Osobne overené: Recenzia pobytu v Slovinsku s wellness v Hoteli Rimski dvor ****superior

Vydajte sa spolu s Eliškou, členkou nášho Travelking tímu, do Slovinska. Konkrétne do Hotela Rimski dvor ****superior. Aká bola cesta, ubytovanie, wellness a strava? A aké výletné ciele by ste si nemali nechať ujsť? To všetko sa dozviete.
Osobne overené: Recenzia pobytu v Slovinsku s wellness v Hoteli Rimski dvor ****superior

Informácie o pobyte v bodoch:

Kam a ako sme išli?

Na náš pobyt v Slovinsku sme vyrazili trochu netradične - z Londýna, kde sme boli predtým na dovolenke. Do Ľubľane odtiaľto lieta priamy spoj a do Rimských Toplíc, kde sa Hotel Rimski dvor ****superior nachádza, už je to potom len cca 1,5 hodiny vlakom. Naspäť sme išli cez Maribor, ktorý je zhruba rovnako ďaleko od Toplic ako Ľubľana a do Brna odtiaľto ide autobus spoločnosti Flixbus. Ak teda pôjdete do Toplic zo Slovenska a nechce sa vám šoférovať, odporúčam využiť autobus do Mariboru (s prestupom vo Viedni) a potom vlak do Rimských Toplic (cca 1,5 hodiny jazdy a 7,5 € na osobu).

Kde sme sa ubytovali?

Hotel sa nachádza na kopci nad Rimskými Toplicami, zhruba 17 minút chôdze od stanice. Áno, chôdza - služby ako Bolt či Uber tu nefungujú a nenapadlo nás zavolať do hotela a opýtať sa na dopravu. Urobili sme si teda dobrodružnú prechádzku lesom s kufrom a svietidlom. 😃 Pri check-oute sme sa ale dozvedeli, že nie je problém zaistiť na požiadanie zadarmo dopravu zo stanice, a dokonca aj z vedľajšieho mesta.

Po strastiplnom putovaní nám bol odmenou pohľad na krásne osvetlené budovy rezortu Rimske Terme. Ten sa skladá z troch hotelov - Sofijin dvor, Rimski dvor, kde sme boli ubytovaní, a Zdraviliški dvor. Všetky budovy sú vzájomne prepojené, a môžete sa tak medzi nimi voľne pohybovať bez nutnosti vyjsť von. Check-in prebehol bez problémov, dostali sme karty od izby a čipové hodinky do wellness a prívetivá recepčná nám vysvetlila cestu k našej izbe. Tá sa nachádzala na rovnakom poschodí s recepciou a kaviarňou, takže sme mali všade blízko.

Ubytovali sme sa v luxusnom apartmáne Calendula s pohodlnou kruhovou posteľou a vlastnou vírivkou. V izbe boli veľké úložné skrine, obria plochá televízia, pracovný stôl, kresielka na posedenie a minibar. V kúpeľni potom priestranná walk-in sprcha s dažďovou hlavicou, toaleta, dve umývadlá a hotelová kozmetika. Na posteli sme mali nachystané župany do wellness a v skrini sa ukrývali aj papuče. Na stole sme navyše našli brožúrku so základnými informáciami o hoteli a pomocou QR kódov sme sa mohli pozrieť napríklad na ponuku wellness procedúr alebo menu reštaurácie, kaviarne a baru.

Vírivka sa ukrývala v samostatnom výklenku so schodmi a boli pri nej pripravené uteráky, soľ do kúpeľa a olejové „perly“. Sprevádzkovanie vírivky nám zabralo trochu času a hľadania na internete, po úspešnom spustení sme si ale vírivý kúpeľ s výhľadom na televíziu poriadne užili.

Interiéry aj exteriéry hotela sú krásne, architektonicky zaujímavé a inšpirované antickým štýlom. Na niektorých drobnostiach (mierne opotrebovaný nábytok a pod.) sa dá poznať, že už hotel nie je úplne nový, neuberá mu to ale na nádychu luxusu. Osobitým detailom sú aj latinské citáty na stenách.

Tip: Pokiaľ nájdete v sprchovacom kúte šnúru podobnú tej od žalúzií, neťahajte za ňu. Je to SOS alarm a budete vzápätí musieť vysvetľovať recepcii, že sa vám pri osobnej očiste nič nestalo, ale máte len zvedavé ruky. (Osobne overené. 😃)

Ako sme sa najedli v ubytovaní?

V rámci pobytu sme mali polpenziu, raňajky aj večere sa podávali formou bufetu. Ponuka bola vždy pestrá, z raňajkových jedál nechýbali rôzne druhy pečiva, vajíčka, údeniny, nátierky, cereálie, šaláty, marmelády, párky, lievance, kaše a i. Jeden deň sa v raňajkovom bufete objavil dokonca aj vyprážaný syr (a, samozrejme, som mu neodolala). Výber nápojov bol tiež pestrý - bar s rôznymi druhmi džúsov, automat na kávu aj široká ponuka čajov. Oceňujem, že bolo pripravené nielen klasické a rastlinné, ale aj bezlaktózové mlieko.

Večeru sme začali polievkou, vždy boli dva druhy – poctivý vývar a zeleninový variant. K tomu rôzne „posypanie“ - varená mrkva, sekaná petržlenová vňať, cestoviny, krutóny a i. Hlavný chod sme vyberali z niekoľkých variantov, vždy boli pripravené rôzne druhy mäsa, ryba, nejaká omáčka či guláš, zdravšia (dusená zelenina) aj menej zdravé (hranolky) prílohy a vegetariánska či vegánska alternatíva. Ochutnali sme trochu zo všetkého – pečenú rybu, kuracie krídelká, rezne, batátové hranolky...

Po večeri nasledovala sladká bodka z bohatej ponuky dezertov, vrátane čokoládových hľuzoviek, tiramisu, koláčov, ale aj zmrzliny či čerstvého ovocia. Všetko mi chutilo, celkovo tak výber jedál hodnotím pozitívne. Každý deň sa navyše niektoré jedlá obmieňali, aj pri dlhšom pobyte vás tak miestna kuchyňa nebude nudiť. Doplácali sme si iba nápoje, reštaurácia má viac ako dostačujúci výber nealkoholických aj alkoholických variantov.

Na obed sme zašli do kaviarne Princeznej Viktórie, ktorá sa nachádza hneď pri recepcii. Ja som si dala lososový burger, takú ľahšiu alternatívu ku klasickej hovädzej verzii, a priateľ si objednal vajcia Benedikt s údeným lososom. Hamburger bol výborný, mäso z lososa skvele doplnila tatárska omáčka a zavárané uhorky, navyše som dostala obrovskú porciu batátových hranoliek s kari omáčkou. Vajcia Benedikt by na môj vkus mohlo mať trochu tekutejší žĺtok, ale priateľ bol s jedlom spokojný.

Ako sme sa najedli v okolí?

Ďalšie podniky sme otestovali pri návšteve Ľubľane a Mariboru:

  • V Ľubľane sme si dali cappuccino v kaviarni a bare Tam Tam. Je to útulná malá kaviarnička s príjemnou hudbou, v ktorej je podľa cedule zakázané používať notebooky (ale minimálne jedno porušenie tohto zákazu som videla a nikoho von nevyviedli 😄). Obsluha bola trochu strohá (pána možno odradila naša angličtina), ale káva bola dobrá a dostali sme k nej aj celú karafu s vodou a mätou. Na obed sme potom zašli do talianskeho bistra Fugazi, kde sme si pochutnali na neapolskej pizze priamo z pece na drevo.

  • V Maribore sme si dali neskorý obed v reštaurácii David's burgers. Je to menšia krčmička v centre, kde bolo v čase našej návštevy podozrivo prázdno. Veľkú časť objednávok ale pravdepodobne obslúži výdajné okno smerujúce na ulicu priamo z kuchyne. Hamburgery boli výborné, s chutnou žemľou, čedarom a barbecue omáčkou. A ja som si, samozrejme, ani tentoraz neodpustila chrumkavé batátové hranolky. Ešte pred odchodom sme chvíľu posedeli v modernom bare Papagayo s veľmi príjemnou obsluhou a zaujímavou ponukou drinkov.

Aké bolo wellness centrum v hoteli?

Wellness centrum Amalija, zlatý klinec celého hotela, sa nachádzalo len dve poschodia pod nami, z apartmánu sme preto vyrazili rovno v županoch. Našu relaxačnú seansu sme začali v termálnom bazéne, ktorý má vnútornú i vonkajšiu časť a je obklopený krásnymi výklenkami s čalúnením a ležadlami na odpočinok. Vo vonkajšej časti wellness sú menšie vírivé bazény s masážnymi lavicami a o poschodie vyššie sme našli odpočiváreň a tri vírivky. Voda v bazénoch a vírivkách mala príjemnú teplotu, nebola to vyslovene „vaňa“, ale teplá bola dostatočne.

Následne sme si urobili výlet do saunového sveta, ten má vnútornú i vonkajšiu časť s rôznymi druhmi suchých sáun, parou, vírivkou, ochladzovacím bazénikom a odpočivárňou s vodou/čajom zadarmo. Celá saunová časť je bezplavková a na zachovanie súkromia tu nie je povolené používanie telefónov.

Vo wellness zóne sa dá najviac poznať inšpirácia antickými kúpeľmi, koniec koncov kúpeľná história tejto oblasti siaha až do obdobia starého Ríma. Kamenné výklenky, mozaiková dlažba a krásne dekorácie dotiahnu váš odpočinok k dokonalosti. Ak sa chcete naozaj rozmaznať, v budove Hotela Zdraviliški dvor nájdete navyše historické kúpele s luxusnými kúpeľmi, masážami a ďalšími procedúrami.

Kam sa vydať na výlet?

Ak do Hotela Rimski dvor ****superior vyrazíte iba na pár dní, pravdepodobne ani nevytiahnete päty z wellness. Za pekného počasia ale okolitý lesopark s prastarými stromami láka aspoň na príjemné prechádzky na čerstvom vzduchu. Pri dlhšom pobyte odporúčam urobiť si výlet do Ľubľane, Mariboru či oboch týchto miest, ktoré sú od Rimských Toplíc len kúsok.

V Ľubľani sme, samozrejme, nemohli vynechať návštevu hradu. Ten sa nachádza na kopci, kam sa pohodlne vyveziete pozemnou lanovkou. Zaujalo ma, že sú historické časti hradu prepojené s novými, industriálnymi inštaláciami a v areáli nájdete aj hudobnú kaviareň, luxusnú reštauráciu a ďalšie atrakcie. Nejde tak o klasickú statickú historickú pamiatku, ale o živé miesto stretávania. Prešli sme si aj historické centrum, najmä oblasť okolo rieky je naozaj malebná, a zašli sme do Domu ilúzií so zábavnými expozíciami. Pokiaľ si chcete vyskúšať fakírsku posteľ z klincov alebo otestovať svoje pozorovacie schopnosti, ste na správnom mieste.

V Maribore viedli naše kroky do Domu starej révy, ktorý rastie údajne najstaršia vínna réva na svete. Okrem múzea venovanému lokálnej vinárskej kultúre tu nájdete aj interaktívnu expozíciu, vďaka ktorej sa dozviete viac o ďalších lákadlách Slovinska, a virtuálnu realitu. Pozreli sme sa aj na Hlavné námestie s originálnou fontánou, do Mestského parku, k Mariborskému hradu či františkánskej bazilike, považovanej za najkrajší kostol v Slovinsku. Zaujala ma aj autobusová stanica. Tá má, samozrejme, svoj postarší charakter, ako väčšina staníc, v presklenej časti s klenbou ale rastú živé stromy a je tu pouličné osvetlenie. Miesto tak pôsobí ako kus ulice uzavretý do skleníka.


Záverečné hodnotenie pobytu v Hoteli Rimski dvor ****superior

„Pobyt v Hoteli Rimski dvor ****superior bol skutočným balzamom na nervy. Túžite po dokonalom odpočinku od všedných starostí v pokoji prírody? Potom pôjde o ideálny dovolenkový rezort pre vás. Zlatým klincom hotela sú krásne kúpele inšpirované antickým štýlom, ktorý sa prelína celým interiérom budovy. Z termálnych bazénov a saunového sveta sa nám ani nechcelo odchádzať. Pochutnali sme si na raňajkách a večeriach vo forme bohatých bufetov a oceňujem, že hotel myslí aj na vegetariánov a hostí s niektorými ďalšími stravovacími obmedzeniami. O každého návštevníka je tu skrátka dokonale postarané.”


👍 Pobyt v Hoteli Rimski dvor ****superior bol osobne overený Eliškou, členkou tímu Travelking, a jeho návštevu môže s pokojným srdcom odporučiť aj vám. Ďalšie osobne overené hotely si môžete pozrieť tu.

Autor článku:

Aktualizované: 25. 4. 2024

Články, ktoré by vás mohli zaujímať

Najpredávanejšie pobyty

Inšpirujte sa tými najpredávanejšími pobytmi za posledný týždeň

Zabudli ste heslo?

Získajte nové!

Môžete sa prihlásiť aj pomocou sociálnej siete:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Chcem sa registrovať

Alebo sa zaregistrujte pomocou sociálnych sietí:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Zabudli ste heslo?

Nevadí! Stačí zadať váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoríte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet