Veľký prehľad: Kam s deťmi v zime na hory v Česku a tipy na výlety pre celú rodinu

Hory sú zasypané snehom, vleky v plnom prúde a vy už sa tiež chystáte na lyže. Lenže kam na hory s celou rodinou? Poradíme vám, kde sa dá s deťmi nielen lyžovať, ale kde ich môžete vziať na zaujímavé výlety a sami si dopriať relaxáciu.
Veľký prehľad: Kam s deťmi v zime na hory v Česku a tipy na výlety pre celú rodinu

Chystáte sa na poriadnu zimnú dovolenku s celou rodinou? Pozrite sa na najlepšie lokality v susednom Česku, kde si užijete skvelé lyžiarske stredická, bežecké trasy a ešte omnoho viac zábavy pre deti aj dospelých!

Zima na horách v Česku

Krkonoše

Na rodiny s deťmi sú skvele vybavení v oblasti Černá Hora - Janské Lázně. Komfortná kabínová lanovka, tzv. Černohorský Expres, vás vyvezie na vrchol Černej Hory, kde už vás bude čakať LIVE park Černá hora. Nemusíte sa sem báť zamieriť ani s malými deťmi, k vybaveniu patrí detský kútik, prebaľovací pult a sprchy. Deti do 6 rokov lyžujú zdarma, pripravený je pre ne detský vlek s veselými pomôckami. Veľkou výhodou je prenosný skipas pre rodičov, ktorí sa striedavo starajú o nelyžujúce dieťa.

Detské lyžiarske parky poskytujú aj ďalšie ski areály v tejto oblasti, skibusom zadarmo sa zveziete napríklad do ski areálov Duncan, Hofmanova Bouda alebo Černý Důl.

Tipy na výlety

  • Sánkarská cesta úbočím Černej hory - V dolnej stanici lanovky na Černú Horu si požičiate sane, necháte sa vyviezť hore a zídete 3,5 km dlhú trasu s prevýšením 560 m.

  • Termálne kúpele Janské Lázně - S deťmi si doprajete wellness v tunajšom aquacentre, kde nájdete bazén s protiprúdom a perličkovými lôžkami, vnútorné i vonkajšie vírivky a sauny.

  • Chodník korunami stromov Krkonoše - Na netradičnú vyhliadkovú vežu môžete vystúpiť aj v zime a deti sa dozvedia niečo o prírode Krkonošského národného parku.


Benecko je ďalšia lyžiarska oblasť ideálna pre rodiny s deťmi a začiatočníkov. Nielen že tu nájdete vyše desať lyžiarskych areálov a zjazdoviek, ale možnosti vyžitia sa rozširujú vďaka blízkemu Špindlerovmu Mlýnu (cca 20 km). Navyše ide o bežkársky raj. Sneh pokrýva vyše 100 km upravovaných trás a napojiť sa dá aj na ďalšie, napríklad na Krkonošskú lyžiarsku cestu.

Deti čaká výučba lyžovania v detskom parku, detský kútik i Family aréna s lyžiarskym pásom s dĺžkou 100 m, slalomy s výučbovými pomôckami. Ski areál Benecko organizuje pre rodiny pravidelné Veselé soboty.

Tipy na výlety

  • Športové centrum Jilemnice - Dávku športu vyvážite dávkou relaxácie v plaveckom bazéne, saune alebo v soľnej jaskyni. Súčasťou komplexu je aj detský bazén s vodným chrličom a deti do 100 cm výšky majú vstupné do bazéna zdarma.

  • Aquapark Špindlerův Mlýn - Zábavu si s deťmi užijete na tobogane, v divokej rieke a na ďalších atrakciách. Deti do 100 cm majú vstup zdarma a v popoludňajšom vstupnom je zahrnutý aj voľný vstup do sáun.

V Špindlerovom Mlýne si taktiež užijete 3 km dlhú sánkarskú dráhu, výlet k prameňu Labe alebo korčuľovanie na vonkajších rekreačných plochách pri reštaurácii Artex (vlastné korčule) alebo Labužník (požičovňa k dispozícii).

Pri pobyte v Krkonošiach si nezabudnite vybaviť regionálnu zľavovú kartu. Chcete vedieť, kedy sa karta naozaj oplatí? Prečítajte si článok tu.


Zima na horách v Česku

Jeseníky

Pobyt s deťmi tu vám odporučíme hneď na niekoľkých miestach. Napríklad Ostružná je obcou, v ktorej okolí nájdete viac ako päť dobrých ski areálov a zjazdoviek. Samotný JONAS PARK Ostružná zahŕňa šesť upravovaných zjazdoviek, moderný detský park s detským vlekom a lyžiarskou školou a snowpark so snowtubingom.

Kde ešte lyžovať?

Tipy na výlety

  • Jaskyňa Na Pomezí - Najväčšia „mramorová“ jaskyňa v Česku je otvorená aj v zime. Prehliadkový okruh trvá 45 minút a sprístupní vám 400 m jaskyne.

  • Ručná papiereň Veľké Losiny - Nahliadnite s deťmi do dejín výroby papiera aj do skutočnej papierne. V zimnej sezóne je továreň na výrobu papiera v prevádzke do 15. hodiny a prehliadky sú možné každý deň okrem pondelka.

  • Termály Losiny - Tu nájdete detský bazén s toboganom, aktívny bazén s chrličmi, jaskyňu a divokú rieku i termálny bazén na relaxáciu a zahriatie organizmu. Termály ponúkajú výhodné rodinné vstupné.

Najvyššou horou Jeseníkov je Praděd, vaše kroky by teda rozhodne mali viesť aj do Vrbna pod Pradědom a okolia. Priamo vo Vrbne vás čaká ski aréna s novou bobovou dráhou, ktorá funguje po celý rok. Tunajšia široká zjazdovka je vhodná pre rodiny s deťmi, navyše je k dispozícii aj vlek pre deti do 5 rokov a lyžiarska škola.


Priľahlý Ski areál Kopřivná v Malej Morávke má pre deti nachystaný detský park s prekážkovou traťou a snowtubingom, samozrejmosťou je aj lyžiarska škola. Za výhody areálu možno považovať skipas v cene výučby a atrakciu zvanú big air bag, najväčší doskokový matrac v ČR pre odvážnych športovcov. Skvele si tu zalyžujete na zjazdovke s dĺžkou 1 350 m, kde funguje štvorsedačková lanovka.

V okolí nájdete aj ďalšie ski areály s detskými skiparkmi, lyžiarskymi školami a požičovňami vybavenia. Ak si ale chcete od lyžovania oddýchnuť, oceníte blízkosť Karlovy Studánky aj mesta Jeseník.

Tipy na výlety

  • Športovo zábavné centrum Bělá - Centrum zahŕňa herňu pre deti do 12 rokov, sálu Svet športu s možnosťou vyskúšať si rôzne športové disciplíny a knižnicu pre dospelých. Otvorené je denne okrem stredy.

  • Priessnitzovy lázně Jeseník - Kúpele v Jeseníku sú preslávené vodoliečebnými procedúrami a jedinečným balneoparkom. V zime je v priestoroch kúpeľov tiež otvorené klzisko. Korčuľovanie začína každú celú hodinu a vybavenie možno zapožičať.

  • Múzeum kociek a stavebnice Lega - V múzeu vedľa budovy Priessnitzových kúpeľov sa nachádza asi tisícka modelov z Lega, detský kútik a exkluzívna predajňa Lega.

Ak chcete s deťmi vyraziť aj na bežky, odporúčame variabilné krátke okruhy Rejvízskými lúkami. Zdatnejší bežkári môžu vyskúšať stopy medzi rašeliniskom Skřítek a Malou Morávkou alebo Údolím Bělej.


Zima na horách v Česku

Beskydy

Pokiaľ ide o zimnú rodinnú dovolenku v Beskydách, jedným z najlepších miest tu sú Veľké Karlovice. V okolí sa nachádza šesť ski areálov pre lyžiarov všetkých úrovní a na deti čakajú detské vleky, pohyblivé koberce a zábavné prvky na zjazdovkách. V Ski areáli Razula majú dokonca svojho maskota Razuláka a cena výučby v lyžiarskej škole zahŕňa aj vstup do areálu detského lyžiarskeho zimného parku a 50% zľavu do požičovne na Horale. Veľké Karlovice ponúkajú skvelé podmienky aj pre bežkárov, asi 50 km bežkárskych trás v 12 okruhoch, ktoré sa vzájomne prelínajú.

Tipy na výlety

  • Wellness Horal - Vo Veľkých Karloviciach nájdete wellness s termálnymi bazénmi a saunami. Pre deti je priamo pri bazéne detský kútik, nechýba ani plavecký bazén a detský bazén s vodným hríbom.

Ďalšie možnosti lyžovania pre celú rodinu na Valašsku predstavuje obec Bílá na spojnici medzi Rožnovom pod Radhošťom a Frýdek-Místku. Nielenže môžete na výlety do oboch miest, ale v tunajšom ski areáli má dieťa do 6 rokov v sprievode rodiča časové cestovné zdarma a čaká tu skvelý detský park. K dispozícii sú dva pojazdné pásy, lanový a tanierový vlek, lyžiarsky kolotoč, zimná tubingová dráha a zábavné pomôcky, ktoré spestria prvé kroky vášho dieťaťa na lyžiach.

Tipy na výlety

  • Valašské múzeum v prírode - Prezrite si Valašskú dedinu, Mlynskú dolinu a Drevené mestečko a priblížte deťom remeslá, folklórne tradície a život na dedine v polovici 19. storočia.

  • Aquapark Olešná - Na okraji Frýdek-Místku sa celá rodina vyšantí v aquaparku s krytým bazénom, vírivkou a detským bazénom. Otvorené je každý deň a v cenníku nájdete aj výhodné rodinné vstupné.

  • Technické múzeum Tatra Kopřivnice - Vydáte sa po stopách slávnej československej automobilovej značky Tatra a deti sa zabavia s pracovným zošitom Dráček Tatrováček.

Keď už budete v Beskydách, nezabudnite sa zájsť pozrieť na sochu Radegasta na hore Radhošť a na stavby typickej ľudovej architektúry na Pustevnách.


Zima, hory, Česko

Lipno

Veľa rodín nedá v zime dopustiť na Lipno. Deťom sa tu venuje Lišiak Fox, v pohotovosti je niekoľko lyžiarskych škôl a výučba vrcholí pretekmi. Výukové parky Fox a Bambini sú prístupné zadarmo. Zážitkov sa dá na Lipne v zime nazbierať veľa. Na zamrznutej priehrade sa korčuľuje, Chodník korunami stromov Lipno je v prevádzke a každého pobavia bobové dráhy Slideland Lipno. Podľa ľubovôle si tiež užijete wellness v miestnych rezortoch.

Z Lipna je ľahké vyraziť lyžovať aj do Rakúska. Na dosah sú Skiareál Hochficht, Skiareál Sternstein a Lyžiarsky bežkársky areál Schöneben.

Tipy na výlety

  • Aquapark Frymburk - Na ploche 1 500 m štvorcových vás čaká zážitkový bazén s toboganom a divokou riekou, plavecké dráhy a detský bazén so šmýkačkou.

  • Aquaworld Lipno nad Vltavou - V aquaparku s výhľadom na Lipno je k dispozícii plavecký bazén, kruhový bazén s množstvom atrakcií aj detský bazénik. Tešte sa na vodnú šmýkačku, protiprúd aj fínsku saunu.

  • Hopsárium Lipno - Deti sa vybláznia v preliezacej veži so strieľacími delami, na šmykľavke i trampolínach. Všetky atrakcie sú certifikované a súčasťou Hopsária je aj bistro s občerstvením.


Už viete, kam pôjdete lyžovať? Radi vám ešte poradíme, ako sa zbaliť na hory a môžete vyraziť. Alebo by ste náš zoznam doplnili o ďalšie miesta? Kam sa chystáte na lyže s deťmi vy?

Autor článku:

Aktualizované: 18. 3. 2024

Články, ktoré by vás mohli zaujímať

Objavujte Česko s Travelkingom

Vyberajte z jedinečných a overených pobytov

Zabudli ste heslo?

Získajte nové!

Môžete sa prihlásiť aj pomocou sociálnej siete:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Chcem sa registrovať

Alebo sa zaregistrujte pomocou sociálnych sietí:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Zabudli ste heslo?

Nevadí! Stačí zadať váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoríte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet