Objavte to NAJ zo Slovinska: 10 NAJlepších termálnych kúpeľov, ktoré budú dokonalou vstupnou bránou do sveta relaxu

Slovinsko je často prehliadanou perlou Európy, ktorá vás očarí svojou krásnou prírodou a vysokou úrovňou kúpeľov. Pripravili sme pre vás výber 10 najlepších termálnych kúpeľov v Slovinsku. Nechajte sa inšpirovať a objavte čaro slovinských termálov.
Objavte to NAJ zo Slovinska: 10 NAJlepších termálnych kúpeľov, ktoré budú dokonalou vstupnou bránou do sveta relaxu

V Slovinsku sa nachádza celkom 15 kúpeľných miest. Vybrať si môžete z najmodernejších stredísk a kúpeľov so stáročnou históriou. Vyskúšajte a ochutnajte najrôznejšie minerálne pramene, vykúpte sa v čiernej vode, navštívte kúpele vysoko v horách a pivovarnícke a vinárske mestečká. Slovinské termálne kúpele vás rozhodne nesklamú.

1. Termálne kúpele Olimia

Kúpeľný komplex založený v 80. rokoch vo východnej časti Slovinska môžete poznať ešte pod jeho historickým názvom Atomska Toplice, ktorý je odvodený od miestnej mierne rádioaktívnej vody s liečivými účinkami. V súčasnosti je to jeden z najlepších slovinských wellness rezortov, kde si môžete užiť romantický pobyt aj dovolenku s rodinou. Zóna Family wellness je totiž najväčším rodinným wellness centrom v Slovinsku s pestrou ponukou zábavných atrakcií, množstvom bazénov, detskou herňou či 7D kinom. Vo wellness centre Orhidelia, ktoré je prístupné až od 15 rokov a pýši sa niekoľkonásobnými oceneniami Best Wellness, si môžete vychutnať pokojný relax v krásnom prostredí. Keď hovoríme, že sa tu budete cítiť ako v inom svete, naozaj nepreháňame. Vašou ďalšou zastávkou môže byť Spa Harmonia, teda luxusné masážne centrum. A, samozrejme, nevynechajte termálny park Aqualuna s viac ako 3 000 m² vodnej plochy, zážitkovými bazénmi a vzrušujúcimi atrakciami.

2. Termálne kúpele Čatež

Prevádzka 365 dní v roku, rozloha viac ako 10 000 m², 220-ročná tradícia a 11 termálnych prameňov - tak sa dajú v skratke opísať termálne kúpele Čatež, teda najväčší aquapark v strednej Európe. Užijete si tu zábavu s celou rodinou vo vnútorných a vonkajších bazénoch napájaných termálnou vodou, ktorá má blahodarné účinky na ľudský organizmus. Kryté bazény ponúkajú viac ako 2 300 m² vodnej plochy, vonkajších bazénov je hneď 10. Samozrejmosťou sú rôzne atrakcie vrátane šmykľaviek, toboganov a 450 metrov dlhej rieky. Deti sa zabavia na vonkajšom pirátskom ostrove, v aquaparku alebo na pirátskej lodi v krytej časti.

A to nie je ani zďaleka všetko. Môžete sa tešiť aj na 1 500 m² veľký saunový svet s 8 druhmi sáun (krištáľová sauna, parná sauna, extrémna sauna s teplotou až 110 °C, indiánska vonkajšia sauna, soľná sauna, infračervená sauna, sauna so svetelnou a hudobnou terapiou a fínska aromatická sauna) a wellness centrum so širokou ponukou masáží a ďalších procedúr. Súčasťou komplexu sú aj športové ihriská, reštaurácia či kasíno. Za pozornosť stoja aj zaujímavé výlety a bohatý animačný program pre deti. Nudiť sa tu určite nebudete.

3. Termálne kúpele Terme 3000 v Moravských Topliciach

Moravské Toplice sú malá dedinka na východe Slovinska, ktorá ukrýva nevídaný poklad - čiernu termálnu vodu. Tá má teplotu 72 °C, tmavú farbu a dokonca z nej cítiť ropu. Hoci tento opis neznie veľmi lákavo, za miestnou čiernou vodou sa schádzajú milovníci kúpeľného relaxu zo všetkých kútov sveta - je totiž známa svojimi liečivými účinkami, najmä na kĺby a pokožku. A presne v tejto vode sa môžete kúpať v najväčšom miestnom kúpeľnom komplexe Therme 3000. Na ploche 5 000 m² tu nájdete 30 vnútorných a vonkajších bazénov, adrenalínový vonkajší aquapark s toboganmi a ďalšími atrakciami alebo wellness centrum so saunami, masážami a ďalšími procedúrami.

Menším súrodencom Terme 3000 je Terme Vivat s rozlohou 2 000 m². Aj tu si môžete vychutnať blahodarné účinky termálnej vody a najmodernejšie zdravotné procedúry vrátane laserovej terapie, magnetoterapie, elektroliečby, atď. K dispozícii je aj parná, fínska alebo infračervená sauna a masážna miestnosť.

Pozrite si tipy, kde sa ubytovať, aby ste najlepšie kúpele v Slovinsku mali naozaj blízko.

NÁŠ TIP:

4. Termálne kúpele Dobrna

Vďaka tradícii trvajúcej viac ako 600 rokov sa termálne kúpele Dobrna považujú za úplne najstaršie v Slovinsku. V termálnych vodách Dobrny sa kúpali aj významné historické osobnosti, ako napríklad Mária Terézia a spisovateľ Karl May. Nemusíte sa však báť, že by mali kúpele svoje slávne časy už za sebou. Práve naopak, dnešné moderné a dynamické letovisko láka čoraz viac návštevníkov. A že im má rozsiahly komplex s 5 hotelmi naozaj čo ponúknuť: termálne bazény (2 vnútorné, 2 vonkajšie, vírivka), liečivé kúpele, masáže a relaxačné procedúry, ako aj bohatý saunový svet v Arbora SPA s 2 fínskymi, 2 tureckými a infra saunami a ľadovou jaskyňou. Po saunovaní si návštevníci môžu oddýchnuť vo vnútornej a vonkajšej relaxačnej zóne. Čaká vás tiež autentická kúpeľná atmosféra s krásnym parkom, historickými budovami a pitím liečivých minerálnych prameňov. Tie môžete dokonca ochutnať aj vychladené alebo perlivé.

Pozrite si tipy, kde sa ubytovať, aby ste najlepšie kúpele v Slovinsku mali naozaj blízko.

NÁŠ TIP:

5. Rímske kúpele v Rimských Topliciach

Chcete sa aspoň na chvíľu preniesť do staroveku a zažiť kúpele ako v starovekom Ríme? Potom sa vyberte do termálnych kúpeľov Rimske Terme, ktoré sú označované za jedny z najkrajších v Slovinsku. Očarujúca atmosféra kúpeľov, umocnená architektúrou v antickom štýle, vás uchváti ešte skôr, než sa ponoríte do bazéna plného termálnej vody. Tých tu nájdete rovno 7: 4 vnútorné a 3 vonkajšie, vrátane veľkého panoramatického bazéna s vnútornou aj vonkajšou časťou. Bazény sú napájané z prameňa Amália a z Rímskeho prameňa, ktoré vyvierajú z hĺbky približne 1 000 metrov a ktorých liečivé účinky sú známe už od čias Rímskej ríše. Môžete sa tu nielen zohriať v termálnej vode, ale aj v jednej z mnohých sáun. Vnútorný saunový svet zahŕňa fínsku saunu, 2 parné sauny a 2 infrasauny, zatiaľ čo vo vonkajšom areáli nájdete fínsku, soľnú a bylinkovú saunu. Potom si môžete oddýchnuť vo vyhrievanom tepidáriu a v pokojnej relaxačnej miestnosti.

Pozrite sa na tipy, kde sa ubytovať, aby ste mali najlepšie kúpele v Slovinsku naozaj nablízku.

NÁŠ TIP:

6. Termálne kúpele Laško

Panenská príroda, nádherné termálne kúpele a skvelé pivo - znie vám to ako ideálna kombinácia? Potom budú termálne kúpele Laško pre vás to pravé. Kúpeľný komplex sa nachádza v nedotknutej prírode údolia rieky Savinja a je skutočnou oázou pokoja. Zároveň patrí medzi najmodernejšie rezorty v Slovinsku a vy sa tu môžete tešiť na výnimočnú úroveň komfortu. Vo vnútornej časti areálu nájdete rekreačný a zábavný bazén, bazén s vlnobitím, divokú rieku, 3 vírivky a ďalšie atrakcie. Súčasťou je tiež detský zábavný vodný park. Vo vonkajšej časti môžete relaxovať v termálnom bazéne a vírivke, kúpať sa v plaveckom bazéne a deti zabavíte v detskom bazéne a na šmykľavke. Čerešničkou na torte je rozsiahly saunový svet s rozlohou 675 m².

Termálna voda tu nie je určená len na kúpanie, ale môžete ju zaradiť aj do pitného režimu. V areáli sa nachádza niekoľko pitných fontán. A čo to pivo? To sa v tejto oblasti varí už od roku 1825 a spolu s kúpeľmi je miestnou najväčšou pýchou.

Pozrite sa na tipy, kde sa ubytovať, aby ste mali najlepšie kúpele v Slovinsku naozaj nablízku.

NÁŠ TIP:

7. Termálne kúpele Ptuj

Ďalšie z populárnych rímskych kúpeľov nájdete na severovýchode Slovinska, v historickom meste Ptuj. Inšpirácia antikou nie je náhodná, história mesta siaha až do čias rímskej civilizácie. Termálne bazény sú napájané vodou z 2 prameňov, ktoré vyvierajú z hĺbky 1 100 metrov. Účinky minerálnej vody môžete na vlastnej koži zažiť vo vnútornom termálnom parku so 6 bazénmi a vírivkami alebo vo vonkajšom bazéne so šmykľavkami, vlnobitím, divokou riekou a ďalšími atrakciami. Tradíciu rímskych kúpeľov udržiava luxusný saunový svet, v ktorom sa môžete zohriať v tureckej, bahennej, soľnej a 2 fínskych saunách. Okrem toho tu nájdete privátnu saunu, ľadovú jaskyňu a horúce a studené kúpele.

Jedno z najstarších slovinských miest láka návštevníkov nielen na návštevu kúpeľov, ale aj na množstvo historických pamiatok. Za pozornosť stojí starobylý Pamätník Orfea, Ptujský hrad a Dominikánsky kláštor. Ochutnať môžete aj miestne víno, ktorého výroba tu má naozaj dlhú tradíciu.

8. Termálne kúpele Snovik

Taký podmanivý výhľad ako v kúpeľoch Snovik sa vám nikde inde nenaskytne. Komplex v srdci Kamnicko-Savinjských Álp je najvyššie položeným termálnym kúpaliskom v Slovinsku. A to, že tieto kúpele sú skutočne v súlade s prírodou, potvrdzuje aj niekoľko ocenení za ekológiu. Okrem iného sa v stredisku používa prírodná kozmetika a čistiace prostriedky, minimalizuje sa množstvo odpadu a suroviny pre miestne reštaurácie pochádzajú prevažne z lokálnych zdrojov. Vnútorné a vonkajšie bazény sú plné minerálnej vody z vlastných vrtov, ktorá je bohatá na vápnik, horčík a ďalšie telu prospešné prvky. Termálne kúpele môžete doplniť pobytom vo fínskej, tureckej a ľadovej saune, masážami alebo inými procedúrami.

Rezort bol do značnej miery inšpirovaný koncepciou Sebastiana Kneippa, jedného zo zakladateľov hydroterapie. Miestnou špecialitou je 3,2 km dlhý Kneippov bosý chodník, ktorý získal aj ocenenie najlepší tematický chodník roka (2018). Bosé nohy si tu premasírujete na tráve, kamienkoch, piesku a iných prírodných materiáloch.

Pozrite si tipy, kde sa ubytovať, aby ste najlepšie kúpele v Slovinsku mali naozaj blízko.

NÁŠ TIP:

9. Termálne kúpele Bled

Mesto Bled na brehu rovnomenného slovinského jazera si drží nielen štatút termálnych, ale aj klimatických kúpeľov. Priaznivý vplyv na ľudský organizmus má aj miestny čerstvý vzduch. A niet sa čomu čudovať, mesto na okraji Triglavského národného parku je obklopené nádhernou prírodou Julských Álp. Má tiež dlhú kúpeľnú tradíciu - prvý kúpeľný dom tu v 19. storočí založil švajčiarsky lekár Arnold Rikli, ktorého metódy sa úspešne používajú dodnes. Súčasný dizajn kúpeľov je modernejší. Vyskúšať môžete termálne wellness centrá vo viacerých hoteloch; okrem termálnych bazénov sú tu samozrejme aj vírivky, sauny, masáže a liečebné procedúry. Súčasťou je často aj výhľad na rozprávkové jazero Bled alebo na okolité hory, čo ešte viac umocňuje relaxačnú atmosféru.

Pozrite si tipy, kde sa ubytovať, aby ste najlepšie slovinské kúpele mali naozaj blízko.

NÁŠ TIP:

10. Termálne kúpele Topolšica

Chcete si oddýchnuť od mesta a každodenného zhonu? Pobyt v kúpeľoch obklopených horskou prírodou bude skutočným balzamom na dušu! Na nálade vám pridá aj dostatok slnečného svitu: Topolšica je často označovaná za jedno z najslnečnejších miest v Slovinsku. Ani v chladnejších obdobiach sa však nemusíte obávať, kúpele sú otvorené počas celého roka. Kvalita miestnej termálnej vody je starostlivo kontrolovaná, a tak si môžete bez obáv užiť kúpanie s celou rodinou vo vnútorných aj vonkajších bazénoch aquaparku s celkovou vodnou plochou 1 760 m². Nenechajte si ujsť rôzne vodné atrakcie, sauny (2 fínske sauny a infrasaunu) a rímske či turecké kúpele.

Pozrite sa na tipy, kde sa ubytovať, aby ste najlepšie kúpele v Slovinsku mali naozaj blízko.

NÁŠ TIP:

Autor článku:

Eliška SrncováEliška Srncová
Aktualizované: 18. 3. 2024

Články, ktoré by vás mohli zaujímať

Najpredávanejšie pobyty

Inšpirujte sa tými najpredávanejšími pobytmi za posledný týždeň

Zabudli ste heslo?

Získajte nové!

Môžete sa prihlásiť aj pomocou sociálnej siete:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Chcem sa registrovať

Alebo sa zaregistrujte pomocou sociálnych sietí:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Zabudli ste heslo?

Nevadí! Stačí zadať váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoríte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet