Skloňujeme víno alebo aká pravda sa nachádza na dne pohára?

Hovorí sa, že Česko je národ pivárov, avšak je to pravda len sčasti. Druhá časť sú totiž vinári. Kvalitu moravských i českých vín oceňujú nielen Česi, ale i cudzinci. Chceli by sme vám predstaviť tento lahodný mok z uhlov, z ktorých ho možno nepoznáte.
Skloňujeme víno alebo aká pravda sa nachádza na dne pohára?

Pokiaľ patríte medzi milovníčky a milovníkov vína, k praktickej znalosti vášho obľúbeného moku je dobré poznať aj trošku teórie. Ako sa vlastne víno vyrába a aká je v rámci Česka jeho ročná produkcia?

Počiatok alebo ako sa z hroznového vína zrodí fľaša?

Všetko krásne niekde začína a niekde končí. Víno nie je výnimkou. Jeho koniec v podobe jeho spotrebovania si dokáže predstaviť asi každý. Ako sa však víno vyrába?

Najprv je treba vypestovať elementárnu surovinu – kvalitné vínne hrozno. Po jeho zbere nasleduje odkvôstkovanie, ktoré sa musí uskutočňovať veľmi šetrne a starostlivo, pretože ak by kôstky vo víne zostali, víno by bolo horké, o čo nestoja ani vinári ani konzumenti.

Nasleduje lisovanie, ktoré je hotové buď okamžite alebo rádovo do niekoľkých hodín. Obecne sa odporúča pomliaždené hrozno, resp. výlisky zaliaté vodou nechať lúhovať 3 - 6 hodín, aby víno získalo lepšiu arómu. Rozdiel je tiež v lisovaní bieleho a červeného vína. Zatiaľ čo biele sa lisuje pred kvasením, červené sa nechá najprv skvasiť a až potom sa lisuje.

Posledným krokom je tzv.školenie vína. Nejedná sa však o žiadne lekcie matematiky a fyziky pre alkoholické nápoje. Ide jednoducho o manipuláciu s vínom mezi kvasením a konzumáciou. Príkladom takéhoto školenia je napríklad stáčanie vína do fliaš alebo ich cielená archivácia (stretnúť sa môžete tiež s pojmom necielená archivácia, kedy skrátka na víno zabudnete a ono zostarne).

Víno v číslach a v mladých ženách

V Českej republike sa za rok priemerne vyrobí 600 tisíc hektolitrov vína. Necelé dve tretiny tvoria biele vína, 28 % červené vína a zhruba 9 % pripadá na ružové vína. Dlhodobo však ponuka aj dopyt po českom víne stúpa. Pribúda totiž konzumentov, ktorí si dajú viac než jeden pohár vína za večer. Pre vinárov je navyše dobrou správou, že trend smeruje k tomu, že si ľudia často radi priplatia za kvalitnejšie víno.

Ak sa zameriame na skladbu konzumentov, zistíme že výrazne vyčnievajú hlavne ženy do 34 rokov. Aj keď tieto mladé ženy predstavujú iba 15 % všetkých konzumentov, vypijú takmer štvrtinu všetkého vína, ktoré sa v Česku vyrobí. V praxi to znamená, že tieto ženy spotrebujú zhruba o 3 deci vína viac než priemerný konzument.

Víno obsahuje mnoho užitočných látok. Príkladom je napríklad zdraviu (a predovšetkým srdcu) prospešný Resveratrol, ktorý sa síce vyskytuje aj v rôznych druhoch zeleniny, ale keďže nie je rozpustný vo vode, a už vôbec nie v alkohole, je víno (najmä červené) ideálnym médiom, ako túto látku do tela dostať.

Aké víno si vybrať?

Analógia medzi vínom a človekom je na prvý pohľad zjavná: Rovnako ako je každý človek iný, je i každé víno unikátne. Okrem bieleho, ružového a červeného, existujú tiež zvláštne druhy vína ako trebárs perlivé alebo ľadové.

Základný rozdiel medzi jednotlivými vínami je v podiele cukru. Kto nie je milovníkom sladkostí siahne po suchom, kto je naopak mlsnejšej povahy rozhodne sa pre sladké a ten, kto sa nerád radikalizuje, zvolí polosladké alebo polosuché.

Všetky odtiene chutí, vôní, farieb a ďalších vlastností vína však prakticky nie je možné dokonale kategorizovať. Každé víno má skrátka svoj vlastný neopísateľný charakter. Ak chcete mať predstavu, ako prebieha taká degustácia, môžete zhliadnuť videonávod nižšie.


Kam sa vydať za vínom?

Víno je takmer synonymom pre južnú Moravu, ktorú snáď ani nie je nutné predstavovať. V ponuke Travelkingu nájdete napríklad Vinárstvo Lintner s večernou riadenou degustáciou s neobmedzenou konzumáciou vína v historickej pivnici pod vedením vinára.


In vino veritas! Alebo menej známe citáty o víne

Víno je nápoj, ktorý sprevádza ľudstvo už od staroveku, niet preto divu, že sa stalo terčom pre hlboké myšlienky najrôznejších mozgov histórie i súčasnosti. Dovolili sme si preto pripraviť malú prehliadku citátov o víne.

„Pravda vo víne? Nekazí to chuť?“ (Gabriel Laub)

„Civilizovaní ľudia smerujú tam, kde zreje víno“ (Charlie Chaplin)

„Kdo víno má a nepije, kdo hrozny má a nejí je, kdo ženu má a nelíbá, kdo zábave se vyhýbá, na toho vemte bič a hůl, to není človek, to je vůl.“ (Jan Werich)

„Starovekí Gréci mali boha vína a radosti. Zato my máme Freuda, komplex menejcennosti a psychoanalýzu.“ (Erich Maria Remarque)

„Dobré víno je dobrý priateľ, keď s ním vieme zaobchádzať.“ (Shakespeare)

„Po bielom víne myslíme na hlúposti. Po červenom víne hovoríme hlúposti. Po sekte robíme hlúposti.“ (Gore Vidal)

„Víno je svetlo spojené kvapalinou“ (Galileo)

„Víno som mal rád a neváham tvrdiť, že je to nápoj, ktorý robí zázraky.“ (Jaroslav Seifert)


Autor článku:

Jan MůčkaJan Můčka
Aktualizované: 29. 3. 2024

Články, ktoré by vás mohli zaujímať

Najpredávanejšie pobyty

Inšpirujte sa tými najpredávanejšími pobytmi za posledný týždeň

Zabudli ste heslo?

Získajte nové!

Môžete sa prihlásiť aj pomocou sociálnej siete:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Chcem sa registrovať

Alebo sa zaregistrujte pomocou sociálnych sietí:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Zabudli ste heslo?

Nevadí! Stačí zadať váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoríte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet