Objavte to NAJ zo Slovinska: 8 NAJlepších aktivít, ktorými zabavíte seba aj deti

Pripravili sme pre vás tipy na 8 aktivít, ktoré spoľahlivo zabavia deti aj dospelých pri dovolenke v Slovinsku. Chystáte sa na relax v kúpeľoch alebo dobrodružstvo v lanovom parku? A čo tak navštíviť dračiu jaskyňu? Inšpirujte sa a zažite dovolenku snov!
Objavte to NAJ zo Slovinska: 8 NAJlepších aktivít, ktorými zabavíte seba aj deti

Slovinsko je krajina nekonečných možností a nezabudnuteľných zážitkov pre celú rodinu. Chcete si užiť relaxačnú a poznávaciu dovolenku? Vyrazte s deťmi na pláž, do termálov či za zvieratkami. Alebo ste rodina dobrodruhov a relax vás nudí? Splavte rieku na kanoe, vyskúšajte si ziplining v lanovom parku a otestujte svahy najlepších ski areálov. Nájde sa tu skrátka niečo pre každého a nudiť sa rozhodne nebudete.

1. Užite si celoročné vodné radovánky

Jedno je jasné, skvelé príležitosti na kúpanie budete mať v Slovinsku po celý rok. V lete je jedným z najväčších lákadiel more – slovinské pobrežie, umiestnené medzi Chorvátskom a Talianskom, má síce len 43 km, krásnych pláží tu ale nájdete požehnane. Luxusnú piesočnú pláž nájdete v letovisku Portorož, najdlhšia piesočná pláž zase lemuje Ankaran. Iste vás očaria aj krásne pláže a promenády Piranu, Izoly, Koperu a ďalších letovísk. Na milovníkov sladkovodného kúpania čakajú obľúbené jazerá Bled a Bohinj.

Nielen v lete vám budú otvorené aj brány aquaparkov a termálnych kúpeľov. Jeden z najlepších slovinských kúpeľných komplexov, Terme Olimia, napríklad ponúka celé Family Wellness s labyrintom bazénov, lezeckou stenou, detskou herňou či 7D kinom. Skvelou voľbou pre rodiny budú aj termálne kúpele Čatež, ktoré sú zároveň najväčším vodným parkom v strednej Európe. Na ploche cca 10 000 m² sa ukrýva neskutočné množstvo vodných atrakcií, kryté aj vonkajšie termálne bazény, saunový svet a bohaté vyžitie pre deti, vrátane pirátskej lode a vonkajšieho pirátskeho ostrova.

Náš tip: Vyberte si niektorý z kúpeľných pobytov a otestujte účinky slovinskej termálnej vody na vlastnej koži.

2. Vydajte sa do hlbín tajomných jaskýň

Vedeli ste, že slovinská vápencová oblasť Kras dala názov všetkým ďalším krasovým oblastiam sveta? Až tak sú miestne jaskyne a vápencové útvary preslávené. Vžite sa do úlohy prieskumníkov a objavte nádhernú podzemnú ríšu, ktorá sa pod Slovinskom ukrýva. Pravdepodobne najnavštevovanejšia je Postojenská jaskyňa, označovaná dokonca za jednu z najúchvatnejších jaskýň sveta. Vďaka nádhernej kvapľovej výzdobe sa budete cítiť naozaj ako v rozprávkovom svete. A možno uvidíte aj malé dráčiky – jaskynné mloky, ktoré tu žijú už stovky rokov a sú hlavnými hrdinami mnohých povestí. Väčšinu trasy prehliadky zdoláte podzemným vláčikom, pešia časť zaberie len cca 1,5 km nenáročnej cesty.

Úchvatných jaskýň je ale v Slovinsku, samozrejme, viac. Škocjanské jaskyne zapísané na zozname UNESCO vás očaria podzemnými vodopádmi, v Križnej jaskyni si užijete plavbu po smaragdovej podzemnej rieke a Podzemlje Pece môžete dokonca prejsť na bicykli či na kajaku.

3. Preskúmajte rozprávkové hrady a zámky

Len kúsok od Postojenskej jaskyne na vás čaká prvé slávne šľachtické sídlo, Predjamský hrad vystavaný na 123 metrov vysokom útese. Jedinečná stavba má za sebou viac ako 800 rokov histórie a je zapísaná v Guinessovej knihe rekordov ako najväčší jaskynný hrad na svete. Skala okolo hradu ukrýva aj podzemnú jaskyňu a tajné tunely. Pri ich prehliadke si budete svietiť postaro – lucernou, čo ešte umocní historickú atmosféru.

Za ďalším významným sídlom sa musíte vydať do hlavného mesta, na ktoré dohliada Ľubľanský hrad. A výhľad je odtiaľto naozaj veľkolepý, z hradnej veže budete mať mesto Ľubľana i okolie ako na dlani. A nemusíte absolvovať žiadny strmý výstup, k hradu vás zo Starého mesta pohodlne vyvezie lanovka. Ktoré šľachtické sídla ešte navštíviť? S hradmi Bled, Ptuj či Cejle rozhodne nešliapnete vedľa.

4. Objavte krásy slovinskej prírody

Prírodné bohatstvo je jedným z hlavných lákadiel Slovinska. Nájdete tu síce len jeden národný park, jeho podmanivé scenérie vám ale zaručene vyrazia dych. Hovoríme o Triglavskom národnom parku – perle Slovinska. Nemusíte sa báť ani veľmi náročného terénu, množstvo najkrajších miest je dobre prístupných aj s deťmi. Prejdite si napríklad rozprávkovú tiesňavu Vintgar, pozrite sa k nádherným vodopádom Peričnik a Slap Boka, zastavte sa v alpskej chate na ochutnávku tradičných mliečnych produktov a užite si vychádzku okolo jazera Bled, Bohinj alebo Jasna.

Svoje kúzlo majú aj rôzne regionálne a krajinné parky. Kozjanský regionálny park je najstarším chráneným územím v Slovinsku a patrí aj k pamiatkam UNESCO. Notranjský regionálny park s jazerom Cerknica je zase bohatý na náučné chodníky a v miestnom informačnom centre sa zábavnou, interaktívnou formou dozviete viac o tomto mýtickom jazere a okolí. Dobrodruhov určite zlákajú k návšteve aj Ľubľanské močiare, soľné plantáže Sečovlje alebo kúzelné jazerá Pivka.

Náš tip: Vyberte si z ponuky ubytovania priamo pri Triglavskom národnom parkua užite si potulky panenskou prírodou Slovinska.

5. Zdolajte tečúce rieky aj nekonečné cyklotrasy

K Slovinsku neodmysliteľne patria aj vodné športy, ktoré majú v krajine bohatej na jazerá a rieky už dlhoročnú tradíciu. Medzi najpopulárnejšie toky pre jazdu na rafte či kanoe sa radí rieka Soča, 10 km dlhý úsek z Log Čezsoški do Trnova prejdú aj menej skúsení vodáci za 2–3 hodiny. Na plavbu lákajú aj rieky Sava Dolinka, Sava Bohinjka, Savinja, Krka, Kolpa a ďalšie.

Slovinskom navyše vedú stovky kilometrov cyklistických trás. Na výlety s rodinou sú populárne najmä trasy v okolí jazera Bled, v malebnom regióne Krajnska Gora a v romantickej oblasti Pomurje. S odrastenejšími deťmi si zajazdíte aj v množstve bike parkov. K najlepšie hodnoteným patrí Bike park Krajnska Gora, Krvavec alebo Bike & Fun park Cerkno, ktorý je v areáli s detským zábavným parkom a termálnym kúpaliskom.

6. Pokorte zasnežené svahy

Lyžiarske strediská v Slovinsku vás očaria príjemnou domáckou atmosférou. Obvykle sú skôr menšie, ale so zjazdovkami na svetovej úrovni. Na rodiny s deťmi sa zameriava napríklad Skiareál Vogel, kde si potrénujú v bezplatnom detskom parku a starší odvážlivci môžu otestovať napríklad adrenalínový freestyle park. Všeobecne ale s rodinou môžete vyraziť do akéhokoľvek ski parku, na deti a začínajúcich lyžiarov sú všade skvele pripravení.

Najviac tratí pre začiatočníkov ponúka Skiareál Mariborsko Pohorje, na 23,5 km modrých zjazdoviek sa budú pilovať zručnosti jedna báseň. Nájdete tu ale aj rovno 5 km čiernych zjazdoviek pre skúsených lyžiarov. Pokiaľ odhadujete svoje schopnosti hlavne na červenú, v Skiareáli Kanin-Sella Nevea si môžete prejsť celkom 22 km tejto obťažnosti. Bežkárom môžeme odporučiť hlavne Skiareál Kranjska Gora so 40 km upravených bežeckých tratí alebo Skiareál Rogla s traťami rôznych úrovní s celkovou dĺžkou 24 km.

Náš tip: Nájdite si ubytovanie blízko lyžiarskeho areálu a môžete stráviť celú dovolenku na svahu.

7. Zoznámte sa s domácimi aj exotickými zvieratami

Láka vás farbistý život na farme? Máte šťastie, pobyty na farme sú v Slovinsku veľkým fenoménom a nájdete tu hneď niekoľko stoviek fariem otvorených návštevníkom. Dospelí určite ocenia benefity domáceho hospodárstva, teda napríklad raňajky z domácich surovín, čerstvé vajíčka a tradičné mliečne produkty. Deti zase budú nadšené zo zvieratiek a užijú si zábavu na čerstvom vzduchu. Na farme Pri Lazarju si môžete vyskúšať aj prácu na statku a v stajniach. Pokiaľ sa nechcete na farme rovno ubytovať, urobte si aspoň výlet na niektorý z rančov. Krásny zážitok na vás čaká napríklad v žrebčíne Lipica, preslávenom chovom vzácnych bielych koní.

Za divokými zvieratami môžete vyraziť do zoo. Okrem klasickej veľkej zoologickej záhrady v Ľubľane môžete navštíviť aj menšie zooparky, napríklad Mini Zoo Land v meste Slovenske Konjice s papagájmi, klokanmi, krokodílmi a ďalšími zvieratami, alebo Sikalu Zoo v Radenci, kde sa pobavíte s opičkami. Vašej pozornosti by nemala uniknúť ani lokálna divá zver, ktorú si zblízka prezriete v obore Jelenov greben v Podčetrteku.

8. Prekonajte strach v dobrodružných parkoch

Patrí vaša rodina medzi odvážlivcov a radi si spoločne užijete aktívnu zábavu? Potom pre vás slovinské dobrodružné parky budú ako stvorené! Jeden z najpopulárnejších na vás čaká pri krásnom jazere Bohinj, po ktorom je aj pomenovaný. Pokiaľ sa bojíte výšok, Bohinj Adrenaline park nebude nič pre vás, je totiž plný lanových dráh s prekážkami vo výške až 8 metrov. Po ich prekonaní sa za odmenu pohojdáte na obrej hojdačke s výhľadom na jazero. Je na vás 8-metrová výška naopak málo? Vyskúšajte GEOSS Adventure Park vzdialený len 30 minút od Ľubľane. Najskúsenejší lezci tu vystúpajú až do výšky 11 metrov, nechýbajú ale ani menej náročné lanové dráhy pre deti.

Z výšin do hlbín zeme sa potom presuniete pri návšteve náučného zábavného parku Vulkania Adventure Park, kde sa zábavnou interaktívnou formou dozviete viac o sopkách a ich aktivite na slovinskom území. Či už vyrazíte na dovolenku do akejkoľvek časti Slovinska, pravdepodobne blízko nejaký ten dobrodružný park nájdete - Srnica Adrenaline Park, Soča Fun Park, Otočec Adventure Park, Postoj na Adventure Park, Kranjska Gora Summer Park a mnoho ďalších parkov čaká len na vás.

Autor článku:

Aktualizované: 29. 4. 2024

Články, ktoré by vás mohli zaujímať

Najpredávanejšie pobyty

Inšpirujte sa tými najpredávanejšími pobytmi za posledný týždeň

Zabudli ste heslo?

Získajte nové!

Môžete sa prihlásiť aj pomocou sociálnej siete:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Chcem sa registrovať

Alebo sa zaregistrujte pomocou sociálnych sietí:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Zabudli ste heslo?

Nevadí! Stačí zadať váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoríte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet