Objavte to NAJ z Česka: 10 NAJlepších turistických trás

Našli sme pre vás 10 najkrajších turistických trás plných výhľadov, krásnej prírody, zaujímavých zákutí aj pamiatok. V zozname nájdete ľahké trasy pre začiatočníkov a rodiny s kočíkmi aj pre skúsených turistov. Tak hor sa do prírody.
Objavte to NAJ z Česka: 10 NAJlepších turistických trás

Máte chuť na poriadnu turistiku s kamarátmi či s rodinou? Vydajte sa za ňou do susedného Česka, kde o parádne chodníčky a turistické trasy rozhodne nie je núdza!

Jeseníky: Výstup na Praděd

1. Jeseníky: Výstup na Praděd

Praděd je najvyšší vrchol Jeseníkov a zároveň najznámejší horský symbol Moravy a Sliezska. Podobne ako Sněžka alebo Radhošť patrí k povinným turistickým cieľom v Česku. Výstup na Praděd zvládnu aj príležitostní turisti. Kopec samotný je plochý, zvýrazňuje ho 146,5 metra vysoký televízny vysielač viditeľný desiatky kilometrov ďaleko a je najvyššie položeným miestom v Česku. Na Praděd vystúpte okolo rieky Stredná Opava, ktorá vytvára kaskády a pereje. Pod kaplnkou svätej Hedviky začína 5,5 km dlhá modro značená trasa k chate Švýcárna. Odtiaľ pokračujte hrebeňovou magistrálou na Praděd, čo je trasa dlhá 9 km s 800 metrami prevýšením. Táto trasa je málo schodená turistami a krajinársky veľmi pestrá. Najskôr prejdete hustými lesmi. So vstupom na Medvědskú hornatinu sa vám začnú odkrývať panorámy horských hrebeňov. Cieľová rovinka na Praděd vedie už po asfaltke a najskôr stretnete zástupy turistov. Napriek tomu je Praděd magicky príťažlivý a krásny.

Pozrite sa na tipy, kde sa ubytovať, aby ste to mali k najkrajším turistickým trasám v Česku skutočne blízko.


Krkonoše: Výstup na Sněžku

2. Krkonoše: Výstup na Sněžku

Českú najvyššiu horu vám asi nemusíme predstavovať. Poďme sa teda rovno pozrieť, ako sa na jej vrchol dostanete. Vedie k nej niekoľko krásnych ciest dosiahnuteľných pešo, v zime na bežkách alebo aj lanovkou z Pece pod Sněžkou.Ak nie ste skúsení turisti, cesta od Pomezních búd patrí k najľahším trasám. Východiskový bod je Horní Malá Úpa, odtiaľ sa dostanete po červenej značke k chate Jelenka, ďalej budete stúpať ďalšie 4 km cez Obří hřeben na Sněžku. Ďalším schodným variantom je trasa z Pece pod Sněžkou po zelenej turistickej trase na Růžovú horu. Odtiaľ pokračujte po žltej značke až na Sněžku. Posledná trasa je najnáročnejšia, ale zároveň najkrajšia. Z Pece pod Sněžkou sa vydáte po modrej značke asi 7 km cez Obří důl na Obří sedlo, odkiaľ vystúpite na Sněžku po červenej značke. Nájdete tu nezabudnuteľné výhľady na Obří důl aj na Sněžku samotnú.

Pozrite sa na tipy, kde sa ubytovať, aby ste to mali k najkrajším turistickým trasám v Česku skutočne blízko.


České Švýcarsko: Túra Mezní Louka - Pravčická brána

3. České Švajčiarsko: Túra Mezní Louka - Pravčická brána

České Švajčiarsko je úchvatné. Poďte si ho prejsť celé krížom-krážom. Vydajte sa z obce Hřensko k Pravčickej bráne po červenej turistickej značke okolo penziónu Lugano. Cesta vás zavedie ku Třem pramenům, odkiaľ pokračujte stúpaním lesným terénom. Pri Pravčickej bráne nájdete krásny zámoček Sokolí hnízdo. Od Pravčickej brány sa vydajte po žltej turistickej značke po vrstevniciach Gabriliiny stezky na Mezní louku. Za hotelom Mezní louka vystúpite po modrej značke Ke Strži. Odtiaľ pokračujte po žltej trase k Divokej Soutěsce, kde sa prepletiete tiesňavami Divoké Kamenice. Ďalej pokračujte kaňonom k Tiché Soutěske, odkiaľ sa preplavíte s prievozníkom Edmundovou Soutěskou. Odtiaľ to budete mať už len len 2 km do Hřenska. Celá trasa je dlhá 16 km a je nenáročná.

Pozrite sa na tipy, kde sa ubytovať, aby ste to mali k najkrajším turistickým trasám v Česku skutočne blízko.


Beskydy: Túra Pustevny - Radhošť

4. Beskydy: Túra Pustevny - Radhošť

Ďalšou českou turistickou klasikou, ktorú by ste nemali vynechať, je Beskydská túra z Pustevien na Radhošť. Cesta vedie po rovine až do pozvoľného kopca a je dostatočne široká. Východiskovým bodom je horské sedlo Pustevny, kam sa dá dôjsť aj autom od Prostřední Bečvy. Na Pustevnách stoja drevené stavby Libušín a Maměnka, postavené v ľudovom slohu podľa projektu architekta Dušana Jurkoviča. Od Pustevien sa vydajte po náučnom chodníku Radegast, po modrej turistickej značke. Asi po prvom kilometri sa ocitnete pri soche Radegasta, pohanského boha pohostinnosti, plodnosti a úrody. Ďalej pokračujte cez rázcestie Radhošť - hrebeň na vrchol kopca Radhošť, na ktorom stojí drevený kostol sv. Cyrila a Metoda a pred ním socha týchto dvoch vierozvestcov. Pokocháte sa nádhernými výhľadmi na Beskydy, Valašsko, Jeseníky, a tiež Malú a Veľkú Fatru.

Pozrite sa na tipy, kde sa ubytovať, aby ste to mali k najkrajším turistickým trasám v Česku skutočne blízko.


Jizerské hory: Túra Riegrovou stezkou

5. Jizerské hory: Túra Riegrovou stezkou

Náučná Riegrova stezka vedie prírodnou rezerváciou Údolí Jizery, ponúka celkom 15 zastavení venovaných ochrane prírody, faune a flóre, geológii a technickým zaujímavostiam v údolí. Cesta vedie okolo niekoľkých vyhliadok, z ktorých je krásny pohľad na rieku Jizeru a jej údolie. K najatraktívnejším miestam trasy patrí skalná brána pri Bítouchove, ktorú prekonáte po 77 metroch dlhej visutej lávke umiestnenej 5,5 metrov nad hladinou rieky. Riegrova stezka končí v Podspálově na sútoku riek Jizery a Kamenice. Odtiaľ sa ďalej môžete vydať do sklárskeho mesta Železný Brod, do Bozkova k dolomitovým jaskyniam, Palackého stezkou ku zrúcaninám hradu Návarov alebo späť po hornej hrane údolia naspäť do Semil.

Pozrite sa na tipy, kde sa ubytovať, aby ste to mali k najkrajším turistickým trasám v Česku skutočne blízko.


CHKO Český ráj: Túra Prachovskými skalami

6. CHKO Český raj: Túra Prachovskými skalami

Vydajte sa túru Prachovskými skalami a vyberte si cestu malým alebo veľkým okruhom. Ten malý je dlhý 1,5 kilometra a je sprevádzaný žltou turistickou značkou. Od Turistickej chaty mierne vystúpite lesnou cestou k Zadnej Točenici, pred začiatok Císařské chodby a odtiaľ sa vydáte k Malej Fortně. Po ceste môžete obdivovať skalný medailón Jána Žižku, miestami sa pridržíte zábradlia a pokocháte sa najkrajšou vyhliadkou Českého raja. Veľký okruh je dlhý 3 kilometre a je značený zelenou turistickou značkou. Od Turistickej chaty vystúpite po červenej značke od Zelené rokle a namáhavým Řehákovým výstupom zabezpečeným zábradlím na Pechová vyhliadku. Ďalej už pokračujte po pohodlnom úseku k rázcestí nad Fortnou a ďalej potemnelou chodbou. Na trase zahliadnete Lví sluj, Novou rokli alebo napríklad Šikmou věž. Trasy Prachovskými skalami sú dobre značené, takže nemôžete minúť krásne výhľady, vežičky a skalné útvary.

Pozrite sa na tipy, kde sa ubytovať, aby ste to mali k najkrajším turistickým trasám v Česku skutočne blízko.


CHKO Český les: Túra k lomu Velká Amerika i Karlštejnu

7. CHKO Český kras: Túra k lomu Velká Amerika a Karlštejnu

Ďalšou úchvatnou trasou je túra cez Český kras k lomu Velká Amerika aj Karlštejn. Ide o veľmi jednoduchý a krátky výlet s minimálnym prevýšením. Pôjdete po značených cestách alebo vyšliapaných chodníkoch. Vydajte sa z námestíčka v obci Mořina po žltej značke. Môžete tu odbočiť cez cestičky medzi záhradami a okolo židovského cintorína až k železnici a opäť sa napojiť na žltú. Ďalej vedie chodník okolo lomu Velká Amerika, lomu Mexiko a lomu Kanada. V okolí sa ešte nachádza lom Malá Amerika, ktorý sa skrýva v lesoch. Cesta ďalej vedie po širokej poľnej ceste, odkiaľ je vidieť už aj na hrad Karlštejn. K nemu je to potom už čo by kameňom dohodil. Vápencové lomy vznikli už v 19. storočí a najväčší a najznámejší z nich je lom Velká Amerika . Ten je pre svoj atraktívny vzhľad využívaný aj filmármi. Natáčal sa tu napr. Limonádový Joe, Akumulátor i zahraničné filmy a seriály.

Pozrite sa na tipy, kde sa ubytovať, aby ste to mali k najkrajším turistickým trasám v Česku skutočne blízko.


České středohoří: Výstup na Bořeň

8. České středohoří: Výstup na Bořeň

Hora Bořeň je obklopená krajinou zdevastovanou ťažbou hnedého uhlia, no aj napriek tomu má stále veľkú hodnotu ako prírodne cenná lokalita s výskytom mnohých chránených druhov. Nachádzajú sa tu chránené druhy vtákov, drobné živočíchy a rastliny. Botanickým unikátom na Bořni je Liběšická stráň. Vrchol hory je prístupný po značenom turistickom chodníku a vedie tadiaľ aj náučný chodník. Za dobrej viditeľnosti zazriete z Bořne vrcholy ostatných hôr Českého středohoří a veľkú časť hrebeňa Krušných hôr. Vrch Bořeň je zaujímavý aj archeologicky, našli sa tu pozostatky knovízskej kultúry z čias okolo rokov tisíck pred naším letopočtom. K hore Bořeň vedie jedna značená turistická trasa - zelená. Vydáte sa po nej priamo od železničnej stanice, smerom k námestiu. Po chvíli sa už ocitnete na pastvinách a v lesíku. Na vrchol Bořeň je to potom už asi štvrť hodinka od rozcestníku. Z vrchu sa môžete kochať pohľadom na Bílinu.

Pozrite sa na tipy, kde sa ubytovať, aby ste to mali k najkrajším turistickým trasám v Česku skutočne blízko.


Jižní Morava:Túra po Národním parku Podyjí

9. Južná Morava: Túra po Národnom parku Podyjí

Podyjí je v Česku najmenším Národným parkom, ktorého os tvorí vyše 40 kilometrov dlhé údolie rieky Dyje. A okrem rakúskej obce Hardegg v ňom nenájdete osídlenou časť - tým je Podyjí unikátne. Národný park prejdú skúsení turisti za dva dni. Pokocháte sa asi 50 kilometrami chodníkov vedúcich lesmi, lúkami, pozdĺž viníc a cez nádherné vyhliadky. Vydajte sa cestou okolo brehu priehrady. Hneď po pár kilometroch natrafíte na Sealsfieldův kámen - prvú vyhliadku. Ďalej sa vydajte po žltej značke proti prúdu rieky. Dostanete sa k vinohradom, ktoré vás dovedú k vyhliadke Devět mlýnů. Medzi ďalšími zastávkami nasleduje Žlebské jezírko a zrúcanina Nový Hrádek. Na hrade navštívte komentovanú prehliadku. Ďalší deň sa vydajte Pašeráckou stezkou do Vranova, ktorá patrí k najzaujímavejším cestám v parku. Cesta ponúka krásne výhľady na protiľahlé svahy Braitavy, ležiace pod Býčou horou, najvyšším vrcholom znojemského okresu. Je to najväčšia a zároveň najzachovalejšia oblasť prirodzených lesov na území národného parku Podyjí.

Pozrite sa na tipy, kde sa ubytovať, aby ste to mali k najkrajším turistickým trasám v Česku skutočne blízko.


Brno: Túra podél Brněnské přehrady na hrad Veveří

10. Brno: Túra pozdĺž Brnianskej priehrady na hrad Veveří

Brnianská priehrada je obľúbeným cieľom všetkých dovolenkárov. Okrem relaxácie a vodných športov sa môžete okolo priehrady vydať na výlet po značenej turistickej trase a dôjsť až k hradu Veveří. Veľká časť výletu vedie po asfaltových cestách, preto je vhodná aj pre kočíky. Východiskovým bodom výletu je autobusová zastávka Rakovec na juhovýchodnom okraji priehrady. Cestou na Veveří sa budete držať červenej značky. Prvá časť trasy vedie okolo obývanej časti s chatkami, hotelmi, kempami a plážami. Za rozcestím Osada - hostinec vstúpite do lesa a za 2,5 kilometrov dôjdete na ďalšie rázcestí (Cyklistická – přístaviště). Odtiaľ už vedú úzke cesty v skalkách (tadiaľ už neodporúčame chodiť rodinám s kočíkmi). Za chvíľu dorazíte k mostu pri prístaviska Hrad Veveří. Vyšplhajte sa na hradby a vydajte sa na prehliadku hradu. Naspäť môžete dôjsť pešo, zviesť sa autobusom či lodnou dopravou.

Pozrite sa na tipy, kde sa ubytovať, aby ste to mali k najkrajším turistickým trasám v Česku skutočne blízko.


Autor článku:

Barbora FouldováBarbora Fouldová
Aktualizované: 28. 3. 2024

Články, ktoré by vás mohli zaujímať

Objavujte Česko s Travelkingom

Vyberajte z jedinečných a overených pobytov

Zabudli ste heslo?

Získajte nové!

Môžete sa prihlásiť aj pomocou sociálnej siete:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Chcem sa registrovať

Alebo sa zaregistrujte pomocou sociálnych sietí:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Zabudli ste heslo?

Nevadí! Stačí zadať váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoríte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet