To NAJlepšie zo slovinského vinárstva: TOP 10 zážitkov pre milovníkov vína

Milovníci vína sa budú v Slovinsku cítiť ako v siedmom nebi. Nádherná krajina pokrytá vinicami, najstaršia vínna réva na svete, výhľady na vinohrady a degustácia regionálnych vín – táto malá krajina vám skrátka prinesie tie najväčšie zážitky.
To NAJlepšie zo slovinského vinárstva:  TOP 10 zážitkov pre milovníkov vína

Kam sa v Slovinsku vydať za vínom? Objavte vinárske regióny, ochutnajte slovinské víno a užite si degustáciu v Ľubľane. Prinášame vám tipy na najlepšie zážitky, ktoré vám zabezpečia nezabudnuteľnú dovolenku.

1. Spoznajte malebné vinárske oblasti

Vinice pokrývajú viac než 22 300 hektárov slovinskej krajiny a sústreďujú sa do troch vinárskych regiónov. Prvým z nich je Prímorie (Prímorska), ktorí sa, ako sa už z názvu dá odvodiť, nachádza neďaleko jadranského pobrežia. Tento krásny vinársky kraj sa ďalej delí na podoblasti Goriška Brda, Vipavské údolie, Kras a Istria. Celý región má nádych stredomorskej atmosféry a priláka vás nielen prvotriednym vínom, ale aj stredovekými mestečkami rozosiatym po kopcovitej krajine. Degustáciu vína si spestríte ochutnávkou gastronomických špecialít alebo čerstvého ovocia odtrhnutého priamo zo stromu.

Najväčší slovinský vinársky región sa rozkladá na severovýchode krajiny. Nazýva sa Podrávie (Podravska) so svojimi časťami Zámurie a Štajersko. Centrom oblasti je mesto Maribor, ktoré sa pýši najstaršou vínnou révou na svete. V historickej perle Slovinska navyše budete mať nespočetné množstvo príležitostí na degustáciu lokálneho vína. Môžete si ním napríklad okoreniť relaxáciu v miestnych termálnych prameňoch.

Treťou vinárskou je Posávie (Posavska), ktoré sa rozprestiera na východe pri hraniciach s Maďarskom a zahŕňa oblasti Dolenjska, Bela krajina a Bizeljsko Sremič. Regiónom pretekajú rieky Sáva, Krka a Kolpa, ktoré spolu s vinohradmi a roztomilými kostolíkmi vytvárajú nezabudnuteľné scenérie. V takej krajine je radosť popíjať dobré víno napríklad s výhľadom na jeden z miestnych hradov či kláštorov. Na svojich potulkách týmito končinami narazíte na tzv. zidanice, čo sú malé viničné domčeky, v ktorých spoznáte autentickú atmosféru slovinskej vinárskej tradície.

Vyberte si ubytovanie v Slovinsku a pripite si znamenitým regionálnym vínom.

2. Vychutnajte si prvotriedne slovinské vína

Vďaka priaznivej klíme sa vínnej réve v Slovinsku veľmi darí, rozlohou však známym vinárskym veľmociam nestačí. Čo však tejto krajine chýba v hektároch, doháňa na kvalite, a tak tu ochutnáte prvotriedne vína, ktoré sa vyrovnajú svetovým štandardom.

Biele alebo červené? Sladké alebo suché? Slovinsko svoju rozmanitosť dokazuje aj vo vinárstve, a tak si tu každý nájde taký nápoj, ktorý najlepšie padne jeho chuťovým bunkám. V Prímorí vznikajú suchšie vína bohaté na minerály, ako je červený Refošk alebo biely Malvazija. Podrávie produkuje silné aromatické biele vína, ktorým dominuje odroda Šipon. Tie z Posávia zase vynikajú svojou ľahkosťou a výraznejšou kyslosťou. Vyskúšajte napríklad ružového Cvička alebo populárne červené víno Metliška črnina.

3. Vydajte sa za vínom do Ľubľany

Ak nemáte príležitosť navštíviť vinárske regióny, nezúfajte, o degustačný zážitok nemusíte prísť. Zastavte sa v slovinskom hlavnom meste, kde budete mať príležitosť spoznať kúsok z každej oblasti. Romantická atmosféra Ľubľany je navyše ideálna na posedenie si počas letného večera s najbližšími priateľmi a fľašou vína.

Staňte sa okamih sommeliérom a posúďte chuť miestnych vín, hoci aj priamo na Ľubľanskom hrade, kde nájdete príjemnú vináreň s obchodíkom.

4. Degustujte z plného hrdla v pivniciach, vinárňach aj na lodiach

Degustácia môže mať rôznu podobu, od bežnej až po netradičnú. Zavítajte do vínnych pivníc, kde nasajete romantickú atmosféru a porozprávate sa s miestnymi. Navštívte napríklad Vinagarove pivnice v Maribore, ktoré so svojou rozlohou 20 km² držia v Slovinsku čestné prvenstvo vo veľkosti. Schovávajú sa pod centrom mesta a lákajú na prehliadku s degustáciou.

Vo vinárni ste už asi niekedy boli, víno z fontány ste však zatiaľ určite neochutnali. V Slovinsku budete mať šancu si tento nevšedný spôsob degustácie vyskúšať. Fontánky, z ktorých tečie víno podobne ako minerálne pramene, nájdete vo Šmarješkých Topliciach, Vodole alebo Marezige.

Nezabudnuteľné zážitky vás čakajú aj na lodiach, napríklad v prímorskej Izole alebo Ľubľane, kde si dúšok bieleho alebo červeného vína vychutnáte na palube s krásnymi výhľadmi.

Slovinsko - Najobľúbenejšie pobyty

5. Prežite neobyčajné Safari medzi vinohradmi

Žiadne žirafy, slony ani levy v okolí vinárskej obce Goriška Brda síce nežijú, napriek tomu tu Safari zažijete. Akurát že trochu iné – vínové. Preveziete sa okolo slnečných vinohradov, budete obdivovať nádhernú kopcovitú krajinu Prímoria a ochutnáte regionálne vína.

Cestou sa zastavíte aj za vinármi, ktorí vás nechajú nahliadnuť do tajov svojho tradičného umenia. K vínu, samozrejme, nesmie chýbať ani niečo dobré na zahryznutie, a tak sa pred začiatkom cesty patrične posilníte slovinskými špecialitami.

6. Kochajte sa nádhernými výhľadmi na vinice

Srdce každého milovníka vína určite poteší úchvatný ohľad na vinice, a tak si nezabudnite naplánovať výlet na jednu z miestnych vyhliadok. Najznámejšou rozhľadňou je Vinarium Lendava, ktorá je unikátnou nielen dizajnom, ale aj výhľadom – dovidíte odtiaľ totiž hneď na štyri krajiny naraz – na Slovinsko, Maďarsko, Chorvátsko a Taliansko.

Ďalšia malebná vyhliadka vás čaká neďaleko Mariboru. Nazýva sa Piramida a stojí na mieste bývalého Mariborského hradu. Na 368 metrov vysokom kopci stojí mala kaplnka, od ktorej uvidíte vinohradské kráľovstvo aj mesto Maribor.

Jeden z najromantickejších výhľadov v celom Slovinsku objavíte tiež neďaleko Mariboru. Je ním srdiečková cesta, ktorá sa točí medzi vinicami v rozprávkovej krajine v pozadí. Za najlepším výhľadom vyjdite na Črni vrh alebo niektorý z vrchov v okolí a kochajte sa čarovným pohľadom, ktorý nemá obdoby.

7. Vzdajte hold najstaršej vínnej réve na svete

Slovinsko nielen že vyniká kvalitou vín a prekrásnou krajinou, môže sa pochváliť aj jedným svetovým unikátom. V Maribore totiž skromne rastie najstaršia vínna réva na svete. Tiahne sa po Dome starej révy, v ktorom zároveň sídli múzeum venované tomuto mariborskému klenotu. Víno zo 400 rokov starej révy sa nalieva len vysokým štátnym predstaviteľom a váženým hosťom. Ak medzi nich nepatríte, musíte sa uspokojiť s degustáciou iných vín v okolí Mariboru.

8. Prezrite si historické exempláre v romantickom Kopere

Pôvabné prístavné mestečko Koper je centrom slovinského pobrežia, kde sa vykúpete na báječných plážach, ochutnáte tradičné slovinské pochúťky a prebádate úzke uličky v historickom jadre. Okrem toho vás tu čakajú hneď ďalšie dve slovinské naj súvisiace s vínom. V pivnici Vinakoper sa už od roku 1951 skrýva najväčší vínny sud v krajine, ktorý sa so svojou kapacitou 41 427 litrov radí medzi najobjemnejšie v celej Európe.

Neďaleko Koperu v dedinke Lopar navštívte Dom Bardinc, v ktorom sa dozviete množstvo zaujímavostí o slovinskej Istrii a tradícii pestovateľstva. Okrem toho si prezriete najstarší istrijský vinársky lis z 19. storočia. Potom si užijete výhľad na more a hory alebo nazriete do historických pamiatok.

9. Oslavujte život na vinárskych slávnostiach počas celého roka

Zdieľajte radosť s miestnymi vinármi a navštívte niektorú zo slávností alebo festivalov. Akcie spojené s vínom a gastronómiou sa konajú počas celého roka, najviac to však v Slovinsku žije na jeseň počas obdobia žatvy. Zavítajte napríklad na svätomartinské slávnosti alebo navštívte príležitostné vinárne v Prímorí, kde vám miestni ponúknu pohár kvalitného vína spolu s prosciuttom, pancettou a inými tradičnými delikatesami. Na jar potom príďte na festival Brda & Vino alebo Orange wine festival v Izole. Najväčší slovinský festival vína Vinska Vigred vás čaká v máji v Metlici v Belej krajine.

O slávnosti neprídete ani v hlavnej turistickej sezóne. Zaujímavé zážitky sľubujú Dni vína a poézie, ktoré sa konajú v historickom mestečku Ptuj vždy v auguste. Tešiť sa môžete aj na Vinarium festival v Lednave alebo na Festival Teranu a Prosciutta v Dutovlje.

10. Vrhnite sa medzi vinice na bicykli

Aktívnych cestovateľov zaujme možnosť spoznať slovinské vinárske atrakcie na bicykli. Na báječných cyklotrasách budete obdivovať rozľahlú krajinu s vinicami. Večer sa môžete zastaviť vo vínnych pivniciach, ustlať si vo wellness rezortoch a ráno opäť vyraziť za cyklistickým dobrodružstvom.

Obľúbená trasa vedie od Starej révy v Maribore na okolité kopce Piramida alebo Kalvarija. Na bicykli sa môžete vydať aj k srdiečkovej ceste, okolo ktorej sa rozprestierajú zlatisté lúky, slnkom presvietené vinice, malebné kopčeky a dedinky s drobnými kostolíkmi. Malebnosť miestneho kraja vás chytí za srdce. Skvelé zážitky zo sedla vášho bicykla vás čakajú aj v okolí Lendavy, pri kúpeľoch Moravske Toplice alebo v Belej Krajine v regióne Posávie.

Vyberte si ubytovanie v Slovinsku a privezte si odtiaľ nekonečno vínových zážitkov.

Autor článku:

Aktualizované: 28. 4. 2024

Články, ktoré by vás mohli zaujímať

Najpredávanejšie pobyty

Inšpirujte sa tými najpredávanejšími pobytmi za posledný týždeň

Zabudli ste heslo?

Získajte nové!

Môžete sa prihlásiť aj pomocou sociálnej siete:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Chcem sa registrovať

Alebo sa zaregistrujte pomocou sociálnych sietí:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Zabudli ste heslo?

Nevadí! Stačí zadať váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoríte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet