Osobne overené: Recenzia pobytu blízko termálov v Pensione Bachseitenhof

Vydajte sa spolu s Kateřinou, členkou nášho Travelking tímu, do Rakúska. Konkrétne do Pensionu Bachseitenhof v Alpách. Aká bola cesta, ubytovanie a strava? A aké výletné ciele by ste si nemali nechať ujsť? To všetko sa dozviete.
Osobne overené: Recenzia pobytu blízko termálov v Pensione Bachseitenhof

Informácie o pobyte v bodoch:

  • Termín pobytu: 13. 8. 2023 - 15. 8. 2023
  • Ubytovaní sme boli v: Pensione Bachseitenhof
  • Lokalitou ubytovania sú: Alpy
  • Cestovala som: S partnerom
  • Stravovanie: Polpenzia
  • Doprava: Autom

Kam a ako sme išli?

Do Pensionu Bachseitenhof sme sa vydali autom zo slovinského mesta Bovec, kde sme boli predtým na dovolenke, a pobyty sme tak spojili. Museli sme si kúpiť rakúsku diaľničnú známku na 10 dní (10 €).

Vyraziť môžete tiež verejnou dopravou z Brna - napríklad autobusom spoločnosti Flixbus Brno-Praha a Praha-Salzburg, zo Salzburgu ide priamy vlak do Radstadtu. Odtiaľ môžu odvážnejší ísť pešo do penziónu (ale je to celkom kus, a navyše do kopca), alebo by som si vzala taxík.

Ako to bolo s parkovaním?

Priamo pred ubytovaním sa nachádza vonkajšie parkovisko bez špeciálneho stráženia. Parkovanie sme mali v cene pobytu, dopredu sme ho nehlásili. Hneď vedľa je ešte iný penzión a obe budovy majú spoločné parkovisko, takže tam bolo celkom tesno, ale našťastie sme sa zmestili.

Kde sme sa ubytovali?

Pension Bachseitenhof sa nachádza na kopci nad Radstadtom, čo je historické a športové mestečko, obklopené horami a ľadovcami. V zime sa stáva rajom lyžiarov - majú tu veľké stredisko, ale lokalita je rozhodne turisticky atraktívna aj v letných mesiacoch. Z penziónu si užijete výhľad na Dachstein, najvyššiu horu Štajerska. Pred penziónom sú pasienky, na jednej sa pásli somáre, za budovou sú tri rybníčky, v jednom sú ryby a na ďalšom si môžete urobiť plavbu na vodných bicykloch. O kúsok ďalej je väčšia pastvina s kravami. Prišli sme počas špičky poľnohospodárskej sezóny, na lúkach pri penzióne tak pracovali poľnohospodárske stroje, prebiehal zber sena, ale mierny hluk (nebolo to nič extra rušivé) sa utíšil ešte pred večerou.

Izba bola síce menšia, ale nič jej nechýbalo a mala praktické rozvrhnutie. V izbe na nás čakala veľká manželská posteľ, dosť vysoká, príjemné pokrývky, dva nočné stolíky aj s lampičkami, vešiaky, vysoká šatníková skriňa, dve kresielka, každé v inom rohu. Na stene bol aj televízor. Pri jednom kresle stál stolček, ktorý sa dal zložiť do pozície pozdĺž steny, takže nezavadzal. Z izby sme mali prístup na balkón v alpskom štýle s dvoma stoličkami a podsedákmi, odkiaľ sme si užívali výhľad na okolitú krajinu. Balkón vedie po celej šírke budovy, je teda spoločný pre všetky susediace izby, nie sú na ňom žiadne zásteny.

V kúpeľni bol sprchovací kút s poličkou na hygienické prostriedky, šampón a vešiak na uteráky za sprchovacím kútom, aj vedľa umývadla. Pri umývadle nechýbalo tekuté mydlo, dva poháre na kefky, osvetlené zrkadlo a menší kôš. Súčasťou menšej kúpeľne bola aj toaleta. Každé ráno nám boli poskytnuté čisté uteráky a osušky - dva uteráky na ruky, dve osušky a jeden uterák pred sprchovací kút. Prekvapilo nás, že v kúpeľni majú aj digitálnu váhu. Vhod prišiel box papierových vreckoviek, ten ako permanentný smrkač veľmi oceňujem. V penzióne mysleli aj na dámy - nechýbal tu sušič vlasov.

Ako sme sa najedli v ubytovaní?

V rámci pobytu sme si vychutnali polpenziu - bufetové raňajky a servírované večere. Súčasťou balíčka bola aj fľaša vína v izbe a koláč s kávou. Strava je regionálna, na raňajky sme mali výber zo salámy a šuniek (sušené šunky) a rôznych syrov (s vlašskými orechmi, čiernym korením, plesňové či klasické plátkové), pečivo bolo čerstvé a ešte teplé. Mohli sme si priobjednať čerstvo pripravené vajíčka v rôznych úpravách – miešané, volské oká atď. Nechýbalo ovocie a zelenina, alpské jogurty, cereálie a müsli, džemy, ale aj slané nátierky v mištičkách. Milovníci sladkého si mohli dopriať bábovku či koláč. Na pitie bol čaj (veľký výber porciovaných), džúsy, voda či káva s mliekom.

Večere boli servírované, trojchodové, nápoje sme si dokupovali. Opäť išlo o typicky rakúsku kuchyňu – halušky so syrom a slaninou, k nim domáci ľadový šalát so zálievkou, viedenský rezeň s hranolčekmi a brusnicami, cisársky trhanec so slivkami v rume, silný vývar s pečeňovými knedličkami. Večere sa v Bachseitenhofe servírujú vonku (za dobrého počasia, na ktoré sme mali šťastie), prípadne môžu byť aj vo vnútri. Na vonkajšej terase je dostatok miest, ale v zime beriem ako nevýhodu pomerne malú jedáleň. Keby bol penzión obsadený plne, hostia sa tam určite nezmestia. Atmosféra je naozaj rodinná, niektorým hosťom jedlo doniesol sám kuchár. Keďže išlo o menší penzión, pri večeriach aj raňajkách sa o nás starala tá istá pani, ktorá nás aj ubytovávala.

Ako sme sa najedli v okolí?

Obedy sme si zariadili na výletoch – jeden v Hallstatte a druhý v Salzburgu. Reštaurácia bola aj vo vedľajšom penzióne Berggasthof, ale nevyužili sme ju.

  • V Schirmbare Hallstatt sme si objednali kuracie krídla s hranolčekmi a oblohou a viedenský rezeň, tiež s hranolčekmi. Chuťovo by som jedlo ohodnotila tak na 7/10, ale bolo ho pomerne málo, za cenu okolo 17 € za porciu.
  • V reštaurácii Burgerista v Salzburgu sme si dali burger v menu so steakovými hranolčekmi. Páčilo sa mi, že sme si k menu mohli dať limonádu/ľadový čaj a akúkoľvek omáčku v neobmedzenom množstve, vďaka samoobslužným dávkovačom.

Kam sa vydať na výlet?

  • Hallstatt – očarí vás malebné mestečko a jazero, odporúčam navštíviť aj vodopády v údolí a vyhliadku Skywalk.
  • Salt mines/Salzwelten Hallstatt – prehliadka najstarších soľných baní na svete je naozaj pôsobivá, môžete sa prejsť aj po baníckych šmykľavkách.
  • Vyhliadka Five Fingers – tvarom pripomína ruku a uchváti vás krásnym výhľadom na Hallstattské jazero.
  • Salzburg – nádherné mesto, ktoré je súčasťou svetového dedičstva UNESCO. Uvidíte tu okrem iného Mozartov dom, zámok Mirabell alebo zámok Hellbrunn.
  • Werfen – malé mestečko so stredovekým hradom.
  • Eisriesenwelt – najväčšia ľadová jaskyňa na svete s nádhernými ľadovými útvarmi.
  • Ľadovec Dachstein – na jeho vrchol sa dostanete pohodlne lanovkou, doprajte si aj prechádzku kúzelným Ľadovcovým palácom.
  • Lichtenštajnská tiesňava – jedna z najdlhších a najhlbších tiesňav v Alpách.
  • Radstadt – v zime obľúbené lyžiarske stredisko, v lete pokojné mestečko s niekoľkými hradmi.

Záverečné hodnotenie pobytu v Pensione Bachseitenhof

„Či už vás láka objavovanie historických miest či horská turistika, Pension Bachseitenhof je dobrým východiskovým bodom pre oboje. Užijete si pokoj od civilizácie s krásnym výhľadom na rakúsku krajinu, ale zároveň máte autobusom alebo autom dostupné mesto. V zime sa navyše blízky Radstadt mení na lyžiarske stredisko. V menšej, ale útulnej a čistej izbe alpského štýlu vám nebude nič chýbať. Gurmáni si pochutnajú na typicky rakúskych pokrmoch servírovaných pri večeri či na bufetových raňajkách z miestnych surovín. Ohromujúcim zážitkom je návšteva Eisriesenwelt, najväčšej ľadovej jaskyne na svete; nesklame ani Hallstatt a jeho okolie. Do penziónu by som sa s chuťou vrátila!”


👍 Pobyt v Pensione Bachseitenhof bol osobne overený Kateřinou, členkou tímu Travelking, a jeho návštevu môže s pokojným srdcom odporučiť aj vám. Ďalšie osobne overené hotely si môžete pozrieť tu.

Autor článku:

Aktualizované: 25. 4. 2024

Články, ktoré by vás mohli zaujímať

Najpredávanejšie pobyty

Inšpirujte sa tými najpredávanejšími pobytmi za posledný týždeň

Zabudli ste heslo?

Získajte nové!

Môžete sa prihlásiť aj pomocou sociálnej siete:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Chcem sa registrovať

Alebo sa zaregistrujte pomocou sociálnych sietí:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Zabudli ste heslo?

Nevadí! Stačí zadať váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoríte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet