To NAJlepšie zo slovinskej kuchyne: Tradičné slovinské jedlá z fariem i festivalov, ktoré jednoducho musíte ochutnať

Lahodné dezerty, výdatné polievky, domáce mliečne výrobky alebo voňavé Štruklji – pobyt v Slovinsku si vychutnáte doslova všetkými zmyslami. Vyskúšajte tradičné špeciality, zastavte sa na food festivaloch alebo načerpajte sily z farmárskych produktov.
To NAJlepšie zo slovinskej kuchyne: Tradičné slovinské jedlá z fariem i festivalov, ktoré jednoducho musíte ochutnať

Neviete si dovolenku predstaviť bez ochutnávania špecialít miestnej kuchyne? Potom sa vám v Slovinsku bude rozhodne páčiť! Tešiť sa môžete na výborné zákusky, tradičné pokrmy z čerstvých surovín aj farmárske produkty z hôr.

Oslaďte si dovolenku slovinskými dezertmi

Doprajte si počas svojej aktívnej dovolenky aj chvíľku pohody pri káve s niektorým z tradičných slovinských dezertov. Najznámejším zákuskom je bezpochyby nadýchaná kremšnita (Kremna rezina). Tento zákusok z lístkového cesta s nadýchaným vanilkovým krémom je spätý s jazerom Bled. Kremšnitu vyskúšajte v jednej z reštaurácií či kaviarní pri vode – s výhľadom na jazero a hory v pozadí totiž chutí rozhodne najlepšie.

Ďalší obľúbený dezert Prekmurska gibanica pochádza z oblasti Prekmurja, odkiaľ sa rozšíril do celej krajiny. Tvoria ho vrstvy lístkového cesta preložené na striedačku náplňami z maku, vlašských orechov, jabĺk a tvarohu. Jedno jediné sústo tak prináša celú paletu chutí aj textúr.

Tradičným slovinským zákuskom je tiež Potica. Tá trochu pripomína našu bábovku, pripravuje sa však iným spôsobom. Z kysnutého cesta sa uváľa rolka, ktorá sa najčastejšie plní plnkou z vlašských orechov. Naraziť ale môžete aj na ďalšie typy náplní - Slovinci ich údajne poznajú viac ako sedemdesiat. Po upečení sa orechová rolka krája na tenké plátky a podáva sa pri sviatočných príležitostiach.

Vyberte si ubytovanie v Slovinsku a doprajte si tradičné slovinské pochúťky každý deň.

Načerpajte sily z výdatnej slovinskej kuchyne

Hory vyšťavia aj tých najzdatnejších výletníkov, a tak je po túre potrebné doplniť sily. Slovinská kuchyňa je rovnako rozmanitá ako krajina samotná, a tak si tu každý nájde niečo pre seba. Na jedálnych lístkoch si čoskoro všimnete vplyv inšpirácie zo zahraničia. Z Maďarska si Slovinci prepožičali guláš, z Talianska prosciutto alebo pizzu, z Turecka vynikajúci burek, ktorým sa zasýtite na každom rohu, a z Chorvátska polievku jota alebo balkánske čevapčiči.

Slovinci však majú aj svoje národné jedlá, ktoré určite musíte ochutnať. Vyskúšajte napríklad originálne Štruklji, malé knedličky plnené čímkoľvek, na čo si spomeniete. Pripravujú sa so syrom, orechmi, ovocím a na množstvo ďalších spôsobov. V sladkej verzii si ich môžete dopriať ako dezert, slané varianty sa podávajú ako príloha k mäsu.

Vyznávačov údenín zase poteší preslávená Kranjská klobása s predpísaným postupom výroby, vďaka ktorému v nej nájdete len to najkvalitnejšie mäso. Tradičnú slovinskú klobásu si vychutnáte po horskej túre napríklad s kari, kečupom a chlebom. Z ďalších pokrmov dajte šancu aj cestovinovým taštičkám Žlikrofi, kyslej polievke Štajerska kisla juha alebo chlebovej placke Belokranjska pogača.

Ochutnajte slovinské i medzinárodné špeciality v Ľubľane

Slovinci sú na svoje kulinárske umenie právom hrdí a určite ich poteší, keď zachutí aj vám. Pokiaľ patríte medzi gurmánov, ktorí si dovolenku bez dobrého jedla nevedia predstaviť, potom vás určite nadchne unikátny food festival Odprta kuhna (Otvorená kuchyňa). V hlavnom meste Ľubľane ho môžete navštíviť každý slnečný piatok od marca do novembra. Po jeho vzore navyše podobnú akciu organizujú aj ďalšie tri slovinské mestá - Ptuj, Celje a Koper.

Nespočetné množstvo stánkov s lokálnymi i medzinárodnými špecialitami, príjemné posedenie v uliciach Ľubľane, voňavé jedlo a pohodová atmosféra – niet divu, že to tento tradičný street food festival dotiahol až do prestížnych rebríčkov v časopisoch The Guardian a National Geographic.

Okrem regionálnych jedál môžete vyberať z pestrej ponuky stredomorských, mexických, arabských alebo ázijských pokrmov či výborných burgerov. Nezabúda sa tu ani na vegetariánov či vegánov.

Slovinsko - Najobľúbenejšie pobyty

Vyberte si ubytovanie v Slovinsku a doprajte si tradičné slovinské pochúťky každý deň.

Spoznajte autentickú chuť Slovinska vysoko v horách

Tú pravú chuť Slovinska však nespoznáte na mestských festivaloch ani v drahých reštauráciách – musíte sa za ňou vydať vysoko do hôr. Tam sa ukrývajú lokálne ekofarmy a horské chaty, na ktorých okúsite slovinské dobroty pripravené z tých najčerstvejších surovín. Po poriadnom horskom treku vás totiž nič nepoteší viac ako poctivá kapustnica, klobása alebo domáce kravské mlieko.

Teplou polievkou alebo ochutnávkou domácich syrov a údenín si spestríte výlet na Veliku Planinu v Kamnicko-Savinjských Alpách. Pokiaľ si však myslíte, že je tento výstup nad vaše sily, ale nechcete sa pripraviť o občerstvenie na romantických salašoch, nezúfajte. Až hore vás vyvezie pohodlná lanovka, a potom už to za dobrým jedlom budete mať len pár krokov.

Kvalitné jedlo vás čaká aj na Planine Pokljuka, ďalej v údolí Logarskej doliny alebo napríklad na vychýrenej farme Pri Kovačniku neďaleko Mariboru, ktorá láka na výbornú gastronómiu. V malých farmách a horských chatách, na ktoré budete na výletoch často narážať, na vás bude vždy čakať sýte občerstvenie. V poznávaní slovinských krás potom budete môcť pokračovať plní novej energie.

Vyberte si ubytovanie v Slovinsku a doprajte si tradičné slovinské pochúťky každý deň.

Vychutnajte si jedlo aj atmosféru na food festivaloch v celej krajine

V každodennom živote Slovincov hrá jedlo naozaj dôležitú úlohu, a tak sa v krajine po celý rok konajú skvelé food festivaly. Keď sa k tomu pridá aj znamenité regionálne víno a pohodová atmosféra, je o nezabudnuteľný zážitok postarané. Spríjemnite si dovolenku návštevou niektorej z gastronomických udalostí, ktorý roztancuje vaše chuťové bunky.

Festivaly sa konajú vo všetkých kútoch Slovinska, a tak nebudete o dobré jedlo ochudobnení, nech už sa vydáte akýmkoľvek smerom. Obľúbenou akciou je Týždeň Reštaurácií, ktorý sa koná dvakrát do roka, a to na jar a na jeseň. Táto udalosť vám prinesie jedinečnú príležitosť užiť si prvotriedne pokrmy za dostupné ceny.

Pre milovníkov sladkostí je ako stvorený preslávený festival Chocoljana v Ľubľane. Preniknú tu do tajov výroby čokolády a ochutnajú túto kakaovú pochúťku v najrôznejších odtieňoch a podobách. Z ďalších festivalov stojí za zmienku aj augustový Štrukljifest, ktorý je oslavou tradičných slovinských plnených knedlíčkov. V baníckom mestečku Idrija môžete v auguste zavítať zase na Žlikrofi Festival venovaný plneným zemiakovým taštičkám. Ďalšou akciou, ktorú si nesmiete nechať ujsť, je Street food market v Maribore.

Vyberte si ubytovanie v Slovinsku a doprajte si tradičné slovinské pochúťky každý deň.

Autor článku:

Aktualizované: 29. 4. 2024

Články, ktoré by vás mohli zaujímať

Najpredávanejšie pobyty

Inšpirujte sa tými najpredávanejšími pobytmi za posledný týždeň

Zabudli ste heslo?

Získajte nové!

Môžete sa prihlásiť aj pomocou sociálnej siete:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Chcem sa registrovať

Alebo sa zaregistrujte pomocou sociálnych sietí:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Zabudli ste heslo?

Nevadí! Stačí zadať váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoríte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet