Čo podniknúť vo dvojici či s rodinou počas víkendu v Belianskych Tatrách?

Belianske Tatry turisti milujú pre biele vápencové skaly a zelené lúky posiate kvetmi. Navštívte ich počas víkendového pobytu s rodinou alebo vo dvojici a okrem Ždiaru či Chodníka v korunách stromov spoznajte aj ďalšie atrakcie z nášho itinerára.
Čo podniknúť vo dvojici či s rodinou počas víkendu v Belianskych Tatrách?

Itinerár na nezabudnuteľnú dovolenku v Belianskych Tatrách

1. deň

  • Či už smerujete z akejkoľvek svetovej strany, cesta do Belianskych Tatier vás prevedie nádhernou krajinou Slovenska. A to je len predzvesť toho, aké krásy vás čakajú priamo na mieste. Ubytujte sa vo svojom hoteli či penzióne najskôr od 14:00 hodín a vydajte sa na prvú prehliadku okolia.
  • Ak sa už neviete dočkať prvej turistiky v najvýchodnejšom okraji Tatier, vystúpte napríklad na blízku rozhľadňu v Bachledovej doline. K rozhľadni vedie zelená a modrá značka zo Ždiaru, kde sa nachádza mnoho hotelov a penziónov. Vyviezť sa k nej ale môžete i lanovkou. Túra je nenáročná a vhodná aj pre rodiny s deťmi. V jej cieli vás rozhľadňa nadchne úžasným výhľadom, ktorý sa s každým vystúpeným poschodím mení. Prezrite si tak Pieniny, hrebeň Spišskej Magury, hrebeň Belianskych Tatier a lokality, ktoré môžete najbližšie dni ísť navštíviť.
  • V Ždiari sa s vašimi drobcami zastavte na prehliadku Svetelného dómu. Uvidíte tu fantastické pohyblivé makety živočíchov, tatranských zvierat aj svetelné planetárium. Kým deti budú po prehliadke skákať v nafukovacom hrade, vy si zatiaľ vychutnajte niečo dobré na terase s výhľadom na štíty Belianskych Tatier.
  • Belianske Tatry sú známe svojím bohatým a krásnym folklórom. Najviac sa o ňom dozviete v Múzeu Ždiarsky dom. Prehliadnuť si tu budete môcť nielen zachovaný interiér niekdajšieho domu, ale tiež si tu vyskúšate tradičný kroj alebo zažijete jazdu na konskom záprahu. Ak už máte hlad, zastavte sa na ochutnávku miestnych špecialít za zvuku goralskej hudby.
  • Späť v hoteli alebo v penzióne vás privítajú večerou, ktorá sa zvyčajne podáva od 17:30 hodín (presný čas si ale radšej overte pri príchode na recepcii). Po jedle si doprajte zaslúžený pokoj - ostaňte pri poháriku obľúbeného nápoja pri bare, vyskúšajte wellness priamo v penzióne alebo sa vyberte na prechádzku večerným Ždiarom.

Belianske Tatry

2. deň

  • Prvé ráno vášho víkendového pobytu nesmie začať inak ako výdatnými raňajkami. Tie si doprajete v jedálni priamo vo vašom ubytovaní. S jedlom na tanieri rozhodne nešetrite - dostatok energie budete určite potrebovať na turistiku.
  • Rodinná dovolenka v Belianskych Tatrách sa nesie v znamení nenáročných vychádzok. Presne taká bude i cesta Náučným chodníkom Belianske lúky - zvládnete ju totiž aj s najmenšími ratolesťami. Chodník vás prevedie nenáročnou trasou cez najväčšie zachované rašelinisko na Slovensku, ktoré najlepšie spoznáte vďaka 7 informačným panelom. Pozornosť venujte aj vzácnym rastlinám, hlavne v Belianskych Tatrách mimoriadne rozšíreným plesnivcom alpínskym, ktoré sú najkrajšie v čase kvitnutia.
  • K jedinej vysokohorskej chate v Belianskych Tatrách, k Chate Plesnivec, vedie viacero nenáročných trás. Tie najjednoduchšie, ktoré zvládnete aj s vašimi drobcami, vedú z Tatranskej Kotliny či Kežmarských žľabov. V chate sa nezabudnite posilniť niečím dobrým a potom vyrazte za pohľadom na vyvieračku siedmych prameňov priamo pod chatou. Pôsobivé je i samo prostredie chaty - stojí totiž v doline Siedmych prameňov, ktorú odborníci neraz nazývajú i botanickou záhradu Vysokých Tatier.
  • Aj keď v Belianskych Tatrách nie je možný výstup na žiadny vrchol, o poriadne stúpanie rozhodne neprídete. Prevýšenie až 930 m vás čaká pri náročnom prechode Monkovou dolinou. Obľúbenú trasu s nádhernými výhľadmi spestruje náučný chodník doplnený informačnými tabuľami, ktoré vás dovedú až do okúzľujúceho Kopského sedla.
  • Náročná túra vás čaká aj pri zdolávaní cesty k Veľkému Bielemu plesu (1 612 m n. m.). Vyrazte napríklad z Tatranskej Kotliny po zelenej značke okolo Chaty Plesnivec a po viac než 4 a pol hodine chôdze sa pred vami ukáže pleso a neďaleký Jahňací štít. Cestu si môžete predĺžiť o výlet k blízkemu Trojrohému plesu. Ak máte chuť na poriadnu turistickú výzvu a celodenné stúpanie, vyrazte k Veľkému Bielemu plesu po modrej a žltej značke z Tatranskej Lomnice. Cesta k vytúženému cieľu a späť vám zaberie zhruba 7 hodín chôdze.
Belianske Tatry
  • Po dopoludňajšej turistike je načase doplniť sily poriadnym jedlom. Zavítajte do jednej z tradičných reštaurácií a vypýtajte si špecialitu z menu, ktorá je charakteristická pre goralskú kuchyňu. Ochutnáte strapačky s kyslou kapustou a slaninou, goralský tanier či sladké domáce šúľance s makom alebo orechmi?
  • Belianske Tatry si zamilujete aj vtedy, ak holdujete spoznávaniu nových miest na bicykli. Vyberte sa na výlet jednou z najkrajších cyklotrás na Slovensku, ktorá vedie zo Spišskej Belej do Tatranskej Kotliny. Jazda po tejto 9 km dlhej cyklotrase je nenáročná, vďaka čomu ju zvládnete aj s vašimi deťmi. Cestu vám naviac spríjemní množstvo odpočívadiel a úžasný pohľad na štíty hôr. Za odmenu si potom v Tatranskej Kotline prehliadnite krásnu Beliansku jaskyňu.
  • Za zábavou pre malých i veľkých sa vyberte do areálu Bachledka Ski & Sun. V lete tu budete môcť zažiť zbesilú jazdu po najdlhšej bobovej dráhe v Tatrách, zábavu na trampolínach a deti si užijú bohatý program s animátormi a sokoliarmi. Z areálu vedie tiež moderná kabínová lanovka na vrchol Spišskej Magury.
  • V Bachledka Ski & Sun sa nachádza tiež vstup na najznámejšiu atrakciu Belianskych Tatier - Chodník korunami stromov Bachledka. Drevený chodník vás popri statných kmeňoch a korunách stromov privedie až do výšky 32 metrov. Ničím nerušený výhľad na štíty Belianskych Tatier, Pieniny i malebné Zamagurie vám určite vezme dych. Ak vám nechýba odvaha, dolu sa potom šmyknite po 67 m dlhom tobogane, vďaka ktorému budete opäť na pevnej zemi raz-dva.
  • Deň plný výletov sa chýli ku koncu a je načase vrátiť sa do vášho hotela či penziónu. Pochutnajte si na výdatnej večeri a ďalej si už len užívajte pohodu večera.
  • Pokiaľ je to v možnostiach ubytovania, zavítajte do wellness centra. Doprajte unaveným svalom odpočinok v saune či masáž bublinkami vo vírivke. Alebo dáte prednosť posedeniu pod hviezdami pri ohnisku v záhrade? Dokonalý relax si užijete v každom prípade.

Thermal Park Vrbov

(Zdroj foto: www.termalnekupalisko.com)

3. deň

  • Aj v posledný deň vášho víkendového pobytu sa toho dá ešte veľa stihnúť. Kľúčové je vstať skoro, poriadne sa posilniť chutnými raňajkami a odhlásiť sa z ubytovania najneskôr do 10:00 hodín. Potom vám ostáva ešte dosť času na posledné výlety v Belianskych Tatrách.
  • Urobte svojim drobcom krásnu bodku za vytúženým výletom a navštívte rodinný park Strachankovo. Najmenší budú nadšení z goralskej farmy, kde je možné zvieratká i kŕmiť, preliezačiek a animačného programu. Staršie deti a vás zaujme minigolf či požičanie e-bicyklov na kratší výlet po okolí.
  • Čo by to bola za dovolenka bez poriadneho oddychu vo vode? Ak vaša cesta domov mieri cez Kežmarok alebo Tatranskú Lomnicu, urobte si zastávku v neďalekom Vrbove (29 km od Ždiaru). Nachádza sa tu Thermal Park Vrbov a ako názov napovedá, ide o kúpalisko so zdraviu prospešnou termálnou vodou. Oddychovať tu môžete v 10 bazénoch s celoročne príjemne teplou vodou, zatiaľ čo sa vaše deti vybláznia na toboganoch a detských atrakciách.

Kostol sv. Anny v Tatranskej Javorine

Chystáte sa do Belianskych Tatier na viac ako 3 dni?

  • Zostávate v Belianskych Tatrách aj vo štvrtok? V tom prípade sa vyberte do dedinky Tatranská Javorina, ktorá v sebe skrýva nevídané architektonické poklady. Tým najznámejším z nich je drevený kostolík sv. Anny s úžasným interiérom i exteriérom. Spolu s priľahlou márnicou a cintorínom tvorí objekt významnú kultúrnu pamiatku Slovenska.
  • Len pár desiatok metrov od kostola stojí Lovecký zámoček Hohenlohe, ktorý dnes slúži prezidentom SR na reprezentatívne účely. Jeho zachované interiéry a vzácne zdobenie si môžete prehliadnuť každý štvrtok po dohode, rovnako každý štvrtok je prístupný i kostolík.
  • Ostal vám v Belianskych Tatrách ešte čas? Nazrite do našej Travelpedie a nechajte sa inšpirovať ďalšími tipmi na výlety.

Kde sa v Belianskych Tatrách ubytovať?

Penzión Ždiaranka

Lacnejšie ubytovanie:

  • Domácky Penzión Šilon si svoje skvelé meno vyslúžil vďaka skvelým hodnoteniam od návštevníkov. Páčila sa im nielen výborná poloha penziónu v Ždiari a výhľad na štíty Belianskych Tatier priamo z izby. Hostia si tu pochvaľujú tiež chutnú stravu, vždy čisté izby a bohatý balíček zliav na vstupy do aquaparkov, wellness i požičanie e-bicyklov v rámci ubytovania.

Zlatá stredná cesta:

  • Hotel Magura ** sa teší skvelému hodnoteniu hostí 4,8 z 5 hviezdičiek. Aj vás pri pobyte nadchne nádherná lokalita Monkova dolina, odkiaľ budete mať blízko ku všetkým turistickým lákadlám Belianskych Tatier. V rámci pobytu sa môžete tešiť na lahodné miestne špeciality, vstup do termálov a aquaparkov v rámci balíčka, relax vo wellness priamo v hoteli a nádherné výhľady na hory.

Luxusné ubytovanie:

  • V štýlovom Penzióne Ždiaranka si obľúbite krásne drevené zariadenie izieb v duchu goralských tradícií. Tešiť sa môžete aj na oddych vo wellness s relaxačným bazénom či vírivkou s výhľadom na hory. Pobyt vám raz do týždňa spríjemní aj Goralský večer so živou hudbou, výbornými miestnymi špecialitami a úžasnou atmosférou.

Náš tip: Vyberte si ideálne ubytovanie z našej širokej ponuky hotelov a penziónov v Belianskych Tatrách.

Autor článku:

Eva PrcínováEva Prcínová
Aktualizované: 19. 3. 2024

Články, ktoré by vás mohli zaujímať

Najpredávanejšie pobyty

Inšpirujte sa tými najpredávanejšími pobytmi za posledný týždeň

Zabudli ste heslo?

Získajte nové!

Môžete sa prihlásiť aj pomocou sociálnej siete:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Chcem sa registrovať

Alebo sa zaregistrujte pomocou sociálnych sietí:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Zabudli ste heslo?

Nevadí! Stačí zadať váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoríte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet