Čo podniknúť vo dvojici či s rodinou počas víkendu v Dunajskej Strede a Veľkom Mederi?

Juh Slovenska je známy pre vďaka svojim početným termálnym kúpaliskám s liečivou vodou. Tie najobľúbenejšie spolu s významnými pamiatkami a atrakciami v Dunajskej Strede a vo Veľkom Mederi spoznáte vďaka nášmu itineráru na víkendový pobyt.
Čo podniknúť vo dvojici či s rodinou počas víkendu v Dunajskej Strede a Veľkom Mederi?

Itinerár na nezabudnuteľnú dovolenku na južnom Slovensku

1. deň

  • Pobyt na južnom Slovensku sa nesie v znamení pohody a relaxu na termálnych kúpaliskách. Tešiť sa naň môžete ako v Dunajskej Strede, tak i v neďalekom Veľkom Mederi. V oboch mestách toho môžete zažiť aj oveľa viac - stačí sa ubytovať vo svojom hoteli či penzióne najskôr od 14:00 hodín a potom môžete hneď vyraziť na prvé výlety!
  • Aj keď je Dunajská Streda menšie mestečko, núdza tu nie je ani o architektonické a kultúrne pamiatky. Miestni obyvatelia i turisti vám určite odporučia napríklad návštevu Žitnoostrovského múzea sídliaceho v Žltom kaštieli. Prezrieť si tu môžete bohaté výstavy zamerané na etnografiu, archeológiu a históriu regiónu.
  • Mesto Veľký Meder ponúka viacero možností kúpania sa v horúcich letných dňoch. Okrem termálneho kúpaliska tu môžete navštíviť i Okočské jazero s príjemnou kamienkovou plážou a čírou vodou.
  • O večeru sa postará reštaurácia priamo vo vašom hoteli či penzióne. Večera sa podáva zvyčajne od 17:30 hodín, ale najlepšie urobíte, ak sa na presný čas podávania pokrmov opýtate priamo vo svojom ubytovaní. Po jedle ostaňte oddychovať na terase alebo sa vyberte do wellness.

Thermalpark Dunajská Streda

2. deň

  • Svoj prvý deň víkendového pobytu na južnom Slovensku začnite výdatnými raňajkami priamo vo vašom hoteli či penzióne. Po nich je načase vydať sa za oddychom do termálov.
  • Dunajská Streda sa pýši jedným z najobľúbenejších a najnavštevovanejších termálnych kúpalísk na Slovensku. Ide o Thermalpark Dunajská Streda s 18 ha vodnej plochy, kde sa budete môcť kúpať v 10 vnútorných a vonkajších bazénoch plných termálnej vody. Jej priaznivé pôsobenie pocítite na vaše pohybové ústrojenstvo, zároveň si tu dokonale oddýchnete od každodenných starostí.
  • V Thermalparku sa nachádza tiež moderný saunový svet, kde môžete relaxovať vo fínskej, bio či parnej saune, nechýba tu ani soľná komora a vírivka. Relaxáciu v horúcej pare zakončite ochladením pod ľadopádom či v ochladzovacom bazéne.
  • Vaše deti sa dokonale vybláznia v detskom bazéne so šmýkačkami, tie staršie nadchne veža so 7 toboganmi. V lete tu nie je núdza ani o pestrý program s animátormi.
Aquapark Thermal Corvinus
  • Veľký Meder vás zas zláka na relax v Aquaparku Thermal Corvinus. Ako už názov napovedá, aj tu budete oddychovať v bazénoch s liečivou vodou z termálneho prameňa. Nech už sa na konci dňa vynoríte z ktoréhokoľvek z 8 bazénov, určite budete cítiť blahodarné účinky vody na pohybové ústrojenstvo, chrbticu a svalstvo.
  • Za pohodou sa vyberte aj do saunového sveta, kde budete relaxovať napríklad v parnej, bylinkovej či fínskej saune. Aj tu sa nachádza soľná komora či biosolárium a dopriať si tu môžete aj procedúry a masáže.
  • Ani v Aquaparku Thermal Corvinus sa vaše deti nebudú nudiť. Okrem detského bazéna na ne čaká množstvo toboganov, detské ihrisko, program s animátormi aj zábava v lanovom parku Tarzánia Veľký Meder.

Láka vás návšteva Veľkého Medera aj Dunajskej Stredy, no neviete si medzi mestami vybrať? Žiaden strach, počas víkendu ich môžete hravo navštíviť aj obe - mestá sú totiž od seba vzdialené len približne 20 km.

Vodný mlyn
  • Na obed sa vyberte do jednej z reštaurácii v meste a ochutnajte miestne špeciality. Kuchyňa južného Slovenska je známa hlavne svojimi rybími špecialitami a inšpiráciami z maďarskej kuchyne. Ochutnajte napríklad obľúbené ostré guláše a perkelty, rybaciu polievku haláslé aj typickú Jókaiho fazuľovú polievku. Po jedle nezabudnite na dezert v podobe sladkých šomloiských halušiek či na ochutnávku tradičnej ovocnej pálenky.
  • Obľúbeným miestom výletov pre rodiny s deťmi i milovníkov histórie je Vodný mlyn pri Dunajskom Klátove. I keď boli podobné vodné mlyny na juhu Slovenska veľmi rozšírené, dodnes sa ich zachovalo len pár kusov. Preto je dnes tunajší mlyn významnou technickou pamiatkou. Prezrieť si tu môžete ako samotný mlyn, tak i stálu expozíciu venovanú histórii mlynárstva.
  • Cyklisti južné Slovensko priam milujú pre rovinatý terén a množstvo cyklistických trás vedúcich krásnou krajinou. Vybrať sa tu môžete na nenáročný cyklovýlet aj s celou rodinou. Medzi obľúbené trasy patrí napríklad okruh vedúci z Dunajskej Stredy k vodným mlynom v Dunajskom Klátove a v Jahodnej, a späť. Celý okruh je dlhý približne 25 km a zvládnete ho i s vašimi staršími deťmi.
  • Ďalšou obľúbenou, no o niečo náročnejšou trasou, je cyklotrasa vedúca z Dunajskej Stredy cez Gabčíkovo do Komárna (68 km, cca 4 hodiny). V cieli si doprajte zaslúženú prechádzku krásnym mestom Komárno so známym Nádvorím Európy, Komárňanskou pevnosťou a hlavne termálnym kúpaliskom.
  • Pokiaľ vás bicykel až tak neláka, vydajte sa na splav Malého Dunaja, ktorý patrí k najobľúbenejším splavom na Slovensku. Splav je nenáročný a vhodný aj pre úplných začiatočníkov či rodiny. Naviac vás sa vám pri plavbe po pokojnej vode ukáže krásna príroda s lužnými lesmi, lúkami a rovinatými poliami, a tiež kolové mlyny v Jahodnej či Dunajskom Klátove.
  • Po dni plnom zážitkov a večeri v hoteli si doprajte zaslúžený oddych. Zavítate do bazéna priamo vo vašom ubytovaní alebo dáte prednosť relaxu vo vírivke?

Slovakia Ring

3. deň

  • Posledný deň vášho víkendového pobytu sa toho dá ešte veľa stihnúť. Po výdatných raňajkách a pobalení kufrov sa odhláste z ubytovania najneskôr do 10:00 hodín. Potom sa môžete znovu vybrať za pohodou na kúpalisko alebo navštíviť ďalšie zaujímavé lákadlá v okolí.
  • Patríte medzi milovníkov rýchlych strojov a pretekov? V tom prípade zamierte do profesionálneho areálu motorových športov Slovakia Ring pri Dunajskej Strede. Vyskúšať si tu môžete jazdu na motorke či motokáre po profesionálnom okruhu. Ak budete mať šťastie na program, pozrieť si tu budete môcť i rôzne súťaže v podaní profesionálnych pretekárov.
  • Blízko Slovakia Ringu môžete spolu s vašimi deťmi zastaviť na prehliadku netradičnej minizoo. Občianske združenie Malkia Park sa stará o šelmy a živočíchy, ktorých sa ich majitelia vzdali. Pozrieť si tu môžete zachránené levy, pumy, leopardy, vlky i medvede, ale tiež aj papagáje, gibony či medzi deťmi mimoriadne obľúbené surikaty. Obzvlášť nezabudnuteľným zážitkom je víkendové komentované kŕmenie zvierat.

Vodné dielo Gabčíkovo

Chystáte sa do Dunajskej Stredy či do Veľkého Medera na viac ako 3 dni?

  • Len necelý 16 km od Dunajskej Stredy môžete navštíviť výnimočnú technickú pamiatku, o ktorej ste už určite veľa počuli. Ide o Vodné dielo Gabčíkovo s vodnou elektrárňou a plavebnými komorami. Tie si môžete prezrieť ako z vyhliadok na objekte, tak aj počas vyhliadkovej plavby priamo cez plavebné komory.
  • Spoznajte viac z kultúrneho života Dunajskej Stredy a susedného Maďarska a navštívte tunajšiu Galériu súčasných maďarských umelcov. Nachádza sa v secesnej Vermesovej vile a pred vchodom si môžete prehliadnuť Park sôch Európa. Vo vnútri galérie sa vám predstavia tie najlepšie diela maďarských umelcov z rôznych častí Európy.
  • Ešte viac tipov na výlety nielen na južnom Slovensku objavíte v našej Travelpedii.

Kde sa ubytovať v Dunajskej Strede či vo Veľkom Mederi?

Apartmány Termál Dunajská Streda

Lacnejšie ubytovanie:

  • Penzión Heléné vo Veľkom Mederi pôsobí zvonka i zvnútra veľmi štýlovo. Ubytovaní môžete byť v izbách Classic či Deluxe, tešiť sa môžete tiež na neobmedzený vstup do vonkajšieho bazéna, relax vo vírivke aj na vstupenky na neďaleké termálne kúpalisko.

Zlatá stredná cesta:

  • Penzión Betty *** nájdete vo Veľkom Mederi, kde stojí len 450 m od termálneho kúpaliska Thermal Corvinius. Oddychovať ale môžete aj priamo v penzióne vďaka neobmedzenému vstupu do wellness centra s bazénom, vírivkou a dvomi saunami.

Luxusné ubytovanie:

  • Obľúbené Apartmány Termál *** v Dunajskej Strede hodnotia zákazníci skvelými 4,6 hviezdičkami z 5 možných. Hostia si najviac pochvaľujú moderné prostredie apartmánov, skvelú stravu a hlavne to, že apartmány sú chodbou priamo prepojené s kúpaliskom Thermalpark. V rámci ubytovania sa tešte tiež na neobmedzený vstup do bazénov aj vstup do wellness.

Náš tip: Pozrite sa do našej širokej ponuky pobytov na južnom Slovensku a vyberte si ten, ktorý vám bude najviac vyhovovať.

Autor článku:

Aktualizované: 27. 4. 2024

Články, ktoré by vás mohli zaujímať

Najpredávanejšie pobyty

Inšpirujte sa tými najpredávanejšími pobytmi za posledný týždeň

Zabudli ste heslo?

Získajte nové!

Môžete sa prihlásiť aj pomocou sociálnej siete:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Chcem sa registrovať

Alebo sa zaregistrujte pomocou sociálnych sietí:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Zabudli ste heslo?

Nevadí! Stačí zadať váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoríte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet