Objavte to NAJ z Česka: 13 NAJznámejších miest v Česku, ktoré by mal každý navštíviť aspoň raz za život

V Česku je nádherne a tak sme pre vás v Travelkingu vybrali 13 miest, na ktorých sme sami boli a ktoré podľa nás musí každý nielen Čech, ale i Slovák aspoň raz za život navštíviť. Tešte sa ako na historické, tak na prírodné pamiatky a ďalšie zajuímavost
Objavte to NAJ z Česka: 13 NAJznámejších miest v Česku, ktoré by mal každý navštíviť aspoň raz za život

Pôvodne sme chceli, aby miest bolo desať. Ale v Česku aj v našej ponuke je toľko nádherných lokalít, ktoré stoja za to aspoň raz za život vidieť, že sme sa nakoniec pod trinásť jednoducho nevošli. Prajeme príjemné čítanie!

Praha

1. Karlov most

Tento most, ktorý v Prahe spája Malú Stranu so Starým mestom nedávno oslávil 660 narodeniny. Avšak aj napriek takto úctyhodný vek sa rozhodne do dôchodku nechystá. Práve naopak, každoročne musí ustáť väčší a väčší nápor českých i zahraničných turistov. Prechádzku po Karlovom moste by tak mal absolvovať aspoň raz za život každý nielen Čech, ale i Slovák a vzdať tak úctu tejto významnej pamiatke, ktorá je už dlho neodmysliteľnou súčasťou Prahy.

Pri prechádzke po Karlovom moste sú potom najčastejšie dva rituály. Klasickým je dotknúť sa pre šťastie podstavca sochy sv. Jana Nepomuckého a podľa jednej nemenovanej kolegyne tiež symbolické pľuvnutie do Vltavy pre tých, ktorí na šťastie neveria.


Znojemské vinobraní

2. Znojemské vinobranie

Znojmo je krásne vinárske mesto, ktoré stojí za návštevu po celý rok. V jednom období ale oveľa viac, a tým je vinobranie, ktoré sa tu pravidelne koná už od roku 1966. Na veľkolepej slávnosti sa dokonale mieša história kráľovského mesta s vinárskou tradíciou. Okrem veľkého zážitku sa potom samozrejme môžete tešiť na ochutnávku vín a burčiaku. Tú sme si osobne užili už niekoľkokrát. Tak čo? Vyrazíte už tento september?


Pravčická Brána

3. Pravčická Brána - České Švajčiarsko

Miesto s najstarším dátumom vzniku na našom zozname je bezpochyby Pravčická Brána, ktorá postupným zvetrávaním a eróziou vznikla približne pred 100 tisíc rokmi. A s výškou 16 a rozpätím 26 metrov je dnes najväčšou skalnou bránou v Európe a dominantou Českého Švajčiarska. Obdivovať ju môžete z okolitých vyhliadok alebo z výletného zámočku Sokolí hnízdo, ktorý sa od roku 1881 nachádza priamo pod jej oblúkom.


Ale pozor, je potvrdené, že erózie a zvetrávanie tohto kamenného útvaru pokračuje každým dňom, vydajte sa ju teda navštíviť čo najskôr. Je totiž možné, že za pár tisíc rokov už tu žiadna brána nebude.


 Hora Říp

4. Hora Říp

Kedy vznikla slávna stolová hora Říp bohužiaľ už tak presne nevieme, jedno ale vieme určite - viaže sa k nej legenda o vzniku národa českého. Asi každý ju pozná, rovnako tak ako meno praotca Čecha, ktorý sa z Řípu rozhliadol do krajiny plnej lesov, lúk a riek, a zvolal, že toto je krajina zasľúbená, že tu jeho družina zostane.

Pri tejto legende nás zaujalo, že praotca Čecha poznajú aj v iných krajinách. Napríklad poľská legenda hovorí, že mal ešte bratov Lecha a Rusa, ktorí v púti pokračovali a usídlili sa ďalej v Poľsku a Rusku.

Či už veríte týmto povestiam alebo nie, nič to nemení na tom, že hora Říp je skutočne miestom, ktoré hrá svoju rolu v českej histórii a ktoré stojí za to aspoň raz v živote navštíviť. Ak ste dlhšie premýšľali, či sa oplatí vydať na tento mýtmi opradený kopec s cieľom užiť si príjemný výšľap a návštevu kaplnky, naša rada znie - rozhodne neváhajte.


Český Krumlov

5. Český Krumlov

Mesto, ktoré je bránou Šumavy, proste musíte navštíviť. Dôvodov prečo je neúrekom. Trebárs Zámok Český Krumlov, ktorý je po Pražskom hrade druhým najrozsiahlejším zámockým areálom v Česku. Ďalej divadlo s otáčavým hľadiskom, historické centrum zapísané na zozname UNESCO alebo prehliadka bývalých grafitových baní. Skrátka toto mesto prekypuje atrakciami a romantickou atmosférou, ktorú stojí za to zažiť.


Boubínský prales

6. Boubínský prales

Boubínský prales v srdci Šumavy je najväčšia, človekom nedotknutá prírodná rezervácia v strednej Európe a môžete tu nájsť stromy staré až 400 rokov. K videniu sú tu aj zaujímavé "chůdové kořeny" - spleť koreňov stromov vyčnievajúcich nad zemou a ďalšie zaujímavosti. Predovšetkým ale ide o jednu z mála naozaj nedotknutých oblastí v Čechách a stojí za to vidieť, ako by asi vyzerala česká príroda bez našich zásahov.


Lomy Amerika

7. Lomy Amerika

Ak chcete zažiť niečo nevšedné, dychberúce a i (trochu) adrenalínové, zostúpte do bývalého a dnes z časti zatopeného vápencového lomu s názvom Veľká Amerika, ktorý je tým najväčším a najznámejším zo sústavy lomov Amerika. Ďalšie v okolí hojne navštevované sú tiež Malá Amerika a lom Mexiko, kde za predchádzajúceho režimu nútene pracovali tisíce politických väzňov.

Tieto lomy sú častým výletným miestom pre mnohých ľudí, avšak je dôležité upozorniť, že lomy sú súkromným majetkom a vstup na ne je oficiálne zakázaný. A ak by vás značka zákaz vstupu predsa len odradila, hneď o 6 km ďalej nájdete typickú turistickú atrakciu Karlštejn.


Památník Terezín

8. Pamätník Terezín

Druhá svetová vojna i tragédia okolo holokaustu neodmysliteľne patria do našej histórie a nemalo by sa na ne zabúdať. Pamätník v pôvodne pevnostnom meste a neskôr koncentračnom tábore Terezín vznikol v miestach utrpenia desaťtisícov ľudí počas nacistickej okupácie Československa. Hoci návšteva tohto miesta, ktoré je spojené so systematickým vyhladzovaním menšín, nemusí byť pre všetkých príjemná, aj napriek tomu si myslíme, že je dobré ho navštíviť. Práve preto, aby ľudia už nikdy nič podobné nedopustili.


Propast Macocha

9. Priepasť Macocha

Názov Macocha vznikol podľa povesti, v ktorej zlá macocha posadila svoje nevlastné dieťa do tejto priepasti a pod ťarchou viny sa do nej vrhla tiež. Dnes už sa však pri návšteve niečoho takého obávať nemusíte vďaka vysokým zábradliam, ktoré zabezpečia váš výhľad na najväčšiu priepasť v Európe. Ďalší unikát nájdete hneď vedľa a tým sú Punkevné jaskyne, ktoré sú súčasťou najdlhšieho jaskynného systému v Česku a nájdete ho na Morave.

Pri prehliadke Punkevních jeskýň sa môžete tiež plaviť na loďkách po rieke Punkve a dostanete sa až na dno Macochy.


Lednicko-valtický areál

10. Lednicko-valtický areál

Pre všetkých milovníkov zámkov, záhrad a parkov je Lednicko-valtický areál určite miestom, ktoré nesmie vynechať, miestom, ktoré akoby spájalo to najlepšie z južnej Moravy. Okrem krásnych zámkov Valtice a Lednice s udržiavanými zámockými záhradami sa tu môžete vydať napríklad na minaret a užiť si rozhľad do širokého okolia, navštíviť známy obelisk Facka, Janův hrad alebo Kolonádu na Reistně. Odpočinok a prechádzku v záhradách, ktoré sú na zozname UNESCO si proste nemôžete nechať ujsť.


Sněžka

11. Sněžka

Výstup na najvyššiu českú horu rozhodne nie je tým najnáročnejším, čo v Čechách môžete zdolať. Napriek tomu je otázkou národnej cti, aspoň raz pešo dosiahnuť najvyšší vrch vlasti. A poslať odtiaľ trebárs pohľadnicu. Tak keď nabudúce budete v Krkonošiach, nezabudnite na ňu!


Dlouhé Stráně

12. Prečerpávacia vodná elektráreň Dlouhé Stráně

Technická pamiatka v Jeseníkoch, ktorá rozhodne stojí za návštevu, sa nachádza v nadmorskej výške 1 350 metrov na hore Mravenečních. Presne tam je totiž umiestnená horná nádrž tretej najväčšej prečerpávacej elektrárne na svete.

Tento komplex bol v roku 2005 zaradený medzi 7 najväčších divov Českej republiky a pochváliť sa môže tiež najväčším výkonom v Českej republike - dvakrát 325 MW.

V rámci prehliadky, na ktorú je nutné sa vopred objednať, navštívite aj technologické zariadenia v obrovských podzemných priestoroch okolo dolnej nádrže.


České muzeum stříbra

13. České múzeum striebra v Kutnej Hore

Hovoríte si, že múzeum je nuda? A čo keby sme vám povedali, že súčasťou návštevy je aj možnosť preskúmať stredovekú striebornú baňu. Zíďte 166 schodov do podzemia a zažite autentickú atmosféru štôlní, z ktorých vnútra sa ťažilo striebro. Najužšie miesto je asi 40 cm široké a najnižšie 120 cm. Prehliadka preto nie je nič pre klaustrofobikov ani rozmernejších jedincov.


Je nám jasné, že aj keby bol tento zoznam akokoľvek dlhý, určite nepokryje všetky zaujímavé miesta, ktoré skutočne stojí za to navštíviť aspoň jedenkrát v živote. Dajte nám teda svoje tipy, aké ďalšie miesta to podľa vás sú a možno vznikne aj pokračovanie.

Autor článku:

Aktualizované: 19. 4. 2024

Články, ktoré by vás mohli zaujímať

Objavujte Česko s Travelkingom

Vyberajte z jedinečných a overených pobytov

Zabudli ste heslo?

Získajte nové!

Môžete sa prihlásiť aj pomocou sociálnej siete:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Chcem sa registrovať

Alebo sa zaregistrujte pomocou sociálnych sietí:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Zabudli ste heslo?

Nevadí! Stačí zadať váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoríte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet