Čo ste o Taliansku nevedeli

Ako žijú Taliani, koľko kávy vypijú a akému športu fandia? Kde sa pripravuje najlepšia pizza na svete? Spoznajte s nami Taliansko, kolísku renesancie a opery, štát rozdelený na desiatky jedinečných regiónov. Toskánsko, Lombardia alebo Kampánia, začíname!
Čo ste o Taliansku nevedeli

Taliani si vedia vychutnať každé sústo

Taliani majú svoj jedinečný štýl života, skutočný la dolce vita čiže sladký život. Všeobecne sú srdečný, pohostinný a expresívny národ. K ich výrazovým prostriedkom patria okrem reči tiež rozmanité gestá rúk. Ak vás Talian pozve domov na obed či večeru, neodmietajte. Po prvé je to veľmi neslušné, po druhé by ste sa pripravili o skutočný spoločenský a kulinársky zážitok. Taliani vkladajú do varenia i jedla svoju lásku k životu, jedia pomaly, popíjajú víno a rozprávajú sa s priateľmi pri stole.


A pretože je jedlo akousi udalosťou, doprajú si tiež popoludňajšiu siestu. Okolo 13. hodiny sa zatvoria obchody, kancelárie a reštaurácie, aby si ľudia mohli vychutnať rodinný obed a oddýchnuť si. Všetko sa otvára zase až okolo 16. - 17. hodiny. O to neskôr potom Taliani večerajú, väčšinou okolo 21. - 22. hodiny, a ďalšou tradíciou je večerná prechádzka.


V Taliansku je zakotvená oveľa väčšia úcta k starobe ako u nás, seniori sa len zriedka ocitajú v domovoch dôchodcov. Rovnako vášnivo, ako Taliani milujú, však tiež žiarlia, muži sú často neverní a nie je potom divu, že si o to viac strážia svoje ženy. Žiarlivosť býva s nadsádzkou označovaná za taliansky národný šport, tým je však v skutočnosti futbal. Talianska futbalová reprezentácia sa stala už štyrikrát majstrami sveta a v európskom meradle patrí na absolútny vrchol.

italy

Večera i obed sa podávajú v niekoľkých chodoch, končia sa šálkou espressa, ďalšieho rozšíreného talianskeho objavu.

S vínom sa nešetrí a s pizzou sa netroškári


Ak milujete víno, kávu a dobré jedlo, nebojte sa trochu stratiť v uličkách talianskych miest a vyskúšať tunajšie dobroty. Na čo všetko môžete naraziť, sa dočítate v tomto článku o talianskej gastronómii.


Taliansko je najväčším svetovým producentom vína, na päty jej šliape Španielsko a Francúzsko. Dôkazom, ako veľmi radi Taliani pijú víno, je už len fakt, že sa v reštauráciách neobjednáva po pohároch, ale po litroch (možno si však objednať i štvrť alebo pol litra). V supermarketoch si pre zmenu Taliani vážia chlieb, predáva sa na váhu, nie na počet kusov.

Hoci úžasnej talianskej kuchyni sme už venovali samostatný článok, nemôžeme nespomenúť pizzu, taliansky vynález, ktorý sa v mnohých podobách rozšíril po celom svete a stal sa súčasťou aj našich každodenných životov. Prvá pizzeria na svete vznikla v roku 1738 v Neapole. Nie že by to predtým nikto neskúšal, už starí Gréci si obkladali placky z cesta zeleninou, Taliani ale prišli s originálnym paradajkovým základom a vytvorili vlastný druh reštaurácie len s pizzou. Tá pôvodná stojí v Neapole dodnes a ponúka tri druhy pizze. Hoci by sa mohlo zdať, že pizzu Margheritu dobre poznáte, takú ako s ingredienciami z oblasti pod Vezuvom ste ešte nemali!

margherita

Pravá talianska pizza Margherita obsahuje len paradajky, čerstvú mozzarellu, bazalku a olivový olej.

Kultúrna a umelecká veľmoc

Nie je to náhoda, že práve v Taliansku vznikla prvá univerzita na svete. Bolo to v Bologni v roku 1088, o 260 rokov skôr, než vznikla Karlova univerzita v Prahe. Taliansko, nesúc v sebe kultúrne dedičstvo starovekej Rímskej ríše, nám dala počas histórie už veľa géniov, objavov i úchvatných umeleckých diel. Stačí spomenúť mená ako Leonardo da Vinci, Galileo Galilei či Luciano Pavarotti.

ceasar

Slávnu antickú dobu dodnes pripomínajú sochy cisárov, bohov a mýtických tvorov.

Fakty a zaujímavosti

  • Vidlička pochádza z Talianska, pretože uľahčuje požívanie špagiet.
  • Základom jazyka sa pri zjednotení Talianska stalo florentské nárečie toskánčina.
  • Sopka Vezuv je stále činná, posledný väčší výbuch bol v roku 1944.
  • Od roku 2002 sa v Taliansku platí eurom, predtým bola menou talianska líra.

Taliansko - Najobľúbenejšie pobyty

Trocha zemepisu aneb sever proti juhu

Taliansko je tvorené 20 štátmi a dvoma ostrovmi, Sardíniou a Sicíliou. Ku zjednoteniu krajiny došlo až v roku 1861 a aj v dnešnej Talianskej republike cítia ľudia skôr spolupatričnosť so svojím regiónom než s krajinou ako takou. Rozdielnosť medzi jednotlivými regiónmi je daná nielen politicky, ale aj geograficky. Zatiaľ čo na severe sa rozkladajú Alpy a mierne pásmo, na juhu pri Stredozemnom mori sa krajina ponára do subtropickej oblasti. Nemalo by vás preto prekvapiť, že sever a juh Talianska vyzerajú celkom inak. Kým sever je bohatší a skôr priemyselný, na juhu prekvitá poľnohospodárstvo a pohodová vidiecka atmosféra. Dobrou správou je, že pamiatky a turistické zaujímavosti sú rozosiate po celej dĺžke Apeninského polostrova. A ktoré to sú? Inšpirujte sa napríklad článkom tu.

neapol

Neapol je tretie najväčšie mesto Talianska, vďaka svojim architektonickým pamiatkam bol v roku 1995 zapísaný do zoznamu UNESCO.

Zaujímavosti v číslach

  • Do Fontány di Trevi v Ríme ľudia každý deň nahádžu 3 000 eur.
  • Na území Talianska nájdete najviac pamiatok zo zoznamu svetového dedičstva UNESCO – celkom 53!
  • Hrubý domáci produkt tvorí zo 65 % cestovný ruch. Ďalších 7 % zaberá neslávne známa talianska mafia.
  • V Taliansku rastie údajne 997 druhov jabĺk, na svete pritom existuje 1227 odrôd.
  • Priemerný Talian zje ročne 25 kg cestovín.
  • Celý národ vypije za rok 14 miliard šálok kávy.

Autor článku:

Aktualizované: 28. 3. 2024

Články, ktoré by vás mohli zaujímať

Najpredávanejšie pobyty

Inšpirujte sa tými najpredávanejšími pobytmi za posledný týždeň

Zabudli ste heslo?

Získajte nové!

Môžete sa prihlásiť aj pomocou sociálnej siete:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Chcem sa registrovať

Alebo sa zaregistrujte pomocou sociálnych sietí:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Zabudli ste heslo?

Nevadí! Stačí zadať váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoríte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet