10 dôvodov, prečo ísť na letnú dovolenku do Rakúska

Mladí, starí, páry, rodiny, turisti aj nešportovci... Rakúsko ponúka mnoho lákadiel pre každého počas celého roka. Práve preto je obľúbeným cieľom. Pripravili sme pre vás 10 zaujímavých tipov na parádne aktivity, ktoré v Rakúsku môžete robiť počas leta.
10 dôvodov, prečo ísť na letnú dovolenku do Rakúska

Váhate nad letnou dovolenkou do Rakúska? Prečítajte si dôvody, prečo sa tam oplatí ísť a uvidíte, že sa Rakúsku v lete nedá odolať!

1. Vodopády

Vodopády sa radia k najkrajším prírodným scenériám, ktoré je možné v Rakúsku vidieť. Ak patríte medzi milovníkov prírody či nadšených turistov, rozhodne sa aspoň k niektorému z nich vydajte. Nemusíte sa báť neupraveného ani nebezpečného terénu, miestni správcovia dbajú o to, aby bolo okolie vodopádov upravené a pripravené na návštevu výletníkov. A pretože si Rakúšania svoju prírodu a jej krásy starostlivo chránia, môžete si ako cieľ výletu vybrať akýkoľvek vodopád a očakávať neopakovateľný pohľad, ktorý sa vám vryje do pamäti na dlhú dobu.

My rozhodne odporúčame Gunsterské vodopády, ktoré merajú 65 m a sú tak najvyššími vodopády v Štajersku. Krimmelské vodopády nájdete v Národnom parku Vysoké Taury, majú celkovú výšku 385 m a patria k jedným z najkrajších v celej Európe. Gasteinský vodopád je trojstupňový vodopád s výškou 128 m a nájdete ho v rovnomennom mestečku (Bad Gastein). Naším posledným tipom je Tiesňava Wasserlochklamm ležiaca na rieke Salze, kde nájdete vodopádov hneď päť a nechýba ani dvojvodopád.


2. Jazerá

Vedľa vodopádov nesmieme zabudnúť na nespočetné množstvo krásnych jazier, ktoré Rakúsko ponúka. Určite sa vám hneď vybaví preslávené tirolské jazero Achensee. Nájdete tu však viac ako 2 000 jazier rozmiestnených po celej krajine. Vykúpať sa v každom z nich sa vám asi nepodarí, vydajte sa však pozrieť aspoň k tým najpútavejším, ktoré sme pre vás vybrali. V každom z nich nájdete krištáľovo čistú vodu, množstvo vodných atrakcií a niekde dokonca aj možnosť rybolovu či potápanie. Pri všetkých si však predovšetkým skvele oddýchnete.

Vidieť sa určite oplatí aj vychýrené Korutánske jazerá, ktoré v lete potešia svojou teplotou (26 - 28 °C) a ponúkajú rad rôznych aktivít. Chcete sa potápať alebo si užiť jazdu na člne? Vydajte sa k jazeru Zell am See.

Chcete viac tipov na krásne rakúska jazera? Prečítajte si náš článok 10 najlepších jazier pre letné osvieženie v Rakúsku.


3. Termálne kúpele a prírodné kúpaliská

Trojicu vodných lákadiel zakončíme termálnymi kúpeľmi a prírodnými kúpaliskami, ktorých je Rakúsko plné. Ponúkajú možnosť vodných radovánok aj pre tých z vás, ktorí si nepotrpia na výstupy a túry k horským jazerám a vodopádom. Kúpele ponúkajú zábavu pre veľkých i malých - od množstva bazénov s termálnou i klasickou vodou po tobogány, sauny a bohatú ponuku procedúr.

A ktoré kúpele a kúpaliská navštíviť? Najbližšie kúpele sú Laa an der Thaya, ktoré od hraníc so Slovenskom ležia len 50 km a ich areál má 7 800 m². Jedným z najkrajších alpských wellness v Európe sú Römerbad tvorené 3 poschodiami, a ako už názov napovedá sú ladené do starorímskej tematiky. Nádherné sú tiež termály Felsentherme v Bad Gastein a Alpentherme v Bad Hofgastein.


4. Hory a turistika

Čo je najvýraznejším symbolom Rakúska? Za nás určite hory, tie totiž určite neprehliadnete, a vynechať by ste ich nemali ani počas návštevy Rakúska. Ponúkajú totiž množstvo nádherných miest - či už vás láka aktívny pobyt a chcete zdolať čo najviac kopcov, alebo sa vám páči predstava odpočinku či pikniku na zelenajúcich sa alpských lúkach, určite si prídete na svoje. Budete mať z čoho vyberať, pretože len trojtisícoviek tu nájdete presne 695.

Odporúčame najvyššiu horu Rakúska, ktorou je Grossglockner. Nebojte sa, že je len pre veľmi skúsených turistov. Počas cesty narazíte na niekoľko krásnych vyhliadok, na ktorých môžete výlet ukončiť a aj tak si najvyššiu horu a výhľady z nej dostatočne užiť.

Chcete viac tipov na rakúske hory, ktoré vám vezmú dych? Prečítajte si náš článok Aktívna dovolenka pre turistov v rakúskych horách - pešo až na vrchol.


5. Vyhliadky

Vo výšinách ešte zostaneme, nemôžeme totiž zabudnúť na množstvo vyhliadok ukrytých medzi rakúskymi horami. Výstup na vyhliadku je dokonalým spojením príjemnej túry a zaslúženej odmeny - nádherného výhľadu do okolia, ktorý vás dostane. A verte nám, že fotografie z týchto vyhliadok vám bude závidieť nejeden váš známy. Dobrou správou je, že na rozdiel od túry v horách je tento výlet ideálny aj pre nešportovcov.

Dachstein Sky Walk sa rozhodne môže nazývať "nebeským chodníkom". Visutý most (100 m) ponúka výhľad na čarovné vrcholky Álp a do takmer 400 metrovej hĺbky, pre odvážnyh sú tu schody do prázdna vytvorené zo skla. Ujsť si nenechajte ani legendárnu vyhliadku 5 prstov (5 Fingers), pri ktorej vám bude hneď jasné, prečo sa volá práve takto. Nájdete ju na vrcholke Krippenstein (2 100 m n. m.) A užijete si z nej pohľad na Dachstein a okolie.


6. Hrady a zámky

Neodmysliteľnou súčasťou Rakúska sú hrady a zámky. A že je z čoho vyberať! Od zrúcanín a hradov ukrytých vysoko v horách až po zachovalé a zrekonštruované sídla v okolí veľkých miest. Čarovná architektúra hradov a zámkov vám dovolí nahliadnuť do bohatej histórie rakúskych šľachtických rodín a nasať tak tradičné zvyky z čias Rakúsko-Uhorska. Pokochajte sa zdobeným nábytkom, krásnymi obrazmi a vžite sa aspoň na malú chvíľu do života šľachty, ktorá stála na vašom mieste desiatky až stovky rokov pred vami.

Určite vás ako prvé napadol zámok Schönbrunn. Ten si rozhodne nenechajte ujsť. Za poznanie však stoja aj Laxenburské zámky, kedy vo veľkom zámockom parku nájdete zámkov hneď niekoľko - Starý zámok, Nový zámok a Vodný hrad. Zámok Murau, ktorý vlastní česká šľachtická rodina Schwarzenbergovci, vás tiež nadchne. Nevynechajte ani zámok Eggenberg, ktorý vyzerá ako z rozprávky a nájdete ho v Grazi.


7. Cyklistika

Turistika vás príliš neláka, ale horskú prírodu, jazerá a vodopády Rakúska si nechcete nechať ujsť? Pre milovníkov cyklistiky je Rakúsko krajinou zasľúbenou. Vyberte si z tisícov kilometrov cyklotrás či lesných ciest pre horské bicykle. Požičajte si elektrobicykel a najazdíte ešte viac. Zo sedla bicykla budete obdivovať panenskú prírodu, mohutné horské vrcholy a malebné horské dedinky.

Vydajte sa do Tirolska, ktoré ponúka 5 300 kilometrov trás pre horské bicykle a 620 km cyklotrás. Chcete si užiť skôr pôvab veľkých miest? Vydajte sa do Viedne, ktorá ponúka nielen cyklotrasy, ale aj možnosť prenajať si miestneho cyklosprievodcu.

Chcete viac tipov, kam sa vydať za cyklistikou do Rakúska? Prečítajte si náš článok Aktívna dovolenka pre cyklistov - spoznajte krásy Rakúska na bicykli.


8. Krásne mestá

Typická rakúska architektúra láka turistov zo všetkých kútov sveta. Preslávené mesto Hallstatt s kostolom Nanebovzatia Panny Márie pri jazere Hallstättersee pozná vďaka neuveriteľným záberom fotografov snáď každý. Podobne krásny je tiež Innsbruck, ležiaci taktiež blízko trblietajúceho sa jazera. Lákajú vás skôr moderné mestá s rôznorodým vyžitím? Tak to určite neurobíte krok vedľa návštevou Viedne, Grazu či Salzburgu. A čo nesmiete v týchto mestách vynechať? Krásne historické pamiatky, bohatú ponuku voľnočasových aktivít a, samozrejme, vychýrenú rakúsku kuchyňu.


9. Zábava i dobrodružstvo

Každá krajina láka na svoje unikátne atrakcie, ktoré inde na svete nemajú obdobu. Rovnako je to aj s Rakúskom. Na svoje si tu príde skutočne každý, či už ide o vyžitie v malebných mestách alebo v nádhernej prírode. O tom, čo môžete podniknúť za túry k vodopádom, jazerám a vyhliadkam sme vám už povedali. Ak však túžite po niečom naozaj zábavnom, dobrodružnom a netradičným, skúste jeden z našich tipov.

Pokoj a prírodu si užijete pri výlete k najstaršej soľnej jaskyni na svete, ktorú nájdete v meste Hallstatt. Túžite po adrenalíne? Odhodlajte sa skočiť strmhlav dole zo 165 metrov vysokého bungee jumpingu na priehrade Kölnbrein. Pokiaľ máte radi trblietavé veci a luxus, nechajte sa očariť unikátnym Swarovski Crystal Worlds v Tirolsku.


10. Atrakcie pre deti

Dovolenka v Rakúsku je ideálna aj pre rodiny s deťmi, a preto so zábavou nezabúdame ani na tých najmenších. Každý región ponúka bohatú ponuku aktivít, ktoré si vaše deti obľúbia. Na výber máte z atrakcií v mestách aj v prírode. Nájdete tu napríklad plno krásnych zoologických záhrad. V Schönbrunnskej zoo sa dokonca môžete potešiť pohľadom na pandu, ktorú v slovenských zoo neuvidíte.

Medzi najlepšie zoologické záhrady v Rakúsku patrí Zoo Schönbrunn či Haus des Meeres Aqua Terra, zameraná na vodný svet. Obe nájdete vo Viedni. Tam, mimochodom, nájdete aj zábavný park Práter, ktorého dominantou je obrie vyhliadkové koleso. Ak majú vaše deti radi adrenalín, navštívte Horolezecký les Stuhleck, ktorý je ľahko dostupný autom z Viedne, či Lanový a lezecký park Gröbming ležiaci v srdci Rakúska.

Autor článku:

Aktualizované: 20. 4. 2024

Články, ktoré by vás mohli zaujímať

Objavujte Rakúsko s Travelkingom

Vyberajte z jedinečných a overených pobytov

Zabudli ste heslo?

Získajte nové!

Môžete sa prihlásiť aj pomocou sociálnej siete:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Chcem sa registrovať

Alebo sa zaregistrujte pomocou sociálnych sietí:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Zabudli ste heslo?

Nevadí! Stačí zadať váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoríte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet