Dovolenka v Taliansku? To rozhodnie nie je len more

Apeninský polostrov je síce obklopený morom, ku ktorému ročne mieria davy turistov, ale to neznamená, že Taliansko nemá čo ponúknuť vo vnútrozemí. Práve naopak. Poďme spoločne objaviť jeho sever, ktorý je bohatý na pamiatky, prírodné krásy i dobré jedlo.
Dovolenka v Taliansku? To rozhodnie nie je len more

Toskánsko - kultúrne a umelecké centrum Talianska

Toskánsky región sa pýši dlhou históriou ktorá je plná vína, olív a umenia. Aj napriek tomu sa tu nájdu takí, ktorí o ňom nikdy nepočuli. Stavíme sa ale, že všetci už niekedy počuli o krásach Florencie alebo o šikmej veži v Pise. A tým zoznam zaujímavých vecí tohoto regionu určite nekončí.

Čo určite navštíviť?

Medzi najznámejšie turistické ciele patria pamiatky UNESCO, ale tiež veža, ktorá mala byť pôvodne najvyššou zvonicou Talianska, pri stavbe sa ale začala nebezpečne nakláňať...

Florencia - je hlavným mestom Toskánska a pre mnohých aj najmalebnejším miestom celého Talianska. Je spojená so životom a tvorbou takých velikánov akými boli Leonardo da Vinci, Sandro Botticelli alebo Dante Alighieri. Florencia je tiež ústredným mestom knihy Inferno od Dana Browna. Tešiť sa tu môžete na Michelangelovu sochu Dávida, majestátnu katedrálu Santa Maria del Fiore a desiatky ďalších významných pamiatok.

Florencie

Katedrála Santa Maria del Fiore dominuje panoráme Florencie

Siena - v meste, ktoré je tiež na zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO, môžete obdivovať predovšetkým nádherné tehlové stavby a kruhové námestie Piazza del Campo s renesančným palácom i gotickou katedrálou. Zaujímavosťou je, že Siena ako prvé mesto v Európe v roku 1966 zakázalo vjazd automobilom do svojho historického centra.

Šikmá veža v Pise - dôvodom, prečo veža postavená na mäkkej hornine ešte úplne nespadla, môže byť okrem náročných ukotvovacích prác tiež fakt, že sa nachádza na Piazza dei Miracoli, v preklade na "námestí zázrakov". Každopádne veža je teraz prístupná verejnosti a kto sa pohybuje v okolí, nemal by si nechať tento zážitok ujsť.

Šikmá veža v Pise

Šikmá veža sa stala jedným zo symbolov Talianska

Je viac ako jasné, že krása, bohatstvo a nevšedná atmosféra časov minulých sa v Toskánsku uchovala do dnešných dní. A to nielen v turisticky navštevovaných mestách, ale tiež všade naprieč touto krásnou kopcovitou krajinou. Ak sa sem vydáte, vašim ďalším cieľom môže byť mestečko San Gimignano, mramorové lomy v Carrare, Volterra alebo toskánske pobrežie.

Toskánsko - San Gimignano

San Gimignano je mesto veží, nájdete ich tu hneď pätnásť

A pokiaľ vás nebavia iba pamiatky, určite je dobré spomenúť aj ďalší dôvod prečo sa sem vydať. A tým je dobré víno, napríklad slávne Chianti. Cestou sa môžete zastaviť napríklad v Bologni na pravé "bolonské špagety" alebo v Benátkach, ktoré asi netreba nikomu predstavovať.


Aké hotely navštíviť?

Ak máte radi výlučne kľud a prírodu, tak sa vydajte do rodinného hotelu Borgo I Tre Baroni ****, ktorý leží nad údolím Casentino v rovnomennom národnom parku a poskytuje výhľad na údolie a stredoveký hrad Poppi.

Pokiaľ chcete byť o niečo bližšie k spomenutej Siene, Pise alebo Florencií, tak doporučujeme vilu Fattoria Il Santo s históriou siahajúcou až do roku 1646. Obklopení vinicami si tu vychutnáte bazén aj mieste špeciality.



Lago di Garda - najväčšie talianske jazero

Ak máte radšej hory ako vinice alebo šikmé stavby, potom jednoznačne zavítajte k jazeru, ktoré sa nachádza na úpätí Dolomitov. Krásna panoráma, jedinečný horský vzduch a neopakovateľný zážitok je tu zaručený. Lago di Garda je skvelé dostupné aj zo Slovenska či Čiech. Vzdialenosť z Prahy až k jazeru je zhruba 800 km, bez dopravných komplikácií tak do cieľa dorazíte za približne 10 hodín.

Tešte sa na šport, dobré jedlo a mnoho zážitkov

Spojenie rozsiahlej vodnej plochy, hôr a slniečka ponúka nespočetné množstvo aktivit, ktoré tu môžete podniknúť. Každý si tak najde pre seba to pravé a dovolenku pri Lago di Garda si skutočne užije.

Najvyššou priľahlou horou zo severnej strany je Monte Baldo s výškou 1700 m n. m., na ktorú sa môžete nechať pohodlne vyviezť lanovkou. A to napríklad aj s horským bicyklom alebo kočíkom. Takže keď si vychutnáte skvelý panoramatický výhľad na jazero, môžete pokračovať ďalej. Okolie totiž ponúka stovky kilometrov cyklistických trás a zjazdov.

Itálite - Lago di Garda

Lago di Garda je najväčšie talianske jazero

Bojíte sa výšok a radšej sa "držíte pri zemi"? Tu určite neurobíte chybu. Južná rovinatejšia strana je plná olivových hájov a tiež kvalitného vína a jedla. Ochutnajte napríklad miestne vína Soave, Valpolicella a Lugana. Pochutnajte si na čerstvých rybách či skúste miestny destilát Grappa vyrábaný z vínnej révy.

Lago di Garda

Romantickou prechádzkou okolo jazera nešliapnete vedľa

Čo sa týka kúpania, pri jazere si budete pripadať ako v prímorskom letovisku. Palmy, promenády, pláže a móla najdete všade v okolitých mestečkách. Vyskúšať si môžete napríklad windsurfing, rybárčenie alebo plavbu na loďke. Teplota vody sa v jazere pohybuje od 17 do 27 °C.

Hotel La Limonaia

Bazén hotela La Limonaia ponúka okrem osvieženia tiež parádny výhľad

Zaujímavosti v okolí

Krásne Sirmione - toto malebné stredoveké mestečko leží na juhu jazera. Ak chcete vidieť trochu histórie z okolitých miest, rozhodne stavte na Sirmione. Okrem kľukatých uličiek uvidíte aj hrad Scaligerov z 13. storočia. Významnou pamiatkou mesta je tiež Grotte di Catullo, ruiny rímskej vily.

Socha pod vodou - pokiaľ sa radi potápate, potom sa vydajte do podvodnej ríše v mestečku Riva del Garda. V hĺbke 15 metrov uvidíte sochu Krista postavenú miestnym umelcom Germanom Albertim.

Gardaland (Peschiera) - kde inde si užijete viac zábavy, než práve v najväčšom zábavnom parku v celom Taliansku? Raj nielen pre deti ponúka mnoho aktrakcií ako napríklad obrovské horské dráhy a kolotoče enormných rozmerov.

Citrónové domy - už ste niekedy videli domy, ktoré slúžili citrónom? Tak presne na také narazíte v mestečku Limone sul Garda, ktoré je týmito citrónovými preslávené.

TIP NA ZÁVER: Nezabudnite na olej a dobré jedlo

Či už z Lago di Garda alebo z ktorejkoľvek časti Toskánska, určite sa vyplatí doviezť si domov extra panenský olej Lombardia, ktorý je vďaka svojej kvalite známy po celej Európe. O talianskej gastronómií sme už raz písali podrobnejšie, na vás teraz pripadne úloha vyskúšať ju na vlastnej koži.

Prajeme nezabudnuteľnú dovolenku a tiež dobrú chuť. :)

Autor článku:

Aktualizované: 19. 4. 2024

Články, ktoré by vás mohli zaujímať

Najpredávanejšie pobyty

Inšpirujte sa tými najpredávanejšími pobytmi za posledný týždeň

Zabudli ste heslo?

Získajte nové!

Môžete sa prihlásiť aj pomocou sociálnej siete:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Chcem sa registrovať

Alebo sa zaregistrujte pomocou sociálnych sietí:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Zabudli ste heslo?

Nevadí! Stačí zadať váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoríte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet