10 najlepších miest na Slovensku, kam tento rok vyraziť na dovolenku

Za skvelou dovolenkou nemusíte ďaleko, úžasne si oddýchnete aj u nás na Slovensku. Či už sa chystáte na hory alebo za kúpaním, náš výber vás nesklame. Dozviete sa, kde sa ubytovať, čo si nenechať ujsť aj kam si zájsť na výlet.
10 najlepších miest na Slovensku, kam tento rok vyraziť na dovolenku

1. Podhájska

Jedno z najznámejších a najobľúbenejších kúpeľných miest na Slovensku ponúka v lete dovolenku plnú zážitkov pre celú rodinu. Areál možno začínal iba ako termálne kúpalisko, dodnes sa však rozrástol o množstvo atrakcií, ako sú tobogány či bazén s vlnobitím, a pribudlo tiež Wellness centrum Aquamarin.

Ak vás omrzí kúpanie alebo sa na deň dva zhorší počasie, vyrazte na výlet. V okolí môžete navštíviť Levický hrad, mesto Nitra a Nitriansky hrad alebo Topoľčianky, kde sa nachádza hneď niekoľko zaujímavostí - zámok, zubria obora a národný žrebčín.

Kde sa ubytovať v Podhájskej?


2. Tatry

To najlepšie, čo môže Slovensko ponúknuť milovníkom horskej turistiky, sú samozrejme Vysoké Tatry. Medzi najobľúbenejšie strediská tu patrí Tatranská Lomnica, Tatranská Lesná a Starý Smokovec, krásne je však aj v podtatranskom kraji, kde sa môžete ubytovať napríklad v Poprade a zájsť si do AquaCity Poprad.

Štrbské pleso ste videli, na Lomnický štít ste sa vyviezli a boli ste aj v Belianskej jaskyni? Potom je na čase začať honbu na vodopády. V Tatrách ich nájdete celkom desať vrátane vodopádu Skok, vodopádu Studeného potoka alebo Kmeťovho vodopádu.

Kde sa ubytovať v Tatrách?


3. Slovenský raj

slovensky raj

Neposedíte chvíľu na mieste a najlepšie vám je uprostred prírody? Zmerajte si svoje sily s prírodou v Slovenskom raji, kde budete chodiť po strmých skalných chodníkoch a drevených rebríkoch. Panoráma, ktorá sa vám naskytne na vyhliadkach, za tú námahu ale rozhodne stojí! Nepripravte sa ani o pohľad na Spišský hrad, pamiatku UNESCO.

Kde sa ubytovať v Slovenskom raji?


4. Liptov

Liptovská Mara

Jánošíkov kraj vás v lete privíta na svojich pastvinách a okrem pobytu v čistej prírode vám ponúkne aj povyrazenie v Aquaparku Tatralandia a Bešeňová alebo v Hurricane Factory. Za rekreáciou môžete vyraziť aj k jednej z najväčších priehrad na Slovensku, Liptovská Mara je vhodná na kúpanie i výlety na loďkách či vodných bicykloch.

Kde sa ubytovať na Liptove?


5. Trenčianske Teplice

Navštívte jedny z najstarších kúpeľov na Slovensku, kde liečivá sírna termálna voda pomáha uvoľniť svalové napätie a uľahčuje tak od problémov s pohybovým aparátom. Možno aj vám by kúpeľ vo vode s teplotou 36 - 40 °C prišla vhod. Turecké kúpele Hammam a Sina sú navyše zariadené v orientálnom duchu, takže chvíľami môžete aj zabudnúť, že sa stále nachádzate v srdci Európy. K dispozícii je niekoľko vnútorných bazénov a vonkajší bazén Grand.

Kde sa ubytovať v Trenčianskych Tepliciach?


6. Južné Slovensko

velký meder

Južné Slovensko je skutočným rajom pre milovníkov termálnych prameňov. Môžete si vybrať dovolenku vo Veľkom Mederi, Podhájskej, Komárne či Dunajskej Strede alebo pobyty v jednotlivých mestách skombinujte. Termálna voda pomáha pri problémoch s pohybovým aparátom alebo pri kožných ochoreniach, nudiť sa tu ale nebudú ani deti. V lete totiž každé z kúpalísk ponúka vonkajšie bazény i pre rodiny, k dispozícii sú aj športoviská, detské ihriská a sprievodný program.

Kde sa ubytovať na južnom Slovensku?


7. Turčianske Teplice

Spa & Aquapark Turčianske Teplice

Pretože skvelých kúpeľov máme na Slovensku viac než dosť, ďalším tipom sú Turčianske Teplice. Vydať by ste sa mali samozrejme hlavne kvôli tunajšej liečivej minerálnej vode a vyhlásenému Spa & Aquapark Turčianske Teplice.

Vďaka svojej polohe má mesto ale čo ponúknuť aj milovníkom horskej turistiky. Nie je to odtiaľto ďaleko ku kopcom Veľkej Fatry, k plavkám si teda pribaľte aj turistickú obuv a zdolajte napríklad Drienok v obci Mošovce.

Kde sa ubytovať v Turčianskych Tepliciach?


8. Rajecké Teplice

Spa Aphrodite Rajecké Teplice

Pokojnú a tiež romantickú dovolenku si užijete v Rajeckých Tepliciach, ktorých najväčšou pýchou sú kúpele Spa Aphrodité. Bazény s liečivou vodou sú tu obklopené antickými stĺpmi a tiež miestna architektúra navodzuje pocit luxusu a vyzerá, ako by ste sa ocitli na juhu Európy. Nebudete sa ale len kúpať. Vyraziť môžete obdivovať ruiny hradu Lietana, Prírodnú rezerváciu Slnečné skaly alebo Súľovský hrad. Potrebujete niečo pokojnejšieho? Prejdite sa kúpeľným parkom a storočnou lipovou alejou.

Kde sa ubytovať v Rajeckých Tepliciach?


9. Piešťany

piešťany

Kto by nikdy nepočul o Piešťanoch? Toto kúpeľné mesto sa nachádza neďaleko Malých Karpát a priamo pri vodnej nádrži Sĺňava. Pokiaľ ide o vodu, bude vás ale v Piešťanoch zaujímať skôr tá minerálne liečivá, ktorú môžete popíjať pri prechádzkach po kolonáde alebo sa do nej naložiť v zrkadlisku. Ak sa radi nechávate rozmaznávať pri balneo a wellness procedúrach, v Piešťanoch si prídete na svoje. V lete sa tu koná hudobný festival Grape a navštíviť môžete aj tunajšie divadlá a múzeá.

Kde sa ubytovať v Piešťanoch?


10. Bojnice

Zoo Bojnice

K obľúbeným miestam na Slovensku patria tiež rozprávkové Bojnice. Tunajší zámok si zahral v rozprávke Šialene smutná princezná a navštíviť ho môžete denne okrem pondelka. Za oddychom vyrazte do miestnych termálnych kúpeľov. Liečivá voda vyviera z 9 prameňov a má blahodárne účinky na pohybový aparát a nervový systém.

Na mesto sa pozrite z nadhľadu z novej vyhliadkovej veže a navštívte tiež ZOO Bojnice, ktorá je najstaršou a najnavštevovanejšou na Slovensku. Na ploche 41 hektárov nájdete výbehy pre vlky, medvede, lemury, levy alebo i slony. Bojnice sú skrátka skvelým miestom na dovolenku pre každého.

Kde sa ubytovať v Bojniciach?

Chcete sa predsa len pozrieť niekam ďalej, ale nemáte na to celý týždeň? Vyberte si z 5 najkrajších miest, kam zo Slovenska dôjdete za pár hodín.

Autor článku:

Aktualizované: 18. 4. 2024

Články, ktoré by vás mohli zaujímať

Objavujte Slovensko s Travelkingom

Vyberajte z jedinečných a overených pobytov

Zabudli ste heslo?

Získajte nové!

Môžete sa prihlásiť aj pomocou sociálnej siete:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Chcem sa registrovať

Alebo sa zaregistrujte pomocou sociálnych sietí:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Zabudli ste heslo?

Nevadí! Stačí zadať váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoríte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet