10 najlepších miest v Česku, kam tento rok vyraziť na dovolenku

Prečo sa hnať k moru, keď v susednom Česku je tak krásne? Vyrazte tento rok v lete na dovolenku po Česku a spoznajte to najlepšie z českých hôr a miest. Poradíme, kam za kúpaním, turistikou i historickými pamiatkami. Stále máte čo objavovať.
10 najlepších miest v Česku, kam tento rok vyraziť na dovolenku

Vydajte sa tohto roku na dovolenku do susedného Česka a spoznajte všetky jeho krásy! Týchto 10 miest rozhodne musíte navštíviť.

beskydy

1. Beskydy

Kto by nepoznal Moravsko-sliezske a Sliezske Beskydy a ich najobľúbenejšie atrakcie ako Pustevny, sochu Radegasta na hore Radhošť alebo Lysú horu? Nechajte tentoraz vrcholy stranou, oni na vás počkajú, a zamerajte sa na prehliadnuté miesta. Navštívte klamstvami opradenú Prírodnú pamiatku Čertovy skály v Lidečku alebo vezmite deti za zábavou do Aquaparku Olešná. Vyskúšať môžete aj nové golfové ihriská a pivné kúpele.

Kde sa ubytovať v Beskydách?


2. Južná Morava

Láka vás pohľad na zelené vinice, jazdíte radi na bicykli a oceníte folklórne slávnosti? Zavítajte na južnú Moravu, kde je v lete naozaj krásne. Pre milovníkov turistiky tu majú Pálavské vrchy a Národný park Podyjí, osvieženie v tropických teplotách potom prinesie Vodná nádrž Nové Mlýny, Vranov aj Aqualand Moravia v Pasohlávkach.

Oddanosť vinárstvu je na južnej Morave poznať. Do pivníc sa dostanete po svojich, vínobusom alebo na bicykli po vinárskych cyklotrasách. Víno na viniciach je v lete dobré na zobanie, v tekutom stave si potom vychutnáte minuloročnú úrodu aj archívne ročníky.

Kde sa ubytovať na južnej Morave?


Šumava

3. Šumava

Čistá príroda, stovky kilometrov cyklotrás a najväčšía priehrada v Česku - to je Šumava. Veľa ľudí už si bez Lipna nevie predstaviť leto, a ak ste leto na Šumave ešte nevyskúšali, je najvyšší čas začať. A ako? Výšľap na rozhľadňu Špičák alebo Kleť, vyhliadkovou plavbou po Lipne alebo požičaním bicyklov, z ktorých zosadnete najskôr o 50 km ďalej. Samozrejme podľa vašich síl.

Kde sa ubytovať na Šumave?


4. Južné Čechy

Južné Čechy sú priam rozprávkový kraj plný nádhernej prírody, rybníkov, romantických zámkov a ďalších pamiatok, ktoré stoja za pozornosť. Je ťažké navštíviť všetko počas jednej dovolenky. Južné Čechy preto patria medzi miesta, ktoré si raz zamilujete a budete sa sem často vracať.

Rozhodne nevynechajte Český Krumlov, České Budějovice a Třeboň, kde sa rozkladá najväčší český rybník Rožmberk. Nielen tieto mestá ale stoja za návštevu, v Tábore sa napríklad dozviete veľa zaujímavostí o Janovi Žižkovi a husitoch, odporúčame tiež návštevu podzemia a múzea lega.

Kde sa ubytovať v južných Čechách?


Jeseníky

5. Jeseníky

Jeseníky sú ideálne na spojenie športovej a relaxačnej dovolenky. Zamierte na Praděd a k Veľkému vodopádu alebo si aspoň prejdite rašelinisko Rejvíz, ale ak ste prišli skôr za oddychom, potešia vás kúpele v Jeseníku a Termály Losiny. Aj v Jeseníkoch sa môžete vypraviť za históriou, trebárs na hrad Kolštejn, hrad Sovinec alebo vodnú pevnosť Jeseník.

Kde sa ubytovať v Jeseníkoch?


6. Krkonoše

Najväčšie české pohorie nesmie v tipoch na dovolenku chýbať a nie je to len kvôli Sněžke, prečo by ste sa sem mali aspoň raz vypraviť. Pozrite sa na túto krásnu krajinu pekne s nadhľadom a nadýchajte sa čerstvého vzduchu. Ak vás veľké túry nelákajú, urobte si aspoň prechádzku k veľkolepému Mumlavskému vodopádu v Harrachove alebo si prejdite malebné centrum Špindlerovho Mlyna.

Kde sa ubytovať v Krkonošiach?


Luhačovice

7. Luhačovice

Navštívte najväčšie moravské kúpele Luhačovice a prežite dovolenku na kolonáde. Dovolenku v týchto kúpeľoch odporúčame každému, kto sa nechce zničiť túrami, ale vystačí si s každodennými prechádzkami na čerstvom vzduchu. Plusom navyše sú liečivé minerálne pramene vrátane všeobecne známej Vincentky, krásna kúpeľná architektúra a parky. Čo si takto dať za cieľ obísť všetky významné vily alebo prejsť Jurkovičovou alejou až k Luhačovickej vodnej nádrži? Môžete sa tu vykúpať alebo k tomu využite Mestskú plaváreň.

Kde sa ubytovať v Luhačoviciach?


8. Vysočina

Mierite v lete do prírody alebo za pamiatkami? Na Vysočine sa vám dostane dosť od oboch. Mestá ako Třebíč a Telč skrývajú pamiatky zapísané na zozname UNESCO, a pritom sú tieto mestá od seba vzdialené len 35 km.

V ich okolí nájdete veľa miest pre pešiu turistiku či cyklistiku, navštívte trebars Rozhľadňu Marienka alebo prejdite Křižanovskú vrchovinu. Smerom na Moravský Krumlov vás potom zaujme Mohelenská hadcová step či Priehrada Dalešice a dalešický pivovar, kam môžete vyraziť na prehliadku aj ochutnávku.

Kde sa ubytovať na Vysočine?


český raj

9. Stredné Čechy

Aká je najväčšia výhoda dovolenky v stredných Čechách? Všade je to blízko, či už sa rozhodnete navštíviť Český raj, niektorý z mnohých hradov alebo samotnú Prahu. Ak sa ale na každodenné výlety necítite, vyberte si miesto, kde vydržíte relaxovať po celú dobu pobytu. Pomôcť by vám k tomu mohlo wellness alebo pivné kúpele.

Kde sa ubytovať v stredných Čechách?


10. Praha

Zlatým klincom nášho zoznamu nie je nič menšieho než hlavné mesto Praha. Už dlho sa plánujete pozrieť na Pražský hrad, Malú Stranu a na Petřín? Odhodlajte sa a vyrazte na letnú dovolenku do Prahy.

Bojíte sa dovolenky v rušnom veľkomeste? Ubytujte sa v pokojnej časti Prahy, kde si po dni strávenom prezeraním pamiatok môžete oddýchnuť na záhrade a v bazéne. Na odreagovanie vám pomôže tiež Aquapalace Praha alebo návšteva zoologickej či botanickej záhrady v Tróji.

Kde sa ubytovať v Prahe?


Máte Česko v malíčku a neviete čo ďalej? Pozrite sa na Objavte to NAJ zo Slovenska: 7 NAJznámejších miest, ktoré by mal každý za život navštíviť.

Autor článku:

Aktualizované: 26. 4. 2024

Články, ktoré by vás mohli zaujímať

Objavujte Česko s Travelkingom

Vyberajte z jedinečných a overených pobytov

Zabudli ste heslo?

Získajte nové!

Môžete sa prihlásiť aj pomocou sociálnej siete:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Chcem sa registrovať

Alebo sa zaregistrujte pomocou sociálnych sietí:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Zabudli ste heslo?

Nevadí! Stačí zadať váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoríte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet