To NAJ zo Slovinska: TOP 8 najkrajších vodopádov

Spoznajte ďalšiu zo slovinských prírodných krás. Ktoré vodopády v Slovinsku sú najkrajšie a ako sa k nim dostanete? Prečítajte si tipy na 8 z nich.
To NAJ zo Slovinska: TOP 8 najkrajších vodopádov

Slovinsko je neuveriteľne krásna destinácia známa svojimi pôsobivými prírodnými zaujímavosťami. Počas návštevy tejto krajiny sa tešte na rozprávkové výhľady, hlboké lesy, národné parky, očarujúce jazerá, ale tiež na zurčiace vodopády. A práve vodopády, ktorých je v krajine viac než 300, sú niečím, čo sa v Slovinsku stáva stále populárnejším výletným cieľom. Ktorých 8 vodopádov zaručene stojí za to navštíviť – či už kvôli výhľadom, alebo krásnym fotkám? Vybrali sme pre vás 8 tých NAJúžasnejších vodopádov v Slovinsku, ktoré musíte vidieť na vlastné oči. A k tomu pridávame aj zopár praktických tipov.

1. Vodopád Savica

Ak je počas pobytu v Slovinsku jedným z vašich výletných cieľov Triglavský národný park, jazero Bohinj alebo mesto a jazero Bled, určite si pripíšte na svoj itinerár aj vodopád Savica. Jeden z najznámejších a najnavštevovanejších vodopádov má výšku 78 metrov a vyniká svojou farbou. Voda z podzemnej rieky tečie po vysokej skale do krásnej smaragdovo zelenej tône. Vďaka kontrastu tmavých skál, dvom prúdom bieleho vodopádu a priezračne zelenému jazierku je toto miesto extrémne fotogenické.

Ako sa k vodopádu dostanete?

Jediná cesta k vodopádu vedie od parkoviska po zhruba 550 schodoch (20 minút pohodovej chôdze). Zhora však budete mať výhľad nielen na vodopád, ale aj na jazero Bohinj. K parkovisku sa dostanete pešo, na bicykli alebo v letnej sezóne aj špeciálnym autobusom.

Kedy môžete vodopád navštíviť a za koľko?

Vodopád Savica možno trochu prekvapí svojou otváracou dobou. V máji, júni a septembri býva v pondelok zatvorený, od utorka do piatka je potom otvorený od 10:00 do 18:00 hodín, cez víkend od 8:00 do 19:00 hodín.

V júli a auguste zas môžete navštíviť vodopád každý deň od 7:00 do 22:00 hodín.

Na návštevu vodopádu si budete musieť zakúpiť vstupenku v stánku pri vchode. Nezabudnite si so sebou zobrať hotovosť, pretože kartou sa tu platiť nedá.

  • Pre dospelých: 3 €
  • Pre študentov a seniorov: 2,5 €
  • Pre deti (7–14 rokov): 1,5 €
  • Pre deti mladšie než 7 rokov: Zadarmo
  • Parkovné: 4 €

Náš tip: Vyhliadka na vodopád je celkom malá a najmä v lete na nej býva pomerne plno. Aby ste sa vyhli davom, skúste miesto navštíviť skoro ráno.

2. Vodopád Peričnik

Vodopád Peričnik je so svojimi 52 metrami jedným z najdlhších slovinských vodopádov. Nájdete ho blízko mesta Kranjska Gora, v údolí Vrata pri dedine Mojstrana. Samotný vodopád a jeho okolie sú nádherné, okrem toho si tu však užijete ešte jednu zaujímavosť: môžete sa prechádzať aj za vodopádom. Túra k nemu je nenáročná – z parkoviska trvá prechádzka k menšiemu, spodnému vodopádu (vysoký je cca 16 m) asi 10–15 minút. Od neho môžete ďalej pokračovať k vyššiemu vodopádu. Toto druhé stúpanie je o niečo náročnejšie, ale výhľady z jeho vrchu sú úchvatné.

K vodopádu sa môžete dostať veľmi blízko. Z jeho stien kvapká voda, čo je obzvlášť v lete príjemne osviežujúce. Ak by ste ale neradi zmokli, nezabudnite si pred cestou pribaliť pršiplášť. Aj tak buďte veľmi opatrní – na mokrej skale sa môže šmýkať!

Ako sa k vodopádu dostanete?

Ak idete autom, prejdite dedinou Mojstrana a sledujte ukazovatele do údolia Vrata. Môžete využiť aj kyvadlovú dopravu z mesta Kranjska Gora až k vodopádu. Autobus jazdí len v letnej sezóne a stojí 2 € za jazdu.

Kedy môžete vodopád navštíviť a za koľko?

  • Otváracia doba: celoročne
  • Vstupné: zadarmo
  • Parkovné: 3 €/ 2 hodiny

3. Vodopád Rinka

Druhý najvyšší vodopád v Slovinsku meria 90 metrov a volá sa Rinka. Nájdete ho neďaleko rakúskych hraníc uprostred mohutných dvojtisícoviek Kamnicko-Savinjských Álp, v krásnej Logarskej doline. Leží na rieke Savinja, ktorá pramení kúsok od vodopádu a potom preteká Logarskou dolinou. Vodopád je obklopený horskou scenériou s lesmi a skalnatými vrcholkami, čo tomuto miesto dodáva jedinečnú atmosféru.

Ako sa k vodopádu dostanete?

K vodopádu Rinka sa dostanete autom, od parkoviska je to k nemu pešou chôdzou asi 15 minút. Po zaparkovaní stačí nasledovať ukazovateľ na Orlie hniezdo – chatu, odkiaľ si môžete vychutnať nádherný výhľad na vodopád a v sezóne sa aj občerstviť. Ak máte čas, užite si nádhernú prechádzku Logarskou dolinou.

Kedy môžete vodopád navštíviť a za koľko?

Vstupné k vodopádu je zadarmo a vyhliadka je prístupná kedykoľvek počas celého roka. V prípade, že cestujete autom alebo motorkou, budete však musieť zaplatiť vstupné do Logarskej doliny. Stojí 7 € pre autá a 5 € pre motocykle. Aby ste sa vyhli poplatku, môžete nechať auto pri vchode a ísť pešo – nezabudnite ale, že vodopád je odtiaľ vzdialený asi na 2 hodiny chôdze.

Slovinsko - Najobľúbenejšie pobyty

4. Vodopád Boka

Pri meste Bovec nájdete najvyšší a najmohutnejší vodopád Slovinska – vodopád Boka. Vysoký je 144 metrov, široký 18 metrov a zdroj jeho vody pochádza z krasového prameňa pod vápencovou skalou. Zaujímavosťou je, že sila vodopádu spôsobuje eróziu tam, kam voda dopadá. Vďaka tomu vodopád postupom času pomaly, ale iste „rastie“ do výšky. Najkrajší výhľad na túto prírodnú krásu je hlavne na jar a po výdatných dažďoch. Vodopád Boka je skvelo viditeľný z cesty – a nielen to, je ho odtiaľ aj veľmi dobre počuť.

Pri návšteve tohto vodopádu si so sebou pršiplášť brať nemusíte, priamo k vodopádu sa totiž nedostanete. Vodopád si môžete prezrieť len z diaľky z vyhliadkového miesta, kam vás dovedie dobre značený chodník. Napriek tomu, že cesta potrvá len 15 minút, nebude to najjednoduchšia štvrťhodinka vášho života - trasa je pomerne strmá a kamenistá.

Ak sa vám na náročnejší výstup k vodopádu nechce, môžete vyhliadku vynechať a vodopád len obdivovať z parkoviska. Potom sa vydajte na prechádzku po brehu rieky Soča alebo Boka, prípadne si spravte výlet do krásneho okolia.

Ak ste naopak vášnivý turistami, ktorí sa neboja žiadnych výziev, môžete sa dostať až na vrch vodopádu. Stačí sa vydať po chodníku za vyhliadkou a pokračovať ďalej po strmej a kamenistej ceste asi 45 minút. Odmenou vám potom bude dych vyrážajúci výhľad.

Ako sa k vodopádu dostanete?

Idete autom? Potom vyrazte z mesta Bovec smerom na Kobarid. Auto môžete nechať na parkovisku pri hoteli Boka alebo ísť o niečo ďalej, až kým nedorazíte na východzí bod chodníka k vyhliadke. Počas leta sú parkoviská preplnené, takže odporúčame prísť ideálne čo najskôr v doobedných hodinách.

Kedy môžete vodopád navštíviť a za koľko?

Vodopád môžete navštíviť počas celého roka. Ako vstup na vyhliadkovú plošinu, tak aj parkovaniezadarmo.

5. Vodopád Kozjak

Na potoku Kozjak, ktorý preteká údolím Soči neďaleko mestečká Kobarid, nájdete dokopy 6 vodopádov. Z nich sú verejnosti prístupné len dva – 6-metrový Mali Kozjak a 15-metrový Kozjak, na ktorý sa teraz zameriame. Je tajomne ukrytý v skalnej dvorane na konci kaňonu. Keď cez jaskynný otvor svieti slnko, vytvára sa pod ním nádherná hra svetla a tieňov.

Vodopád Kozjak je obklopený očarujúcou prírodou, ktorá láka milovníkov turistiky a fotografovania. Okolie vodopádu ponúka aj ďalšie možnosti na pešie túry a objavovanie prírodných krás Triglavského národného parku. V blízkosti sa nachádzajú aj historické pamiatky, ako je napríklad známy Napoleonov most.

Ako sa k vodopádu dostanete?

Auto ľahko zaparkujete pri kempe Kamp Koren. K vodopádu Kozjak sa potom dostanete asi za 30 minút pešo chodníkom medzi skalnými stenami, ktorá miestami vedie po drevených mostíkoch. Tato krásna prechádzka nie je náročná, naopak je vhodná aj pre rodiny s deťmi. Chodník vedie lesom, sleduje krištáľovo čistú rieku Soča a prekračuje drevené mosty. K vodopádu však dôjdete aj pešo z mesta Kobarid.

Kedy môžete vodopád navštíviť a za koľko?

Vstupné

  • dospelé osoby: 4 €
  • deti od 7 do 17 rokov: 2 €
  • študenti a seniori: 3 € na osobu
  • Parkovné: 3 €
  • Otváracia doba: celoročne

6. Vodopády Martuljek

Vodopády Martuljek je niekoľko nádherných vodopádov nachádzajúcich sa v severozápadnej časti Slovinska, v pohorí Julských Álp pod horou Špik. Sú pomenované podľa rovnomennej skupiny hôr, ktorá je súčasťou Triglavského národného parku.

Obzvlášť veľkolepý je vodopád Horný Martuljek, ktorý zostupuje v troch úrovniach cez 110 m dlhé kolmé steny. Cesta k nemu je pomerne ľahká, ale chodník do blízkosti vodopádu je vhodný len pre dobre vybavených horolezcov. Vodopád Dolný Martuljek padá 50 m vysokou stenou do úzkej tiesňavy vytvorenej vo vápenci.

Ako sa k vodopádu dostanete?

Ak pôjdete autom z Jesenice smerom do mesta Kranjska Gora, za mostom cez rieku Sava Dolinka odbočte v horskej osade Gozd Martuljek. Tu môžete auto zadarmo zaparkovať. Z mesta Kranjska Gora sa sem dostanete za 10 minút, z mesta Bled potom za 30 minút. K vodopádom sa potom dostanete len pešo.

Kedy môžete vodopád navštíviť a za koľko?

Vodopády sú prístupné celoročne bez obmedzenia. Najkrajšie sú vraj na jar, kedy je ich tok vďaka topiacemu sa snehu najsilnejší. Vstupné sa neplatí a parkovanie je také zadarmo.

7. Vodopád Virje

Vodopád Virje nájdete opäť neďaleko mesta Bovec v národnom parku Triglav. Tento viacpramenný vodopád preteká útesom schovaným pod machom s rôznymi odtieňmi zelenej. Napriek tomu, že je vodopád vysoký len 12 metrov, je to jeden z najkrajších vodopádov v Slovinsku. Jeho rozprávkovo zelená farba a snová atmosféra sú jedným slovom očarujúce. V lete je tu tiež možnosť kúpania. Zdrojom vodopádu je potok Glijun, jeden zo vzácnych krasových prameňov, ktoré nikdy nevysychajú.

Ako sa k vodopádu dostanete?

Auto môžete nechať v dedine Plužna a pešo sa vydať po značenej ceste do Virje. Pred mostom cez potok Glijun odbočuje široká cesta doľava a dole. Počas chôdze budete počuť vodopád stále hlasnejšie, takže ho ľahko nájdete.

Ak ste ubytovaní v meste Bovec, môžete sa z neho vydať pešo. Potrvá vám to asi 50 minút.

Z parkoviska vám prechádzka k vodopádu zaberie 10 minút. Ak sa vydáte aj k prameňu a jazeru, bude to zhruba na 45 minút.

Kedy môžete vodopád navštíviť a za koľko?

Vodopád môžete navštíviť zadarmo a je pre návštevníkov otvorený počas celého roka. Poplatok za parkovanie je 5 € na 2 hodiny.

Náš tip: Vyberte si z ponuky ubytovanie priamo pri Triglavskom národnom parku

8. Vodopád Šum

Vodopád Šum nájdete blízko jazera Bled. Je súčasťou malebnej tiesňavy Vintgar, ktorú vyhĺbila rieka Radovna. Tiesňavou vedie asi 1600 metrov dlhá trasa pozdĺž riečneho toku. Pôjdete po drevených mostíkoch a budete sa kochať úžasnou prírodou, až narazíte na malú kaviareň a pri nej na 16-metrový vodopád Šum.

Návrat vám zaberie 1,5–2 hodiny. V lete a najmä cez víkendy ide o veľmi obľúbenú atrakciu, takže sa oplatí kúpiť si lístky vopred online.

Ako sa k vodopádu dostanete?

Tiesňava Vintgar je len kúsok od Bledu, autom sa sem dostanete za chvíľku. Prípadne môžete využiť kyvadlový autobus z Bledu, ktorý stojí 1 €.

Kedy môžete vodopád navštíviť a za koľko?

Návšteva tiesňavy Vintgar stojí 10 € pre dospelých, 6 € pre študentov a 3 € pre deti. Poplatok za parkovanie na mieste je 5 €. Otváracia doba tiesňavy sa líši podľa ročného obdobia, a je nasledujúca:

  • 1.4. - 31.5. denne od 10:00 do 16:00 hodín
  • 1.6. - 30.6. denne od 8:00 do 18:00 hodín
  • 1.7. - 31.8. denne od 7:30 do 19:00 hodín
  • 1.9. - 31.10. denne od 8:00 do 17:00 hodín
  • 1.11. - 31.3. denne od 9:00 do 16:00 hodín

Spestrite si pobyt v Slovinsku výletom k vodopádom

Každý z týchto vodopádov má svoje jedinečné čaro a ponúka nezabudnuteľné zážitky. Slovinsko je naozaj bohaté na prírodné krásy, a vodopády sú jedným z jeho najcennejších pokladov. Či už ste dobrodruh, milovník prírody alebo len hľadáte miesto na relaxáciu v nádhernom prostredí, návšteva týchto vodopádov vás určite nadchne a odveziete si z nej spomienky na celý život.

Autor článku:

Aktualizované: 29. 4. 2024

Články, ktoré by vás mohli zaujímať

Najpredávanejšie pobyty

Inšpirujte sa tými najpredávanejšími pobytmi za posledný týždeň

Zabudli ste heslo?

Získajte nové!

Môžete sa prihlásiť aj pomocou sociálnej siete:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Chcem sa registrovať

Alebo sa zaregistrujte pomocou sociálnych sietí:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Zabudli ste heslo?

Nevadí! Stačí zadať váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoríte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet