Objavte to NAJ z Chorvátska: 10 NAJúžasnejších pláží, ktoré si zamilujete

Chorvátsko patrí dlhodobo medzi najobľúbenejšie destinácie turistov zo Slovenska. Prevažná väčšina z nich mieri na letnú dovolenku pri mori do letovísk na pobreží či na ostrovoch. Ktoré chorvátske pláže sú najkrajšie? Tu sú tipy na 10 z nich.
Objavte to NAJ z Chorvátska: 10 NAJúžasnejších pláží, ktoré si zamilujete

Dĺžka chorvátskeho pobrežia na pevnine aj ostrovoch dosahuje takmer 6 000 kilometrov. Niet divu, že tu nájdeme stovky rôznorodých pláží, ktoré sú hlavným dôvodom, prečo je Chorvátsko dlhodobo jednou z najpopulárnejších destinácií na letnú dovolenku. Prevažná väčšina z nich je posiata okrúhlymi kamienkami, avšak dajú sa nájsť aj pláže piesočné či betónové.

Mnoho z chorvátskych pláží pravidelne získava Modrú vlajku – medzinárodné ocenenie, ktoré je zárukou čistoty mora i prostredia, vysokej kvality zázemia a poskytovaných služieb. Vybrali sme pre vás najlepšie pláže v Chorvátsku. Inšpirujte sa našimi 10 tipmi a na najbližšej dovolenke na Jadrane chytajte bronz na niektorej (alebo pokojne niekoľkých) z nich!

1. Pláž Zlatni rat na ostrove Brač

Najslávnejšia a podľa mnohých aj najkrajšia pláž v Chorvátsku sa nachádza na ostrove Brač. Pláž Zlatni rat (v preklade Zlatý roh či Zlatý mys) leží neďaleko mestečka Bol, a to na úpätí vrcholu Vidova gora. S nadmorskou výškou 778 metrov je Vidova gora najvyššou horou na ostrovoch Jadranského mora a jedným z najkrajších vyhliadkových miest na Jadrane. Ak chcete mať na Zlatni rat ten najlepší výhľad, vystúpte na Vidovu goru pešo, alebo na jej vrchol vyrazte na bicykli či autom.

Ikonická chorvátska pláž je unikátna tým, že mení tvar a polohu v závislosti na smere a sile vetra, prílivu a morských prúdoch. Občas sa špička pláže dokonca otočí tak výrazne, že vytvorí malý „bazén“. Dopoludnia tu väčšinou panuje bezvetrie, avšak popoludní býva veterno. Aspoň jedna strana pláže však vždy ponúka pokojnú vodu a ideálne podmienky pre rodiny s malými deťmi.

2. Pláž Crvena Luka pri Biograde na Moru

Pre svoju očarujúcu atmosféru nesmie na rebríčku najkrajších pláží Chorvátska chýbať Crvena Luka, ktorá leží v severnej Dalmácii na polceste medzi letoviskami Biograd na Moru a Pakoštane. Pláž leží v úchvatnej zátoke, ktorá je lemovaná malebnými borovicovými lesmi. Ide o jedinú piesočnú pláž v širokom okolí. Smerom k okrajom zátoky je breh kamenistý a ponúka rôzne romantické zákutia, drevené móla aj betónové plochy s ležadlami. Pláž Crvena Luka je hlavným lákadlom rovnomenného hotelového rezortu a vstup na ňu je obmedzený. Hostia rezortu môžu pláž využívať zadarmo, pre nehotelových hostí stojí vstup zhruba 4 € na deň (deti do 12 rokov majú vstup zadarmo) a cena za parkovanie na parkovisku rezortu je 25 € za deň.

3. Pláž Baška na ostrove Krk

Letovisko Baška na juhovýchodnom pobreží ostrova Krk sa pýši širokým a skoro 2 km dlhým oblúkom krásnej mestskej pláže v Bašskej zátoke. Pláž Baška (nazývaná tiež Vela plaža) je čiastočne piesočná a v niektorých miestach kamienková. Skvelá vybavenosť spolu s jemným pieskom a pozvoľným vstupom do vody láka predovšetkým rodiny s malými deťmi. Na pláži Baška je niekoľko reštaurácií a kaviarní. Okrem ležadiel a slnečníkov si tu môžete prenajať čln, vodné bicykle, vodný skúter či paddleboard. Športovci ocenia ihrisko na plážový volejbal a deti sa vyšantia na tobogane či na atrakciách zábavného centra Funny Park.

4. Pláž Punta Rata na Makarskej riviére

Prestížny americký časopis Forbes zaradil jednu z chorvátskych pláží medzi 10 najkrajších na celom svete! Ide o pláž Punta Rata, ktorá sa rozprestiera pri mestečku Brela neďaleko populárneho letoviska Makarská na Makarskej riviére. Pláž je členitá a kamienková, avšak vstup do mora je vysypaný jemným pieskom. Príjemný tieň poskytuje les píniových borovíc, ktorý pláž lemuje po celej jej dĺžke. Pokiaľ na Punta Rata zavítate, rozhodne si nenechajte ujsť preslávený Kamen Brela. Tento miniatúrny ostrovček, ktorý z mora vyčnieva neďaleko brehu a pokrýva ho borovicový háj, patrí medzi najfotogenickejšie miesta celého Chorvátska a rozhodne stojí za zvečnenie!

5. Kraljičina pláž pri meste Nin

Pre pobrežie okolo priezračného Jadranského mora sú síce typické kamienky, avšak na svoje si v Chorvátsku prídu aj tí, ktorí dávajú prednosť jemnému piesku. Najdlhšia piesočná pláž sa volá Kraljičina (čiže Kráľovnina) a leží na Zadarskej riviére neďaleko letoviska Nin. Svoje meno získala pláž podľa legendy, ktorá hovorí, že práve toto miesto si pred mnohými storočiami obľúbil prvý chorvátsky kráľ. Spolu s kráľovnou odtiaľto často sledovali nádherné západy slnka. Pre pozvoľný vstup do mora a teplú vodu je Kraljičina pláž vyhľadávaná predovšetkým rodinami s deťmi a seniormi. Zaujímavosťou sú ložiská s liečivým bahnom, ktoré sa nachádzajú neďaleko pláže. Kúpanie v plytkých lagúnach s teplou vodou má v kombinácii so slniečkom priaznivé účinky na ľudský organizmus. Po vodných radovánkach a odpočinku na pláži si tak môžete dopriať ozdravnú kúru. Znie to lákavo, však?

6. Pláž Kašjuni v meste Split

Dôvodov, prečo navštíviť mesto Split, je naozaj mnoho: starobylé centrum zapísané na Zozname UNESCO, kúzelné úzke uličky, bohatá kultúra i delikátna gastronómia plná čerstvých plodov mora. Okrem toho Split oplýva báječnými plážami, ktoré lákajú na osvieženie po dni strávenom chodením po pamiatkach, alebo rovno po prebudení!

Za najkrajšiu pláž v Splite je považovaná Kašjuni, ktorá lemuje more na úpätí malebného mestského lesoparku Marjan. Na pláž sa ľahko dostanete autom, prípadne si môžete na Kašjuni urobiť z centra mesta príjemnú prechádzku pozdĺž pobrežia. Ďalej môžete využiť prívoz, ktorý na pláž v letnej sezóne pravidelne jazdí z prístavu Matejuška. Pokiaľ zvolíte dopravu loďou, vychutnáte si počas plavby úchvatný panoramatický výhľad na mesto, park Marjan aj protiľahlé ostrovy Brač, Šolta a Čiovo.

7. Pláž Havajka pri meste Pula

Najviac turistov zo Slovenska mieri za dovolenku na Jadrane na polostrov Istria. Hlavným dôvodom je ľahká dostupnosť tohto regiónu - od slovenských hraníc na Istriu dorazíte autom za necelých 7 hodín. Polostrov je preslávený kvalitnými vínami, antickými pamiatkami i výbornou gastronómiou. Istriu navyše obmýva mimoriadne čisté more, pozdĺž ktorého sa tiahnu skvelé pláže, z ktorých sa mnohé pýšia ocenením Modrá vlajka. Jednou z nich je veľmi obľúbená Havajská pláž (plaža Havajka) ležiaca v letovisku Verudela na rovnomennom polostrovčeku.

Najväčšie istrijské mesto Pula je vzdialené iba 4 km, a tak je táto pláž preslávená nielen medzi turistami, ale aj medzi miestnymi. Havajka je najfotogenickejšou plážou Istrie – kontrast medzi výrazne tyrkysovou vodou a bielymi skalami sa na fotkách naozaj krásne vyníma. Ak patríte medzi milovníkov západov slnka, vyrazte sem v podvečer a pokochajte sa nezabudnuteľnými panorámami

8. Pláž Karlobag v Karlobagu

Pokiaľ si na pláži chcete užiť nielen kúpanie, ale aj vodné športy a kvalitné služby, zamierte na hlavnú mestskú pláž obľúbeného letoviska Karlobag. Toto malebné mestečko sa ukrýva pod strmými svahmi pohoria Velebit a od protiľahlého ostrova Pag ho oddeľuje iba 2 km široký Velebitský prieliv. Najlepší výhľad na Pag je práve z pláže Karlobag, ktorá svojou pestrou ponukou služieb a aktivít nadchne rodiny s deťmi aj športovcov. Kamienkovú pláž tu dopĺňa aj niekoľko betónových mól a k dispozícii je vynikajúce turistické zázemie v podobe reštaurácií, kaviarní a športových i zábavných atrakcií. Na pláži Karlobag tak nuda rozhodne nehrozí!

9. Pláž Dubovica na ostrove Hvar

Nádherným prostredím s romantickou atmosférou si vás získa pláž Dubovice, ktorú nájdete v rovnomennej zátoke na južnom pobreží ostrova Hvar. Dokonalú kulisu pláže tvorí osada Dubovica s niekoľkými starými rybárskymi domčekmi, kostolíkom a vidieckym sídlom hvarskej šľachtickej rodiny Kasandrić z konca 18. storočia. Pláž je pokrytá kamienkami a je chránená pred vetrom. Pod hladinou priezračnej vody sa skrýva bohatý podmorský svet, čo robí z Dubovice raj pre fanúšikov šnorchlovania.

Osviežujúci nápoj, zmrzlinu či čerstvé plody mora si môžete dopriať v reštaurácii umiestnenej v jednom zo starých domčekov tesne pri pláži. Na pláž sa dá dostať autom alebo loďkou. Parkovisko nemá dostatočnú kapacitu, a tak je v letnej sezóne väčšinou nutné zaparkovať auto na kraji cesty a zvyšok cesty prejsť zo strmého kopca pešo.

10. Pláž Vela Pržina na ostrove Korčula

Korčula je pokladom medzi chorvátskymi ostrovmi. O jej jedinečnosti a krásach svedčí aj to, že ide o najobľúbenejší ostrov medzi samotnými Chorvátmi. Na 182 km dlhom pobreží Korčule sa skrývajú desiatky kamienkových i piesočných pláží rôznych veľkostí.

Ak vás láka kúpanie v súkromí, nesklame vás pobrežie mesta Vela Luka, ktoré je posiate miniatúrnymi plážami a drevenými mólami, ktoré si môžete pokojne zabrať len pre seba. Na ostrove sa však nachádza aj jedna z najznámejších pláží v celom Chorvátsku - Vela Pržina. Táto piesočná pláž je obklopená malebnými vinicami a bujnou zeleňou a ponúka krásny výhľad za protiľahlý ostrov Lastovo. Vďaka umiestneniu v zátoke je navyše chránená proti vetru, čo ocenia vyznávači odpočinku aj rodiny s deťmi.

Autor článku:

Aktualizované: 30. 4. 2024

Články, ktoré by vás mohli zaujímať

Najpredávanejšie pobyty

Inšpirujte sa tými najpredávanejšími pobytmi za posledný týždeň

Zabudli ste heslo?

Získajte nové!

Môžete sa prihlásiť aj pomocou sociálnej siete:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Chcem sa registrovať

Alebo sa zaregistrujte pomocou sociálnych sietí:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Zabudli ste heslo?

Nevadí! Stačí zadať váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoríte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet