Objavte to NAJ z Chorvátska a získajte inšpiráciu na budúcu dovolenku na Jadrane!

Oblíbené 0

Zatiaľ nemáte žiadne obľúbené ponuky.

  • K ponukám sa môžete kedykoľvek vrátiť
  • Obľúbené ponuky na jednom mieste
  • Upozornenie na zmeny v ponukách

Objavte to NAJ z Chorvátska: 10 NAJkúzelnejších miest, ktoré vás ohromia

K prednostiam Chorvátska patrí, že sa v ňom okrem čistého mora a úžasných pláží nachádza aj mnoho nádherných miest. Sú plné úzkych uličiek aj pamiatok a očaria vás svojou romantickou atmosférou. Vybrali sme pre vás 10 najkrajších miest v Chorvátsku.
Objavte to NAJ z Chorvátska: 10 NAJkúzelnejších miest, ktoré vás ohromia

Pre väčšinu cestovateľov predstavuje Chorvátsko synonymum slnečných pláží a prírodných krás. Ďalším pokladom krajiny na pobreží Jadranského mora sú starobylé mestá pretkané malebnými úzkymi uličkami a plné architektonických skvostov starých aj niekoľko tisíc rokov. Vybrali sme pre vás 10 najkrajších chorvátskych miest, ktoré by ste si počas dovolenky nemali nechať ujsť. Ktoré to sú a čo v nich nájdete?

1. Dubrovník

Nádherných miest je v Chorvátsku síce veľa, ale za najkrajšie z nich je označovaný Dubrovník ležiaci na samom juhu Dalmácie. O jeho výnimočnosti vypovedá trefná prezývka „perla Jadranu“. Dubrovník ponúka atraktívnu kombináciu kultúrnych pamiatok, pôvabných kamienkových pláží a kúzelných zátok s tyrkysovo modrým morom. Pýši sa tiež veľmi zachovalým historickým jadrom obohnaným impozantnými mestskými hradbami pochádzajúcimi z 8. až 17. storočia.

Jedno z najmohutnejších opevnení v Európe dopĺňa 15 veží a niekoľko pevností. Niet divu, že je celý komplex chránenou pamiatkou UNESCO a navyše sa stal predobrazom Kráľovského prístaviska z obľúbeného seriálu Hra o tróny.

Takmer povinnosťou pre každého návštevníka Dubrovníka je prejsť sa po triede Stradun, ktorá je hlavnou pešou zónou pretínajúcou Staré mesto od východu na západ. Prehliadku mesta si môžete spestriť prechádzkou po majestátnych hradbách, ktoré mesto chránili nielen v stredoveku, ale aj na začiatku 90. rokov počas vojny v bývalej Juhoslávii.

Veľmi obľúbený je tiež výlet loďou na neďaleký ostrovček Lokrum či jazda lanovkou na horu Srđ, ktorá je prirodzenou dominantou mesta a z jej vrcholu je na Dubrovník naozaj dychberúci výhľad.

2. Korčula

Tušíte, ktorému miestu sa hovorí „malý Dubrovník“? Ide o mesto Korčula, ktoré je hlavným mestom rovnomenného ostrova ležiaceho vo vodách Jadranu neďaleko pobrežia južnej Dalmácie. Mesto Korčula si do dnešných dní zachovalo svoj nedotknutý historický charakter a množstvo hodnotných pamiatok. Rovnako ako ďalšie sídla na ostrove má aj jeho metropola viditeľný kolorit Benátok. Ide o pripomienku toho, že celý ostrov od prvej polovice 15. storočia ovládala práve táto stredoveká obchodná a námorná veľmoc.

Turisticky najzaujímavejšie Staré mesto sa nachádza na polostrove, ktorý z troch strán obmývajú tyrkysové vody Jadranského mora. Sieť úzkych uličiek je usporiadaná do tvaru rybej kostry, vďaka čomu je v meste tieň a príjemný chládok aj v tých najteplejších dňoch. V malebných uličkách sídli množstvo reštaurácií, kaviarní, vinární a obchodíkov so suvenírmi. Nakúpite tu napríklad domáci olivový olej, produkty z levandule a výborné víno, ktoré sa pestuje priamo na Korčule (predovšetkým druhy Pošip, Rukatac a Grk).

Náš TIP: Prechádzku po mestskej promenáde smerom od centra môžete zakončiť na starej kamennej pevnosti Forteca (86 m n. m.), odkiaľ je na mesto ten najkrajší výhľad.

3. Rovinj

Polostrov Istria, ktorý leží v severnej časti chorvátskeho pobrežia, majú slovenskí turisti naozaj radi. Tento kúzelný kút Chorvátska je od slovenských hraníc vzdialený len necelých 7 hodín jazdy autom a zároveň ponúka všetko, čo na dokonalej letnej dovolenke nesmie chýbať: čisté more, nádherné pláže, úžasnú prírodu a očarujúce mestá plná pamiatok.

Za najkrajšie letovisko na Istrii je považovaný Rovinj, ktorého centrum leží na neveľkom vápencovom ostrove. Mesto vás ihneď zaujme svojím Benátskym rázom, pretože bolo po stáročia súčasťou stredovekej Benátskej republiky. Jedinečnú atmosféru mesta môžete nasávať pri prechádzkach cez romantické uličky a malé námestíčka.

Zamieriť by ste rozhodne mali k hlavnej dominante Rovinja, ktorou je veľký farský kostol sv. Eufémia s 58-metrovou vežou či k najstaršej pamiatke – osembokej kaplnke sv. Trojice z 13. storočia. Mesto je zároveň významným centrom kultúry, takže v ňom predovšetkým v letnej sezóne prebiehajú najrôznejšie udalosti ako rybárske noci, folklórne festivaly, koncerty a výstavy.

4. Hvar

Mesto Hvar na rovnomennom ostrove nemôže na zozname najkrajších letovísk Chorvátska rozhodne chýbať. Ide o jedno z najnavštevovanejších a zároveň najluxusnejších miest celého Jadranu. Centrum mesta sa rozprestiera okolo malebného prístavu, odkiaľ vedie oboma smermi niekoľko kilometrov dlhá pobrežná promenáda. Hneď vedľa prístavu leží malebné námestie s barokovou katedrálou sv. Štefana so zvonicou, ktorá nedávno prešla citlivou rekonštrukciou.

Nad mestom sa vypína pevnosť Španjola, z ktorej benátskych hradieb môžete vidieť na panorámu mesta a protiľahlých ostrovov Pakleni, čo je jeden najúžasnejších výhľadov v celom Chorvátsku. Mesto Hvar je známe ako centrum nočného života a je veľmi populárne medzi mladými ľuďmi, ktorí dni trávia na niektorej z mnohých pekných pláží a noci v legendárnych kluboch pri mori.

Náš TIP: Milovníci prírody a turistiky sa môžu vydať po okružnom značenom chodníku do neďalekej rybárskej dedinky Milna. Trasa vedie cez kúzelné členité pobrežie a v Milne si potom môžete za odmenu dopriať znamenité plody mora v niektorej z miestnych taverien.

5. Split

Druhé najväčšie chorvátske mesto Split patrí k najslnečnejším miestam celej Európy. Cestovateľov z celého sveta vábi na lákavú kombináciu krásnych pláží, úchvatného centra plného unikátnych pamiatok, výbornej stredomorskej kuchyne i jedinečnej atmosféry, ktoré sa nebudete môcť nabažiť.

Značnú časť starobylého kamenného centra tvorí slávny Diokleciánov palác, ktorého základy boli položené už v 3. storočí nášho letopočtu. Celý palácový komplex s rozmermi 215 m x 180 m je zapísaný na Zozname UNESCO. Ďalšou zaujímavosťou je, že v takmer 2 000 rokov starých budovách je nielen množstvo reštaurácií, kaviarní a obchodov, ale dodnes v nich žije viac ako 3 000 miestnych obyvateľov.

Nájdete tu, samozrejme, aj mnoho apartmánov a niekoľko butikových hotelov. Miestom milovaným nielen turistami, ale predovšetkým obyvateľmi Splitu, je Riva alebo pobrežná promenáda s množstvom špičkových reštaurácií, kde si môžete vychutnávať znamenitú večeru pri západe slnka.

Náš TIP: Ako stvorený na prechádzky je kopcovitý lesopark Marjan, odkiaľ uvidíte Split s horami v pozadí aj protiľahlé ostrovy Brač, Šolta a Čiovo. Medzi miestnymi ide o obľúbenú lokalitu na vychádzky, ktorú však väčšina turistov míňa. Presvedčte sa sami, že výstup na kopec Marjan rozhodne stojí za to!

6. Pula

Pula ležiace na juhu polostrova Istria vyniká nad ostatnými chorvátskymi mestami množstvom historických pamiatok, z ktorých mnohé pochádzajú zo staroveku a stredoveku. Okrem milovníkov dejín a architektúry si v Pule prídu na svoje športovci aj tí, ktorí sa chcú na dovolenke skvele baviť.

Dominantou Puly je rímsky amfiteáter zo začiatku nášho letopočtu, ktorému miestni nepovedia inak ako „Aréna“. V dobách svojej najväčšej slávy pojala Aréna viac ako 22 tisíc divákov. Často býva prirovnávaná k slávnemu Koloseu v Ríme a je piatou najzachovalejšou stavbou svojho druhu na celom svete. Počas letnej sezóny prebiehajú v unikátnom prostredí Arény rôzne festivaly a kultúrne podujatia.

Ďalšími významnými pulskými pamiatkami sú víťazný oblúk rodiny Sergiov, Augustov chrám a františkánsky kostol. Za pozornosť stojí Zerostrasse – rozsiahly komplex podzemných chodieb vybudovaný ako úkryt pre obyvateľstvo a sklad munície počas prvej svetovej vojny.

Na členitom pobreží v Pule a jej okolí sa nachádza množstvo pláží. Najlepšou oblasťou na kúpanie v Pule je polostrov Verudela, na ktorom nájdete tri pláže ocenené Modrou vlajkou.

Náš TIP: V Pule je možné si zadarmo požičať elektrobicykel, čo je na objavovanie krás najväčšieho mesta na Istrii ideálny dopravný prostriedok.

7. Omiš

Nevšednú kombináciu pripomienok na búrlivú históriu a pestrých možností na aktívnu dovolenku ponúka Omiš, ktorý sa nachádza medzi mestami Split a Makarská. Malebné mestečko ležiace uprostred skál pri ústí rieky Cetiny do mora bývalo po dlhé stáročia sídlom omišských pirátov, ktorí sa stali postrachmi pre byzantské, benátske a neskôr aj chorvátske lode. V 12. storočí ovládali piráti z Omišu more od Splitu až po Dubrovník. Práve v tejto dobe bolo okolo Omišu vybudované pirátske opevnenie Mirabella, ktorého súčasťou je aj románska pevnosť, odkiaľ je nádherný výhľad na celú Omišskú riviéru a ostrov Brač.

Vďaka polohe v úchvatnej tiesňave rieky Cetiny je Omiš skvelou voľbou pre všetkých, ktorí si dovolenku radi obohatia o adrenalínové zážitky. Rieka Cetina totiž ponúka dokonalé podmienky pre rafting, ktorý môžete absolvovať sami, alebo počas poldenných organizovaných výletov za sprievodu profesionálov. Celá trasa raftu meria zhruba 9 km a zjazd trvá približne 3 až 4 hodiny, počas ktorých sa budete kochať prekrásnou nedotknutou prírodou okolo kaňonu.

Omišské skaly sú zase optimálne na horolezectvo, ktoré si tu na trasách všetkých náročností užijú ako začiatočníci, tak skúsení lezci. Počas dovolenky môžete okrem vodných športov vyskúšať aj zipline (sklz po lane) alebo horský terén zdolať po zaistenom chodníku alebo via ferrate. Pri pobyte v Omiši skrátka nuda rozhodne nehrozí!

8. Zadar

Mesto Zadar je síce staré takmer 3 000 rokov, avšak dnes je modernou metropolou severnej Dalmácie. Cestovateľov z celého sveta láka nielen na starobylé pamiatky, ale aj na bohatý kultúrny život a na rozmanité možnosti výletov na pevnine aj na mori.

Centrum Zadaru sa rozkladá na mestskom polostrove, na ktorom okrem množstva pamätihodností nájdete aj dve moderné atrakcie, ktoré sa rýchlo stali jednými z najvyhľadávanejších miest celého Chorvátska. Prvou z nich je Morský organ, ktorý má podobu niekoľkých schodov vedúcich priamo do mora. V týchto schodoch je zabudovaných 35 píšťal, ktoré spolu s pohybmi morských vĺn vydávajú ľubozvučné tóny.

Iba pár metrov od organu leží druhá atrakcia nazvaná Pozdrav slnku. Ide o vizuálnu inštaláciu vo forme kruhu zapusteného do mestskej dlažby s priemerom 22 metrov. Kruh je tvorený viac ako 300 sklenenými doštičkami so solárnymi modulmi, ktoré po zotmení rozohrajú magickú hru svetiel a farieb. Obe inštalácie sú výnimočné aj tým, že je na nich možné bez obmedzenia chodiť či sedieť, čo zaujme nielen detských návštevníkov Zadaru.

9. Trogir

Iba 20 km od svetovo presláveného Splitu sa nachádza ďalší klenot Dalmácie – mesto Trogir. Jeho centrum je rovnako ako v prípade jeho väčšieho a známejšieho suseda chránenou lokalitou UNESCO. Trogir býva označovaný za „Malé Benátky“, a to preto, že sa jeho starodávne centrum rozprestiera na ostrovčeku spojenom s pevninou a ostrovom Čiovo dvoma mostmi.

V spleti romantických úzkych uličiek sa nachádza aj niekoľko cenných antických pamiatok. V meste je ich toľko, že sa o Trogire dokonca hovorí, že ide o živé historické múzeum. Nájdeme v ňom totiž stavby, ktoré spomínajú na všetkých, ktorí nad mestom držali v jeho viac ako 2 300 rokov dlhej histórii nadvládu – postupne mu vládli Gréci, Rimania, Byzanti, Rakúšania, Benátčania, Francúzi a samozrejme Chorváti. Vďaka obrovskému množstvu architektonických pokladov na malom priestore si vás Trogir okamžite získa svojou jedinečnou kúzelnou atmosférou. V okolí Trogiru sa nachádza veľa krásnych pláží, z ktorých niektoré sa pýšia ocenením Modrá vlajka.

Náš TIP: Vzhľadom na svoju veľkosť je Trogir skôr skvelým výletným cieľom než klasickou rekreačnou destináciou. V jeho blízkosti ležia obľúbené letoviská ako Seget Donji, Kaštela či ostrov Čiovo.

10. Záhreb

Náš zoznam najkrajších chorvátskych miest uzatvára hlavné mesto Záhreb. Ten väčšina návštevníkov Chorvátska pri ceste k moru iba obchádza, a to je veľká škoda, pretože toho má veľa čo ponúknuť! Vzhľadom na polohu na severe a vo vnútrozemí panuje v Záhrebe klíma podobná našej stredoeurópskej, ktorá je o poznanie chladnejšie ako v pobrežných oblastiach.

Hlavné mesto Chorvátska má asi milión obyvateľov, čo predstavuje zhruba štvrtinu populácie Chorvátov. Záhreb sa skladá z dvoch odlišných oblastí: moderného Dolného mesta a historického jadra nazývaného Horné mesto. Tieto dve časti sa spájajú na hlavnom námestí zvanom Trg bana Jelačića. Najskôr prejdete novšou časťou Záhrebu, kde sa nachádzajú luxusné obchody, moderné stavby, hotely a rôzne inštitúcie. Zástavba sa bude postupne premieňať na starobylú časť mesta, ktorej dominujú historické a cirkevné stavby, múzeá a galérie.

Najvýznamnejšími záhrebskými pamiatkami sú ikonická katedrála Nanebovzatia Panny Márie, veža Lotrščak, kostol sv. Marka a kostol sv. Kataríny. V centre vás určite zaujme veľké množstvo zelene v podobe nádherne upravených parkov a záhrad, ktorým sa trefne hovorí „Zelená podkova“.

Náš TIP: Vydajte sa do hlavného mesta Chorvátska v decembri, kedy sa v ňom konajú rozprávkové vianočné trhy. Presvedčte sa sami, prečo v rebríčkoch európskych miest s najkrajšími vianočnými trhmi za sebou Záhreb necháva aj metropoly ako Drážďany, Prahu, Viedeň a Budapešť!

Autor článku:

Aktualizované: 23. 5. 2024

Články, ktoré by vás mohli zaujímať

Objavujte Chorvátsko s Travelkingom

Vyberajte z jedinečných a overených pobytov