Kam za najkrajšími vianočnými trhmi v Česku v roku 2022?

Vôňa vareného vína, spev kolied, krásne nasvietené námestia s ozdobenými stromčekmi uprostred… Príjemná atmosféra vianočných trhov nenechá nikoho na pochybách, že sa blížia najkrajšie sviatky roka. Kam tento rok za najkrajšími vianočnými trhmi?
Kam za najkrajšími vianočnými trhmi v Česku v roku 2022?

Hoci tradícia vianočných trhov siaha až do stredoveku, aj v dnešnej uponáhľanej dobe sú neodmysliteľnou súčasťou adventného času. Sú miestom, kde ochutnáte tradičné vianočné pochúťky, zahrejete sa pri popíjaní varených nápojov a priamo od remeselníkov nakúpite darčeky pre svojich blízkych. Vianočné jarmoky sa konajú na mnohých miestach od veľkomiest po malé obce. Na akých miestach sa v Česku v roku 2022 organizujú najkrajšie vianočné trhy? Navštívite tento rok tie najbližšie, alebo sa vydáte na víkendový pobyt a vychutnáte si pohodovú predvianočnú atmosféru naplno?

🎄 Praha

Vianočné trhy v Prahe si každoročne nenechá ujsť mnoho návštevníkov z Česka aj zo zahraničia a niet sa čomu diviť. Oslava Vianoc v malebných kulisách pražských pamiatok je skutočne jedinečným zážitkom. Najväčšie trhy budú prebiehať na Staromestskom námestí. Okrem desiatok stánkov s vianočnými pokrmami a nápojmi, dekoráciami a ručne vyrábanými výrobkami sa môžete tešiť na bohatý kultúrny program na veľkom pódiu, ukážky ľudových remesiel, veľký betlehem a mini zoo. Za ochutnanie rozhodne stojí tradičná rybia polievka, ktorú pre návštevníkov už niekoľko rokov varí tím špičkových kuchárov reštaurácie Taiko. Vianočné trhy na Staromestskom námestí budú otvorené denne do 22:00 hodín, stánky s občerstvením potom dokonca do polnoci.

Pokiaľ máte radšej komornejšie akcie, navštívte vianočné trhy na námestí Míru v srdci časti Královské Vinohrady. Ponuka tunajších stánkov je nemenej bohatá. Nájdete tu jednoducho všetko, čo patrí na Vianoce, od delikates cez dekorácie až po stromčeky a kapry. Veľkou výhodou je aj skvelá dopravná dostupnosť – metro trasy A má stanicu priamo na námestí a neďaleko sa nachádza aj výstup trasy C na stanicu I. P. Pavlova. Priamo na námestí sa dostanete aj autobusom alebo električkou.

Podobne vrelú a pokojnú atmosféru ponúkajú aj vianočné trhy na námestí Jiřího z Poděbrad. Pred kostolom Najsvätejšieho srdca Pána bude prebiehať vianočný jarmok s dekoráciami, vianočnými vencmi, adventnými kalendármi, cukrovinkami, horúcimi nápojmi a skrátka všetkým, čo na vianočných trhoch nesmie chýbať. Aj na námestí Jiřího z Poděbrad sa ľahko dostanete metrom alebo električkou. Už spomínané trhy na námestí Míru sú vzdialené iba jednu stanicu metrom, a tak stihnete obe miesta navštíviť počas jedného popoludnia. Večeru si potom môžete dať napríklad v niektorej z mnohých vychýrených vinohradských reštaurácií.

Počas víkendového pobytu v Prahe stihnete okrem trhov i romantickú prechádzku zasneženou Prahou a zaobstaráte darčeky pre svojich blízkych. Možnosti nakupovania sú v Prahe najlepšie v rámci celej Českej republiky.

  • Termín konania: 26. 11. 2022 - 6. 1. 2023 (Staromestské námestie)

  • Termín konania: 26. 11. 2022 - 6. 1. 2023 (Václavské námestie)

  • Termín konania: 23. 11. 2022 - 6. 1. 2023 (Pražský hrad)

  • Termín konania: 20. 11. - 24. 12. 2022 (námestie Míru)

  • Termín konania: 24. 11. - 24. 12. 2022 (Anděl)

  • Termín konania: 25. 11. - 24. 12. 2022 (námestie Republiky)

  • Termín konania: 26. 11. - 24. 12. 2022 (Tylovo námestie)


🎄 Brno

Moravská metropola Brno pre svojich obyvateľov i návštevníkov pripravila už tradičnú akciu s názvom Brnenské Vianoce 2022. Do tej správnej vianočnej nálady sa môžete naladiť hneď na štyroch miestach. Najväčšie trhy na námestí Svobody doplnia menšie umiestnené na Zelnom trhu, Dominikánskom námestí a na Moravskom námestí. Okrem klasických dobrôt a presláveného brnianského turbomoštu nakúpite na stánkoch pre seba aj svojich blízkych poctivé domáce delikatesy, vianočné dekorácie a remeselné výrobky. O zábavu pre celú rodinu sa postará bohatý sprievodný program.

Najväčší a najnazdobenejší strom bude stáť na hlavných trhoch na námestí Svobody. Obľúbený photopoint, kde zaobstaráte parádne fotky s obrovskou vianočnou hviezdou v pozadí, tentoraz nájdete na nádvorí Starej radnice. Dominikánske námestie zase skrášlia preslávený Halouzkov betlehem s viac ako stovkou drevených ručne vyrezávaných figúr. Na novo zrekonštruované Moravské námestie sa po pauze znovu vracia ruské koleso, z ktorého budete mať ten najkrajší výhľad na celé mesto. Počas adventu sa môžete historickým centrom Brna previezť špeciálnou vianočnou električkou.

  • Termín konania: 25. 11. – 23. 12. 2022

🎄 Olomouc

Vianočné trhy v Olomouci zdobí prekrásna kulisa historického centra. Miestom konania trhov budú rovnako ako v ostatných rokoch Horné a Dolné námestie spolu s tržnicou. Desiatky drevených nazdobených stánkov budú ponúkať množstvo jedla, pitia, remeselných výrobkov a dekorácií. Pokiaľ patríte medzi milovníkov varených nápojov, tak si v Olomouci rozhodne dajte obľúbený punč alebo varené víno z originálneho norimberského vína. Nikde inde v Česku túto lahôdku neochutnáte! Na tržnici si vianočné trhy v Olomouci môžete spestriť jazdou na obrovskom tridsaťmetrovom vyhliadkovom kolese.

  • Termín konání: 18. 11. – 23. 12. 2022

🎄 Ostrava

Čakanie na Ježiška si môžete spríjemniť aj v Ostrave, kde sa tento rok trhy uskutočnia v úplne novej podobe. Tradičné vianočné zóny na Masarykovom a Jiráskovom námestí sa najnovšie prepoja s okolím a vytvoria tak jeden veľký adventný priestor. Vianočná trasa povedie už od Prokešovho námestia až k nákupnému centru v Novej Karoline. Program na Jiráskovom námestí bude zameraný hlavne na rodičov s malými deťmi, a tak sa premení na rozprávkové mestečko. Okrem stánkov tu nebudú chýbať ani obľúbené dielničky. Na vedľajšie Masarykovo námestie sa vráti živý vianočný stromček, ktorý bude stáť vedľa hlavného pódia. Ďalšou tohtoročnou novinkou bude umiestnenie klziska na námestí Dr. Edvarda Beneša a tiež jeho rozšírenie o atraktívne ľadové chodníčky.

  • Termín konania: 26. 11. – 23. 12. 2022

🎄 České Budějovice

Tie pravé juhočeské Vianoce si užijete na Budějovickom námestí v centre Českých Budějovíc. Tento ročník vianočných trhov sa ponesie v atmosfére muzikálových melódií, a tak adventné pódium okrem farebných svetielok rozžiaria aj známe muzikálové hviezdy. Vďaka vyhliadkovej vežičke si budete môcť vianočné trhy prezrieť aj z vtáčej perspektívy. Stred adventného mestečka bude aj tento rok patriť ľadovému klzisku, kde sa môžete prejsť po jedinečnom okruhu okolo nasvietenej studne so sochou Samsona. Pre deti a všetkých, ktorí radi tvoria, budú pripravené Ježiškove dielne. Viac ako 90 stánkov ponúkne návštevníkom mnoho klasických aj netradičných dobrôt, vianočný tovar a darčekové predmety. Súčasťou budú aj remeselné stánky s vlastnoručne vyrábaným sortimentom. V týchto stánkoch sa budú jednotliví remeselníci počas celého adventu striedať.

  • Termín konania: 18. 11. – 31. 12. 2022

🎄 Český Krumlov

Vianoce ako v rozprávke zažijete v Českom Krumlove. Námestie Svornosti v historickom srdci mesta dodáva jarmoku naozajstné kúzlo. Vianočné dobroty, dekorácie a darčeky pre svojich blízkych budete môcť nakúpiť v 30 stánkoch miestnych predajcov. Vianočné trhy v Českom Krumlove ponúknu aj bohatý kultúrny program, a dokonca aj živý betlehem – biblický príbeh stvárnený piesňou a tancom za hudobného sprievodu.

Do vianočného programu sa zapojí aj Kláštor Český Krumlov, na ktorého nádvorí budú prebiehať menšie trhy s dielničkami. Malí aj veľkí si budú môcť vyskúšať rôzne remeslá a výrobu vianočných dekorácií.

  • Termín konania: 25. 11. – 1. 1. 2023

🎄 Karlove Vary

Najkrajšie české kúpele sú v období adventu obzvlášť úchvatné. Presvedčte sa o tom sami a navštívte tento rok vianočné trhy v Karlových Varoch. Slávnostne vyzdobená a nasvietená Mlynská kolonáda vo vás prebudí tú pravú vianočnú náladu. Na stánkoch môžete vyberať z pestrej ponuky ručne vyrobených predmetov, sladkostí a dobrôt od miestnych dodávateľov. Dopravu k trhom v centre mesta zaistí vianočný autovláčik. Karlove Vary sú perfektným miestom pre adventný víkendový pobyt, počas ktorého si dosýta užijete prechádzky v zasneženej prírode, relax v miestnych kúpeľoch aj tradičné vianočné trhy.

  • Termín konania: 27. 11. - 26. 12. 2022

🎄 Liberec

Advent je tým pravým časom na návštevu Liberca. Námestie Dr. E. Beneša sa opäť premení na vianočné mestečko s mnohými stánkami, nádherne nazdobeným stromčekom a 25 m vysokým ruským kolesom. Nakúpite tu lahodné krajové špeciality, vianočné ozdoby, cukrovinky aj krásne ručne vyrábané darčeky. Pokochať sa môžete aj pohľadom na obľúbený mechanický betlehem s ručne vyrezávanými figúrkami.

  • Termín konania: 25. 11. – 23. 12. 2022

🎄 Litoměřice

Z hektického predvianočného zhonu vás vytrhne príjemná a pokojná atmosféra Vianoc v Litoměřiciach. Na Mírovom námestí vyrastú drevené domčeky zdobené vianočnou čečinou a zlatými hviezdami a celý priestor sa naplní spevom kolied a vôňou Vianoc. Hviezdne Vianoce v Litoměřiciach spestrí predovšetkým deťom krásny betlehem so živými zvieratkami aj tvorivé dielničky a Ježiškova pošta, kde môžu poslať list so všetkými prianiami.

  • Termín konania: 9. 12. – 23. 12. 2022

🎄 Hrad Loket

Doslova rozprávkové Vianoce zažijete cez víkend 11. 12. – 12. 12. na hrade Loket v Krušných horách. Objavíte tu tradície a zvyky, ktoré sa viažu k tunajšiemu regiónu a ochutnáte klasické krušnohorské vianočné dobroty. Výnimočne pestré budú možnosti tvorenia – záujemcovia si vyskúšajú napríklad výrobu slamených ozdôb a vonných františkov alebo zdobenie vianočných medovíčkov. Tú správnu atmosféru adventu doplní verklikár, koledy, krušnohorská folklórna muzika a divadelné predstavenia pre malých aj veľkých.

  • Termín konania: 10. 12. - 11. 12. 2022

🎄 Plzeň

Na všetok predvianočný zhon ľahko zabudnete v príjemnej atmosfére trhov v Plzni. Na námestí Republiky prevoňanom čerstvými trdelníkmi a vareným vínom strávite nezabudnuteľné sviatočné chvíle so svojimi blízkymi. Vo viac ako 120 stánkoch nakúpite nielen vianočné maškrty, ale aj lokálne špeciality a darčeky od remeselníkov. Nielen detské oči sa rozsvietia radosťou pri pohľade na svetovo unikátny betlehem umiestnený na prízemí plzenskej radnice, ktorá stojí priamo na námestí. Súčasťou plzenského betlehemu je už viac ako 800 figúrok. Rozšíriť zbierku figúrok môžete aj vy. Stačí z trvanlivého materiálu vyrobiť postavičku do veľkosti 20 cm a nechať ju doručiť do Múzea strašidiel na námestí Republiky.

  • Termín konania: 23. 11. – 23. 12. 2022

🎄 Opava

Veľmi obľúbeným dejiskom adventného jarmoku je sliezska Opava. Nechýbajú tu žiadne ingrediencie dokonalého predvianočného zážitku: príjemná atmosféra, nádherná výzdoba, široká ponuka regionálnych produktov a bohatý kultúrny program. Vianočné trhy v Opave sa konajú na Dolnom námestí v samotnom historickom centre mesta. Posledný týždeň doplnia trhy remeselné mestečko, kde si návštevníci môžu vyskúšať napríklad výrobu sviečky, razbu mincí alebo liatie olova.

  • Termín konania: 27. 11. – 22. 12. 2022

🎄 Pardubice

K českým Vianociam neodmysliteľne patria perníčky a tie najlepšie sa odjakživa pečú v Pardubiciach. Pri návšteve trhov na Pernštýnskom námestí budete môcť ochutnať tie najlepšie perníčky, ale aj mnoho ďalšieho. K tomu vás potešia rôzne, predovšetkým folklórne, vystúpenia alebo vianočné kino. Nielen deti určite zabavia adventné dielničky venované výrobe ozdôb a zdobenia perníčkov. V priestoroch Mázhausu navyše nájdete aj Peklíčko s čertíkmi, časť výstavy o českých tradíciách s historickými artefaktmi, figúrkami a audiovizuálnymi prvkami.

  • Termín konania: 30. 11. 2022 - 23. 12. 2022

Autor článku:

Aktualizované: 27. 4. 2024

Články, ktoré by vás mohli zaujímať

Objavujte Česko s Travelkingom

Vyberajte z jedinečných a overených pobytov

Zabudli ste heslo?

Získajte nové!

Môžete sa prihlásiť aj pomocou sociálnej siete:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Chcem sa registrovať

Alebo sa zaregistrujte pomocou sociálnych sietí:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Zabudli ste heslo?

Nevadí! Stačí zadať váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoríte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet