To najlepšie z Beskýd - objavte najkrajšie turistické trasy, pamiatky aj miestne špeciality

Spoznajte to najlepšie z Beskýd vďaka našim tipom na výlet. V článku sa dočítate o najkrajších turistických i cyklistických trasách, najzaujímavejších pamiatkach a spoznáte to najlepšie z tradičnej kuchyne, takže si pobyt v Beskydách skutočne vychutnáte.
To najlepšie z Beskýd - objavte najkrajšie turistické trasy, pamiatky aj miestne špeciality

Beskydy - raj turistiky i cykloturistiky

CHKO Beskydy spolu s krásnym okolím je priam rajom turistov. Aj na vás tu čaká také množstvo lákadiel a turistických chodníčkov, že si z nich ani nebudete vedieť vybrať. Prv, než sa ale rozhodnete vystúpiť na najvyššiu beskydskú horu - Lysú horu týčiacu sa až do výšky 1 323 m n. m., spoznajte jej o niečo nižších susedov. Vyberte sa napríklad na Bílu horu (557 m n. m.) dohliadajúcu na kúzelné mesto Štramberk. Najkrajšia cesta na jej vrchol vedie po tzv. Slnečnej ceste, ktorá je zdobená znameniami zverokruhu. Na vrchole Bílej hory vás čaká 43 metrov vysoká rozhľadňa, ktorá svojim tvarom mnohým pripomína špirálu DNA. Z jej vrcholu sa vám naskytnú výhľady nielen na mestá Kopřivnice a Štramberk, ale dovidíte až do Ostravy, na pohorie Beskýd i Jeseníkov. Od nej vás potom delí len necelých 4,5 kilometra k Bezručovej vyhliadke. Spoločnosť jej robí tiež pamätník postavený na počesť básnika Petra Bezruča.

K turistami najobľúbenejším bezpochyby patrí vrch Radohošť (1129 m n. m.) známy vďaka kaplnke sv. Cyrila a Metoděje. Pokocháte sa tu ale aj fantastickým výhľadom na Beskydy, Valašsko i na našu Malú a Veľkú Fatru. Pokračovať môžete po modrej turistickej značke až k slávnym Pustevnám, odkiaľ vás červená značka dovedie až na vrch Tanečnice (1084 m n. m.) a ďalej na Čertův Mlýn (1206 m n. m.), kde si nezabudnite prehliadnuť zaujímavý prírodný úkaz pomenovaný Čertův stůl. Červená značka ďalej mieri k prírodnej pamiatke Kněhyňská jaskyňa. Za trochu adrenalínovejším zážitkom sa vydajte k Frenštátu pod Radhoštěm, kde sa prejdete po unikátnom 85 m dlhom vzdušnom chodníku. Ten je súčasťou Náučného chodníku Beskydské nebe, ktorý vám ukáže expozíciu Život v korunách stromov a prevedie vás po lávke ponad roklinu potoka Vlčáka. Vyskúšať si tu môžete aj chôdzu po Bosom chodníčku vysypanom okruhliakmi. A čo Lysá hora? Na ňu vystúpite pešo z Ostravice či z Visalaje po červenej, alebo po modrej z Frýdlantu nad Ostravicí. Ak ale dostatočne veríte svojej dobrej kondičke, vyvezte sa nahor na bicykli či kolobežke po ceste z Papežova. Každá z trás vám ukáže neopakovateľné výhľady na krásy Beskýd i celého Valašska.


Jurkovičova vyhliadka

Objavujte beskydské pamiatky

Zdolávanie turistických trás vám neraz spríjemnia kultúrne pamiatky a okúzľujúce ľudové stavby, akých je v Beskydách neúrekom. Hneď v Rožnove pod Radhoštěm, vstupnej brány Beskýd, objavíte očarujúci skanzen valašskej dediny. Valašské muzeum v přírodě je známe ako najväčšie a najstaršie múzeum vo voľnej prírode v strednej Európe, kde si môžete prehliadnuť viac než 100 drevených objektov z oblasti Valašska, ale často aj ukážky ľudových remesiel a tradičný spôsob života v kraji. Počas prehliadky spoznáte množstvo dodnes funkčných technické stavby ako mlyn či píla, ale i ľudové domky, poprechádzate sa políčkami a sadmi, a spoločnosť vám budú robiť aj domáce zvieratá. Pred výletom do Rožnova pod Radhoštěm vám odporúčame prehliadnuť si kalendár podujatí - v skanzene sa niekoľkokrát do roka konajú zaujímavé festivaly či kultúrne akcie, ktoré sa oplatí vidieť.

Cestou zo skanzenu zamierte na Karlův kopec vzdialený len 400 m. Na jeho vrchole vás privíta Jurkovičova rozhľadňa, ktorá už viac než 100 rokov uchvacuje návštevníkov nielen svojou krásou a precíznym technickým vyhotovením, ale tiež výhľadom na centrum Rožnova, obce Hutisko-Solanec či Vigantice aj na masív pohoria Radhošť.

Pustevny

Ak chcete z rozprávkového štýlu Jurkovičových stavieb vidieť viac, zamierte na 12 km vzdialené Pustevny ležiace neďaleko vrchu Radhošť. Výstup na kopec môžete zdolať po turistických chodníkoch rôznej náročnosti - napríklad pešo po modrej z Trojanovic alebo na bicykli po asfaltovej ceste z Rožnova. Ak si ale chcete ušetriť čas i energiu, vyvezte sa navrch lanovkou. V jej cieli si budete môcť prehliadnuť nielen modernú stanicu s reštauráciou a obdivuhodným výhľadom do doliny, ale tiež slávne drevené stavby - Pustevny. Navrhol ich slovenský architekt Dušan Samuel Jurkovič a pomenoval ich ľubozvučne Libušín a Maměnka.

Chata Libušín, ktorú pred 6 rokmi zachvátili ničivé požiare, je od leta 2020 znovu prístupná verejnosti. Celý objekt sa podarilo zrekonštruovať do pôvodnej podoby, a tak si pri návšteve Pustevien môžete prezrieť interiéry aj exteriéry chaty v presne takej podobe, akú Jurkovič navrhol. Pozornosť venujte najmä prepracovaným detailom, lustrom či nástenným maľbám, ktoré vyzerajú ako z rozprávky.

Radegast

Zdobené drevenice ale rozhodne nie sú jedinými lákadlami okolia. Po ochutnaní skvelých zemiakových knedlíkoch s údeným mäsom a kapustou a piva pomenovanom po pohanskom bohu sa prejdite k drevenej zvoničke, a potom sa vydajte na prechádzku po Chodníku v korunách stromov s názvom Stezka Valaška. Chôdza po drevenej ceste je úchvatná v lete i v zime - privedie vás do výšky až 15,2 m odkiaľ uvidíte celé Beskydy ako na dlani. Ak vám odvaha nechýba, vyjdite na visutú sklenenú lávku sky walk alebo si zaskáčte na trampolíne vo výške korún stromov. Pokiaľ od Pustevien vykročíte po modrej smerom na Radhošť, stretnete v lesoch boha Radegasta - konkrétne jeho sochu známu z etikety piva - a dôjdete až ku spomínanej kaplnke sv. Cyrila a Metoděje so súsoším svätcov.


Obora Hukvaldy

Vyrazte do mesta - aj v Beskydách!

Milovníci hudby aj nevšedných turistických cieľov by rozhodne mali zamieriť do mesta Hukvaldy. Mestečko je preslávené hlavne ako rodisko svetoznámeho skladateľa Leoša Janáčka a každoročne ho navštívi množstvo turistov. Väčšina mieri do obory so stádami danielov a muflónov, cez ktorú vedie cesta na miestnu dominantu - zrúcaninu hradu Hukvaldy. Na rázcestí červenej a žltej značky sa pristavte pri bronzovej soche Lišky Bystroušky a pohlaďte ju po ňufáku, chvoste či labkách - prinesie vám to šťastie, vďaka ktorému určite trafíte na najrozsiahlejšie hradné zrúcaniny na Morave. Ak budete túžiť ešte po trochu histórie, zamierte na zámok Hukvaldy a nevynechajte ani pamätník Leoša Janáčka. S dávkou šťastia tu narazíte aj na festival či koncert, v Hukvaldoch o ne veru nie je núdza.

Ďalšie nemenej krásne mesto objavíte stáť pod Bílou horou. Reč je o Štramberku, ktorý si pre svoju malebnosť vyslúžil prezývku Valašský Betlehem. Ochutnať tu musíte miestnu špecialitu - štramberské uši z perníkového cesta plnené ovocím či šľahačkou - a po nabratí síl sa vydajte spoznávať krásy okolia. Začnite na malebnom námestí a odtiaľ pokračujte na hrad Štramberk so slávnou vežou Trúbou. Z nej si prehliadnite široké okolie i mestečko v doline a možno dovidíte až na Múzeum Zdeňka Buriana - známeho ilustrátora praveku. Kde však autor kresieb dinosaurov a mamutov bral inšpiráciu? Napríklad aj v neďalekej jaskyni Šipka, ktorú celý svet pozná vďaka nálezu spodnej čeľuste neandertálskeho dieťaťa a ďalších predmetov z doby bronzovej. Výlet sem stojí za to, i keď nič nestojí - jaskyňa je aj napriek svojmu významu voľne prístupná verejnosti.


Chodník korunami stromov

Kde si výlet v Beskydách užijú aj deti?

Urobte počas dovolenky radosť aj svojim deťom a vydajte sa za atrakciami, ktoré vznikli pre ne. V Štramberku tu na ne čaká Minizoo AquaTerra, kde si prehliadnete tie neobyčajné vodné živočíchy, terárijné zvieratá i opičky. Podobný pohľad sa vám naskytne v Zookútiku Tropic Hukvaldy, kde budete tiež môcť vstúpiť do výbehu k roztomilým králikom alebo sa prejsť vonkajším arborétom s tropickými skleníkmi, japonskou záhradou aj zbierkou bonsajov. Za aktívnejšou zábavou zamierte do Horského lanového parku Trojanovice, kde sa deti vybláznia počas lezenia medzi vetvami stromov - nemusíte sa o ne ale báť, celá zábava je bezpečná za pomoci istenia a heliem. Na túru sa vydajte k obci Bílá, kde sa rozprestiera deťmi veľmi obľúbená Obrázková náučná cesta dlhá 3 km, pomocou ktorej sa dostanete až ku zvoničke Martin. A kde sa vyšantíte v Čelandnej? Po prejdení turistických trás vedúcich popri hradišti Čeladná zamierte na adrenalínovú bobovú dráhu Boboffka, kde sa počas celého roka (okrem marca a apríla) môžete zviesť po dráhe dlhej až 824 m! Jazda je tu natoľko bezpečná, že je dokonca v sprievode rodičov vhodná aj pre deti od 3 rokov, no za zábavou a vzrušením to pokojne chodia i dospelí. A často i Slováci - Čeladná totiž leží len necelých 30 km od hraníc so Slovenskom.


Aquapark Olešná

Zábava v aquaparku a aktívny relax pri golfe

Beskydy sú tou správnou lokalitou na dovolenku aj vtedy, ak máte chuť na aktívne trávenie voľného času či športovanie. V lete sa príďte osviežiť do Aquaparku vo Frenštáte pod Radhoštěm, kde si zaplávate v plaveckom bazéne a vaše deti sa vybláznia v detskom bazéne s toboganom. Zábava vo vonkajšom i krytom aquaparku so saunovým svetom zas čaká v v Aquaparku Olešná pri Frýdku-Místku. Milovníci kúpania vo voľnej prírode by mali navštíviť Vodnú nádrž Bečva obklopenú viacerými plážami. Za zábavou “na súši” sa vydajte do mesta Hukvaldy, ktoré milujú aj nadšenci golfu. Vyskúšajte si aj vy hru na ihrisku s 11 jamkami rozprestierajúcom sa na 16 ha pozemku. Tunajší terén je vhodný ako pre začínajúcich hráčov, tak aj pre skúsených golfistov. Nemenej zábavy na greenoch nájdete v Golf & Ski Resorte Ostravice. Hru vám bude spríjemňovať pohľad na Lysú horu a vrch Smrk vypínajúci sa nad vždy upraveným ihriskom.

V zime sa rozsiahle zelené plochy menia na krajinu posiatu bežeckými stopami - ideálny čas vziať si do Beskýd bežky! Prejdite si nádhernú krajinu po vyznačených i menej známych stopách, ktoré vás prevedú po Čeladnej, Ostravici i okolo Pustevien. Pokiaľ holdujete zjazdovému lyžovaniu, vydajte sa do známych lyžiarskych stredísk Kocianka, Ski areál Opálená, Kopřivnice alebo SKI Malenovice. Lyžovačku v beskydách si ale môžete užiť aj za jediný deň - veď Ski Grúň leží len 13 km od hraníc so Slovenskom a Ski areál Bílá iba 7 km.

Po výbornej túre beskydskou prírodou, lyžovačke aj po dni plnom zážitkov si doprajte zaslúžený oddych. Uvoľnenie svalov i mysle a hlavne si užijete vo wellness či kúpeľoch, ktoré nechýbajú ani v Beskydách. Za oddychom v obklopení prírody sa vydajte do wellness s názvom Lesní lázně Čeladná - nerušene tu budete relaxovať vo vírivke, sudovej saune či pri masáži v centre obklopenom lesom. O niečo dekadentnejší odpočinok nájdete v Štramberku aj v Rožnove, kde pre vás pripravia celú vaňu plnú piva. Pivné kúpele sú tu veľmi obľúbené nielen pre priaznivé účinky pivných kvasníc a bylín na pokožku, srdce i svaly, ale tiež pre ochutnávanie najlepších ležiakov priamo počas kúpania. O tento zážitok rozhodne nesmiete prísť.

Autor článku:

Aktualizované: 16. 4. 2024

Články, ktoré by vás mohli zaujímať

Objavujte Česko s Travelkingom

Vyberajte z jedinečných a overených pobytov

Zabudli ste heslo?

Získajte nové!

Môžete sa prihlásiť aj pomocou sociálnej siete:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Chcem sa registrovať

Alebo sa zaregistrujte pomocou sociálnych sietí:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Zabudli ste heslo?

Nevadí! Stačí zadať váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoríte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet