Objavte to NAJ z Chorvátska a získajte inšpiráciu na budúcu dovolenku na Jadrane!

Oblíbené 0

Zatiaľ nemáte žiadne obľúbené ponuky.

  • K ponukám sa môžete kedykoľvek vrátiť
  • Obľúbené ponuky na jednom mieste
  • Upozornenie na zmeny v ponukách

Osobne overené: Recenzia pobytu v Hoteli Obří Sud

Vydajte sa s Lukášom, členom tímu Travelking, do Jizerských hôr. Konkrétne do Hotela Obří Sud, ktorý leží v obci Dlouhý Most neďaleko Liberca. Aká bola cesta, ubytovanie a strava? A aké výletné ciele by ste si nemali nechať ujsť? To všetko sa dozviete.
Osobne overené: Recenzia pobytu v Hoteli Obří Sud

Informácie o pobyte v bodoch:

  • Termín pobytu: 29. 4. 2024 - 1. 5. 2024
  • Ubytovaní sme boli v: Hoteli Obří Sud
  • Lokalitou ubytovania sú: Jizerské hory
  • Cestoval som: S partnerkou
  • Stravovanie: Polpenzia
  • Doprava: Autom

Kam a ako sme išli?

Na jarný pobyt v Jizerských horách sme vyrážali z obce Pístovice, ktorá leží neďaleko Brna. Podľa navigácie viedla najkratšia trasa po diaľnici cez Prahu a potom na Liberec. My sme sa však nakoniec rozhodli ísť cez okresné cesty so zastávkou v Litomyšli. Počas cesty sme sa totiž chceli posilniť v populárnej reštaurácii Bohém (súčasť Hotela Aplaus), ktorá sa nachádza v priestoroch zrekonštruovaného historického domu v samotnom srdci Litomyšle. Obed bol naozaj skvelým spestrením cestovania a po výbornom dezerte sme si prešli malebné centrum mesta s krásnym námestím a kláštornými záhradami. Nádherný zámok Litomyšl bol, bohužiaľ, ešte zatvorený, a tak sme si ho prezreli aspoň zvonku. Trasa mimo diaľnice viedla cez Hradec Králové a Jičín a mala niečo vyše 250 km. Celkovo sme v aute strávili viac ako 3,5 hodiny, ale vďaka príjemnému zastaveniu v Litomyšli to utieklo pomerne rýchlo. Hotel Obří Sud sa nachádza na vrchole hory Javorník a dá sa k nemu bez problémov dostať po ceste. V zime musí byť veľkou výhodou, že si pred hotelom len nasadíte lyže a zídete k hornej stanici lyžiarskeho strediska Obří Sud Javorník.

Ako to bolo s parkovaním?

Priamo pred vstupom do hotela je parkovisko s kapacitou asi 12 miest. Pri vjazde na parkovisko je závora, ktorá bola po celú dobu nášho pobytu zdvihnutá. Parkovanie sme dopredu hlásiť nemuseli a bolo zadarmo.

Kde sme sa ubytovali?

Hneď pri príchode ma zaujalo, že Hotel Obří Sud má skutočne tvar obrovského suda! Ide o legendárny hotel, ktorého história siaha až do roku 1899. Pôvodná budova, bohužiaľ, v roku 1974 zhorela a súčasný hotel bol postavený v roku 2009 ako replika pôvodnej prvorepublikovej reštaurácie. Dnes ide o veľmi moderný a štýlový hotel s unikátnym vzhľadom. V hale hotela sú dobové fotografie a informácie o jeho histórii, čo sa mi veľmi páčilo. Je to relatívne malé ubytovacie zariadenie s kapacitou 12–14 izieb.

Po príchode nás uvítala veľmi milá pani recepčná a dostali sme welcome drink v podobe piva z domáceho pivovaru. Ubytovali sme sa v dvojlôžkovej izbe, ktorá bola dostatočne veľká a zariadená skôr jednoducho, avšak nič nám v nej k spokojnosti nechýbalo. V izbe bola veľká manželská posteľ s nočnými stolíkmi, plochá televízia a písací stôl so stoličkami. Súčasťou bola aj kúpeľňa so sprchovacím kútom, toaletou a umývadlom.

Poloha hotela je ideálna na dovolenku po celý rok. Svahy Javorníka totiž môžete schádzať nielen na lyžiach, ale aj po bobovej dráhe. Okolím s krásnou prírodou vás prevedie veľa turistických, cyklistických, prípadne bežkárskych trás. Pri check-ine sme dostali 2 lístky na bobovú dráhu, ktorá meria 1 100 m, a patrí tak k najdlhším v Česku. Bobová dráha aj lyžiarske stredisko sú od hotela vzdialené 3 km, a dám sa tam dostať buď pešo, alebo autom. Ak pôjdete autom, tak počítajte s tým, že parkovisko je platené a stojí 50 Kč.

Ako sme sa najedli v ubytovaní?

V našom pobytovom balíčku bola zahrnutá polpenzia – raňajky formou bufetu a dvojchodové večere. Jedlá sa podávajú v originálnej hotelovej reštaurácii, ktorá je umiestnená v „presklenom sude“, čo zo stolovania robí výnimočný zážitok. Prvý deň bola v hoteli asi nízka obsadenosť, takže švédske stoly zahŕňali iba studené pokrmy: sladké aj slané pečivo, údeniny, syry, cereálie s mliekom či jogurtom, ovocie a zeleninu. Teplé pokrmy ako miešané vajíčka, párky, omeletu, volské oká a pod. sme si však mohli objednať u čašníka. Druhý deň, kedy už bolo v hoteli hostí viac, boli teplé pokrmy súčasťou bufetu a mohli sme si sami nabrať podľa chuti. Po oba dni boli, samozrejme, k dispozícii aj nápoje ako voda, čaj a džúsy. Kávu sme si mohli urobiť pomocou automatu. Usudzujem teda, že v dňoch, kedy je hostí menej, sa teplé pokrmy objednávajú a pri vyššej obsadenosti sú súčasťou bufetu. Celkovo hodnotím raňajky pozitívne, pretože zahŕňali všetky moje obľúbené raňajkové jedlá. Nadšená bola aj priateľka, ktorá si počas pobytu zamilovala mini šišky plnené nugátom. 😊

Dvojchodové večere sa skladali z polievky a hlavného chodu, ktorý sme si mohli vybrať z dvoch variantov. Dali sme si napríklad hovädzí vývar s pečeňovými knedličkami, sviečkovú na smotane s karlovarskou knedľou, šalát Caesar či kurací steak so zemiakovou kašou. Na večeriach sme si veľmi pochutnali a porcie sú veľké. Ako milovník piva som navyše ocenil, že v reštaurácii čapujú okrem iného remeselné pivo Trutnov, ktoré bolo naozaj znamenité, a tak som si domov doviezol pár fliaš ako suvenír. 😊 Čo sa týka stravy, boli sme veľmi spokojní.

Ako sme sa najedli v okolí?

Vzhľadom na to, že v hotelovej reštaurácii varili výborne, sme si obed dali aj tam. Vyskúšali sme cheeseburger a lososa so zemiakovým pyré. Reštaurácia Obří Sud ani tentoraz nesklamala a skvele sme sa najedli. Počas výletu na horu Ještěd sme sa naobedovali vo vyhliadkovej Reštaurácii Ještěd, ktorá sa nachádza priamo v priestoroch slávneho vysielača. Ceny boli síce o niečo vyššie, ale za ten zážitok a krásny výhľad to rozhodne stálo. Ak by ste v Reštaurácii Ještěd chceli večerať, odporúčam urobiť rezerváciu vopred.

Kam sa vydať na výlet?

  • Navštívili sme Zoo Liberec, ktorá je najstaršou zoologickou záhradou v Česku. Na pobyte sme boli počas pracovných dní a do zoo sme vyrazili hneď ráno, čo bolo ideálne, pretože v tom čase sme tam boli prakticky sami. Areál je pomerne malý, takže je to parádny cieľ výletu s deťmi. Lístky do Zoo Liberec navyše dostanete na vyžiadanie v hoteli zadarmo, o čom sme boli informovaní pri check-ine na recepcii.

  • Po návšteve zoologickej záhrady sme si prešli tiež mesto Liberec. Najviac sa nám páčilo námestie Dr. Edvarda Beneša, ktoré zdobí nádherná novorenesančná radnica a množstvo ďalších historických budov.

  • Nemohli sme vynechať horu Ješted, ktorá je výraznou dominantou Jizerských hôr. Auto sme zaparkovali na parkovisku dole pod horou a na vrchol sme potom šli asi 900 m pešo. Neprehliadnuteľnou ikonou vrcholu hory je vysielač, v ktorom je aj hotel s reštauráciou. Pokochali sme sa úžasným výhľadom na všetky svetové strany.

  • Veľa zábavy s troškou adrenalínu sme si užili na bobovej dráhe, ktorá sa nachádza neďaleko hotela a lístky na ňu sme dostali zadarmo.

  • V prípade, že sa na pobyt v Liberci či jeho okolí chystáte s deťmi, rozhodne odporúčame návštevu Centra Babylon, ktorého súčasťou je parádny aquapark, niekoľko zábavných parkov a taktiež iQPARK – prvé zábavno-náučné centrum v Českej republike. Krásny deň plný zábavy tu zažijete nielen pri nepriaznivom počasí.


Záverečné hodnotenie pobytu v Hoteli Obří Sud

„Pobyt v Hoteli Obří Sud bol jedným slovom skvelý! Ide o pomerne malý hotel, čo v kombinácii s veľmi milým a ochotným personálom vytvára úžasnú rodinnú atmosféru, v ktorej sme sa cítili naozaj veľmi príjemne. Ďalšími výhodami hotela sú netradičný dizajn a poloha v krásnej prírode Jizerských hôr. Súčasťou hotela je reštaurácia Obří Sud, kde sme si vychutnali nielen výborné jedlo, ale aj zážitok zo stolovania v unikátnom prostredí ‚vnútri suda‘.😊 Súčasťou pobytového balíčka navyše boli vstupenky na bobovú dráhu a do libereckej zoo, ktoré sme s radosťou využili. Pobyt by sme si rozhodne zopakovali a hotel vrelo odporúčame!”


👍 Pobyt Hotela Obří Sud bol osobne overený Lukášom, členom tímu Travelking, a jeho návštevu môže s pokojným srdcom odporučiť aj vám. Ďalšie osobne overené hotely si môžete pozrieť tu.

Autor článku:

Aktualizované: 16. 6. 2024

Články, ktoré by vás mohli zaujímať

Najpredávanejšie pobyty

Inšpirujte sa tými najpredávanejšími pobytmi za posledný týždeň