aj Maďari sú národom, ktorý má tradíciu vo výrobe tvrdého alkoholu. Medzi najznámejšie patrí pálenka, destilát z rôznych druhov ovocia. Tou najznámejšou je marhuľovica známa ako barack palinka. Pekným suvenírom by mohol byť aj Unicum-zwack, bylinný likér, ktorý je typický svojou horkou chuťou, čisto prírodným zložením (až 40 bylín) a dlhým zrením v dubových sudoch.

Ktoré z maďarských pochúťok ste už stihli vyskúšať? Alebo sa na to ešte chystáte? Môžeme vám to s čistým svedomím len a len odporučiť.

Autor článku:

Aktualizované: 25. 4. 2024

Články, ktoré by vás mohli zaujímať

Objavujte Maďarsko s Travelkingom

Vyberajte z jedinečných a overených pobytov

Zabudli ste heslo?

Získajte nové!

Môžete sa prihlásiť aj pomocou sociálnej siete:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Chcem sa registrovať

Alebo sa zaregistrujte pomocou sociálnych sietí:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Zabudli ste heslo?

Nevadí! Stačí zadať váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoríte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet