Čo podniknúť vo dvojici či s rodinou počas víkendu na Liptove?

Liptov už dávno nie je známy len parenicou. Vydajte sa sem na víkendový pobyt a prejdite sa po stopách nášho itinerára, ktorý vám ukáže aquapark, skvelé cyklotrasy aj tie najzaujímavejšie pamiatky a atrakcie.
Čo podniknúť vo dvojici či s rodinou počas víkendu na Liptove?

Itinerár na nezabudnuteľnú dovolenku na Liptove

Liptovská Mara

1. deň

  • Príchodom do ubytovacieho zariadenia môže skvelý víkend začať! Prihláste sa na recepcii najskôr od 14:00 hodín a vydýchnite si po cestovaní. A potom hor sa za prvými krásami Liptova!
  • Víkend na novom mieste je najlepšie začať trochou poznávania minulosti i súčasnosti regiónu. Prezrite si Liptovský Mikuláš alebo navštívte Národopisné múzeum v Liptovskom Hrádku, kde určite nazbierate množstvo inšpirácie na výlety na ďalšie dni.
  • Popoludní vyrazte na prvú prehliadku trblietajúcej sa Liptovskej Mary. Na jej brehu objavíte nielen množstvo čarovných pláží, ale tiež chovnú stanicu ZOO Kontakt, kde budete mať jedinečnú príležitosť nielen vidieť zblízka šelmy ako tigre, medveďa či líšku, ale dokonca si ich aj bezpečne pohladiť. Zážitok z hladkania inak divokých zvierat milujú hlavne deti.
  • Ak túžite po prvom výhľade na Liptov, zamierte na vŕšok týčiaci sa nad obcou Liptovský Ján. Nachádza sa tu obľúbená Svätojánska rozhľadňa, ku ktorej sa dostanete bez namáhavého šplhania a užijete si z nej krásnu panorámu.
  • S večerou si dlho hlavu lámať nemusíte - postará sa o ňu reštaurácia priamo vo vašom penzióne či hoteli. Večera sa zvyčajne podáva od 18:00 do 20:00 hodín, ale pre istotu si presné časy podávania pokrmov zistite priamo v ubytovaní.
  • Večer sa opýtajte personálu recepcie na možnosti zábavy vo vašom okolí. Určite vám odporučia nejakú zaujímavú herňu, bowling alebo koncert či predstavenie, kde sa zabavíte tak, ako sa v piatok patrí.

Aquapark Tatralandia

2. deň

  • Skvelý deň sa pozná už podľa raňajok. Tie vaše v rámci pobytu budú určite výborné. Po nich ostáva už len jediné - vyraziť za poznávaním Liptova.
  • Najviac oddychu vo veľkom štýle si užijete, ak do Aquaparku Tatralandia vyrazíte hneď ráno. V aquaparku sa dá totiž zabaviť pokojne aj celý deň - ide totiž o najväčší areál vodnej zábavy v strednej Európe. Môžete sa tak spolu so svojimi drobcami vyblázniť v 14 bazénoch a na 26 toboganoch, šmýkačkách a vodných atrakciách od výmyslu sveta.
  • Ak ale radšej relaxujete, zamierte do Wellness centra s bohatým Keltským saunovým svetom.
  • Pokiaľ patríte k milovníkom prírodných kúpalísk, zamierte k Liptovskej Mare. Na brehoch druhej najväčšej vodnej nádrže na Slovensku nie je núdza o krásne pláže ani o zábavu. Vodné atrakcie si užijete v areáli MaraFun, kde si môžete požičať vodné bicykle, ale i adrenalínové vodné skútre, flyboardy či nafukovací banán.
  • Chcete radšej prebrázdiť celú Liptovskú Maru krížom a vôbec sa pri tom nezamočiť? Nastúpte na výletnú loď Mária a užite si plavbu po priehrade.
Cyklistika na Liptove
  • Liptov je doslova rajom cykloturistiky - nachádza sa tu dovedna viac než 800 km cyklotrás. Jeden deň vášho pobytu vysadnite na bicykel a vyberte si ideálnu trasu pre vás. Nájdete tu ako nenáročné cyklotrasy vhodné pre deti, tak i ťažké cesty určené pre ostrieľaných cyklistov.
  • Medzi deťmi jednoznačne vedú jednoduché trasy s minimom stúpania, ako sú napríklad Cyklokorytnička (23 km, čas cca 1 hodina 30 minút) vedúca z Ružomberka do Kúpeľov Korytnica. Obľúbená je taktiež tematická Keltská výprava popri Liptovskej Mare (10,7 km, cca 2 hodiny), ktorá začína v obci Vlachy a dovedie vás až k Archeoskanzenu Havránok.
  • O niečo náročnejšia, ale o to pôsobivejšia, je najdlhšia náučná cykloturistická trasa na Slovensku. Začína pri UNESCO pamiatke Skanzene Vlkolínec a pokračuje cez Ružomberok, cyklomagistrály Liptovská a Vrchárska až popod vrcholy Nízkych Tatier. Odkiaľ cesta zbieha do Liptovského Jána a ďalej vedie až do obce Pribylina, kde končí pri Múzeu liptovskej dediny Pribylina. V cieli budete mať našliapaných úctyhodných 70,5 km za približne 7 hodín a 45 minút. To je parádny výkon hodný odmeny!
  • Snáď povinnou trasou každého cyklistu na Liptove je jednoznačne okruh okolo Liptovskej Mary. Vybrať si môžete z rôznych náročností a dĺžok trasy, ak svojej kondičke ale dostatočne veríte, zvoľte tú najnáročnejšiu a rozhodne najzaujímavejšiu. Trasa s celkovou dĺžkou 71 km vás za viac než 8 hodín šliapania do pedálov prevedie z Liptovského Mikuláša cez Trstené a Bobrovec až do Kvačian. Odtiaľ cyklotrasa pokračuje cez Prosiek smerom na Bukovinu, Vlachy, Krmeš do Svätého Kríža a ďalej Pavčinou Lehotou i Demänovskou dolinou späť do Liptovského Mikuláša. Vďaka jednej trase tak uvidíte veľké množstvo krás Liptova.

Opýtajte sa vo svojom penzióne či hoteli na možnosti získania regionálnych kariet GoPass a Liptov Region Card, s ktorými budete mať vstupy na pamiatky, atrakcie aj do aquaparkov za zvýhodnené ceny.

Račkova dolina
  • Dávate prednosť pešej turistike? Cieľom ľahkej túry pre návštevníkov každého veku či rodiny s deťmi môže byť Vyhliadka Kobyliny. Cesta s miernym stúpaním začína v Kvačianskej doline, odkiaľ vedie po červenej značke. Trasa dlhá približne 800 m vás za necelú pol hodinu cesty dovedie ku kovovej Vyhliadke Kobyliny stojacej nad kaňonom rieky Kvačianky, odkiaľ si vychutnáte parádny výhľad a zurčanie vody. Po trase môžete pokračovať i ďalej okolo Vodných mlynov Oblazy. Mlyny si tu stoja v pôvodnej podobe a do okolitej prírody krásne zapadajú.
  • Skúseným turistom odporúčame vydať sa na turistiku do neďalekých Západných Tatier. Pretína ich Račkova dolina, cez ktorú vedie obľúbený Náučný ovčiarsky chodník stredne ťažkej náročnosti. Vstúpte naň napríklad na parkovisku v Račkovej doline, odkiaľ pokračuje cesta dlhá 7 km po žltej značke cez Úzku dolinu, Sigoť až na Kolibu pod Klinom. Chôdzu vám spestrí 5 informačných tabúľ, ktoré vám prezradia viac o histórii chovania oviec v regióne. Prejdenie nie príliš jednoduchej trasy vám zaberie zhruba 2,5 hodiny. Krásne výhľady na Západné Tatry sú ale bohatou odmenou za námahu.
  • Autom alebo na bicykli po cyklotrasách budete z Liptovského Mikuláša za chvíľu pri ďalšej významnej prírodnej pamiatke Slovenska. Stanišovská jaskyňa je jediná celoročne prístupná jaskyňa na Liptove, a tak ju môžete navštíviť v každom ročnom období. Za necelú hodinu prehliadky sa dozviete zaujímavosti o jej objavení aj o práci jaskyniarov. Z prehliadky si domov odnesiete ďalší nevšedný zážitok.
  • Po dni plnom turistiky, zážitkov a poznávania Liptova na bicykli budete mať určite poriadny hlad. Zažeňte ho výdatnou večerou priamo vo vašom penzióne či hoteli. Zaslúžený bude i prípadný drink na bare či obľúbený nápoj.
  • Večer sa ponesie už len v znamení oddychu. Ak máte v rámci ubytovania tiež možnosť wellness, doprajte svojim svalom odpočinok v saune alebo vo vírivke. Rovnako príjemne vám ale bude i pri posedení vonku na terase alebo pri ohnisku.

Galéria Ilusia

(Zdroj fotky: www.visitliptov.sk)

3. deň

  • Ešte skôr, než si zbalíte všetky svoje veci a vydáte sa na cestu domov, poriadne sa posilnite raňajkami. Množstvo síl budete potrebovať, ak budete chcieť stihnúť ešte posledné, kratšie výlety pred cestou domov.
  • Ak okrem kultúrneho zážitku túžite aj po tom duchovnom, ideálne miesto vášho ďalšieho výletu bude Artikulárny Kostol Svätý Kríž. Výnimočný drevený kostol v sebe skrýva originálnu barokovú výzdobu vrátane dreveného oltára. V nedeľu sa naviac môžete tešiť aj na kázanie, ktoré je v tak jedinečnom prostredí doslova zážitkom.
  • Na milovníkov slovenskej histórie čaká v Liptovskom Mikuláši návšteva miesta, kde sa Jánošík dozvedel svoj rozsudok. Múzeum Janka Kráľa v sebe skrýva tiež expozíciu s názvom Jánošíková mučiareň, ktorá je zameraná na osud nášho slávneho zbojníka. Výstavu môžu navštíviť i deti, na tie v priestoroch múzea čaká Jánošíkova záhrada plná hier a atrakcií.
  • Po návšteve múzea si zaslúžite aj poriadnu zábavu! Tešte sa na ňu do Liptovského Mikuláša, kde vaše zmysli dokonale zmetie Galéria Ilusia. Hry plné trikov a klamlivých zrkadiel ocenia ako deti, tak i dospelí. Medzi optickými ilúziami a nevšednými trikmi veru nebudete vedieť, čomu skutočne veriť.
  • Pokiaľ máte chuť sa so svojou polovičkou alebo i celou rodinou poriadne preletieť, pozbierajte odvahu a zažite let v aerodynamickom tuneli. Dobrodružstvo plné adrenalínu vás čaká v Hurricane Factory Tatralandia v Liptovskej Ondrašovej.

Arborétum Liptovský Hrádok

Chystáte sa na Liptov na viac ako 3 dni?

  • Tak to si doprajte pohodovú prechádzku rozkvitnutou prírodou, ale už bez stúpania do kopcov. Arborétum v Liptovskom Hrádku sa pýši hneď niekoľkými superlatívmi - patrí k najstarším na Slovensku a je tiež najvyššie položeným arborétom v strednej Európe. V jeho areáli si budete môcť prehliadnuť viac než 740 druhov drevín, čo je skutočne obdivuhodná zbierka.
  • Doprajte svojim drobcom sa na chvíľu cítiť ako obri a vezmite ich do Parku MINI Slovensko. Uvidieť tu môžete tie najvýznamnejšie stavby Slovenska na jednom mieste - sú totiž zmenšené v mierke 1:25. Za pár krokov sa tam dostanete od Bojnického zámku k zvonici v Kežmarku aj radnici v Levoči.
  • Túžite zažiť poriadnu divočinu? Tak to musíte zamieriť do Adrenalin Centra v Liptovskom Mikuláši a vyskúšajte si napínavý rafting, paragliding alebo sa vybláznite pri paintballe. Skvelá zábava je v každom prípade zaručená!
  • Ostal vám ešte voľný čas? Mrknite sa do našej Travelpedie, kde nájdete množstvo ďalších nevšedných tipov na výlet na Liptove i v okolí.

Kde sa ubytovať na Liptove?

Horská Chata Orešnica

Lacnejšie ubytovanie:

  • Osobne overený Penzión Limba *** sa nachádza na ideálnom mieste v Liptovskom Jáne, takže z neho budete mať na skok do Nízkych Tatier aj k Aquaparku Tatralandia. Penzión si získal srdcia hostí pohodlnými izbami, príjemným personálom a kvalitnými službami.

Zlatá stredná cesta:

  • Z Horskej Chaty Orešnica *** budete mať najlepší prístup ku všetkým turistickým lákadlám - stojí v Račkovej doline, odkiaľ je to kúsok do Liptovského Mikuláša i do Vysokých Tatier. Samozrejmosťou je chutná polpenzia.

Luxusné ubytovanie:

  • Novučičký Ubytovací komplex Maladinovo stojí priamo na brehu Liptovskej Mary, vďaka čomu budete mať k vode skutočne blízko. Relaxovať ale budete môcť aj vo wellness centre s vonkajšou i vnútornou vírivkou, či v saunách. Dopriať si tu ale môžete aj jedinečný pivný kúpeľ.

Náš tip: Ubytovanie podľa vašich predstáv môžete nájsť tiež v našej ponuke hotelov a penziónov na Liptove

Autor článku:

Eva PrcínováEva Prcínová
Aktualizované: 29. 3. 2024

Články, ktoré by vás mohli zaujímať

Najpredávanejšie pobyty

Inšpirujte sa tými najpredávanejšími pobytmi za posledný týždeň

Zabudli ste heslo?

Získajte nové!

Môžete sa prihlásiť aj pomocou sociálnej siete:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Chcem sa registrovať

Alebo sa zaregistrujte pomocou sociálnych sietí:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Zabudli ste heslo?

Nevadí! Stačí zadať váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoríte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet