Čo podniknúť vo dvojici či s rodinou počas víkendu v Slovenskom raji?

Slovenský raj - to je hlavne turistika v tiesňavách a stúpanie po rebríkoch ponad kúzelné vodopády. Oblasť je ale bohatá aj na svetovo významné pamiatky. Všetko to spoznáte vďaka nášmu itineráru na víkendový pobyt v Slovenskom raji pre páry aj rodiny.
Čo podniknúť vo dvojici či s rodinou počas víkendu v Slovenskom raji?

Itinerár na nezabudnuteľnú dovolenku v Slovenskom raji

Slovenský raj

1. deň

  • Koľkokrát Slovenský raj navštívite, toľkokrát v ňom objavíte nejaké nové a zaujímavé miesto. Vyberte sa sem na víkend a začnite spoznávať krásy národného parku hneď popoludní. Check in je v mnohých miestnych hoteloch možný už od 14:00 hodín, a tak máte dosť času na prvé výlety hneď po ubytovaní sa.
  • Na túry priamo v národnom parku je najlepšie si vyhradiť dostatok času, preto turistiku radšej nechajte na ďalší deň. Na začiatku víkendu sa radšej vyberte do mesta. Najbližšie vám bude Spišská Nová Ves, kde budete môcť navštíviť množstvo významných kultúrnych pamiatok, kaviarničky s jedinečnou atmosférou i vystúpiť na najvyššiu kostolnú vežu na Slovensku.
  • Výlet s celou rodinou si spríjemnite návštevou ZOO Spišská Nová Ves, kde si pohľad na netradičné živočíchy z celého sveta užijete vy i vaše deti.
  • Pre milovníkov kultúrnych pamiatok tu máme jednu lahôdku - výnimočné artefakty zapísané na Zozname UNESCO. Vyberte sa za nimi do Spišského Podhradia, ktorého súčasťou je i nemenej významná Spišská Kapitula. Nájdete tu krásne zachované meštiacke domy, významnú katedrálu aj najstaršiu kalváriu na našom území.
  • Do hotela sa stihnite vrátiť včas na chutnú večeru. Pokiaľ polpenziu nemáte v rámci ubytovania zabezpečenú, využite príležitosť a ochutnajte čo-to z miestnej kuchyne v neďalekej reštaurácii. Východ Slovenska je známy svojimi jedinečnými špecialitami, ktoré by bola škoda neochutnať. Hlavne nezabudnite mať otvorenú myseľ a zvedavé chuťové bunky.
  • Čo podniknúť po gastronomickom zážitku? Ak má vaše ubytovanie k dispozícii wellness centrum, odpočiňte si v saune alebo vo vírivke. Podobne príjemné bude tiež posedenie vonku na terase s obľúbeným nápojom v ruke.

Tomášovský výhľad

2. deň

  • Slnko je už vysoko na oblohe a je čas na raňajky. Tie sa podávajú zvyčajne od 8:00 hodín, ale o presnom čase sa radšej informujte priamo vo vašom hoteli. V reštaurácii sa poriadne posilnite, získanú energiu budete určite potrebovať počas výletov v Národnom parku Slovenský raj.
  • Slovenský raj je známy hlavne náročnejšími trasami, ktoré sú výzvou pre skúsených turistov. Dá sa tu ale nájsť aj niekoľko kratších trás s menšou náročnosťou, ktoré zvládnete absolvovať i s deťmi. Jednou z nich je Náučný chodník Stratenský kaňon v prírodnej rezervácii Stratená. Chodník je výnimočný hlavne tým, že ho bez problémov zvládnu prejsť aj návštevníci na invalidných vozíčkoch a malé deti. Chodník vedie popri vysokých skalných stenách a prevedie vás ním 11 informačných tabúľ, vďaka ktorým sa dozviete mnohé zaujímavosti o miestnej prírode.
  • Nenáročná a rodinami veľmi obľúbená turistická trasa vedie tiež na miesto bývalého sídla kartuziánskych mníchov - na Kláštorisko. K samotným ruinám vedie viacero turistických chodníčkov, a tak si náročnosť aj dĺžku trasy môžete zvoliť sami. Kláštorisko navštevuje tiež množstvo cyklistov - vedie sem totiž obľúbená cyklotrasa z Podlesku. Zelená značka vás prevedie ako cez skalnatú cestu, kde je potrebné si dávať väčší pozor na odbiehanie kolies, tak aj po príjemnej hlinenej ceste, kde si vychutnáte tiež pohľad na prírodné krásy. Sladkou odmenou na vrchu Kláštoriska je prehliadka ruín kláštora aj niečo dobré z tunajšej reštaurácie.
  • Máte chuť na trochu náročnejšiu túru? Vyberte sa za panorámou, ktorá vám vezme dych, a vyrazte na Tomášovský výhľad. Aj sem vedie viacero trás a cyklotrasa, a tak je len na vás, ako sa k Tomášovskému výhľadu dostanete. V cieli si vychutnajte pohľad z okraja 200 m vysokej skalnej steny do rokliny Hornádu a dokonca aj na Vysoké Tatry. Na skalu si môžete tiež ľahnúť na brucho - to je najbezpečnejší spôsob, ako sa zo steny pozrieť dole na stenu s lezúcimi horolezcami. Taký pohľad sa vám len tak niekde nenaskytne!
  • A teraz tu máme niečo pre skutočne ostrieľaných turistov a milovníkov poriadneho dobrodružstva. Turistika cez Sokoliu dolinu sa pokladá za skutočne náročnú a je dobré na ňu vyraziť hneď ráno - môže vám totiž zabrať aj viac než 8 hodín. Sokolia dolina je známa ako najdivokejšia a najodľahlejšia dolina Slovenského raja, ktorá vás prevedie cez sústavu lávok, rebríkov a mostíkov. Počas cesty si vychutnáte pohľad na tie najkrajšie kúty nášho raja. Trasa vás prevedie napríklad aj okolo druhého najvyššieho vodopádu na Slovensku, Závojového vodopádu.
  • Po celodennej turistike v Slovenskom raji je načase doplniť energiu a dopriať si niečo chutné v jednej z miestnych reštaurácií. Necháte sa zlákať na tradičné východoslovenské holúbky, džatky či kyslú zemiakovú polievku, alebo ostanete verný medzinárodnej klasike?
  • Pobyt blízko Slovenského raja by rozhodne nebol úplný bez návštevy jedného z našich najznámejších hradov. Majestátny Spišský hrad milujú všetci návštevníci - deti fascinuje jeho rozprávková atmosféra, dospelých zas zaujme jeho história prezentovaná v rámci rôznych výstav. Hrad je považovaný za jeden z najväčších hradných komplexov strednej Európy, a tak niet divu, že si vyslúžil zápis na Zoznam UNESCO.
  • Deň plný výletov sa patrí zakončiť poriadnou dávkou odpočinku i zábavy. Oboje nájdete v aquaparku AquaCity Poprad, ktorý je od Slovenského raja vzdialený čo by kameňom dohodil. Čomu dáte prednosť - šanteniu a relaxu v jednom z 13 bazénoch alebo oddychu v najväčšom wellness centre na Slovensku?
  • Večer nezabudnite na zaslúženú lahodnú večeru priamo v hoteli. Po nej deň ešte stále nemusí skončiť! Oddychujte vo wellness či počas masáží priamo v hoteli, alebo sa vyberte za zábavou. Na recepcii vám určite radi poradia, kde v okolí hotela nájdete tú najlepšiu herňu s bowlingom či inú atrakciu.

Dobšinská ľadová jaskyňa

3. deň

  • Posledný deň vašej dovolenky sa nemusí niesť len v znamení cestovania domov. Vychutnajte si raňajky, pobaľte si všetky veci a nezabudnite si kúpiť suvenír, ktorý vám víkend v Slovenskom raji bude navždy pripomínať. Odhlásenie sa z ubytovania (check out) je možné do 10:00 hodín a po ňom budete mať ešte dostatok času na kratší výlet v okolí.
  • Za návštevu rozhodne stojí jedna z najvýznamnejších jaskýň na celom svete - Dobšinská ľadová jaskyňa v Dobšinej. Ide o najnižšie položenú ľadovcovú jaskyňu na svete, ktorá vám počas prehliadky ukáže svoje monumentálne ľadové stĺpy a siene s výnimočnou výzdobou. Prehliadka kúzelného podzemia pokrytého ľadom očarí deti, no nadšení odchádzajú i dospelí. Aj táto úchvatná jaskyňa je zapísaná medzi pamiatky UNESCO.
  • S deťmi potom zavítajte do neďalekého lanového parku Tarzánia Dobšinka v tesnej blízkosti Dobšinskej ľadovej jaskyne. Zatiaľ čo budú vaši drobci zdolávať detskú lanovú dráhu s dĺžkou 108 m (staršie deti pustite na hlavnú dráhu dlhú až 350 m), vy si doprajte trochu pokoja pri čaji a posedení v krásnej prírode Dobšinej.
  • Len na skok od Spišskej Novej Vsi môžete navštíviť mesto, ktoré je vďaka svojim pamiatkam slovenským unikátom. Nádherná Levoča sa taktiež pýši zápisom na Zozname UNESCO. Počas prechádzky historickým jadrom navštívte hlavne Kostol sv. Jakuba s oltárom od Majstra Pavla z Levoče, renesančný Thurzov dom, Levočskú radnicu či slávnu klietku hanby.
  • Za poriadnym schladením sa zavítajte k Vodnej nádrži Palcmanská Maša v objatí 3 dediniek Palcmanská Maša, Dobšinská Maša a Dedinky. Najväčšia vodná plocha v Slovenskom raji láka návštevníkov na kúpanie sa a oddych na prírodných plážach, plavbu na člnoch i vodných bicyklov, a tiež na vodné športy. Voda je svieža aj uprostred najhorúcejšieho leta - ide totiž o jednu z najchladnejších vodných nádrží na Slovensku, ako stvorených na letné osvieženie.

Slovenský raj

Chystáte sa do Slovenského raja na viac než 3 dni?

  • Východ Slovenska sa zdá byť turistami takmer neobjavený, aj keď tu nájdete množstvo pamiatok svetového významu. Bez dlhého čakania a zástupu turistov si budete môcť prehliadnuť aj výnimočný Kostol Ducha Svätého v Žehre zo Zoznamu UNESCO. Kostolík patrí vďaka svojej nezvyčajnej veži so strechou cibuľovitého tvaru k najfotogenickejším na Slovensku. Vo vnútri si zas budete môcť prehliadnuť jedinečné pamiatky ako sú kazateľnica, osemboký stĺp, aký sa používa len v kostoloch na Spiši, či fresky. Z návštevy si odnesiete nielen výnimočné fotografie, ale tiež krásny duchovný zážitok.
  • Ak patríte skôr medzi nadšencov turistiky, než milovníkov pamiatok, nechajte sa zlákať na ďalšiu zo zaujímavých trás v Slovenskom raji. Skúsení turisti si tu môžu trúfnuť na zaujímavý prechod ponad prielom Hornádu. Trasa tu vedie sústavou lávok, mostíkov a stúpačiek miestami len niekoľko metrov nad nespútanou riekou Hornád. Pred náročným prechodom preto dostatočne zvážte svoje sily.
  • Ostal vám ešte nejaký čas na výlety? Mrknite sa do našej Travelpedie a inšpirujte sa pred ďalšou cestou.

Kde sa ubytovať v Slovenskom raji?

Grand Hotel Spiš

Lacnejšie ubytovanie:

  • Osobne overený Parkhotel Centrum *** sa nachádza v krásnom meste Spišská Nová Ves. Blízko z neho budete mať k najvýznamnejším pamiatkam UNESCO na Slovensku, aj k turistami milovanému Slovenskému raju. Počas ubytovania sa tešte na chutné raňajky, vstup do fitness centra alebo skrášľovacie služby v kaderníckom a kozmetickom salóne či masáž.

Zlatá stredná cesta:

  • Hotel Trio *** nájdete blízko obľúbených turistických trás a lákadiel Slovenského raja. V hoteli vás po turistike bude čakať výborná polpenzia a neobmedzený vstup do wellness centra, kde nájdete tiež bazén.

Luxusné ubytovanie:

  • Pomenovanie „Grand Hotel“ predznamenáva pobyt v obklopení luxusu. Grand Hotel Spiš *** stojaci priamo v Národnom parku Slovenský raj je overený množstvom spokojných hostí, ktorí sa sem radi vracajú. Pohodlie v izbách, výbornú stravu aj skvelé služby v balíčku tak máte zaručené.

Náš tip: Pobyt podľa vašich predstáv nájdete v našej ponuke penziónov a hotelov v Slovenskom raji.

Autor článku:

Eva PrcínováEva Prcínová
Aktualizované: 28. 3. 2024

Články, ktoré by vás mohli zaujímať

Najpredávanejšie pobyty

Inšpirujte sa tými najpredávanejšími pobytmi za posledný týždeň

Zabudli ste heslo?

Získajte nové!

Môžete sa prihlásiť aj pomocou sociálnej siete:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Chcem sa registrovať

Alebo sa zaregistrujte pomocou sociálnych sietí:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Zabudli ste heslo?

Nevadí! Stačí zadať váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoríte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet