Objavte to NAJ z Chorvátska: 7 NAJkrajších ostrovov, ktoré musíte navštíviť

Klenotom Chorvátska sú jeho ostrovy. Každý z nich ponúka jedinečnú atmosféru, ale všetky oplývajú prírodou berúcou dych a nádherným pobrežím s čistým morom. Ktoré chorvátske ostrovy sú najkrajšie? Vybrali sme 7 z nich, ktoré stoja za návštevu.
Objavte to NAJ z Chorvátska: 7 NAJkrajších ostrovov, ktoré musíte navštíviť

Priezračné Jadranské more tiahnuce sa pozdĺž chorvátskeho pobrežia je posiate viac ako 1 200 ostrovmi, avšak obývaných je z nich iba 49. Každý jeden ostrov je unikátny, ale všetkých svojich návštevníkov očarí jedinečnou atmosférou i množstvom príležitostí na výlety a aktivity. Ostrovy zároveň lákajú na viac priestoru aj súkromia, než koľko môžu ponúknuť preplnené letoviská na pobreží. Na svoje si prídu rodiny s deťmi, vyznávači vodných športov či turistiky aj tí, ktorí chcú pri mori hlavne odpočívať. Ktoré chorvátske ostrovy sú najkrajšie? Z päťdesiatky sme vybrali 7 NAJlepších!

1. Ostrov Hvar

Víťazom nášho rebríčka je Hvar, ktorý sa v rámci chorvátskych ostrovov pýši hneď niekoľkým NAJ: je najdlhší, najslnečnejší a je považovaný aj za najkrajší. Nikoho tak asi neprekvapí, že je zároveň najpopulárnejším a najnavštevovanejším ostrovom Chorvátska. Hvar je ale veľmi rôznorodý, takže na ňom nájdete aj veľmi pokojné lokality, kde akoby zastal čas.

Najpôsobivejším miestom je hlavné mesto, ktoré sa rovnako ako ostrov volá Hvar. Centrum mesta s množstvom úzkych romantických uličiek sa rozprestiera okolo malebného prístavu. Najkrajší výhľad na mesto aj protiľahlé ostrovy Pakleni ponúka mestská pevnosť Španjola.

Na veľmi autentickú atmosféru aj malé množstvo turistov potom lákajú ďalšie letoviská na ostrove ako Stari Grad, Jelsa či Vrboska. Pokiaľ dávate prednosť aktívnej dovolenke, je pre vás Hvar dokonalou destináciou. Okrem pestrej škály vodných športov sa na Hvare môžete venovať cyklistike, na ktorú je tu ideálny terén. Pre vyznávačov turistiky je tu množstvo značených trás. Vedú napríklad na najvyšší vrchol ostrova Sveti Nikola (628 m n. m.), odkiaľ uvidíte nádherné jadranské panorámy.

  • Ako sa dostať na Hvar?

Na ostrov jazdia pravidelne trajekty, lode a katamarány z prístavu v Splite. Pokiaľ sa na Hvar chystáte autom, zakúpte si vopred online lístok na trajekt spoločnosti Jadrolinia. Cesta trajektom trvá necelé 2,5 hodiny, rýchlejšie katamarány vás na Hvar doplavia za necelú hodinku.

2. Ostrov Brač

Len necelé 3 kilometre od Hvaru leží ďalší poklad jadranských ostrovov - Brač. Tretí najväčší chorvátsky ostrov (po ostrovoch Cres a Krk) vás okamžite nadchne svojou pokojnou a pohodovou atmosférou. Napriek mnohým krásam, ktoré Brač ponúka, zostáva stále stranou záujmu zahraničných turistov, a tak na ostrove aj v letnej sezóne stretnete predovšetkým Chorvátov, ktorí naň nedajú dopustiť.

Na ostrove Brač sa nachádza jedno svetovo preslávené miesto - ikonická pláž Zlatni rat, ktorá mení svoj tvar a polohu podľa vetra, prílivu a morských prúdov. Najkrajší výhľad na toto unikátne miesto je z vrcholu Vidova gora, čo je najvyššia hora na chorvátskych ostrovoch.

Najviac návštevníkov Brača mieria do hlavného ostrovného mesta Supetar, rušnejšieho letoviska Bol, prípadne do veľmi pokojného Sutivanu s nádhernou prímorskou promenádou. Krajina ostrova je plná olivových hájov, viníc a borovicových lesov. Objavovať jej krásy môžete na desiatkach kilometrov turistických a cyklistických trás, na ktorých sa budete kochať nádhernými stredomorskými panorámami.

  • Ako sa dostať na Brač?

Obrovskou výhodou Brača je jeho blízkosť k chorvátskemu pobrežiu. Plavba trajektom zo Splitu trvá zhruba 50 minút. Pokiaľ sa na Brač chystáte aj autom, zakúpte si vopred online lístok na trajekt spoločnosti Jadrolinia.

3. Ostrov Pag

Severodalmátsky ostrov Pag je unikátny hneď z niekoľkých dôvodov. Po prvé je s pevninou spojený mostom, takže sa naň pohodlne dostanete autom. Po druhé vás ostrov okamžite zaujme svojou jedinečnou prírodou, ktorá nemá obdobu nielen v Chorvátsku, ale dokonca v celej Európe.

Pag býva často prirovnávaný k mesačnej krajine, pretože je jeho veľká časť tvorená holými kamenistými zrázmi. Ostrov je veľmi členitý, takže tu môžete stráviť deň v niektorej z mnohých hlbokých zátok v úplnom súkromí. Treťou zaujímavou charakteristikou Pagu je to, že ide o centrum nočnej zábavy celého Chorvátska. Práve tu sa totiž nachádza legendárna pláž Zrće s mnohými klubmi a diskotékami, kde sa v lete tancuje cez deň aj v noci.

Pag však zďaleka nie je destináciou iba pre mladých. Veľmi prívetivým miestom na dovolenku rodín s deťmi či seniorov je hlavné mesto ostrova menom Pag. Pokiaľ si pobyt radi spestríte gastronomickými zážitkami, rozhodne ochutnajte miestne znamenité víno a predovšetkým svetovo známy Paški sir (Pagský syr) značky Gligora. Ten patrí podľa oficiálnych rebríčkov medzi 10 najlepších syrov na našej planéte. Syráreň Gligora môžete navštíviť pri exkurzii, ktorá zahŕňa nahliadnutie pod pokrievku výrobného procesu slávneho syra a samozrejme aj jeho ochutnávku.

  • Ako sa dostať na Pag?

Ostrov Pag je s pevninou spojený Pagským mostom (Paški most), takže naň môžete jednoducho prísť autom.

4. Ostrov Krk

Ostrov Krk, ktorý je súčasťou Kvarnerských ostrovov v severnej časti Jadranského mora, je pre turistov zo strednej Európy najbližším chorvátskym ostrovom. Od roku 1980 je navyše spojený s pevninou Krčským mostom, ktorý meria zhruba 1,5 km. Spolu s vedľajším ostrovom Cres sa delí o prvé a druhé miesto, čo sa veľkosti týka, prvenstvo Krku patrí v návštevnosti.

Ostrov je preslávený krásnymi plážami – 15 z nich sa dokonca pýši Modrou vlajkou, medzinárodným ocenením čistoty vody a prostredia aj vysokej kvality služieb. Nachádza sa tu jedna z najkrajších pláží v celom Chorvátsku: takmer 2 km dlhá piesočnato-kamienková mestská pláž Baška. Návštevníci Bašky sa môžu vydať po náučnom Bašskom hlaholskom chodníku, na ktorom sa na 33 zastaveniach zoznámia so všetkými znakmi slovanského písma hlaholika.

Prírodnou raritou na Krku je malý zalesnený ostrovček Košljun ležiaci uprostred Košljunskej zátoky oproti letovisku Punat. Krajinou Krku vedie úctyhodných 300 km značených turistických chodníkov. Obľúbené sú tzv. pastierske chodníky vedúce cez najvyššie vrcholy Krku: Obzova, Brestovica, Veli vrh, Zminu a Veli Hlam. Predvolenými bodmi pastierskych chodníkov sú letoviská Punat, Baška a Stará Baška. Chodníky vedú malebnú krajinou s kamennými múrikmi, pastvinami, vinohradmi, jazierkami i stádami oviec. Srdce každého turistu skrátka na pastierskom chodníku zaplesá!

  • Ako sa dostať na Krk?

Ostrov Krk je s pevninským Chorvátskom spojený Krčským mostom, takže naň môžete jednoducho prísť autom.

5. Ostrov Mjlet

Perlou ukrytou vo vonkajšom páse juhodalmátskych ostrovov je ostrov Mljet, ktorý si získa všetkých milovníkov panenskej prírody. Ide o najzelenší chorvátsky ostrov – 72 % jeho plochy pokrývajú lesy, ktoré dopĺňa veľké množstvo viníc a olivových hájov. O jedinečnosti mljetskej krajiny svedčí aj to, že značnú časť jeho územia zaberá Národný park Mljet. Jeho súčasťou sú okrem iného Veľké a Malé jazero. Uprostred Veľkého jazera sa rozprestiera malý ostrovček Otočić Svete Marije, na ktorom stojí románsky benediktínsky kláštor z 12. storočia. Prevoz člnom na ostrovček aj návšteva kláštora sú zahrnuté v cene vstupu do národného parku (vstup do všetkých národných parkov v Chorvátsku je spoplatnený). Po území národného parku je možné sa pohybovať iba pešo alebo na bicykli, takže tu na vás okrem prekrásnej prírody čaká aj božský pokoj.

K skvostom Mljetu patrí aj niekoľko jaskýň a krasové polia. Namiesto pulzujúcich letovísk ponúka Mljet príjemné menšie mestečká, ktoré sú ako stvorené na nerušený odpočinok. Relaxovanie na pláži či v tieni olivových hájov však môžete striedať s vodnými športmi ako potápanie, podmorský rybolovom (Mljet oplýva bohatými loviskami rýb a langúst), jachting a windsurfing, na ktoré sú tu parádne podmienky.

  • Ako sa dostať na Mljet?

Autom sa na ostrov Mljet dá dostať trajektom z polostrova Pelješac, konkrétne z prístavu Prapratno pri Stone.

6. Ostrov Korčula

Medzi ostrovy južnej Dalmácie patrí aj očarujúca Korčula, ktorá nadchne páry na romantickej dovolenke, milovníkov vína i športovcov, ktorí si na dovolenke radi dajú do tela. Korčula je predovšetkým ostrovom vína, ktorému sa v tunajšej mimoriadne úrodnej krajine veľmi darí. Na vinárstvo tu narazíte skoro na každom kroku a väčšina z nich ponúka ochutnávky svojej produkcie, často v kombinácii s degustáciou domáceho olivového oleja a miestnych syrov, olív, mandlí a ovocia. Pokiaľ si teda z dovolenky radi odveziete suvenír v podobe lahodného vína či dalmatínskych delikates, na Korčule budete mať rozhodne z čoho vyberať.

Miestom, ktoré by mal na vlastné oči vidieť každý návštevník ostrova, je hlavné mesto Korčula. Toto magické miesto je úžasnou kombináciou tradičnej chorvátskej a benátskej architektúry – ostrov bol v ranom novoveku takmer 400 rokov pod nadvládou talianskych Benátok. Perfektným miestom na relaxáciu je mestečko Vela Luka na severozápadnom pobreží ostrova. Od Vela Luky sa pozdĺž mora tiahne niekoľko kilometrov dlhý chodník, okolo ktorého sú rozosiate miniatúrne pláže a drevené či betónové móla, ktoré si môžete zabrať len pre seba a užiť si deň plný odpočinku a kúpania v úplnom súkromí.

  • Ako sa dostať na Korčulu?

Na Korčulu je možné sa dostať iba trajektom, ktorý prepraví aj autá. Do prístavu Vela Luka premávajú trajekty zo Splitu, do hlavného mesta Korčuly vás prepraví trajekt z neďalekého polostrova Orebić.

7. Ostrov Dugi otok

Svoje meno, ktoré v preklade znamená „Dlhý ostrov“, získal Dugi otok podľa svojho pretiahnutého tvaru – zo severu na juh meria 45 km. Toto úžasné miesto je ako stvorené pre všetkých, ktorí túžia po dovolenke v nádhernom kúte Chorvátska, avšak zároveň ďalej od turistického ruchu.

Na južnej strane ostrova sa nachádza Prírodný park Telašćica, ktorý vám svojou krásou vyrazí dych. Zároveň tu môžete uvidieť rôzne druhy divokých zvierat, rýb a morských živočíchov. Park tvorí najväčší záliv na Jadrane, ktorý zahŕňa 25 menších zátok a 5 ostrovčekov. Jedinečné kúzlo lokalite dodávajú strmé útesy „vyrastajúce“ z mora do výšky až 160 metrov. Vykúpať sa môžete buď priamo v zátoke Telašćica, alebo v priľahlom jazere Mir so slanou vodou.

Z juhu Dugi otok susedí s Národným parkom Kornati, čo je súostrovie so 147 vápencovými a kriedovými ostrovmi, ostrovčekmi a útesmi. Úchvatné scenérie, nedotknutá príroda a bohatá fauna i flóra robia z Kornati jeden z najpozoruhodnejších prírodných fenoménov Jadranu. Toto miesto by ste rozhodne mali uvidieť na vlastné oči – napríklad počas výletu loďou, ktorá pravidelne vypláva z letovísk na ostrove Dugi otok.

  • Ako sa dostať na Dugi otok?

Na Dugi otok sa dostanete trajektom zo Zadaru. Trajekt prepravujúci aj autá pláva iba do prístavu Brbinj. Menšie lode a katamarány vás dopravia do letovísk Božava a Sali.

Autor článku:

Aktualizované: 1. 5. 2024

Články, ktoré by vás mohli zaujímať

Najpredávanejšie pobyty

Inšpirujte sa tými najpredávanejšími pobytmi za posledný týždeň

Zabudli ste heslo?

Získajte nové!

Môžete sa prihlásiť aj pomocou sociálnej siete:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Chcem sa registrovať

Alebo sa zaregistrujte pomocou sociálnych sietí:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Zabudli ste heslo?

Nevadí! Stačí zadať váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoríte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet