Predĺžený víkend v júli - zahájte letnú sezónu kúpania, výletov a zmrzlín

Ani si nemusíte brať dovolenku a môžete si užiť predĺžený víkend vďaka júlovému štátnemu sviatku, ktorý tento rok pripadne na piatok. Vyrazte do európskych kúpeľov za oddychom, do miest za kultúrou, ale aj do o poznanie chladnejších lesov a hôr.
Predĺžený víkend v júli - zahájte letnú sezónu kúpania, výletov a zmrzlín

Sviatok svätého Cyrila a Metoda

Obľúbený štátny sviatok na začiatku letných prázdnin nás tento rok poteší. Deň slovanských vierozvestcov Cyrila a Metoda (5. 7. 2024) vychádza na piatok, a tak si k nemu ani nemusíte vziať dovolenku, aby ste si dopriali zaslúžené voľno. Spolu s víkendom to znamená celé 3 dni voľna a príležitosť vypraviť sa na predĺžený víkendový výlet.

Za památkami

Európske metropoly plné pamiatok

Ulice miest bývajú začiatkom júla skôr ľudoprázdne. Keď si ale návštevu pamiatok starostlivo naplánujete tak, aby ste v najväčšom teple boli ukrytí v reštaurácii neďaleko kúpaliska s výborným poludňajším menu a osviežujúcim drinkom, nemáte sa čoho báť. Z európskych metropol odišli deti na tábory a za starými rodičmi, a centrá miest tak budú len vaše.

Tip - ako si mestské pamiatky užiť aj v horúcich letných dňoch?

Budapešť: Majestátnosť budovy maďarského parlamentu najviac vynikne v noci pri prechádzke po opačnom, teda západnom brehu Dunaja. Úplne ideálnym miestom na pozorovanie perfektne nasvieteného Parlamentu je Rybárska bašta.

Viedeň: Schlaďte sa v interiéri Katedrály svätého Štefana, ktorá je prirodzeným centrom mesta. Autorom precízne vypracovanej kazateľnice je rovnaký sochár, ktorý tvoril aj v Brne - Anton Pilgram.

Krakov: Ak sa do Poľska chystáte aj s menšími návštevníkmi, urobte im radosť návštevou jedného z najväčších európskych aquaparkov. Vodný park Krakow sa pýši predovšetkým bazénom s ôsmimi rôznorodými toboganmi a šmýkačkami.

Praha: Zabudnúť samozrejme nesmieme ani na Prahu. Navštívte lenivo sa prevaľujúce zvieratá v ZOO či neďalekú rozkvitnutú botanickú záhradu v Troji. Vynechať nesmiete ani Karlov most či „povinné“ Václavské námestie, odkiaľ budete mať blízko ku všetkým významným pamätihodnostiam.

Bratislava

Bratislava

Pokiaľ chcete ostať verný nášmu hlavnému mestu a ukázať ho svojim deťom, neostávajte len v nákupných centrách a radšej sa vydajte k brehom Dunaja. Plávajúce lode vás možno zaujmú natoľko, že sa sami vydáte na nezabudnuteľnú výletnú plavbu. Skvelým zážitkom je tiež návšteva ZOO s Dinoparkom, malých vedcov vezmite aj do Zážitkového centra vedy - Aurelium.


Do hôr za kamzíkmi

Máte mesta plné zuby a leto si poriadne vychutnáte jedine v horách a hlbokých lesoch? Oboje si najlepšie užijete u nás na Slovensku. Vitamín D doplníte vo všetkých slovenských pohoriach, a tak neváhajte vyraziť nielen do Vysokých či Nízkych Tatier, ale tiež do Belianskych Tatier či do Javorníkov. Slniečko a vybavenie rozhodne nepodceňte ani pri pobyte v rakúskych Alpách.

Ak vám k spokojnosti stačia aj menšie, napríklad české kopčeky, zamierte napríklad do Beskýd vzdialených sotva 30 km od našich hraníc. Na kamzíky síce nenarazíte, ale zato tu zbadáte vierozvestcov Cyrila a Metoda v nadživotnej veľkosti, ktorým júlový sviatok patrí. Výstup na Radhošť spojte s návštevou Pustevien s výbornou kyselicou a mäsovými knedlíkmi s kapustou. A po ceste nezabudnite pozdraviť aj sochu boha Radegasta strážiacu miestne vrchy.

Hory

Festivalová letná horúčka

So začiatkom leta je už tradične spojený Festival Pohoda v Trenčíne. Ak to bude čo len trochu možné, nenechajte si tento rok festival s mnohoročnou tradíciou a účinkujúcimi z celého sveta ujsť. Po koncertoch, vystúpeniach a prednáškach si doprajte pár dní na doplnenie energie v nádhernom Trenčíne, alebo sa rovno oddajte oddychu v kúpeľoch Trenčianske Teplice. Ak sa vám ale festivalové uvoľnenie hodí skôr v auguste, rezervujte si lístky na skvelý festival Grape pri Piešťanoch.

Autor článku:

Eva PrcínováEva Prcínová
Aktualizované: 28. 3. 2024

Články, ktoré by vás mohli zaujímať

Objavujte Česko s Travelkingom

Vyberajte z jedinečných a overených pobytov

Zabudli ste heslo?

Získajte nové!

Môžete sa prihlásiť aj pomocou sociálnej siete:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Chcem sa registrovať

Alebo sa zaregistrujte pomocou sociálnych sietí:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Zabudli ste heslo?

Nevadí! Stačí zadať váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoríte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet