10 najlepších jazier pre letné osvieženie v Rakúsku

Pieskové pláže, azúrová voda a horúce slnečné dni - že sa to na Rakúsko vôbec nepodobá? Omyl! Užite si zábavu aj turistiku pri vode tých najlepších jazier, aké môžete u našich západných susedov nájsť. Ako inšpiráciu sme pre vás vybrali 10 najlepších.
10 najlepších jazier pre letné osvieženie v Rakúsku

Po turistike je dobre padne poriadne osvieženie - a to najlepšie v Rakúsku si jednoznačne užijete počas kúpania sa v jazerách. Ktoré rakúske jazerá rozhodne stoja za návštevu? Čítajte ďalej!

Neziderské jazero

1. Neziderské jezero

Aj Rakúsko má svoje more. Nájdete ho približne 50 km od Bratislavy, kde sa rozprestiera v celej svojej kráse po 320 km². Neziderské jazero je jedno z dvoch stepných jazier Európy a vďaka svojmu nádhernému okoliu aj výnimočne slanej vode bolo zapísané na Zoznam svetového dedičstva UNESCO. Krásne okolie jazera môžete celé obísť na bicykloch po Neziderskej cyklotrase, ktorá miestami zasahuje až do Maďarska. Po rovinatej ceste dlhej 125 km vás poteší množstvo príjemných odpočívadiel, a tiež pohľad na jazero lemované rákosím či vinicami siahajúci až za obzor. Na vybraných miestach sa v Neziderskom jazere môžete aj okúpať. Prekvapí vás plytká a teplá voda so zakalenou farbou - nenechajte sa ňou ale odradiť. Farbu nespôsobuje nečistota, ale množstvo rozpustených solí a minerálov. Aj vďaka nim je miestna voda mierne slaná. To, a tiež až 300 slnečných dní v roku sem láka milovníkov surfovania, jachtingu alebo tých, čo sa chcú len osviežiť a ležať na slnkom zaliatej pláži. Na svoje si tu prídu i priaznivci ornitológie. Pri Neziderskom jazere žije viac ako 340 druhov vtákov, a tak medzi rákosím môžete zbadať napríklad cíbika s chocholom na hlave alebo bociany, volavky, labute či sokoly. Na záver výletu si urobte zastávku v jednej z mnoha okolitých vinárni a vychutnajte si miestne biele či červené víno. Obe chutia znamenite.

Pozrite sa na tipy, kde sa ubytovať, aby ste mali najlepšie jazerá v Rakúsku skutočne blízko.


Hallstatt

2. Halštatské jazero

Pohľad na trblietajúcu sa hladinu Halštatského jazera (nemecky Hallstättersee) obklopeného horským masívom Dachstein je silný zážitok. Tisíce turistov k nemu ale každoročne smeruje pre návštevu jedného z najznámejších a pre mnohých aj najkrajších miest v Európe - mestečka Hallstatt. Bohatá história mesta sa začala písať už v dobe bronzovej, keď sa tu začala ťažiť soľ z miestnych baní. Tie dnes patria k najstarším na svete a obyvateľom Hallstattu priniesli nemalé bohatstvo. Vďaka nim mesto prekvitalo, o čom svedčí množstvo okúzľujúcich domčekov a pamiatok, ktoré si tu môžete prezrieť. Navštívte napríklad hlavnú dominantu mesta, evanjelický kostol na na námestí, ktorý je známy z väčšiny fotiek z Hallstattu. O niečo ďalej stojí katolícky kostol Nanebovzatia Panny Márie s kostnicou, kde sú vystavené vybielené lebky bývalých obyvateľov. Zaujímavosťou je, že mnohé z nich sú pomaľované prírodnými motívmi s dátumami narodenia a úmrtia nebožtíka. Za návštevu rozhodne stoja aj slávne soľné bane. Okrem pútavej prehliadky s audiosprievodcom v češtine vás tu nadchne tiež banícka šmýkačka dlhá 64 m. Ak už budete mať dosť historických pamiatok, doprajte si mesto z nadhľadu. Ten sa vám naskytne z vyhliadkovej plošiny na vrchu Salzberg, kam sa môžete dostať buď peši alebo lanovkou. Na záver si vychutnajte romantickú prechádzku okolo jazera spojenú s kŕmením labutí. Alebo dáte prednosť plavbe na výhliadkovej lodi či letnému kúpaniu?

Pozrite sa na tipy, kde sa ubytovať, aby ste mali najlepšie jazerá v Rakúsku skutočne blízko.


Achensee

3. Jazero Achensee

Pri potulkách za krásami rakúskej prírody by ste sa rozhodne mali vydať k najväčšiemu prírodnému jazeru ľadovcového pôvodu v Tirolsku - Achensee. Uchváti vás nielen svojou azúrovou vodou, ale tiež majestátnymi horami, ktoré ho obklopujú takmer z každej strany. Niet divu, že si toto jazero obmývajúce skalné masívy si vyslúžilo prezývku „alpský fjord“. Nechajte sa zlákať na vodné športy, obľúbené je tu hlavne plachtenie, kanoistika, plavba loďou alebo rybárčenie. Dosýtosti si užijete aj kúpanie v sviežej vode. Rodiny s deťmi sa sem vydávajú hlavne na obľúbenú pláž na južnom cípe jazera, ktorá je známa mäkkou trávou, miernym vstupom do vody a piesočnatým dnom jazera. Na skutočných neposedníkov tu čaká aj detské ihrisko. Nemenej príjemné sú pláže na severnom okraji jazera, a tiež pláž v kempe Schwarzenau alebo pri Pertisau. Nadšenci historických strojov a milovníci nevšedných zážitkov sa určite vydajú na vyhliadkovú jazdu historickou parnou lokomotívou po ozubenej úzkokoľajke, ktorá vedie z mesta Jenbach až na breh jazera pri prístave Seespitze.

Pozrite sa na tipy, kde sa ubytovať, aby ste mali najlepšie jazerá v Rakúsku skutočne blízko.


Zeller See

4. Jazero Zeller See

Vysoké Taury - to nie sú len zasnežené vrchy stovky kilometrov upravených zjazdoviek. Na dovolenku sa sem môžete vydať aj v lete, napríklad k obľúbenému jazeru Zeller See. Jeho krištáľovočistá a sladká voda, v ktorej lesklej hladine sa odrážajú ľadovce a vrcholy do neba sa tyčiach hôr, každoročne priťahuje množstvo milovníkov letných športov aj pohody pri vode. Zakúsiť ju môžete napríklad na prírodných plážach v oblastiach Zell am See, Schüttdorf a Thumersbach. Všetky tri sa vyznačujú skvele upraveným prostredím, množstvom detských ihrísk a príjemným oddychovým zázemím. Ak vás ale leňošenie neláka, skúste napríklad obľúbené výlety na lodiach, člnkovanie, windsurfing, paddleboarding alebo potápanie. Jeden deň si však vyhraďte na návštevu takmer nedotknutej prírody. Prevedie vás ňou hustá spleť turistických trás či náučných chodníkov. Alebo dáte prednosť túre na bicykloch po cyklotrasách? Ak si ale chcete z Vysokých Taur odniesť nielen bohaté zážitky, ale aj nejakú tú skúsenosť, prihláste sa na čoraz obľúbenejšie kurzy jódlovania, jogy na paddleboarde alebo sa zúčastnite botanického poznávacieho výletu. V Zell am See sú možnosti priam nekonečné.

Pozrite sa na tipy, kde sa ubytovať, aby ste mali najlepšie jazerá v Rakúsku skutočne blízko.


Grüner See

5. Jazero Grüner See

Za skutočne neobvyklým pohľadom sa vydajte do pohoria Hochschwab neďaleko obce Tragöß. Dostanete sa sem z Viedne zhruba za 2 hodiny. Pred očami sa vám objaví unikátne jazero, ktoré patrí k tým najčistejším v Európe. Reč je jazere Grüner See, ktoré si svoj názov vyslúžilo vďaka smaragdovozelenej farbe svojej aj čistej vody. Jazero ale púta pohľady návštevníkov ešte jednou svojou vlastnosťou. Od augusta do apríla dosahuje hĺbka jeho vody sotva meter. To sa ale razom zmení vždy na jar, keď sa na okolitých vápencových kopcoch začne roztápať sneh. Voda v jazere prudko stúpne miestami až na 12 m a pokryje všetko v okolí. Pod hladinou tu počas celej jari a začiatkom leta ostáva nielen zelená tráva a konáre stromov, ale tiež inak dostupné štrkové chodníčky, lavičky a drobné mostíky. Vďaka tomuto nevšednému divadlu bolo donedávna jazero Grüner See vyhľadávané množstvom potápačov. Ich činnosť ale miestne úrady v rámci ochrany vzácneho prostredia a hlavne priezračnej vody zakázali. Jazero a v ňom ukrytú krajinu si ale môžete naďalej pozrieť z brehu - vedzte, že o nevšedný zážitok neprídete.

Pozrite sa na tipy, kde sa ubytovať, aby ste mali najlepšie jazerá v Rakúsku skutočne blízko.


Jazero Schlegeis See

6. Jazero Schlegeis See

Údolie Zillertal v sebe ukrýva obľúbenú atrakciu pre miestnych aj turistov. Je ním jedno z piatich tunajších umelo vytvorených jazier, ktoré nesie názov Schlegeis See. Vzniklo v roku 1970 pri výstavbe vodnej elektrárne, ktorá získava energiu vďaka úchvatnej tyrkysovo modrej vode. Mohutné jazero pretína vypuklá stena priehrady siahajúca až do výšky 131 m. Len ťažko si predstaviť, že pri úplnom naplnení priehrady sa betónová stena ohne až o 7 cm! Stena, ktorá z vrchu vyzerá byť úplne hladká, láka na svoje zdolanie stovky lezcov ročne. Priťahuje ich lezenie obtiažnosti B, ktoré v hornej časti dosahuje náročnosť C až D. Ak vás ale lezenie neláka, vydajte sa na prehliadku umelého jazera z množstva náučných chodníčkov a turistických trás v okolí. Príroda v okolí jazera Schlegeis See je nimi priam pretkaná a počas cesty narazíte aj na príjemnú reštauráciu alebo bufet, kde si môžete dopriať napríklad pečenú rybu priamo z jazera.

Pozrite sa na tipy, kde sa ubytovať, aby ste mali najlepšie jazerá v Rakúsku skutočne blízko.


Jazero Traunsee

7. Jazero Traunsee

Jazero Traunsee je známe aj ako najväčšie jazero v oblasti Soľnej komory, kde sa v minulosti ťažila soľ. V súčasnosti je jazero obľúbeným cieľom turistov, ktorí hľadajú s osvieženie v horúcich dňoch. Ani vy si sem nezabudnite vziať plavky, voda tu dosahuje príjemných 20 °C a je skvelým miestom nielen na kúpanie, ale tiež na windsurfing, jachting či potápanie. Miestnu vodu si môžete užiť aj pri plavbe na tradičných kolesových parníkoch. Milovníci kultúry a pamiatok by mali rozhodne zavítať do mestečka Gmunden a prezrieť si miestnu radnicu so zvonkohrou. Za návštevu stojí tiež vodný zámok Ort, ktorý vyzerá, akoby sa plavil na hladine jazera. Z pevniny sa k nemu dostanete po 130 m dlhom drevenom moste. Ak sa vydáte na juh jazera, navštívte malebnú dedinku Traunkirchen ležiacu na východnom brehu. Nad dedinkou sa tu z poloostrova vypína farský kostol, ktorý mnohým vďaka svojej polohe na skale pripomína majestátny hrad. Túžbu po horách zaženiete, keď pri južnom okraji jazera nasadnete na lanovku smerujúcu na vrchol Feuerkogel z pohoria Höllengebirge.

Pozrite sa na tipy, kde sa ubytovať, aby ste mali najlepšie jazerá v Rakúsku skutočne blízko.


Jazero Seegrotte

8. Jazero Seegrotte

Medzi najkrajšie jazerá v Rakúsku nepatria len tie, v ktorých jagavej hladine sa odráža letné slnko a vysoké štíty hôr. Jazero Seegrotte by ste na povrchu zeme hľadali márne, a predsa patrí k tým najkrajším u našich západných susedov. Ide totiž o najväčšie podzemné jazero v Európe a nachádza sa v jaskyni s rovnakým menom. Jaskyňa zaliata vodou vznikla nešťastnou náhodou v roku 1912. Plánovaný odstrel v pôvodnej sadrovej bane spôsobil mohutné zatopenie banských priestorov. Neuveriteľných 20 miliónov litrov vody sa vtedy vylialo do útrob jaskyne a vytvorilo nevídaný úkaz, ktorý dnes obdivujú davy turistov. Zaujímavosťou jaskyne je i to, že počas 2. svetovej vojny slúžili jej dlhé chodby ako továreň na lietadlá. Práve tu boli vyrobené prvé stíhačky s tryskovým pohonom na svete. Dnes už ale útroby jaskyne Seegrotte slúžia jedine na udivenie turistov. Zažiť tu môžete plavbu na motorovej lodi aj pútavú prehliadku jaskyne s dĺžkou 45 minút. Výlet sem stihnete aj počas krátkeho víkendu - jaskyňa totiž leží len necelých 20 km od Viedne a z Bratislavy sem dorazíte približne za hodinu.

Otváracia doba v letnej sezóne:

  • PO-NE: 9:00 - 17:00 hodín

Vstupné:

  • Dospelá osoba 18 €, dieťa od 4 do 14 rokov 12 €.

Pozrite sa na tipy, kde sa ubytovať, aby ste mali najlepšie jazerá v Rakúsku skutočne blízko.


Grundlsee

9. Jazero Grundlsee

Najväčšie jazero v Štajersku je lemované až 14 km vždy krásne upravených pláží, z ktorých je väčšina voľne prístupná. Neváhajte a zaplávajte si aj vy v priezračne čistej vode v jazere Grundlsee, ktorá je tak kvalitná, že sa vraj dá i piť. Dokazuje to i bohaté množstvo tu žijúcich ostriežov, šťúk a pstruhov, ktoré si potrpia na kvalitnú vodu. Niet teda divu, že v okolitých reštauráciách prevládajú na jedálnom lístku rybie špeciality. V lete sa teplota vody šplhá až k 25 °C a stáva sa tak ideálnou pre vodné športy. Prekvitajú tu početné školy plachtenia a surfovania či jachtársky klub. Požičať si tu môžete aj loď a urobiť si romantickú plavbu po trblietavej hladine. Ak sa vám ale nebude chcieť veslovať, zvezte sa jednou z výletných lodí, ktoré v pravidelných intervaloch brázdia vody jazera Grundlsee. Tak či tak sa môžete tešiť na neopakovateľné zážitky.

Pozrite sa na tipy, kde sa ubytovať, aby ste mali najlepšie jazerá v Rakúsku skutočne blízko.


Jazero Lunzer See

10. Jazero Lunzer See

Za kúpaním aj turistikou v príjemnom horskom prostredí sa vydajte k jazeru Lunzer See v blízko dediniek Lunz-Amst a Lunz-Dorf. Prírodné jazero vás v lete zláka na skok z jedného z troch skokanských mostíkov alebo člnkovanie sa na priezračnej hladine. Koho skákanie neláka, ten môže odpočívať na veľkej lúke s upravenou trávou, ktorá perfektne slúži ako pláž. K dokonalej atmosfére leta prispeje aj bufet. Ak ale do Rakúska smerujete za turistikou, oblasť Lunz am See v Dolnom rakúsku vás nesklame. Leží tu údolie troch jazier Seetal, ktoré je obľúbené pre hustú sieť turistických chodníčkov. Tie vás po trase dlhej takmer 20 km prevedú okolo 3 jazier, z ktorých jedno je i osviežujúce Lunzer See. Oddychovú vychádzku ale nečakajte, jazerá sú obklopené strmými kopcami s hustým porastom lesov, kde nebudete mať núdzu o náročnejšie stúpanie. Odmenou vám ale bude pohľad na krásne okolie jazier v takmer nedotknutej prírode. Pri troche šťastia sa večer môžete zastaviť aj na koncert či divadelné predstavenie, ktoré sa v letných mesiacoch odohráva na plávajúcom pódiu priamo na jazere.

Pozrite sa na tipy, kde sa ubytovať, aby ste mali najlepšie jazerá v Rakúsku skutočne blízko.

Autor článku:

Aktualizované: 19. 4. 2024

Články, ktoré by vás mohli zaujímať

Objavujte Rakúsko s Travelkingom

Vyberajte z jedinečných a overených pobytov

Zabudli ste heslo?

Získajte nové!

Môžete sa prihlásiť aj pomocou sociálnej siete:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Chcem sa registrovať

Alebo sa zaregistrujte pomocou sociálnych sietí:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Zabudli ste heslo?

Nevadí! Stačí zadať váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoríte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet