Veľkonočné trhy u nás a vo svete alebo privítanie príchodu jari

Veľká noc je významným kresťanským sviatkom, ale tiež obdobím ľudových tradícií, ktoré súvisia s vítaním jari. Ak si chcete užiť veľkonočnú atmosféru, vydajte sa na niektorý z veľkonočných trhov či jarmokov.
Veľkonočné trhy u nás a vo svete alebo privítanie príchodu jari

Veľkonočné trhy na Slovensku

Veľkonočné trhy

Bratislava

Bratislavu raz za rok zaplní výzdoba z ručne pletených korbáčov zdobených stužkami a maľované kraslice. Okrem veľkonočnej nálady so sebou trhy prinesú ľudové tradície, ukážky remesiel aj vystúpenia (nielen) detských folklórnych súborov a, samozrejme, lahodné lokálne vyrobené jedlo aj pitie. Dajte si veľkonočného barančeka, grilovanú klobásku alebo sladký trdelník a na zapitie trebárs miestne víno. Veľkonočné trhy sa v Bratislave konajú na viacerých miestach, a tak si stačí vybrať. Alebo navštívite všetky?

  • Dúbravský veľkonočný jarmok si pre vás pripravil pestrý program, na ktorom vystúpia mažoretky a miestne tanečné aj spevácke skupiny. Svoju prítomnosť potvrdil aj maskot Veľkonočný Zajko! Nakupovanie vám spríjemní tiež knižná burza a stánky plné dobrého miestneho jedla a veľkonočných dekorácií. Tradičné trhy sa uskutočnia pred DK Dúbravka 22. 3. 2024 – 23. 3. 2024.
  • Veľkonočný jarmok Ostredky vznikol pod záštitou Street food festivalu Bratislava, vďaka čomu si tu pochutnáte na skutočných gastronomických peckách a dobrotách od farmárov a miestnych výrobcov. Vyrazte za nimi k obchodnému domu Budúcnosť na Ostredkoch v termíne 22. 3. 2024 - 24. 3. 2024.
  • Ružinovský veľkonočný jarmok, plný tematických gastronomických zážitkov a lahodných lokálnych produktov, prebehne pred centrom CULTUS Ružinov 28. 3. 2024 - 31. 3. 2024.
  • Veľkonočné stredoveké remeselné trhy na Bratislavskom hrade sa uskutočnia 29. 3. 2024 - 1. 4. 2024 na hradnom nádvorí. Tešiť sa tu môžete na netradičný program s ukážkami stredovekých remesiel a ochutnávkou dobových jedál, aké milovali naši predkovia.

A ďalšie...

Ktoré ďalšie veľkonočné trhy na Slovensku stoja za návštevu? Napríklad tradičné veľkonočné trhy v Banskej Bystrici, ktoré sa uskutočnia na Námestí SNP 19. 3. 2024 - 27. 3. 2024.

V Liptovskom Mikuláši môžete navštíviť hneď dva veľkonočné jarmoky spojené s programom:

Ako prvá sa uskutoční akcia s názvom Veľká noc v meste, ktorá sa koná na Námestí osloboditeľov 24. 3. 2024. Okrem stánkov s pletenými korbáčmi, ručne vyrobenými ozdobami a dobrým jedlom sa tu môžete tešiť tiež na pestrý program v podaní ľudových súborov. Vaše deti sa zatiaľ zabavia na tvorivých dielňach a počas súťaží.

Veľkonočné variácie a remeselné trhy môžete zažiť na vlastnej koži v Slovenskom múzeu ochrany prírody a jaskyniarstva. Za vstupné 1 € si môžete prehliadnuť stánky zručných remeselníkov, kde nebudú chýbať maľované kraslice, zdobené medovníčky a ďalšie dekorácie, ktoré vám spríjemnia blížiace sa sviatky Veľkej noci. Veľkonočná predajná výstava ale trvá len dva dni, a tak si zapíšte do diára tieto termíny:

  • streda 27. 3. 2024 v čase 9:00 - 15:00 hodín,
  • sobota 30. 3. 2024 v čase 10:00 – 17:00 hodín (posledný vstup 16:00 hodín).

Veľkonočné trhy v Česku

Veľkonočné trhy

Praha

Najväčšie veľkonočné trhy u našich susedov sa každoročne organizujú v Prahe na Václavskom námestí a Staromestskom námestí, tento rok sa konajú aj na námestí Míru Sú tak obľúbené, že ich v roku 2015 zaradil americký denník USA Today na prvé miesto.

Na trhoch je pripravený každodenný kultúrny program, ukážky tradičných remesiel a zvykov a tiež veľa stánkov, kde je možné nakúpiť dekorácie a ďalšie drobnosti. Nechýbajú ani vybrané gastronomické špeciality, ochutnať môžete sladkého baránka, zdobené medovníčky, ale aj domáce syry či grilované klobásy a špízy priamo z rozpáleného grilu.

  • Veľkonočné trhy na Staromestskom námestí si pripravili naozaj pestrý program s vystúpeniami hudobných a tanečných zborov z Česka, zaujímavými workshopmi ľudových remesiel, dielňami pre deti a pestrou ponukou ručných výrobkov. Vrcholom akcie bude pondelkový program s názvom „S pomlázkou na ty naše hospodyně“, kde si návštevníci trhov vypočujú tradičné melódie a môžu si aj zatancovať.

  • Veľkonočné trhy na Václavskom námestí sa konajú 16. 3. 2024 – 7. 4. 2024 v spodnej časti námestia. Tešiť sa môžete najmä na veľký výber rôzneho tradičného tovaru, ako sú ručne maľované kraslice, veľkonočné pečivo, korbáče a drevené hračky. Chýbať nebudú ani ukážky ľudových remesiel.

  • Veľkonočné trhy na námestí Míru potešia najmenších návštevníkov tvorivými aktivitami, deti sa zabavia pri maľovaní veľkonočných vajíčok, vyrábaní dekorácií, pečení veľkonočných baránkov a pletení korbáčov. To všetko medzi 16. 3. 2024 a 1. 4. 2024.


Brno

Veľkonočné slávnosti prebiehajú na Námestí Svobody v rozmedzí 22. 3. 2024 - 31. 3. 2024. Samozrejmosťou je program plný tanca a spevu, vystúpia folklórne súbory a chýbať nebude ani cimbalová muzika. Potešia vás tiež stánky plné ručne vyrobeného a remeselného tovaru - od tradičných korbáčov, veľkonočných kraslíc, cez keramiku až k prúteným košíkom a dekoráciám. Ochudobnení nebudete ani o občerstvenie, a ako už sa na južnú Moravu patrí, tak ani o lahodné moravské víno.

Veľkonočné trhy v Európe

Veľkonočné trhy

Viedeň

Umelecky zdobené kraslice, štýlová výzdoba, vyberané lahôdky a k tomu hudobný sprievod a tematický program, práve tak vyzerajú trhy vo Viedni. Vydajte sa na romantické trhy pred zámkom Schönbrunn (16. 3. 2024 - 2. 4. 2024), ktoré sa budú páčiť vám aj deťom, sú tu pre ne totiž pripravené dielne, kde si vyrobia zajačikov z marcipánu a rôzne ozdoby. Vydať sa môžete aj na veľkonočný trh Am Hof či na starobylé námestie do centra mesta na Staroviedenské veľkonočné trhy na Freyungu, obidva sa konajú tiež v termíne 15. 3. 2024 - 1. 4. 2024.


Krakov

Chcete vyraziť na výlet vo dvojici a užiť si nielen trhy, ale aj romantiku? Zamierte do poľského Krakova a vydajte sa na hlavné námestie Rynek Główny, ktorý sa celoročne pýši historickými domami, pamiatkami a množstvom architektonických skvostov. Na každom rohu je potom útulná kaviareň, cukráreň a neminiete ani zdobené koče ťahané koňmi. Vo veľkonočnom období je tu navyše tematická výzdoba a mnoho stánkov z celého Poľska, ktoré ponúkajú veľkonočné ozdoby a dekorácie a mnoho ďalších vecí. Ochutnať musíte tiež mnohé poľské špeciality, v období Veľkej noci hlavne sladký koláč mazurek zdobený sušeným ovocím či orieškami. Veľkonočné trhy sa na krakovskom námestí Rynek Główny konajú v termíne 21. 3. 2024 - 1. 4. 2024.

Autor článku:

Aktualizované: 19. 4. 2024

Články, ktoré by vás mohli zaujímať

Objavujte Česko s Travelkingom

Vyberajte z jedinečných a overených pobytov

Zabudli ste heslo?

Získajte nové!

Môžete sa prihlásiť aj pomocou sociálnej siete:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Chcem sa registrovať

Alebo sa zaregistrujte pomocou sociálnych sietí:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Zabudli ste heslo?

Nevadí! Stačí zadať váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoríte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet