Objavte to NAJ zo Slovinska: 9 NAJpôsobivejších výhľadov, ktoré vám vyrazia dych

Vydajte sa dolapiť najkrajšie slovinské výhľady, ktoré vám budú pripadať ako vytrhnuté zo sna. Prezradíme vám, odkiaľ obdivovať jedinečnú slovinskú krajinu, aby ste si z dovolenky odviezli nielen mimoriadne zážitky, ale aj dokonalé fotky.
Objavte to NAJ zo Slovinska: 9 NAJpôsobivejších výhľadov, ktoré vám vyrazia dych

Moderné rozhľadne, vysoké hory alebo veže hradov a kostolov – možností, odkiaľ pozorovať slovinskú krajinu, máte hneď niekoľko. Prezrite si jazero Bled z výšky, zamilujte sa do prírody v okolí Solčavy a nechajte sa očariť romantickým Piranom.

1. Solčavská panoramatická cesta – výhľady, ktoré vám vezmú dych na každom kroku

Svieže zvlnené lúky, alpskí velikáni a drobné farmy krčiace sa v ich tieni – také romantické zátišie vás budú sprevádzať na Solčavskej panoramatickej ceste. Obdivovať ich môžete z auta, na bicykli alebo sa po vybraných úsekoch prejsť pešo.

Úzka cestička povestná oslnivými výhľadmi sa linie vo svahoch nad Solčavou a Logarskou dolinou neďaleko hraníc s Rakúskom. Je dlhá 37 kilometrov a spája všetky atraktívne lokality Savinjských Álp.

Vyberte si ubytovanie v Savinjských Alpách a kochajte sa nezabudnuteľnými výhľadmi.

2. Malá Osojnica – kúzelný Bled ako na dlani

Či už sa na ikonické jazero Bled pozriete odkiaľkoľvek, očarí vás ako snáď žiadne iné miesto. Za tým najkrajším pohľadom sa však musíte vydať na svahy, ktoré ho obklopujú. Vyšliapnite si na horu Malá Osojnica, z ktorej sa pred vami otvorí nádherná scenéria s jazerom a mohutnými Alpami na horizonte.

Malá Osojnica sa vypína pri juhozápadnom brehu v nadmorskej výške 685 metrov. Dostanete sa sem buď 20-minútovou chôdzou po kovových schodoch od jazera, alebo cez vyhliadky Velika Osojnica a Ojstrica. Lesný chodník je pomerne prudký, nenechajte sa ale odradiť trochou námahy, výhľady z Malej Osojnice za ňu totiž rozhodne stoja.

Vyberte si ubytovanie pri Blede a kochajte sa nezabudnuteľnými výhľadmi.

3. Hora Vogar – túra nad jazerom Bohinj

V srdci Triglavského národného parku sa vyšplhajte na horu Vogar, kde na vás čaká úchvatný pohľad na Bohinjské jazero s farebnými padákmi, ktoré sa znášajú nad hornatou krajinou. Značený chodník na Vogar začína v dedine Stara Fužina, odkiaľ vám výstup zaberie asi 75 minút.

Hore vás okrem neobyčajných výhľadov čaká aj horská chata Kosijev dom na Vogarju, v ktorej doplníte sily tradičnými pochúťkami a lokálnym pivom. Keď sa dostatočne posilníte, posaďte sa na lavičku a obdivujte jedinečnú prírodu v okolí jazera Bohinj z výšky.

Vyberte si ubytovanie v Trigalvskom národnom parku a kochajte sa nezabudnuteľnými výhľadmi.

4. Vyhliadková veža Vinarium Lendava - štyri krajiny z jednej rozhľadne

Pri mestečku Lendava, ktoré sa preslávilo termálnymi kúpeľmi, sa vypína netradičná vyhliadková veža Vinarium Lendava. Dizajnová rozhľadňa pripomína elegantnú dámu, ktorá pozorne dohliada na malebnú krajinu pod sebou. Výnimočná je nielen veža samotná, ale aj výhľad z nej. Poznáte snáď iné miesto, z ktorého dovidíte hneď do štyroch krajín naraz? Zo 42-metrovej rozhľadne uvidíte zároveň Slovinsko, Chorvátsko, Taliansko a Maďarsko.

Na Vinarium Lendava sa dostanete buď pešo po 240 schodoch, alebo výťahom, ktorý jazdí v jej presklenom strede. Až sa pokocháte malebnou krajinou v okolí Lendavy, zastavte sa na niečo dobré v reštaurácii pod rozhľadňou.

Slovinsko - Najobľúbenejšie pobyty

5. Vyhliadka Mesečeva Višta – Mesačný záliv z nezvyklej perspektívy

Pri prímorskom letovisku Strunjan nájdete rovnomennú prírodnú rezerváciu, ktorá sa rozprestiera na strmom útese. Pokiaľ sa chcete pokochať tyrkysovou hladinou mora, mohutnými útesmi a slnečnými plážami, vydajte sa na miestnu vyhliadku zvanú Mesečeva Višta. Z tej môžete najlepšie obdivovať preslávenú pláž Mesačný záliv, nad ktorou stúpa do výšky 80 metrov najvyšší útes na Jadrane.

Z Mesčeva Višta dohliadnete až do talianskeho mesta Terst a za dobrej viditeľnosti na vás v diaľke vykuknú aj vrcholky Julských Álp. Podobné panorámy si užijete aj pri neďalekom Strunjanskom kríži.

6. Hora Peč – trojmedzie v obklopení alpských vrcholov

Pohľad na fascinujúce alpské štíty si vychutnáte z vrcholu Peč alebo Tromeja, ktorý sa vypína na trojmedzí Slovinska, Talianska a Rakúska v nadmorskej výške 1 508 metrov. Hore nájdete pamätník oslavujúci mier, pri ktorom sa každoročne stretávajú na symbolickej akcii zástupcovia všetkých troch krajín.

Vydajte sa sem z obce Rateč po 7 kilometrov dlhom náučnom chodníku, ktorý vám prezradí všetko, čo ste o trojmedzí chceli vedieť. Z vrcholu uvidíte vrcholky Julských Álp, Vysoké a Nízke Taury a západné Karavanky. Posaďte sa sem na lavičku a nechajte sa pohltiť krásou snovej krajiny.

7. Ľubľanský hrad – romantická panoráma z hradnej veže

Chcete si pozrieť slovinské hlavné mesto z výšky? Vypravte sa na Ľubľanský hrad! Už z hradného kopca môžete pozorovať život v meste z nezvyčajnej perspektívy, za tou najkrajšou panorámou ale pokračujte až na hradnú vežu. Pohľad na malebnú Ľubľanu s kúzelnou kulisou v podobe alpských vrcholov si natoľko zamilujete, že sa vám z veže nebude chcieť zliezť.

Nevrátiť sa na hradné nádvorie by však bola škoda. Čaká tu na vás nápaditá expozícia, ktorá vám odovzdá mnoho zaujímavých informácií o bohatej histórii hlavného mesta, a tiež kaviareň s lahodnými zákuskami.

8. Rozhľadňa Gonjače – slnečné vinice z vtáčej perspektívy

Vinárska oblasť zvaná Goriška Brda sa rozprestiera v prímorskom Slovinsku neďaleko hraníc s Talianskom. Goriška Brda je turisticky atraktívnou lokalitou, ktorá láka na zvlnenú krajinu pretkanú turistickými trasami a skvelými cyklotrasami. Romantický ráz oblasti dotvárajú stredoveké mestá, v ktorých ochutnáte regionálne vína.

Nezabudnuteľný zážitok sľubuje miestna rozhľadňa týčiaca sa nad dedinkou Gonjača, ktorá vás zaujme originálnym dizajnom aj svojou symbolickou hodnotou, ide totiž zároveň o pamätník obetiam druhej svetovej vojny. Vedzte, že výhľad z 23-metrovej rozhľadne na oblasť Goriška Brda, Julské Alpy, Dolomity a údolie Vipavu vás úplne odzbrojí.

9. Mesto Piran – slovinské Benátky z ikonickej zvonice

Túžite zažiť Benátky bez davov turistov? Vyskúšajte tie slovinské. Prezýva sa tak prímorské letovisko Piran, ktoré sa nachádza na malom polostrove pri Jadranskom mori. Jedno z najkrajších miest na slovinskom pobreží vás očarí autentickou atmosférou úzkych uličiek, nádhernými plážami a chutnou stredomorskou kuchyňou.

Pokiaľ chcete uvidieť toto malebné mestečko z výšky, zdolajte 146 schodov na miestnej zvonici pri kostole sv. Juraja, ktorá je kópiou slávnej benátskej zvonice sv. Marka. Uvidíte odtiaľ nielen sýto červené strechy obklopujúce malé námestie, ale aj šíre more strácajúce sa v nekonečných diaľkach posiate pokojnými plachetnicami.

Vyberte si ubytovanie v Slovinsku a kochajte sa nezabudnuteľnými výhľadmi.

Autor článku:

Aktualizované: 29. 4. 2024

Články, ktoré by vás mohli zaujímať

Najpredávanejšie pobyty

Inšpirujte sa tými najpredávanejšími pobytmi za posledný týždeň

Zabudli ste heslo?

Získajte nové!

Môžete sa prihlásiť aj pomocou sociálnej siete:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Chcem sa registrovať

Alebo sa zaregistrujte pomocou sociálnych sietí:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Zabudli ste heslo?

Nevadí! Stačí zadať váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoríte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet