Zimná dovolenka alebo kam na hory v Rakúsku a Taliansku?

Chcete zažiť poriadnu bielu zimu a láka vás lyžovačka v Rakúsku a v talianskych Alpách? Pomôžeme vám vybrať miesto na dovolenku pre celú rodinu, kde sa deti pobavia, naučia sa lyžovať zábavnou formou a vám ostane čas na zážitky a relaxáciu.
Zimná dovolenka alebo kam na hory v Rakúsku a Taliansku?

Rakúsko

lyžovanie v rakúsku

Skiregion Ramsau

V Ramsau am Dachstein - Rittisberg nájdete najväčší detský svet v regióne Ramsau. Pre deti je tu okrem dopravných pásov, lyžiarskeho kolotoča a veselých figúrok tiež zjazdovka Märchenabfahrt poňatá ako cesta z rozprávky do rozprávky, detské ihrisko s toboganom aj bezplatná pretekárska dráha. Skvele si zalyžujú aj dospelí, prípadne vždy môžete zamieriť aj do Schladmingu, kde vás čaká 123 km zjazdoviek štyroch vzájomne prepojených ski areálov. Oblasť Ramsau je vynikajúca aj pre bežkárov. Tým je k dispozícii 220 km tratí, kam spadá aj detský bežkársky park.

Tipy na výlety

  • Badeparadies Ramsau am Dachstein je kúpalisko s plaveckým, zážitkovým a detským bazénom, relaxáriom a saunami priamo v obci.
  • Termálne kúpele Amadé lákajú na kryté i vonkajšie vyhrievané bazény s vodou obohatenou o liečivú soľ, nájdete tu aj detský bazén, inhalačnú jaskyňu a surfovaciu lagúnu.
  • Ľadovec Dachstein je najväčšia prírodná atrakcia tejto oblasti. Lanovka vás dopraví na vyhliadkové miesto Skywalk, pripravte sa ale na silný vietor. Neďaleko odtiaľ sa môžete prejsť po visutom moste nad 400 metrov hlbokou priepasťou a navštíviť ľadový palác.

zillertal arena

Zill am Ziller

Pripravte sa na lyžiarsky raj Zillertalskej arény, ktorá ponúka 128 km zjazdoviek a niekoľko detských areálov prevádzkovaných lyžiarskymi školami. Deti sa naučia zimné športy hravou formou, čaká ich aj lyžiarska diskotéka a preteky. Na svahu ich rozveselí miestny maskot v podobe žltého slona. Ďalšiu zábavu predstavuje bobová dráha, snowtubing, sánkovanie a jazda v saniach ťahaných koňmi.

Tipy na výlety

  • Do kúpeľov Erlebnistherme Zillertal majú deti do 6 rokov vstup zdarma. Pre všetkých je tu zážitkový bazén, bazén so slanou vodou aj bazén s vlnobitím a 134 m dlhý tobogan s vizuálnymi efektmi. V zime je pri kúpeľoch otvorené tiež klzisko.
  • V ZOO Wildpark Hainzenberg môžete v prirodzenom prostredí pozorovať jelene, kamzíky, muflóny a ďalšie zvieratá, a dokonca ich kŕmiť.
  • V Aschau im Zillertal nájdete voľnočasový komplex Aufenfeld s bazénom, vírivkou aj detským bazénom, relaxačnou zónou a horolezeckou stenou vhodnou pre všetky úrovne.

Dachstein West

Lyžiarsky areál Dachstein West ponúka až 160 km zjazdoviek všetkých úrovní a čo je dobrá správa pre rodiny s deťmi, v každom z kľúčových stredísk má jednu lyžiarsku školu. Zjazdovky v Gosau - Russbach a Annabergu sú prepojené a vhodné aj pre začiatočníkov. V každom nástupnom mieste sa nachádza detský areál Kinderland, pre väčšie deti sú tu zábavné zjazdovky, snowparky a funparky. O tie najmenšie sa postarajú vo Fuxi´s Kinderclube.

Tipy na výlety

  • Priamo v Gosau môžete zrelaxovať v bazéne s chrličmi, saunou, parou a soláriom.
  • Zájdite si do mestečka Abtenau alebo k Halštatskému jazeru, taktiež mesto Salzburg je len hodinu cesty.
  • Pri ski areáli v St. Martin am Tennengebirge sa pobavíte pri snowtubingu, v areáli je navyše možnosť grilovania.

V Salzbursku sa to len tak hemží miestami, kam stojí za to vyraziť lyžovať. Blízko Dachstein West sú to napríklad ski areály v Abtenau a St. Martin am Tennengebirge. Pokiaľ ide o skvelé lyžovanie pre rodiny, za zmienku stojí Wildkogel Arena alebo Ski Juwel Albachtal Wildschönau.


Vo veľkých ski areáloch nájdete samozrejme aj reštaurácie s pokrmami miestnej kuchyne. Čo sa servíruje v Rakúsku na stôl, si prečítajte v našom článku tu.


Taliansko

Trentino

Medzi mnohými skvelými lyžiarskymi strediskami nájdeme jedno, kde sa nemusíte báť jazykovej bariéry. Paganella Ski v Brentských Dolomitoch disponuje českou lyžiarskou školou a v češtine sú aj webové stránky strediska. Deti do 8 rokov v sprievode rodiča majú skipas zdarma a juniori do 16 rokov majú zľavnené ceny. Rezort je moderný, ponúka 50 km zjazdových tratí a pre deti má hneď štyri zábavné parky na snehu. Deti do 5 rokov vám postrážia odborní pedagógovia a animátori v škôlke Mary Poppins.

Tipy na výlety

  • Ku ski areálu patrí aj wellness centrum AcquaIN s plaveckým bazénom, toboganom, vírivkami a priestorom pre deti.
  • V termálnych kúpeľoch Terme di Comano ponúkajú vodoliečebné procedúry pre deti i dospelých, v okolí je navyše trebárs zrúcanina rímskej pevnosti.
  • S celou rodinou si urobte výlet k jazeru Molveno alebo Lago di Garda a prejdite sa peknou prírodou.

Ďalšie možnosti lyžovania pre rodiny v Trentine:

  • San Martino di Castrozza s programom Dolomity Family Fun pre deti od 4 do 13 rokov
  • Val di Fiemme s magickými týždňami Magic Ski Weeks venovanými deťom
  • Val di Fassa s materskými školami pre deti od 3 rokov a lyžiarskymi školami

Passo del Tonale

Pod horou Adamello v Lombardii sa nachádza areál Adamello Ski, kde s deťmi uvítate mierne a veľmi dlhé trate ideálne pre začiatočníkov. Dieťa do 8 rokov v sprievode rodiča má skipas zdarma, v areáli nájdete lyžiarske školy aj škôlky. Kým o deti bude postarané, vy môžete vyskúšať freestyle lyžovanie v snowparku Tonale a všetci dohromady si potom užijete bobovanie a korčuľovanie. V areáli sa najete v mnohých dobrých reštauráciách a k dispozícii je aj kino.

Tipy na výlety

  • V Ponte di Legno si ponaťahujete svaly v plaveckom bazéne a vyskúšate solárium.

zima v alpách

Dolomity Superski

Táto oblasť zahŕňa 12 samostatných kvalitných vysokohorských stredísk a ponúka celkom 1 200 km dokonale upravených zjazdoviek. Čerešničkou na záver nášho výberu je ski areál Val Gardena, ktorý patrí k najluxusnejším strediskám celého Talianska. Deti sa tu naučia lyžovať pod dozorom inštruktorov, ktorí ich budú motivovať, zo zimných športov si vyskúšajú napríklad aj sánkovanie alebo korčuľovanie.

Stredisko ponúka okrem zjazdoviek aj veľa ďalšieho vyžitia, takže na výlety najskôr ani nepomyslíte. Nachádza sa tu klzisko aj korčuliarsky štadión, krytý bazén aj wellness centrum s rodinným a zážitkovým bazénom, saunami, masážami a kozmetickým salónom. Navštíviť môžete aj diskotéky, užijete si jazdu na koňoch alebo nočné lyžovanie.

Autor článku:

Aktualizované: 20. 4. 2024

Články, ktoré by vás mohli zaujímať

Objavujte Rakúsko s Travelkingom

Vyberajte z jedinečných a overených pobytov

Zabudli ste heslo?

Získajte nové!

Môžete sa prihlásiť aj pomocou sociálnej siete:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Chcem sa registrovať

Alebo sa zaregistrujte pomocou sociálnych sietí:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Zabudli ste heslo?

Nevadí! Stačí zadať váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoríte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet