Veľký prehľad: Kam s deťmi v zime na hory na Slovensku + tipy na výlety pre celú rodinu

Slovenské hory sú zasypané snehom, vleky v plnom prúde a to je čas na poriadnu lyžovačku. Vyrazte na lyže s celou rodinou! Poradíme vám, kde sa dá s deťmi nielen lyžovať, ale kam môžete vyraziť na zaujímavé výlety a dopriať si i relaxáciu.
Veľký prehľad: Kam s deťmi v zime na hory na Slovensku + tipy na výlety pre celú rodinu

Patríte medzi milovníkov zimných športov, no svoje deti ste zatiaľ v zime nechávali doma? Je načase predať vaše umenie a skúsenosti mladším generáciám! Vydajte sa túto zimu na lyžiarsku dovolenku s celou rodinou a naučte svojich drobcov ako stáť na lyžiach či na bežkách. V našom prehľade najlepších lyžiarskych stredísk pre rodiny s deťmi na Slovensku zistíte, ktoré ski areáli sú najideálnejšie na prvé oblúčiky i pády na lyžiach, kde nájdete skvelé lyžiarske i snowboardové školy a dočítate sa aj o parádnych tipov na výlety po lyžovačke pre celú rodinu.

Lyžovanie, zima, Slovensko

Belianske Tatry

Ak hľadáte skutočný raj zimných športov a zábavy pre deti na Slovensku, ukončite pátranie a zamierte rovno do Bachledovej doliny v Belianskych Tatrách. Práve tam nájdete lyžiarske strediská perfektne vybavené na rodinnú lyžovačku, kde si okrem všestranných služieb budete pochvaľovať aj priateľské ceny za rodinné skipasy. K najobľúbenejším strediskám tu rozhodne patrí lyžiarsky areál Bachledka Ski & Sun, ktorý sa pýši jedným z najväčších detských zimných areálov na Slovensku. Deti tu môžete zveriť do rúk inštruktorom v Gorgyho lyžiarskej škole, kde ich bude počas prvých jázd na lyžiach sprevádzať množstvo rozprávkových postavičiek. V preprave im pomôžu 2 dopravné pásy a veselé prekážky urobia z učenia zábavnú hru. O najmenších sa postarajú v zábavnom Snowcampe, kde je zabezpečené stráženie detí a program s animátormi.

Kam na lyže v Belianskych Tatrách?

Kým sa vaše deti budú v Bachledke Ski & Sun zabávať s inštruktormi a animátormi, vy si zatiaľ užijete nerušené zjazdy po 8 svahoch rôznych náročností, kde nechýbajú mierne modré ani zbesilé čierne zjazdovky. Okrem vlekov tu premáva i moderná 10-miestna kabínová lanovka Gondola Bachledka, ktorá vás na vrchol svahu vyvezie raz-dva.

Tipy na výlety:

  • Komu zábava na svahu nestačila, ten si môže skúsiť napínavý snowtubing, ale tiež sánkovanie na sánkarskej dráhe či lyžiarsky kolotoč.
  • Ak sa vám Bachledova dolina počas lyžovačky zapáči natoľko, že by ste si ho chceli poriadne pozrieť, vystúpte až do výšky 32 m po Chodníku v korunách stromov Bachledka a preskúmajte široké okolie z výšky.

Nízke Tatry

Za najkrajšími zážitkami na lyžiach sa vyberte do Nízkych Tatier, kde okrem množstva menších stredísk stojí aj najväčšia lyžiarska aréna na Slovensku. Okrem výhľadu na nádherné vrchy Chopok a Ďumbier zakryté snehom si tu s celou rodinou užijete lyžovanie na čerstvo upravených zjazdovkách rôznych náročností, výborné služby aj pestré zimné radovánky. Na rodinnú lyžovačku vám odporúčame hlavne dve strediská:

Ski Jasná Nízke Tatry je stredisko známe svojím moderným vybavením a množstvom zjazdoviek i atrakcií. Zalyžujete si tu dovedna na 50 km zjazdoviek obsluhovaných 23 vlekmi a lanovkami, kde nechýbajú čierne, červené, no ani mierne modré zjazdovky vhodné pre tých, ktorí sa stáť na lyžiach ešte len učia. Nielen rodičov poteší lyžiarska škola Tatry Motion Nízke Tatry, kde sa vyučovania pod dohľadom skúsených inštruktorov môžu zúčastniť ako deti už od 3 rokov, tak aj dospelí.

Stredisko v Jasnej milujú návštevníci aj vďaka bohatej ponuke zážitkov - oddať sa tu môžete večernému lyžovaniu, adrenalínovej jazde v snowparkou alebo sa zúčastnite skupinového večerného skialp výšľapu.

Tipy na výlety:

  • Decká si môžu užiť rýchlosť aj mimo zjazdovky - vo Fun aréne sa môžu spúšťať na 20 saniach, ale i na snowbiku, Skki Trikku, bobboch, klzákoch, snowscootu a ďalších. Vy sa zatiaľ zohrejte pri varenom víne alebo horúcom čaji v blízkom bufete.
  • Malí milovníci veľkých strojov, nadšení oteckovia a všetci fanúšikovia netradičných zážitkov si v Jasnej budú môcť užiť nezabudnuteľnú večernú jazdu ratrakom.

Nízke Tatry - Najobľúbenejšie pobyty


Park Snow Donovaly sa skladá z 2 časti Záhradište a Nová Hoľa, rodiny s deťmi dávajú prednosť skôr prvej časti Záhradište, kde sú miernejšie a dostatočne široké svahy. Vďaka 17 zjazdovkám určených pre lyžiarov všetkých úrovní sa Donovaly stali aj obľúbeným miestom školských lyžiarskych výcvikov. Ak sa ale vaše dieťa rozhodlo dať prednosť snowboardu, vezmite ho do Mini Snowboard Parku, ktorý je špeciálne navrhnutý a vybavený modernými pomôckami na výučbu pre deti od troch rokov. Navyše sa tu nachádzajú posuvné pásy, ktoré uľahčia malým snowboardistom cestu na svah. Okrem toho si v zábavnom Fun parku, ktorý je najväčší svojho druhu v strednej Európe, môžu užiť 9 posuvných pásov, množstvo hier, atrakcií aj súťaží na lyžiach.

Tipy na výlety:

  • Aj na Donovaloch si okrem lyžovania či snowboardovania užijete s deťmi množstvo zábavy. Dopriať si tu môžete napríklad úchvatnú jazdu psím či konským záprahom zasneženou krajinou.
  • Priamo pri stanici lanovky Telemix Nová Hoľa sa môžete oddať ďalšiemu obľúbenému zimnému športu - korčuľovaniu. Na dovolenku si však korčule ťahať nemusíte, priamo pri klzisku vám ich s radosťou požičajú.

Lyžovanie, zima, Slovensko

Orava

Za poriadnou dávkou snehu 5 mesiacov v roku zamierte na Oravu, kde v najstudenšej doline na Slovensku, v Oravskej Lesnej, nájdete postupne modernizované zimné stredisko Orava Snow. Nedostatku snehu sa skutočne báť nemusíte a keby náhodou prírodný sneh nestačil, na 6 zo 7 svahov je pripravené i snežné delo. Stredisko je známe ako najústretovejšie k rodinám s deťmi, môže za to nielen komorná a priateľská atmosféra areálu, ale tiež mierne svahy a skvelé vybavenie. Dôkazom toho je tiež lyžiarska a snowboardová škola a škôlka Yeti, kde vašim deťom zabezpečia individuálny prístupu. K tomu si pripočítajte stravovacie zariadenia hneď pri vlekoch, požičovňu vybavenia aj detský kútik - a o skvelú lyžovačku je postarané!

Kam na lyže na Orave?

Tipy na výlety:

  • Oddych a uvoľnenie svalov v horúcej vode je po celodennej lyžovačke na nezaplatenie. Užite si ju v Aquaparku Maender - Oravice, kde si vy oddýchnete v horúcej termálnej vode a deti sa vybláznia v bazéne s morskými vlnami či na toboganoch.
  • Ak máte doma malého či veľkého milovníka vlakov, urobte si s rodinou výlet k Oravskej lesnej železnici a prevezte sa napríklad v parnom vláčiku.
  • Múzeum Oravskej dediny vám zas ukáže, ako sa žilo v pôvodných oravských dedinkách s drevenými chalúpkami.

Lyžovanie, zima, Slovensko

Vysoké Tatry

Naše najkrajšie a najvyššie hory sa v zimných mesiacoch menia na rozprávkovú krajinu zasypanú snehom. Jej čaro najlepšie okúsite počas lyžovania a o skvelý zimný zážitok tu nebudú ukrátené ani vaše deti. Aj keď sú Vysoké Tatry známe skôr pre vysoko položené zjazdovky s nádhernými výhľadmi na štíty hôr, nájde sa tu aj dostatok miernych svahov (obzvlášť v strediskách v Starom Smokovci a na Štrbskom plese) s dostatkom priestoru pre prvé oblúčiky vašich drobcov. Dovedna si tu s celou rodinou zalyžujete na 24 km upravovaných zjazdoviek, na ktorých vrcholy vás vyvezie až 20 vlekov a lanoviek. Za prvotriednym lyžiarskym výcvikom sa vydajte do lyžiarskeho strediska na Štrbskom Plese, kde na vás čaká lyžiarska škola Tatry Motion. V ohradenej aréne Maxiland deťom pomôže pásový vlek a každý deň sa môžu zabaviť aj pri programe s animátormi a maskotmi.

Kam na lyže vo Vysokých Tatrách?

Tipy na výlety:

  • Nespútanú jazdu na snehu si s deťmi môžete užiť aj vtedy, ak už máte lyžiarky vyzuté. Na Hrebienku vás čaká sánkarská dráha dlhá 2,5 km, vyskúšať si tu môžete tiež snowtubing.
  • K deťmi najobľúbenejším atrakciám v Tatrách patrí rozhodne galéria optických ilúzií a trick artu Tricklandia.
  • Po lyžovačke vám i vašej rodine padne skvele oddych vo vode. Zavítajte do AquaCity Poprad a užívajte si pohodu v 13 bazénoch či wellness.

Lyžovanie, zima, Slovensko

Slovenský raj

Slovenský raj nepatrí zrovna k vyhľadávaným cieľom lyžiarov, no o to viac si tu užijete lyžovačku aj s najmenšími deťmi. Veď prvé metre na lyžiach sa odporúča absolvovať práve na miernych kopčekoch s malým počtom lyžiarov, a o tie nie je v okolí Slovenského raja núdza. Za návštevu tu stoja obzvlášť malé, priateľské a tiež moderne vybavené lyžiarske strediská, kde si užijete dostatok miesta na vyučovanie i neohrozené jazdy. V Ski areáli Mlynky - Biele vody oceníte nielen detský vlek, ale tiež **lyžiarsku školu a škôlku.

Kam na lyže v Slovenskom raji:

Tipy na výlety:

  • Okrem lyžovania si v lyžiarskom stredisku Mlynky - Biele vody môžete skúsiť i korčuľovanie na klzisku. Ak však holdujete bežkovaniu a chcete svoje umenie odovzdať aj deťom, vezmite ich na udržiavané bežecké trate s celkovou dĺžkou až 14 km.
  • Spestrite si skvelú dovolenku návštevou Ranča pod Ostrou skalou postavenom vo westernovom štýle, ktorý milujú hlavne deti. Budete sa tu môcť prejsť na koni, prezrieť si nevšedné druhy hospodárskych zvierat a vychutnať si lahodné slovenské jedlo v zrubovej reštaurácii.

Autor článku:

Aktualizované: 1. 5. 2024

Články, ktoré by vás mohli zaujímať

Objavujte Slovensko s Travelkingom

Vyberajte z jedinečných a overených pobytov

Zabudli ste heslo?

Získajte nové!

Môžete sa prihlásiť aj pomocou sociálnej siete:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Chcem sa registrovať

Alebo sa zaregistrujte pomocou sociálnych sietí:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Zabudli ste heslo?

Nevadí! Stačí zadať váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoríte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet