Čo ste o Maďarsku nevedeli

Maďarsko je opomínanou, avšak veľmi zaujímavou turistickou destináciou. Za návštevu stojí nielen metropola Budapešť a jazero Balaton, ale aj množstvo termálnych kúpeľov, vinárske regióny pod ochranou UNESCO či severná horská oblasť so starobylými hradmi.
Čo ste o Maďarsku nevedeli

Maďarsko toho ponúka naozaj veľa - termálne kúpele, pikantné chutnú kuchyňu, lahodné vína, ale aj zaujímavé pamiatky. Vydajte sa s nami do Maďarska aj vy!

Krajina liečivých kúpeľov

Kúpele si užijete v honosných budovách veľkomesta, v podzemných jaskyniach aj v najväčšom termálnom jazere sveta. Maďarsko je rovinatá krajina so slabou zemskou kôrou, a tak tu na povrch vyviera mnoho prameňov, ich počet sa odhaduje na 1 300. O počiatky kúpeľníctva sa zaslúžili Rimania, pod nadvládou Turkov získali miestne kúpele orientálny nádych a úspech oslavuje dodnes.

Viac sa o maďarských kúpeľoch dozviete v našom článku 6 najlepších maďarských kúpeľov, ktoré musíte navštíviť, alebo sa rovno pozrite na výber našich kúpeľných pobytov v Maďarsku .

Mäsitá, pikantná kuchyňa

Keď sa povie Maďarsko, iste sa vám vybaví guláš. Viete ale, že ten pravý guláš vyzerá skôr ako naša gulášová polievka? Nášmu poňatiu gulášu sa viac blíži hustejší pokrm zvaný perkelt. V maďarskej kuchyni sa hojne využívajú rôzne druhy mäsa od hovädzieho cez teľacie až po rybie a nenahraditeľným korením je červená paprika, ktorú si Maďari dokonca dávajú na stôl spolu so soľničkou a koreničkou.

Od roku 1997 trvá tradícia Festivalu čabajskej klobásy. Tú pravú čabajku ochutnáte vždy v októbri v meste Békéscsaba, budete svedkami pretekov v plnení klobás aj súťaže o najlepšie a najkrajšie čabajky. Informácie o aktuálnom ročníku tu.

O ďalších dobrotách, na ktoré sa vám budú zbiehať sliny, i pre nás netradičných chutiach v maďarskej kuchyni sme už písali v gastronomickom bedekeri.

Víno ako chránené kultúrne dedičstvo

Okrem kúpeľov je synonymom Maďarska tiež víno. Aj by nie, keď sa v krajine nachádza 22 vinárskych regiónov a tunajšie podnebie viniciam praje. Kráľom vína a vínom kráľov je od čias Ľudovíta XIV. preslávené tokajské pripravované z medovo sladkého hrozna z neskorého vinobrania. Na úrodných svahoch v okolí miest Eger, Szekszárd a Pécs pre zmenu pestujú a stáčajú lahodné červené vína, o Býčej krvi ste iste už počuli. Najznámejšie biele vína pochádzajú z kopcovitej oblasti okolo Balatonu.

Maďarsko má osem pamiatok UNESCO. Vinárska kultúrna krajina v oblasti Tokaj je jednou z nich. Roku 1737 bola vyhlásená za prvú uzavretú vinohradnícku oblasť na svete a výroba vína tu prebieha podľa prísnych pravidiel už po tri stáročia.

Maďarsko - Najobľúbenejšie pobyty

Maďarsko je rovinaté, najvyšší vrchol Kékestető meria len 1 014 m. Zo strán však Maďarsko chránia Karpaty a Alpy, čo umožňuje stálu klímu a tým aj skvelé podmienky pre rozšírené vinárstvo.

Maďarsko má nečakane dosť podobností s Francúzskom. Tunajšie víno ocenili aj francúzski panovníci a hneď po Francúzsku patrí Maďarsko k najväčším svetovým producentom preslávenej paštéty z husacej pečene. Turisti jazdia do Paríža za históriou a romantikou, ale vyskúšali ste Budapešť? Nádherné paláce, plavba po Dunaji a tunajšie kaviarne vám vyrazia dych.

Znalci a milovníci vína nezostanú ochudobnení ani v hlavnom meste. Priamo v Budínskom hrade sa nachádza Dom maďarských vín, kde si v štýlových pivničných priestoroch môžete prezrieť viac ako 700 druhov vín zo všetkých maďarských vinárskych oblastí. Niektoré z nich tu tiež ochutnáte. Určite neváhajte vyraziť na pobyt v Maďarsku s vínom alebo si nejaké zo svojho pobytu odviezť.

Prejdite Maďarsko na bicykli

Rovinaté Maďarsko je ako stvorené pre cykloturistiku. Bicykel je tu bežným dopravným prostriedkom, v jeho sedle však môžete tiež preskúmať krásnu prírodu a zákulisia maďarského vidieka. V samotnej Budapešti nájdete sieť 100 km cyklotrás a ďalších 2 000 km ich čaká po celom Maďarsku.

Tu je len výber z obľúbených miest pre cyklistov:

  • Podunajská cyklotrasa - sleduje rieku Dunaj v dĺžke 403 km, vedie zo Szentendre do Budapešti
  • Neziderské jazero - okolo jazera vedie cyklotrasa s odbočkami do historických miest Šopron, Köszeg alebo do Szombathely
  • Balaton a okolie - najväčšie jazero v strednej Európe by ste len tak neobišli, ale môžete to skúsiť. Alebo si užite výlety do okolia, využite napríklad aj prepravu trajektom a kúpanie v termálnom jazere - Hévíze

Vášniví kočovní Maďari

Keď sa je s niekým ťažko dohovoriť, hovorí sa, že je to ako hovoriť s Maďarom. Je to preto, že maďarčina je pre ostatných Európanov úplne nezrozumiteľný jazyk. Nepatrí do rodiny indoeurópskych, ale uralských jazykov, a tak v nej nenachádzame žiadne spoločné prvky, ktoré by nám pomáhali rozumieť.

Túto odlišnosť jazykov vysvetľuje pôvod Maďarov, ktorí ako kočovný národ prišli od Uralu. Práve k ich kočovnej povahe sa viaže aj tradícia kotlíkového gulášu s konzistenciou polievky, vtedy ešte bez červenej papriky, ktorá sa v tunajšej kuchyni objavuje až v 19. storočí. Kočovanie majú Maďari stále v krvi, celá štvrtina národa žije v cudzine.

Maďari milujú hudbu a tanec. V turisticky obľúbených destináciách môžete často naraziť na pouličných umelcov, ktorých vystúpenie vás milo prekvapí. Maďarská hudba je veľmi precítená, roztancuje vás i rozplače. Folklórne tradície, kroje a tance sa udržujú predovšetkým na severe krajiny, kde tiež stojí skanzen Hollókő zapísaný na zoznam UNESCO.

V lete sa v Budapešti koná najväčší hudobný festival v Európe zvaný Sziget Festival (sziget znamená ostrov), ktorý trvá celý týždeň a vystupujú na ňom svetové hudobné hviezdy.


Viete, že z Maďarska pochádza ...

  • Rubikova kocka? Vymyslel ju sochár a architekt Ernő Rubik v roku 1974.
  • Maďarský stavač čiže vyžla? Žemľovo sfarbený pes má skvelé lovecké a stopárske schopnosti.
  • Oskarový režisér Michael Curtiz? Ocenenie získal tento umelec s rodným menom Manó Kertész Kaminer v roku 1943 za film Casablanca.

Slovo na záver

Ak sa chcete dohovoriť s miestnymi, pripravte si aspoň základné maďarské frázy, v hoteloch a turistických destináciách by ste si mali vystačiť s angličtinou alebo nemčinou. Z návštevy Maďarska určite neodchádzajte bez jedlého suveníru - balenia mletej papriky, výbornej klobásy alebo fľaše tokajského vína.

Autor článku:

Aktualizované: 18. 4. 2024

Články, ktoré by vás mohli zaujímať

Objavujte Maďarsko s Travelkingom

Vyberajte z jedinečných a overených pobytov

Zabudli ste heslo?

Získajte nové!

Môžete sa prihlásiť aj pomocou sociálnej siete:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Chcem sa registrovať

Alebo sa zaregistrujte pomocou sociálnych sietí:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Zabudli ste heslo?

Nevadí! Stačí zadať váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoríte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet