Objavte to NAJ z Česka: 12 NAJkrajších pamiatok zapísaných na Zozname UNESCO

Kultúrne a prírodné pamiatky patriace k svetovému dedičstvu UNESCO sú skutočne unikátne a nemali by ste ich počas svojho letného putovania vynechať. Aké zaujímavosti skrývajú a čím sú významné? Poďte sa s nami pozrieť.
Objavte to NAJ z Česka: 12 NAJkrajších pamiatok zapísaných na Zozname UNESCO

Zozonam pamiatok UNESCO obsahuje len tie najvýznamnejšie artefakty z celého sveta - a mnohé z nich sa nachádzajú aj v susednom Česku. Ktoré to sú? Čítajte ďalej!

Historické centrum Prahy

1. Historické centrum Prahy

O Prahe je známe, že je jedným z najkrajších miest sveta. Niet preto divu, že je jej historické centrum zapísané na Zozname UNESCO. Ak si chcete prejsť najslávnejšie pražské pamiatky, vydajte sa na prechádzku po Kráľovskej ceste. Prehliadková trasa vedie historickým centrom Prahy a začína na Námestí republiky pri Obecnom dome a končí pri katedrále sv. Víta na Pražskom hrade. Cesta je lemovaná palácmi, chrámami, domami a ďalšími pamiatkami. Meria necelé 3 kilometre a počas nej môžete obdivovať Staromestskú radnicu, pražský orloj s dvanástimi apoštolmi, Staré mesto, niekdajšie Jezuitské koleje, areál Klementina, Karlov most zdobený tridsiatich barokovými súsošiami, Kampu, Malú Stranu a konečne Pražský hrad. Cestou z hradu si odpočiňte v krásnej Valdštejnskej záhrade alebo sa vydajte do niekdajšieho pražského židovského mesta. Aby ste mali Prahu ako na dlani, vystúpte sa na Pamätník na Vítkove, na žižkovskú televíznu vežu alebo na Vyšehrad.

Pozrite sa na tipy, kde sa ubytovať, aby ste to mali k pamiatkam UNESCO naozaj blízko.


Český Krumlov UNESCO

2. Historické centrum Českého Krumlova

Symbolom mesta Český Krumlov je bezpochyby hrad a zámok s vežou týčiacou sa nad mestom. Spolu s historickým centrom je Krumlov zapísaný na Zoznam UNESCO. Architektonické pamiatky vytvárajú z Krumlova hodnotný celok stredovekého rezidenčného mesta rozvíjajúceho sa od 13. storočia pozdĺž meandrov rieky Vltavy. Najcennejšou súčasťou areálu je zámocké barokové divadlo s takmer kompletným vybavením dekorácií, kostýmov a rekvizít. Unikátna je tiež pätica nádvorí a zámocká záhrada. Ďalšou dominantou mesta je chrám sv. Víta, skvost juhočeskej gotiky. Prejdite si krivolaké uličky s gotickými, renesančnými a barokovými domami. Okrem histórie je Krumlov tiež mestom kultúry, umenia a netradičných zážitkov, čaká na vás mnoho múzeí, galérií, koncertov a štýlových krčmičiek. Medzi ďalšie najzaujímavejšie pamiatky patrí Radnica, fontána s mramorovým stĺpom, kaplanka, Kostol sv. Víta, Krčínov dom, Vlašský dvor, Jezuitská kolej a Široká ulica.

Pozrite sa na tipy, kde sa ubytovať, aby ste to mali k pamiatkam UNESCO naozaj blízko.


Historické centrum Telče

3. Historické centrum mesta Telč

Historické centrum mesta Telč patrí k najcennejším mestským pamiatkovým rezerváciám v Česku. Podľa povesti je založenie mesta spájané s víťazstvom moravského kniežaťa Otta II. nad českým kniežaťom Břetislavom v roku 1099. Víťaz založil kaplnku, neskôr kostol a osady dnešného Starého Mesta. V 16. storočí premenili talianski architekti gotické sídlo v reprezentatívny zámok. Úpravy sa nevyhli ani meštianskym domom na námestí, boli k nim pristavené podlubia a priečelia so štítmi, podobu si uchovali len niektoré domy, väčšinu z nich poznamenali barokové úpravy. Historické jadro mesta uzavreté rybníkmi a bránami si udržalo po stáročia svoju osobitú tvár. K zámku prilieha záhrada s parkom. Vnútri zámku vás zaujmú honosné interiéry s jedinečnou výzdobou, dobovým zariadením a cennými zbierkami.

Pozrite sa na tipy, kde sa ubytovať, aby ste to mali k pamiatkam UNESCO naozaj blízko.


Historické centrum Kutné Hory s chrámem sv. Barbory

4. Historické centrum Kutnej Hory s chrámom sv. Barbory

Na Zozname UNESCO je zapísané historické centrum Kutnej Hory, vrcholne gotický chrám sv. Barbory a katedrála Nanebovzatia Panny Márie a sv. Jána Krstiteľa v Sedlci, opravený Jánom Blažejom Santinim v českom stavebnom slohu barokovej gotiky. Mesto je unikátne vďaka množstvu architektonických slohov a stavieb z obdobia gotiky, renesancie a baroka. Kutná Hora bola v stredoveku významným kráľovským mestom a jeho prosperita a výstavnosť boli podmienené bohatstvom strieborných baní. Zlatá éra mesta bola v čase rozmachu dolovania striebra, v tej dobe bola Kutná Hora hneď po Prahe najdôležitejším mestom českého kráľovstva. K ďalším významným pamiatkam v Kutnej Hore patrí Kostnica, Vlašský dvor, neskoro gotický meštiansky Kamenný dom, kostol sv. Jakuba, Jezuitská kolej alebo kláštor rádu sv. Voršily.

Pozrite sa na tipy, kde sa ubytovať, aby ste to mali k pamiatkam UNESCO naozaj blízko.


Třebíč - zámek, židovská čtvrť, hřbitov, bazilika

5. Třebíčska židovská čtvrť, židovský cintorín, bazilika a zámok Třebíč

V Třebíči patrí medzi pamiatky UNESCO románsko-gotická bazilika sv. Prokopa spoločne so židovskou štvrťou, Prednou a Zadnou synagógou. Třebíč bol významným strediskom židovskej kultúry na Morave a jeho dochovaná židovská štvrť je svedectvom spolužitia Židov a kresťanov. Hustá zástavba zahŕňa viac ako 120 obytných domov, ktoré sú doplnené objektami židovských inštitúcií ako sú radnica, škola, rabinát a chudobinec. V zadnej synagóge nájdete expozíciu s dobovými informáciami o histórii židovskej štvrte a predná synagóga slúži dnes ako modlitebňa Československej cirkvi husitskej. Nezabudnite tiež navštíviť židovský cintorín nachádzajúci sa na svahu kopca Hrádek nad židovskou štvrťou. Vidieť tu môžete tiež okolo 3 000 kamenných náhrobkov a najstarší z nich pochádza z roku 1631. Súčasťou cintorína je obradná sieň z roku 1903 s dochovaným interiérom, kde sa dodnes tu môžu vykonávať obrady.

Pozrite sa na tipy, kde sa ubytovať, aby ste to mali k pamiatkam UNESCO naozaj blízko.


Zámek se zahradami v Kroměříži

6. Zámok so záhradami v Kroměříži

Arcibiskupský zámok so zdobenými sálami, obrazárňou, Květnou a Podzámeckou záhradou je zapísaný na Zozname UNESCO. Záhrady patria k najkrajším ukážkam barokového európskeho záhradného umenia. Zámok je honosnou, rane barokovou rezidenciou, ktorej vtlačili šarm talianski architekti viedenského cisárskeho dvora Filiberto Lucchese a Giovanni Pietro Tencalla. Zo Zámockej veže vysokej 84 metrov sa vám naskytne jedinečný výhľad na romantické uličky, námestia, rad kostolov aj okolité roviny Hané. Navštíviť môžete tiež Arcidiecézne múzeum a zámockú obrazáreň, v ktorej nájdete stredoeurópske maľby z 15. – 18. storočia s originálnymi dielmi od Tiziana, van Dycka či Lucasa Cranacha staršieho. V Podzámeckej záhrade na vás čaká romantický park s potokmi a rybníkmi, minizoo a rad pôvabných stavieb. Ďalej od zámku leží Květná záhrada, ukážka záhradného umenia v celosvetovom meradle. Prehliadnite si tu geometricky strihané zelené steny, kvetinové ornamenty, rafinovaná symetria a originálne priehľady.

Pozrite sa na tipy, kde sa ubytovať, aby ste to mali k pamiatkam UNESCO naozaj blízko.


Poutní kostel svatého Jana Nepomuckého

7. Pútnický kostol svätého Jana Nepomuckého

Pútnický kostol sv. Jana Nepomuckého na Zelenej hore v Žďári nad Sázavou je jednou z najkrajších a zároveň najmystickejších stavieb. Pôdorys kostola je postavený v tvare päťcípej hviezdy. Päť kaplniek v ambitu symbolizuje päť mučednických rán Kristových a tiež päť hviezd, ktoré sa zjavili nad miestom umučenia Jana z Nepomuka. Celá konštrukcia kostola je vytvorená na základe detailného symbolizmu matematického aj symbolicky popisného. Kostol zachvátil roku 1737 ničivý požiar a už sa ho nepodarilo zrekonštruovať do pôvodnej Santiniho podoby. Santiniho jedinečný a originálny prístup k architektúre a čistota všetkých stavebných a slohových prvkov boli dôvodom zaradenia tejto úchvatnej stavby na Zoznam pamiatok UNESCO.

Pozrite sa na tipy, kde sa ubytovať, aby ste to mali k pamiatkam UNESCO naozaj blízko.


Vila Tugendhat

8. Vila Tugendhat

Vila Tugendhat v Brne je kľúčové dielo funkcionalistickej architektúry. Bola postavená v rokoch 1929 – 1930 na objednávku manželov Tugendhatových podľa projektu nemeckého architekta Ludwiga Miesa van der Rohe. Autor je považovaný za jedného z otcov modernej architektúry 20. storočia. Vila je prvým objektom modernej architektúry v Českej republike a štvrtým na svete, ktorý bol zaradený medzi pamiatky UNESCO. K vile patrí aj priľahlá záhrada. Nábytok v dome navrhol tiež Ludwig Mies van der Rohe so svojimi spolupracovníkmi. Bol zostavený prevažne z rúrkovej a pásovej ocele, a z ušľachtilého dreva. Raritou je ónyxová stena vyrobená z jedného kusu tohto polodrahokamu. Manželia Tugendhatovci obývali vilu len do roku 1938, potom ju museli ako Židia opustiť. Nasledujúci rok ju zabavilo Gestapo a v roku 1945 zasa Červená armáda. Od deväťdesiatych rokov je opäť prístupná verejnosti ako pamätník modernej architektúry.

Otváracia doba od marca do októbra:

  • UT-NE: 10:00 – 18:00 hodín

Vstupné

  • Vstupné v závislosti na okruhu pre dospelého vyjde na 350 – 400 Kč, pre deti a študentov na 200 – 250 Kč, deti od 2 do 6 rokov na 20 Kč.

Pozrite sa na tipy, kde sa ubytovať, aby ste to mali k pamiatkam UNESCO naozaj blízko.


Národní hřebčín Kladruby nad Labem

9. Národný žrebčín Kladruby nad Labem

Národný žrebčín v Kladrubech nad Labem je najstarším na svete a bol založený roku 1579. Chovajú sa tu starokladrubské kone, jedinečné české plemeno koní, ktoré si dodnes zachovalo typický barokový zovňajšok. Cieľom chovu koní v Kladrubech je vyšľachtiť mohutného reprezentatívneho kočiarového koňa. V stajniach uvidíte nádherné plemenné beláky, chovné kobyly, žriebätká, kone vo výcviku, športové kone alebo kone určené na predaj. Národný žrebčín Kladruby nad Labem má k dispozícii cca 30 plemenných žrebcov a 130 plemenných kobýl. V odchovu je približne 250 koní. Zároveň je plemeno starokladrubského koňa zaradené do Národného programu MZe ČR a vybraní jedinci sú evidovaní ako genetický zdroj.

Pozrite sa na tipy, kde sa ubytovať, aby ste to mali k pamiatkam UNESCO naozaj blízko.


Vesnická památková rezervace v Holašovicích

10. Vesnická památková rezervace Holašovice

Dedina Holašovice leží asi 16 km západne od Českých Budějovíc a zachovala si stredoveký systém radenia budov prepojených múrmi a klenutými vjazdami. V juhočeskej dedine sa nachádza unikátny súbor budov v štýle sedliackeho (česky selského) baroka zo 70. rokov 19. storočia. Najstaršími domami sú dva neskorogotické stredoveké špýchary - sýpky z počiatku 19. storočia. Dochovaný stredoveký systém obytných domov a sýpok je prepojený múrmi s bránkami a klenutými vjazdami do priestoru v centre dediny. Spolu s dochovaným štukovým dekórom na priečelí domov dodáva celému komplexu neopakovateľnú atmosféru. Celý systém sa skladá z 23 pamiatkovo chránených usadlostí s dokopy 120 budovami. Nachádzajú sa tu výstavné statky so sýpkami, stodoly, maštale, výmenky a dokonca aj kováčska dielňa, hostinec a kaplnka. Holašovice sú so svojimi 140 obyvateľmi prevažne trvalo osídlené, čím tvoria jedinečné a živé spoločenstvo v prostredí vidieckeho sídla.

Pozrite sa na tipy, kde sa ubytovať, aby ste to mali k pamiatkam UNESCO naozaj blízko.


Sloup Nejsvětější Trojice v Olomouci

11. Stĺp Nejsvětější Trojice v Olomouci

Barokový stĺp Nejsvětější Trojice v Olomouci v porovnaní s podobnými pamätníkmi vyniká svojou originálnou výtvarnou koncepciou, bohatou figurálnou výzdobou aj samotnými rozmermi. Stĺp meria 35 metrov a spolu s barokovými sochami v jednej skulptúre tvorí najväčšie zoskupenie v strednej Európe. Výzdobu tvorí 18 sôch svätcov, 12 figúr svetlonosov, 6 reliéfov s polo postavami apoštolov, súsošie Nanebovzatia Panny Márie umiestnené v strednej časti stĺpa a vrcholové súsošie Najsvätejšej Trojice. Stĺp Nejsvětější Trojice sa nachádza v historickom centre Olomouca. Bol postavený v rokoch 1716 – 1754 a patrí k posledným príkladom vlny morových, mariánskych a čestných stĺpov. Mesto postihla morová epidémia v rokoch 1713 – 1715. Stĺp bol posvätený za prítomnosti Márie Terézie.

Pozrite sa na tipy, kde sa ubytovať, aby ste to mali k pamiatkam UNESCO naozaj blízko.


Hornická krajina Krušnohoří

12. Banícka krajina Krušnohorie

V horskej krajine Krušnohoria nájdete jáchymovské pamiatky ako je napríklad stará kráľovská mincovňa, štôlňa č. 1, ktorá je súčasťou náučného chodníka Jáchymovské peklo venovanej politickým väzňom komunistického režimu. Za návštevu stojí tiež baňa Svornost, najstaršia jáchymovská baňa, najdlhšie fungujúca v strednej Európe a prvá baňa na svete na ťažbu rádia. Teraz sa v nej nachádza zdroj liečivých radónových vôd pre Liečebné kúpele Jáchymov. Ak sa chcete dozvedieť niečo viac o radóne, tak vám pomôže radónový náučný chodník. Pozoruhodné sú tiež Vlčí jámy na Blatenském vrchu, rozsadliny, ktoré vznikli prepadnutím stropov podzemných vyťažených komôr, baňa Červená jáma a podzemné bane Mauritius na Hřebečné. Krásny výlet ponúka tiež stále funkčná, takmer 13 km dlhá Blatenská vodná priekopa vybudovaná v 16. storočí ako privádzač vody pre cínové bane okolo Horní Blatné. Tá je jediným mestom v Krušných horách, ktoré vzniklo kvôli ťažbe iných ako strieborných rúd.

Pozrite sa na tipy, kde sa ubytovať, aby ste to mali k pamiatkam UNESCO naozaj blízko.


Medzi ďalšie významné pamiatky UNESCO patrí aj Lednicko-valtický areál a zámok Litomyšl, o ktorých sa môžete dočítať tu.

Autor článku:

Aktualizované: 24. 4. 2024

Články, ktoré by vás mohli zaujímať

Objavujte Česko s Travelkingom

Vyberajte z jedinečných a overených pobytov

Zabudli ste heslo?

Získajte nové!

Môžete sa prihlásiť aj pomocou sociálnej siete:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Chcem sa registrovať

Alebo sa zaregistrujte pomocou sociálnych sietí:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Zabudli ste heslo?

Nevadí! Stačí zadať váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoríte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet