Veda má jasno: Dovolenku potrebujeme! Prečo a na ako dlho vyraziť?

Novoročná melanchólia? Rezervujte si dovolenku! Nezáleží na tom, kedy vyrazíte, podľa štúdií už totiž samotné plány stačia, aby sme sa cítili lepšie. Prečítajte si, prečo by ste si mali naplánovať pobyt čo najskôr a na ako dlho je najlepšie vycestovať.
Veda má jasno: Dovolenku potrebujeme! Prečo a na ako dlho vyraziť?

Cestovanie nie je len moderným trendom, kvôli ktorému túžime po parádnej dovolenke. Odborníci sa zhodujú, že dovolenku raz za čas potrebuje každý z nás! A čím viac jej bude, tým lepšie.

Dovolenka je jednoducho potrebná

Dnešný uponáhľaný svet nám nedáva veľa príležitostí na odpočinok. Dovolenka sa tak stáva čoraz naliehavejšou potrebou nás všetkých. Podľa štúdií stačí len pár dní dovolenky na to, aby sme odbúrali stres a dobili baterky do ďalších pracovných dní. A niet divu. Veď opúšťame každodennú rutinu, nepracujeme, trávime čas s blízkymi a mozgu doprajeme nové podnety. To je kombinácia, ktorá spoľahlivo prinesie regeneráciu našej mysli aj telu.

To, že sa na dovolenke cítime skvele, nie je nič, čo by sme sami nevedeli. Možno vás ale prekvapí, že pozitívne účinky dovolenky pretrvávajú aj niekoľko týždňov po návrate. Lepšie spíme, sme odpočinutí, menej úzkostní a zostávajú v nás krásne spomienky.

„Ak si doprajete skutočne odpočinkovú dovolenku, jej prínosy môžu trvať nielen týždne, ale aj mesiace,“ opisuje doktorka a výskumníčka Christine Carter.

Sto ľudí, sto úplne iných predstáv o ideálnej dovolenke. Niekto k odpočinku potrebuje luxusný wellness pobyt, iný zase nedá dopustiť na pobyt v horách. Či už u vás vyhrá aktívna dovolenka alebo leňošenie pri vode, najdôležitejšie je sa naozaj odpojiť od všetkých pracovných záležitostí a relaxovať v prítomnosti.

Test

Ako spustiť vlnu dopamínu? Kliknite na „Rezervovať“!

Leto je v nedohľadne a skôr sa na dovolenku nedostanete? Nezúfajte, máme pre vás dobrú správu! Podľa odborníkov už samotná rezervácia pobytu zaplaví mozog dopamínom, ktorý v nás vyvolá radosť z blížiacich sa zážitkov. Jednoducho sa máme na čo tešiť.

Rovnaké pocity v nás prebúdza aj samotné plánovanie. Trikom, ako z dovolenky vyťažiť maximum, je užívať si aj prehliadanie ponúk pobytov. Už len zvažovanie, kam sa vydáte, dokáže totiž poriadne zlepšiť náladu. Obdobie, kedy sa tešíme na to, čo všetko prežijeme, je tak skoro krajšie ako samotná cesta. Vyberte si z našich pobytov a prineste si do života radosť z naplánovanej dovolenky.

„Dovolenka môže byť vynikajúca pre duševné zdravie, pretože je absolútnym odpojením od všetkého, čo sa nám deje,“ vysvetľuje klinická psychologička Marsha D. Brown, PhD.

Niekoľko kratších pobytov vs. jedna dlhá dovolenka

Rok je dlhá doba a šetriť si všetko voľno na jedinú dovolenku by bola škoda. Odborníci navyše radia, že je pre našu duševnú pohodu lepšie rozdeliť si dovolenku do niekoľkých krátkych úsekov. Skvelou voľbou sú preto víkendové pobyty, ktoré sú príležitosťou na oddych uprostred náročných všedných dní.

Niektoré štúdie odporúčajú urobiť si voľno aspoň každé dva mesiace, aj keby malo ísť len o jeden až dva dni voľna. Tak málo stačí na to, aby sme úspešne porážali stres, úzkosť, vyčerpanie aj niektoré zdravotné neduhy. Bola by škoda nevyužiť rôzne predĺžené víkendy, ktoré nám vzniknú vďaka štátnym sviatkom. Aké nás tento rok čakajú? pozrite sa tu.

„Povedala by som, že dovolenku nielen chceme… potrebujeme ju,“ dodala psychoterapeutka Anna Williams.

Autor článku:

Aktualizované: 27. 4. 2024

Články, ktoré by vás mohli zaujímať

Najpredávanejšie pobyty

Inšpirujte sa tými najpredávanejšími pobytmi za posledný týždeň

Zabudli ste heslo?

Získajte nové!

Môžete sa prihlásiť aj pomocou sociálnej siete:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Chcem sa registrovať

Alebo sa zaregistrujte pomocou sociálnych sietí:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Zabudli ste heslo?

Nevadí! Stačí zadať váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoríte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet