Objavte to NAJ zo Slovinska: 8 NAJlepších miest na kúpanie v mori, jazerách aj v riekach

Neviete si predstaviť letnú dovolenku bez kúpania? V Slovinsku sa osviežite v priezračne čistej vode a oddýchnete si na plážach pri mori, jazerách aj riekach. Pripravili sme pre vás 8 tipov, kde sa v Slovinsku okúpať, aby ste si leto užili naplno.
Objavte to NAJ zo Slovinska: 8 NAJlepších miest na kúpanie v mori, jazerách aj v riekach

Slovinsko ponúka množstvo miest, kde sa dá v lete za pekného počasia príjemne osviežiť. Ak by náhodou pršalo, zavítajte do krytých termálnych kúpeľov. O tých najlepších slovinských kúpeľoch sa dočítate v samotnom článku.

1. Kúpanie pri mori – najlepšie slovinské pláže

Slovinsko je síce malou, ale zato veľmi rozmanitou krajinou, v ktorej strávite dokonalú aktívnu aj odpočinkovú dovolenku. Tešiť sa sem môžete na nádhernú prírodu, historické pamiatky, kúpele, a dokonca aj kúsok mora. Na juhozápade krajiny sa tiahne asi 43 kilometrov dlhé pobrežie Jadranu. Pri tyrkysovej morskej hladine nájdete piesočnaté aj kamienkové pláže, ktoré sú ako stvorené pre letné chvíle pohody.

Kde sa v slovinskom mori okúpať? Medzi plážami jednoznačne vyniká Mesačný záliv. Táto romantická pláž je právom považovaná za najkrajšiu v celej krajine. Rozkladá sa pod 80-metrovým útesom, ktorý je najväčším pri Jadrane. V tesnej blízkosti pláže objavíte aj kúpalisko Talaso Strunjan s klimatickými kúpeľmi.

Bezchybný relax si užijete aj na plážach v prímorských letoviskách. Za zmienku stoja napríklad pláže v mestách Izola, Koper alebo Piran. Ich výhodou je výborná dostupnosť turistického zázemia a skvelých reštaurácií.

Aké sú najlepšie pláže v Slovinsku?

  • Mesačný záliv
  • Portorož
  • Rt Seča
  • Žusterna
  • Debeli rtič
  • Svetilnik

Vyberte si ubytovanie v Slovinsku a užite si letnú dovolenku podľa svojich predstáv.

2. Kúpanie v rieke Kolpa - najteplejšia slovinská rieka

Mysleli ste si, že kúpanie v rieke je len pre otužilcov? Slovinská rieka Kolpa vás presvedčí o opaku. Jednu z najteplejších a najčistejších slovinských riek nájdete na juhu krajiny, kde svojím tokom lemuje hranicu so susedným Chorvátskom. Počas horúceho leta ponúka azúrová rieka Kolpa skvelú príležitosť na schladenie sa v prírode. Voda v nej dosahuje totiž nezvyčajnú teplotu až 25 °C.

Letným radovánkam hrá do kariet aj vyžitie na brehoch rieky. Môžete tu využívať kempingy, požičať si kanoe a paddleboard alebo sa občerstviť v jednom zo stánkov či reštaurácií. Najlepšie kúpanie v rieke Kolpa objavíte v dedinkách Metlika alebo Adlešiči.

Vyberte si ubytovanie v Slovinsku a užite si letnú dovolenku podľa svojich predstáv.

3. Kúpanie v jazere Bled - letné radovánky s romantickým výhľadom

Slovinsko ukrýva veľké množstvo nádherných jazier, zďaleka najprívetivejšie podmienky pre prírodné kúpanie však ponúka preslávené jazero Bled. Pozdĺž vodnej hladiny sa môžete uvelebiť na trávnatých plážach a vykúpať sa v relatívne teplej vode.

Kúpanie v Blede je výnimočným zážitkom aj vďaka krásnemu výhľadu na kostol na ostrove uprostred vodnej hladiny s majestátnymi vrcholmi Álp v pozadí. Zdatnejší športovci môžu na ostrov dokonca doplávať z brehu – najkratšia trasa meria asi 300 metrov. Na deti zase čaká množstvo zábavy na vodných preliezačkách alebo ihriskách.

Relax pri vode si navyše môžete spestriť aj ďalšími zážitkami. Vydajte sa na výlet do okolitej prírody, vyšplhajte sa na vyhliadky nad jazerom alebo sa pozdĺž jeho brehov prejdite na bicykli. Nech už podniknete v okolí tohto obľúbeného turistického letoviska čokoľvek, jedno je isté - vždy sa budete mať kde osviežiť.

Vyberte si ubytovanie pri Blede a užite si letnú dovolenku podľa svojich predstáv.

4. Jazero Velenje – idylické miesto v prírode s bohatým vyžitím

Ďalším zo slovinských jazier, ktoré je perfektnou destináciou pre letnú dovolenku, je Velenje. Rozprestiera sa asi 24 kilometrov od historického mesta Celje, a je tak ideálnym miestom pre únik z mesta do prírody.

Pokiaľ sa tu rozhodnete stráviť letné popoludnie, budete nadšení z krištáľovo čistej vody s príjemnou teplotou. Oceníte zaiste aj plážové bary s občerstvením, možnosť požičať si príslušenstvo k rôznym vodným športom alebo bezplatné lehátka. Deti budú nadšené z niekoľkých ihrísk alebo z vodného póla a zabaví ich aj animačný program. Predovšetkým počas letnej sezóny sa pri jazere Velenje konajú najrôznejšie akcie, ktoré spestria pobyt celej rodine.

Slovinsko - Najobľúbenejšie pobyty

Vyberte si ubytovanie v Slovinsku a užite si letnú dovolenku podľa svojich predstáv.

5. Kúpalisko Kolezija – vodný raj uprostred Ľubľane

Trávite dovolenku v slovinskom hlavnom meste? Potom vám počas parných dní určite príde vhod možnosť kúpania priamo uprostred mesta na platenom kúpalisku Kolezija. Bazény tu robia radosť miestnym už od 19. storočia, mnohí obyvatelia Ľubľane sa naučili plávať práve tu.

Nájdete tu tri vonkajšie bazény - olympijský, masážny a detský. Odpočívať môžete na drevených platformách alebo trávnatých plochách pri bazéne. Venovať sa môžete aj vonkajším športom, ako je volejbal, tenis alebo basketbal.

Vyberte si ubytovanie v Slovinsku a užite si letnú dovolenku podľa svojich predstáv.

6. Jazero Podpeško – prírodné kúpanie v blízkosti Ľubľane

Pokiaľ dávate prednosť prírodnému kúpaniu, bude pre vás v okolí Ľubľane lepšou voľbou jazero Podpeško. Malé hlboké jazero, ktoré má takmer dokonale kruhový tvar, sa nachádza asi 17 kilometrov od slovinskej metropoly. Napája ho sedem krasových prameňov z priľahlého lesa, ktorý spadá do oblasti Ľubľanských bažín.

V lete sa tu vykúpete s výhľadom do okolitej krajiny. Relax pri vode môžete doplniť aj o gastronomický zážitok a ochutnať niektorú zo slovinských špecialít v miestnej reštaurácii. Nezabudnite si tiež z pláže odskočiť na peknú vyhliadku pri kostolíku sv. Anny, ktorý stojí asi 30 minút od jazera a ponúka ikonický výhľad na jedno z najfotogenických miest v Slovinsku.

Vyberte si ubytovanie v Slovinsku a užite si letnú dovolenku podľa svojich predstáv.

7. Rieka Nadiža – netradičné kúpanie v horskej rieke

Rieka Nadiža preteká Triglavským národným parkom a je jednoznačne najlepšou slovinskou alpskou riekou pre letné osvieženie. Teplota vody tu v letných mesiacoch dosahuje až 23 °C, a je tak teplejšia ako Soča či Idrijca, ktoré mávajú okolo 20 °C. Najmä ak sa v Triglave budete venovať turistike, vody rieky Nadiža oceníte na schladenie počas horskej túry alebo po návrate.

A kde sa v rieke Nadiža okúpať? Najlepší prístup do koryta rieky sa vám naskytne z osady Robič alebo pri Napoleonskom moste. Pri rieke sú aj parkovacie miesta, a tak môžete za kúpaním pohodlne dôjsť autom.

Vyberte si ubytovanie v Triglavskom národnom parku a užite si letnú dovolenku podľa svojich predstáv.

8. Vodopád Kozjak – jedinečné kúpanie v tyrkysovej vode pod vodopádom

Na záver vám prinášame aj jeden nevšedný tip, tentoraz však pre otužilejších výletníkov. Ak navštívite jeden z najkrajších slovinských vodopádov – Kozjak, môžete sa schladiť v smaragdovom jazierku, ktoré sa pod ním vytvára. Voda je v ňom síce studenšia (15 °C), jedinečný zážitok za to však rozhodne stojí.

Vodopád Kozjak nájdete neďaleko dedinky Kobarid v malebnom údolí rieky Soči. Dostanete sa sem príjemným lesným chodníkom, počítajte však s malým poplatkom za vstup. Kúpanie je povolené, dajte si len pozor na klzké kamene a do vody rozhodne neskáčte z brehu.

Vyberte si ubytovanie v Slovinsku a užite si letnú dovolenku podľa svojich predstáv.

Autor článku:

Aktualizované: 24. 4. 2024

Články, ktoré by vás mohli zaujímať

Najpredávanejšie pobyty

Inšpirujte sa tými najpredávanejšími pobytmi za posledný týždeň

Zabudli ste heslo?

Získajte nové!

Môžete sa prihlásiť aj pomocou sociálnej siete:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Chcem sa registrovať

Alebo sa zaregistrujte pomocou sociálnych sietí:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Zabudli ste heslo?

Nevadí! Stačí zadať váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoríte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet