To NAJlepšie zo slovinského pobrežia - parádne pláže, výlety v okolí i aktívne vyžitie

Túžite po pestrej dovolenke s bohatým vyžitím a príležitosťami na odpočinok? Zbaľte si plavky aj vibramky a vyberte sa za dobrodružstvom k slovinskému pobrežiu. Čakajú vás tu parádne pláže, prvotriedne turistické letoviská a prekrásna príroda.
To NAJlepšie zo slovinského pobrežia - parádne pláže, výlety v okolí i aktívne vyžitie

Slovinské pobrežie vás pozýva na svoje piesočnaté aj kamienkové pláže, ktoré sú ako stvorené na bezstarostné letné radovánky. Aby ste si z dovolenky odviezli nezabudnuteľné zážitky, spestrite si kúpanie v mori návštevou historických miest a sviežej prírody v okolí.

Najlepšie slovinské pláže – relax pri vode s bohatým vyžitím

Slovinské pobrežie môže svojou dĺžkou len ťažko konkurovať susednému Chorvátsku, ani tu však nie je núdza o krásne pláže, ktoré ponúkajú nespočetne príležitostí na šantenie vo vode. Vhod vám príde aj blízke turistické zázemie v malebných prímorských letoviskách, kam si kedykoľvek môžete skočiť na niečo dobré na jedenie.

A kde sa v Slovinsku okúpať? Zďaleka najznámejšou plážou, ktorá sa stala symbolom slovinského mora, je Mesačný záliv. Táto kamienková pláž sa rozkladá pri priezračnej vode pod najväčším útesom na Jadrane. Pokiaľ patríte medzi milovníkov prírodného kúpania, je pre vás Mesačný záliv ako stvorený. Vstup na pláž je totiž náročnejší, a tak napriek svojej popularite nie je zátoka preplnená turistami. Nečakajte tu ani žiadne kiosky a bary, len pokojné šumenie vĺn a vôňu borovíc.

Uprednostňujete pláže blízko turistického zázemia s občerstvením, toaletami a požičovňou vybavenia? Potom sa vydajte do populárnych prímorských letovísk, ako je Piran, Izola alebo Portorož. V slovinských prístavných mestách objavíte parádne pláže v obliehaní barov a reštaurácií. Ak sa chcete vyhnúť davom, vyskúšajte menej preslávené, ale o nič menej pekné pláže v Ankarane alebo Kopere.

Aké ďalšie pláže v Slovinsku navštíviť?

  • Rt Seča
  • Žusterna
  • Debeli rtič
  • Svetilnik
  • Bele Skale
  • Simonov zaliv

Nádherná príroda v okolí – prechádzky s výhľadom na more

Slovinsko je preslávené nádhernou prírodou. Výnimkou nie je ani prímorská oblasť, ktorá splní túžby všetkých vášnivých dobrodruhov. Pokiaľ patríte medzi tých, ktorí nevydržia celé dni leňošiť na slnku, vydajte sa za turistikou do prírodných rezervácií a kochajte sa výhľadom na šíre more. Prechádzajte sa po útesoch, pozorujte vodné vtáctvo alebo sa vyšplhajte na hory, odkiaľ dohliadnete až do ďalekých Benátok.

Milovníci prírody by nemali vynechať výlet do prírodnej rezervácie Strunjan, ktorá sa rozprestiera na bielych útesoch medzi Izolou a Piranom. Na pokojnej prechádzke budete obdivovať morské scenérie a pláž Mesačný záliv, nad ktorou sa vypína 80-metrový biely útes. Rovnako dych vyrážajúci pohľad vás čaká aj pri Strunjanskom kríži.

Ďalšiu zaujímavú prírodnú pamiatku objavíte neďaleko mestečka Koper. Škocjanská zátoka je mokraďová rezervácia s nevšedným rázom krajiny, v ktorej sa darí vodným vtákom i ďalším živočíchom. Miestnu faunu môžete pozorovať z drevených vyhliadok. Skrze jedinečný kút prírody vedie dvojkilometrový značený okruh, a tak ide o ideálny výletný cieľ na spestrenie dlhého popoludnia pri vode.

Netradičné zážitky si odveziete z prírodnej rezervácie Sečoveljske soline, kde sa predtým ťažila soľ. Dnes si tu prezriete staré domčeky, rozsiahle zásobníky slanej vody a vodné vtáky, ktoré vám budú pokojne poletovať nad hlavami.

Slovinsko - Najobľúbenejšie pobyty

Romantické turistické letoviská – starobylá architektúra a stredomorská kuchyňa

Slovinské pobrežie lemujú historické mestá, v ktorých sa koncentruje turistický ruch. Nasajete v nich romantickú atmosféru, objavíte starobylé pamiatky a ochutnáte stredomorskú kuchyňu. Vyraziť sem môžete aj za pamätihodnosťami, ktoré si najviac užijete s poriadnou dávkou zmrzliny v ruke.

Čarovný Piran - slovinské Benátky

Piran patrí medzi najkrajšie miesta na brehoch Jadranu, niekedy sa mu dokonca hovorí aj slovinské Benátky. Zatúlajte sa tu do spletitých úzkych uličiek s typickou prímorskou atmosférou, objavte historické centrum alebo sa prejdite po promenáde pri pláži.

Nezabudnuteľný výhľad na perlu slovinského pobrežia sa vám naskytne zo zvonice pri kostole sv. Juraja, ktorá bola postavená podľa benátskeho vzoru. Kochať so šírym morom a osobitým kúzlom Piranu môžete tiež z mestských hradieb na kopci nad mestom.

Malebný Koper - najväčší prístav

Mestečko Koper je najväčším prístavom v krajine. Vďaka zaujímavej architektúre si uchováva autentickú atmosféru, ktorú si hneď po príchode zamilujete. V malebných uličkách ukrýva mnoho zaujímavých pamiatok, z ktorých najvýraznejší je Prétorský palác na námestí Titov trg. Na koperskej pláži si zase užijete parádne kúpanie so skvelými gastro podnikmi na dosah ruky.

Odpočinková Izola – raj vodných radovánok

Izola je pokojným prímorským mestečkom, ktoré sa predtým krčilo na malom ostrovčeku. Starobylé nepravidelné domčeky vás očaria rovnako ako bohatá zeleň, ktorá je pre mesto typická. Pokiaľ túžite po bezstarostnej dovolenke pri mori, je pre vás Izola tou najlepšou voľbou. Vykúpte sa na preslávenej pláži Svetilnik alebo sa vyberte na neďaleký Mesačný záliv. Izola je ideálnou destináciou pre rodiny s deťmi, ktoré sa vyhrajú na obľúbenej piesočnatej pláži San Simon so šmykľavkou a detským ihriskom.

Luxusné Portorož - moderné letovisko

Výstredné letovisko Portorož vábi na bujarý nočný život, kasína a moderné hotely. Pokojnú dovolenku tu nečakajte, žije to tu totiž dňom aj nocou. Najväčším lákadlom Portorože je piesočná pláž, pri ktorej sa prejdete po drevených mólach s výhľadom na pláž a vily v pozadí. K dispozícii vám bude aj požičovňa ležadiel a slnečníkov, a tak bude o vaše pohodlie maximálne postarané.

Tešiť sa sem môžete aj na bohaté vyžitie. Zavítajte tiež na rybiu farmu, kde pri troche šťastia zahliadnete aj hrajúce delfíny. Dokonalý odpočinok na vás čaká v bazéne s vyhrievanou morskou vodou vo Water Park Laguna Bernardin.

Nekonečne športového vyžitia – aktívny odpočinok so všetkým, čo k nemu patrí

Nielen milovníkom relaxu sa bude pri slovinskom mori páčiť. Na svoje si prídu aj nadšení športovci, ktorí sa sem môžu tešiť na aktívnu dovolenku plnú zážitkov. Pobrežie poskytuje mnoho zaujímavých miest, ktoré stojí za to objaviť, či už pešo alebo na bicykli. Lákavé sú aj miestne vodné športy alebo príležitosti na športové lezenie v prírode.

Cyklisti budú nadšení z 37-kilometrovej cyklotrasy Porečanka (Parenzana), ktorá vedie z Poreča do talianskeho mestečka Terst. Počas cesty sa vám naskytne nespočetné množstvo dôvodov, prečo zoskočiť z bicykla. Stretnete svieže prírodné rezervácie, pamiatky v centre mesta Koper alebo príjemné pláže v Izole. Samozrejme, nejde o jedinú miestnu cyklotrasu, tak sa nebojte šliapnuť do pedálov a objavovať malebnú krajinu trochu iným spôsobom.

Jadran je rajom vodných športov, ktoré vám vlejú adrenalín do žíl. Pohrajte sa s vetrom pri windsurfingu, preskúmajte morské dno na kurze potápania alebo sa vypravte do ďalekých vôd na plachetnici. Pokiaľ vyhľadávate skôr pokojnú zábavu, požičajte si v niektorom z turistických letovísk paddleboard a vydajte sa na výlet po hladine.

Núdza tu nie je ani o atraktívne príležitosti na turistiku. Vyrazte do prírody na kratšie prechádzky alebo otestujte svoju fyzičku na dlhých trekoch. Jeden z najpopulárnejších vedie z Mariboru cez Alpy až do prímorského Ankaranu. Pobrežie je tiež obľúbeným cieľom horolezcov, ktorí mieria k skalným stenám v Karst Edge nad Koperom. Čaká tu na nich množstvo trás rôznych obťažností, ktoré umožňujú zladiť aktívnu dovolenku s odpočinkom pri vode.

Vyberte si ubytovanie v Slovinsku a prežite letnú dovolenku svojich snov.

Autor článku:

Aktualizované: 29. 4. 2024

Články, ktoré by vás mohli zaujímať

Najpredávanejšie pobyty

Inšpirujte sa tými najpredávanejšími pobytmi za posledný týždeň

Zabudli ste heslo?

Získajte nové!

Môžete sa prihlásiť aj pomocou sociálnej siete:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Chcem sa registrovať

Alebo sa zaregistrujte pomocou sociálnych sietí:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Zabudli ste heslo?

Nevadí! Stačí zadať váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoríte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet