Čo podniknúť vo dvojici či s rodinou počas víkendu v Nízkych Tatrách?

Doprajte si víkend na jednom z najkrajších miest Slovenska a užite si pobyt v Nízkych Tatrách. Vďaka našim tipom na výlet v itinerári uvidíte, že na vás v Nízkych Tatrách čaká nespočet turistických trás a atrakcií.
Čo podniknúť vo dvojici či s rodinou počas víkendu v Nízkych Tatrách?

Itinerár na nezabudnuteľnú dovolenku v Nízkych Tatrách

Nízke Tatry

1. deň

  • Váš skvelý víkendový pobyt začína už poobede príchodom do Nízkych Tatier. Ubytovať sa v hoteli môžete už od 14:00 hodín, a tak zvyšný čas nevenujte vybaľovaniu kufrov, ale vyberte sa na prvú prechádzku v okolí. Možností je všade vôkol vás neúrekom.
  • Pobyt blízko Liptova i Jasnej vám ponúka možnosť nenáročného výletu po Náučnom chodníku Pavčina Lehota (cca 10 km). Trasa je známa minimom prevýšenia, vďaka čomu je ideálna nielen pre deti, ale i menej zdatných turistov a cyklistov. Jedenásť informačných tabúľ vám cestou od Lyžiarskeho strediska Žiarce a späť ukáže prírodné zaujímavosti okolia. Pomyselným zlatým klincom výletu je výhľad z Rozhľadne Pavčina Lehota, z ktorej za dobrého počasia môžete dovidieť až na Kriváň.
  • O niečo severnejšie položený Liptovský Mikuláš vás môže zlákať na prehliadku mesta, ale tiež na prechádzku okolo našej druhej najväčšej vodnej nádrže Liptovská Mara. S deťmi sa potom zastavte do chovnej stanice Zoo kontakt, kde sa budú môcť pomaznať s mláďatami tigrov či líškou.
  • S večerou si hneď prvý deň vášho pobytu nemusíte robiť starosti. Postará sa o ňu reštaurácia v hoteli. Po výbornom miestnom jedle sa v reštaurácii pokojne zdržte na bare alebo si poseďte pri poháriku vášho obľúbeného nápoja na terase.

Ďumbier, Nízke Tatry

2. deň

  • Ráno je v Národnom parku Nízke Tatry ideálne vstať skoro, aby ste stihli čo najviac výletov v tejto turisticky bohatej lokalite. V hoteli sa posilnite výdatnými raňajkami, ktoré sa bežne podávajú približne od 7:00 hodín. Dostatok energie budete potrebovať na horskú turistiku a výlety, v národnom parku o ne nie je núdza.
  • Najobľúbenejším východiskovým bodom výletníkov v Nízkych Tatrách je Demänovská dolina. Nielenže tadiaľto prechádza viacero turistických a cykloturistických chodníčkov, v Demänovskej doline tiež môžete nasadnúť na lanovku na Chopok.
  • Ešte pred prvou túrou sa zastavte pri krásnom Vrbickom plese priamo v doline. Brehy plesa sú tu priam posiate detskými ihriskami, rodičov zas nadchne množstvo lavičiek, stánkov s občerstvením a krásny pohľad na trblietajúcu sa hladinu jazera ľadovcového pôvodu.
  • Pokiaľ ste sa odhodlali na peší výstup na Chopok (2 023,6 m n. m.) dlhý 3,5 hodiny, ste na správnom mieste. Trasa po modrej značke začína pri Vrbickom plese a pokračuje smerom na Lukovú popod lanovkou. I keď je výstup technicky nenáročný, poriadne sa pri ňom zadýchate vďaka prevýšeniu až 908 m. Pokiaľ teda patríte k menej zdatným turistom, alebo sa na vrch chystáte s malými deťmi, zvážte radšej cestu lanovkou.
  • O niečo kratšia túra na Chopok, ktorú zvládnete i s vašimi zdatnejšími drobcami, začína vo výstupnej stanici lanovky na hore Dereše. Odtiaľ trasa po kamennom chodníčku pokračuje zhruba 40 minút až na vrchol Chopku. I na takýto skrátený výstup sa však poriadne pripravte - na vrchole Chopku je aj uprostred najhorúcejšieho leta výrazne nižšia teplota ako v doline, a tak sebe a deťom nezabudnite vziať teplé oblečenie. Či už na Chopok vyšliapete, alebo sa zveziete lanovkou, na jeho vrchole vás čaká odmena v podobe výhľadu na Nízke Tatry a široké okolie. Najlepšie si ho vychutnáte so šálkou teplého času alebo pohárom vášho obľúbeného nápoja z vyhliadkovej reštaurácie. V lete k nej patrí i vonkajšia terasa s obrovským kovovým trojhlavým drakom, ktorého milujú hlavne deti. K soche draka patrí ihrisko, kde sa deti vybláznia na preliezačkách a šmýkačkách, a tiež tu nechýba hra v prírode Dračia cesta na Chopok, ktorá spočíva v plnení dračích úloh. Vypýtajte si na pokladni lanovky dračiu príručku plnú hádaniek a začnite plniť úlohy - tých najšikovnejších odmena určite neminie!
  • Pokiaľ ste sa do Nízkych Tatier vydali za náročnejšou túrou, vydajte sa z Chopku na peší prechod po hrebeni až na susedný najvyšší vrch Nízkych Tatier - Ďumbier (2 045,9 m n. m.). Takzvaná Cesta hrdinov SNP vedie kamenných chodníkom po červenej značke a trvá viac než 2 hodiny. Za jeden deň turistiky si však budete môcť prehliadnuť dva fantastické slovenské vrcholy a kruhové výhľady na Vysoké Tatry, Liptov, Malú Fatru, Veľký Choč či dokonca Poľanu. Celý výstup na Chopok s prechodom na Ďumbier je dlhý 21 km a môže trvať až 9 hodín, preto odporúčame začať s výstupom len za dobrého počasia a v skorých ranných hodinách. Výsledok ale rozhodne stojí za námahu.

Opýtajte sa vo svojom penzióne či hoteli na možnosti získania regionálnych kariet GoPass a Liptov Region Card, s ktorými budete mať vstupy na pamiatky, atrakcie, lanovky aj do aquaparkov za zvýhodnené ceny.

Demänovská jaskyňa
  • Nízke Tatry si naplno užijete aj vtedy, ak sa rozhodnete ostať v Demänovskej doline. Prechádzku si tu môžete urobiť k dvojposchodovej rozhľadni na Ostredku. Pohľad z nej sa vám naskytne na úchvatné hory Chopok i Ďumbier. O niečo ďalej vás žltá značka privedie k Symbolickému cintorínu obetiam Nízkych Tatier, kde nájdete 146 tabuliek s menami obetí horských nešťastí aj 6 m vysoký vyrezávaný kríž. Vám ale nič nehrozí, keďže cesta od rozhľadne má minimum stúpania a je dobre značená.
  • Priamo v Demänovskej doline nesmiete vynechať jej najväčšie lákadlá - jaskyne. Medzi tie najzaujímavejšie patrí Demänovská ľadová jaskyňa, ktorá patrí k najstarším známym v Európe. O kúsok ďalej sa rozlieha právom naša najnavštevovanejšia Demänovská jaskyňa slobody s jednou z najkrajších výzdob na svete. Tak ktorú navštívite ako prvú?
  • Milovníkov bicyklovania poteší v Nízkych Tatrách množstvo cyklotrás. Medzi tie menej náročné a veľmi obľúbené patrí trasa vychádzajúca z Demänovskej doliny smerom na Pavčinu Lehotu. Modrá a červená značka vás povedie okolo spomínanej rozhľadne v Pavčinej Lehote cez Lazisko až k významnému drevenému Artikulárnemu kostolu v Svätom Kríži. Trasa je dlhá len 7,5 km, ale zato na nej uvidíte množstvo prírodných i kultúrnych zaujímavostí.
  • Turistiky už bolo dosť - teraz je čas na poriadny relax v termálnej vode! Vydajte sa za ním do neďalekého Aquaparku Tatralandia, kde si užijete nielen zábavu v bazénoch a toboganoch, ktoré milujú deti i dospelí, ale tiež oddych v rozsiahlom wellness so saunovým svetom.
  • Ak sa vám už ale nikam nechce chodiť, o relax vo vode určite neprídete. Navštívte wellness centrum priamo vo vašom hoteli alebo sa opýtajte na možnosti wellness v najbližšom okolí. Uvidíte, že vašim namáhaným svalom padne vhod poriadna úľava v saune či masáž bublinkami vo vírivke.

Lanový park

3. deň

  • Je to posledný deň vášho víkendového pobytu, ale koniec výletov to ani zďaleka neznamená. Vychutnajte si raňajky v hoteli, zakúpte si suvenír na pamiatku a odhláste sa z ubytovania najneskôr do 10:00 hodín. Pred cestou domov tak máte ešte dostatok času na krátku turistiku.
  • Vydať sa môžete napríklad na ľahkú prechádzku náučným chodníkom s názvom Príbeh vody, ktorý začína v Demänovskej doline pri hoteli Bystrina. Chodník je dlhý 4 km (čas cesty cca 1 hodina 45 minút) a vytvorený tak, aby bol svojou nenáročnosťou ideálnym miestom na turistiku pre rodiny s deťmi. Prevedie vás okolo riečky Demänovka so zaujímavým príbehom spísaným na informačných tabuliach. Ak ste ešte neboli ani v jednej z demänovských jaskýň, pri prechádzke budete mať ideálnu príležitosť - chodník vás k obom jaskyniam zavedie.
  • Túžia vaše deti po troche zábavy a adrenalínu? Vezmite ich do lanového parku Tarzánia Jasná v Demänovskej doline, kde si pod dozorom inštruktorov budú môcť vyskúšať lezenie medzi vysokými stromami. Dobrodružstvo z trochu iného súdka objavíte vo Fun Park Žiarce, kde na celú vašu rodinu čaká najstrmšia bobová dráha na Slovensku.
  • Čo tak spoznať ďalší z krásnych kútov Nízkych Tatier? Vydajte sa na Donovaly, kde sa určite nebudete nudiť ani v teplých mesiacoch. Lokalita je okrem množstva turistických chodníkov tiež posiata viacerými rodinnými parkami. K najobľúbenejším z nich rozhodne patrí Rozprávková dedinka Habakuky, kde sa vaši najmenší zabavia pri atrakciách inšpirovaných slovenskými ľudovými rozprávkami. Staršie deti zas vezmite do Fun Arény Donovaly, kde si zaskáču na trampolínach alebo si zajazdia na elektrických kolobežkách či na bobovej dráhe. A to ani zďaleka nie sú tie najlákavejšie atrakcie na Donovaloch.

Kráľova hoľa

Chystáte sa do Nízkych Tatier na viac ako 3 dni?

  • Ostal vám v Nízkych Tatrách ešte čas naviac, ale ich centrálnu časť už dobre poznáte? Vydajte sa na východný okraj pohoria, kde sa do nadmorskej výšky 1 949 m vypína Kráľova hoľa. Túra na horu opradenú legendami vám síce preverí kondičku, no po jej zdolaní si vychutnáte jeden z najkrajších výhľadov na prírodné krásy Slovenska pekne z výšky.
  • Neďaleko Kráľovej hole si urobte zastávku pri obci Telgárt. V jeho blízkosti si budete môcť prehliadnuť unikátnu technickú pamiatku, ktorá Slovensko preslávila po celom svete. Je ňou Chmarošský viadukt a pokiaľ vám názov nič nehovorí, pozrite si jeho fotku. Podľa nej vám viadukt už určite príde známy.
  • A kam ešte v Nízkych Tatrách? Poradí vám naša Travelpedia plná nevšedných tipov na výlety.

Kde sa v Nízkych Tatrách ubytovať?

Alexandra Wellness Hotel ***

Lacnejšie ubytovanie:

  • Pobyt uprostred nádhernej prírody a ticha zažijete len v Jasnej pod Chopkom v tradičnej horskej Chate Koliesko. Tá je ideálnym východiskovým bodom na výlety vďaka svojej polohe vo výške 1 235 m n. m. Okrem turistiky a výhľadov si tu užijete vychýrenú polpenziu aj welcome drink. Pobyt v Chate Koliesko osobne overil priamo jeden zo spoluzakladateľov Travelkingu.

Zlatá stredná cesta:

  • Ubytovanie uprostred krásnej prírody Nízkych Tatier, ale zároveň blízko turistickým lákadlám, budete mať v Relax Hoteli Avena *** . V rámci ubytovania sa tešte tiež na plávanie v bazéne aj oddych vo vírivke či počas relaxačných procedúr.

Luxusné ubytovanie:

  • Alexandra Wellness Hotel *** zaručuje oddych v obklopení luxusu aj nádhernej prírody národného parku. Tešiť sa môžete ako na výbornú polpenziu, tak aj na vstup do bazéna, wellness centra a procedúry. Hotel sa naviac pýši samými pozitívnymi hodnoteniami od zákazníkov Travelkingu.

Náš tip: Vyberte si ideálne ubytovanie pre vás sami z našej širokej ponuky hotelov a penziónov v Nízkych Tatrách

Autor článku:

Aktualizované: 27. 4. 2024

Články, ktoré by vás mohli zaujímať

Najpredávanejšie pobyty

Inšpirujte sa tými najpredávanejšími pobytmi za posledný týždeň

Zabudli ste heslo?

Získajte nové!

Môžete sa prihlásiť aj pomocou sociálnej siete:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Chcem sa registrovať

Alebo sa zaregistrujte pomocou sociálnych sietí:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Zabudli ste heslo?

Nevadí! Stačí zadať váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoríte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet