Objavte to NAJ zo Slovenska: 9 NAJkrajších národných parkov

Priznávame sa - je ťažké vybrať z našich národných parkov tie najkrajšie. Preto vám v článku predstavíme krásy všetkých 9 národných parkov na Slovensku. Zistite, kde sú najvyššie hory a ktorý park má najnižšiu mieru svetelného znečistenia u nás.
Objavte to NAJ zo Slovenska: 9 NAJkrajších národných parkov

Vydajte sa na poriadny výlet a spoznajte všetky krásy našich 9 národných parkov. Ktoré to sú? Čítajte ďalej!

NP Malá Fatra

1. Národný park Malá Fatra

Náš najzápadnejšie položený národný park vás očarí množstvom pozoruhodných tiesňav, skalných roklín, turisticky atraktívnou hrebeňovkou aj bohatou faunou a flórou. Prejsť ho môžete krížom-krážom po viac než 150 km značených turistických trás aj náučných chodníkov, ktoré vás dovedú cez husto zalesnené územie parku na vrcholy hôr Malý a Veľký Rozsutec, Stoh či Chleb. Ak ale túžite po poriadnom výstupe, vydajte sa na najvyšší vrch Malej Fatry - Veľký Kriváň, ktorý meria úctyhodných 1 709 m. Cestou sa nezabudnite kochať krásou viac než 1 100 druhov rastlín, z ktorých sú 4 endemické a 67 je kriticky ohrozených. Pri troche šťastia zbadáte v húštine aj vzácne živočíchy ako je rys ostrovid, vlk dravý, tetrov hlucháň a výr veľký. Pozor však, aby ste nevyrušili medveďa hnedého, ktorý v Malej Fatre žije. K obľúbeným cieľom turistov patrí v našom štvrtom najstaršom národnom parku aj Šútovský vodopád s výškou 38 m, tiesňava Jánošíkove diery, rozhľadňa Terchovské srdce či neďaleký hrad Strečno.

  • Národný park Malá Fatra je možné navštíviť kedykoľvek, okrem obdobia sezónnej uzávierky trvajúcej každoročne od 1. marca do 15. júna.

NP Veľká Fatra

2. Národný park Veľká Fatra

Územie Národného parku Veľká Fatra je zaujímavé rozmanitým a hlavne výrazne členitým povrchom. Bohatá sieť turistických chodníčkov vás tu prevedie okolo mokradí, cez listnaté lesy aj pásy kosodreviny, rozsiahle hole a pastviny, ktoré kedysi spásal dobytok, ku krasovým javom ako sú skalné steny či ihly, až k významným pohoriam. Tým najvyšším je vrch Ostredok, ktorý sa vypína do nadmorskej výšky až 1 595,5 m n.m. Počas výletu rozhodne nevynechajte ani Harmaneckú jaskyňu, ktorá je ako jediná sprístupnená z tu prítomných viac než 531 jaskýň. Vydajte sa napríklad na menej náročnú túru po náučnom chodníku hrebeňom Veľkej Fatry s dĺžkou 11 km. Na zdatných turistov tu čaká pochúťka v podobe prechodu Veľkofatranskou magistrálou, ktorá meria až 49 km. Cestou sa si všímajte vzácne rastliny plesnivec alpínsky, prvosienkou holú, poniklec slovenský a mnohé ďalšie. Za zastavenie rozhodne stojí aj pohľad na miestny endemit, cyklámen fatranský, ktorý rastie jedine vo Veľkej Fatre a západnej časti Nízkych Tatier. Národný park je obzvlášť známy ako najväčšie nálezisko pôvodného výskytu ihličnatého tisu obyčajného v Európe. Zo živočíchov tu môžete zbadať vzácneho tetrova hlucháňa a tetrova hoľniaka, zo šeliem tiež vlka dravého či mačku divú. Nadšencov histórie zaujme miestny skanzen zapísaný na Zoznam UNESCO Vlkolínec, milovníkov zimných športov zas zlákajú neďaleké lyžiarske strediská Donovaly, Malinné alebo bohatá sieť bežkárskych tratí.


Muránska planina

3. Národný park Muránska planina

Slovenské Rudohorie na rozhraní stredného a východného Slovenska v sebe skrýva nespútanú a turistami často prehliadanú krásu Národného parku Muránska planina. Počas výletu budete kráčať po turistických chodníkoch, ktorú sú lemované závrtmi, škrapmi, kaňonmi aj skalnými vežami a oknami. Naraziť môžete aj na viac než 300 jaskýň a 15 priepastí. A kam smerovať svoje kroky? Turisti tu najradšej mieria za výstupom na vrch Fabova hoľa (1 438,8 m n. m.) alebo návštevu tretieho najvyššie položeného hradu na Slovensku - zrúcaniny Muránskeho hradu, ktorá sa týči až do výšky 935 m n. m. Hrad sa spája so svojou najznámejšou obyvateľkou Máriou Széchyovou, ktorú pre jej krásu nazývali aj Muránska venuša. Dnes už z impozantného hradu zostali len ruiny so zachovanou vstupnou bránou s vežou, pokochať sa z neho môžete nádherným výhľadom na národný park a jeho široké okolie. Pri pohľade na rozľahlé pláne možno zbadáte čriedy pasúcich sa koní. Nebojte sa, zrak vás neklame. Na Muránskej planine sa už desiatky rokov chová jedinečné plemeno polodivých koní s názvom Norik muránskeho typu. Neradno tu ale stretnúť vzácne vlky, medvede či rysy ostrovidy. Na svoje si prídu aj nadšenci botaniky, tí tu môžu obdivovať vzácny lykovec muránsky, endemit a treťohorný relikt Muránskej planiny. Rastie tu tiež najnižšie položená kosodrevina na Slovensku (vidieť ju môžete už vo výške 750 m n. m.). Túru po Muránskej planine príjemne zavŕšte v Muráni, kde sa dodnes pečú tradičné muránske buchty. Len ťažko sa dá vybrať, či sú chutnejšie s džemovou alebo tvarohovou plnkou.


NP Nízke Tatry

4. Národný park Nízke Tatry

Celkové územie rozliehajúce sa na 728 km² a ochranné pásmo na 1 102 km² robí z Národného parku Nízke Tatry náš najväčší národný park. A veru sa tu nachádza aj nespočet krásnych miest, z ktorých si nebudete vedieť vybrať, kam sa vydať. Park milujú turisti pre najkrajšie hrebeňovky na Slovensku, vydajte sa napríklad na prechod medzi najvyššími vrchmi v Nízkych Tatrách - medzi Chopkom a Ďumbierom, ktoré dosahujú výšku nad 2 000 m n. m. Z viac než 840 km značených trás a 15 náučných chodníkoch si tu vyberú aj menej zdatní turisti. Trasy vedúce cez dlhé doliny, hlboké kaňony aj trávnaté hole a kamenné vrchy vás zavedú napríklad do krásnej Demänovskej doliny, na Kráľovu hoľu či ku známemu komplexu Demänovských jaskýň, kde môžete navštíviť verejnosti prístupnú Demänovskú ľadovú jaskyňu, Demänovskú jaskyňu slobody i nemenej krásnu Jaskyňu mŕtvych netopierov a Stanišovskú jaskyňu. Počas vysokohorskej turistiky vám spoločnosť môžu robiť kamzíky či svište, pozor si ale dajte na tu žijúce vlky, rysy a medvede. V zime si sem nezabudnite vziať lyže a bežky - čaká tu najznámejšie lyžiarske stredisko na Slovensku Jasná Nízke Tatry, Donovaly, Tále a početné stopy pre bežkárov.

Pozrite sa na tipy, kde sa ubytovať, aby ste mali naše najkrajšie národné parky skutočne blízko.


Tatranský národný park

5. Tatranský národný park

Nádherné hory siahajúce až k nebu, ľadovcové plesá aj jedinečné kamzíky - presne tým je povestný náš najstarší národný park. Oblasť Vysokých Tatier hrdo nesie pomenovanie Tatranský národný park už od roku 1949 a o 5 rokov neskôr vznikol národný park aj na poľskej strane Tatier. Odvtedy už zlákala státisíce turistov na prechádzku okolo najväčšieho tatranského plesa - Veľkého Hincovho plesa, najvyššie položeného jazera Modrého plesa (vo výške 2 192 m n.m.) aj ďalších viac než 100 plies či vodopádov. Najväčšími lákadlami Tatier sú ale jednoznačne hory. Veď kto by nepoznal symbol Slovenska, horu Kriváň, ktorá sa týči až do výšky 2 494 m n. m.? Skutočnú výzvu však predstavuje výstup na najvyššiu horu Slovenska Gerlachovský štít (2 654,4 m n. m.), ktorý je možný jedine v sprievode turistického vodcu. Bez neho sa nezaobíde ani výšľap na Lomnický štít (2 633,9 m n. m.), na jeho vrchol sa však môžete dostať aj bez námahy pomocou lanoviek. Cestou vás budú sprevádzať orly skalné, svište či unikátne kamzíky tatranské, aké nežijú nikde inde na svete, len v Tatrách. Sú veľmi prísne chránené a v súčasnosti ich tu žije len okolo 1 000 kusov. Počas prechádzky po náučných chodníkoch a viac než 600 km značených trás si všimnite aj krásne horské kvetiny a obzvlášť vzácny plesnivec alpský. Navštíviť tu môžete Beliansku jaskyňu, ktorá je ako jediná sprístupnená verejnosti. Milovníkov horskej cyklistiky poteší viac ako 300 km značených cyklotrás.

  • Kvôli bezpečnosti sú turistické chodníky vo vysokohorskom prostredí Tatranského národného parku sezónne uzavreté od 1.novembra do 15. júna. Mimo turistických trás sa môžete pohybovať od 16. júna do 31. októbra a len v sprievode horského vodcu.

Pozrite sa na tipy, kde sa ubytovať, aby ste mali naše najkrajšie národné parky skutočne blízko.


Pieniny

6. Pieninský národný park

Pieninský národný park je spolu s poľským Pienińskim Parkom Narodowym súčasťou prvého medzinárodného parku v Európe. Doslova povinnou jazdou pre všetkých turistov je plavba na drevených pltiach po úseku rieky Dunajec s dĺžkou 9 km. Počas nej vám miestni pltníci - Gorali predstavia všetky poklady Pienin, na ktoré sa vám z vodnej hladiny naskytne ten najlepší výhľad. Patrí medzi ne napríklad najvyšší vrch Tri koruny ležiaci na poľskej strane. Na turistiku vás tu môžu zlákať Haligovské skaly, ktoré v sebe ukrývajú početné jaskyne a dutiny. Vydajte sa sem pešo alebo na bicykli, cestou určite zbadáte vzácne rastliny a endemity, ako je napríklad púpava pieninská či arábka chochlíkatá. Pri troche šťastia môžete vidieť aj jedného zo 766 druhov motýľov, ktorí tu žijú. V hlbokých lesoch sa zas skrýva rys ostrovid, v rieke nezriedka vidno loviť vydru riečnu. Niektoré turistické chodníčky vás môžu doviesť aj k tajuplnému Červenému kláštoru, kde dnes sídli múzeum. Pútavá exkurzia vám ukáže pôvodné zariadenie kláštora aj expozíciu venovanú životu niekdajších mníchov.


Slovenský raj

7. Národný park Slovenský raj

Ak milujete adrenalínové dobrodružstvá a nemáte strach z výšok ani nedostatku pevnej pôdy pod nohami, Národný park Slovenský raj je ideálne miesto pre váš najbližší výlet. Nádherná oblasť je preslávená svojimi hlboko zarezanými roklinami, krasovými pláňami, dolinami a tiesňavami, ktorými pretekajú potoky a tvoria úchvatné vodopády. Ich sviežu vodu zakúsite z nevídanej blízkosti. Nad bystrinami aj samotnými kaskádami vedie sústava lávok a rebríkov, a tak počas lezenia neraz pocítite kvapky sviežej vody na koži. Vybrať si tu môžete jeden z 13 náučných chodníkov alebo cestu ďalšími viac než 300 km značených chodníkov. Dovedú vás k Tomášovskému výhľadu, ktorý je známy ako jedna z najkrajších vyhliadok na Slovensku alebo ku Kláštorisku s ruinami kartuziánskeho kláštora. Medzi najobľúbenejšie miestne trasy patrí dolina Suchá Belá, kde budete liezť po rebríkoch okolo 29,5 m vysokého Mišovho vodopádu. Slovenský raj v sebe ukrýva aj poklad nevídanej hodnoty - Dobšinskú ľadovú jaskyňu, ktorá patrí k najväčším ľadovým jaskyniam v Európe a možno i vo svete.

Pozrite sa na tipy, kde sa ubytovať, aby ste mali naše najkrajšie národné parky skutočne blízko.


Slovenský kras

8. Národný park Slovenský kras

Za výletom do najväčšej krasovej oblasti v strednej Európe nemusíte cestovať ďaleko. Nájdete ju na juhu Slovenska blízko hraníc s Maďarskom, kde sa rozlieha Národný park Slovenský kras. Tunajšia príroda je povestná množstvom priepastí, skalných útvarov a jaskýň, ktorých tu môžete nájsť celkom až 1 100. Niektoré z nich boli pre svoj význam zaradené aj na Zoznam prírodného dedičstva UNESCO. Patrí k nim napríklad jaskyňa Domica so svojou nádhernou kvapľovou výzdobou. Časť jaskyne sa rozprestiera aj v maďarskej oblasti Aggteleki Karszt a môžete ju navštíviť počas potuliek u našich južných susedov. Ak sa ale rozhodnete zostať v Slovenskom krase, určite sa vyberte na túru do Zádielskej doliny, ktorú sme vám predstavili už v článku o 8 NAJkrajších turistických trasách. Vydať sa môžete aj na prehliadku zrúcaniny niekdajšieho husitského kostola za obcou Lúčka.


Poloniny

9. Národný park Poloniny

Najtmavšie miesto Slovenska alebo aj Park tmavej oblohy. Tak je občas nazývaný náš najvýchodnejšie položený Národný park Poloniny ležiaci na slovensko-poľsko-ukrajinskom pohraničí. Nielen medzi astronómami je známy ako miesto s najnižšou mierou svetelného znečistenia na Slovensku a vďaka tomu je tu možné takmer celoročne pozorovať oblohu posiatu stovkami hviezd. Vydať sa sem oplatí aj cez deň, kedy sa môžete prechádzať po dolinách a jedinečných horských lúkach nachádzajúcich sa nad hranicou lesa, ktoré sa v týchto končinách nazývajú “poloniny”. Práve podľa nich je národný park pomenovaný. Tým najvzácnejším miestnym klenotom sú však ľudskou rukou nedotknuté lesy a pralesy, ktoré sa tu rozliehajú až na 81 % územia. Tvoria ich jedle, buky a iné dreviny staré i niekoľko storočí. Prehliadnuť si ich môžete napríklad v najväčšom slovenskom pralese Stužica, kde miestne jedle rastú už viac než 300 rokov. Práve vďaka nim si miestne vzácne lesy spolu s neďalekými drevenými kostolíkmi vyslúžili svoje miesto medzi NAjúžasnejšími pamiatkami UNESCO. Pieninský národný park sa pýši ešte jednou vzácnosťou - ako na jedinom mieste na Slovensku sa tu vo voľnej prírode vyskytujú zubry hrivnaté, ktoré môžete v čriedach zbadať spásať pastviny. Bok po boku tu žijú so šelmami ako medveď hnedý, vlk dravý či mačka divá. Navštíviť tu môžete tiež najväčšiu slovenskú nádrž na pitnú vodu Starinu. Ak by ste sa nevedeli rozhodnúť, ku ktorému drevenému kostolíku sa vydať, zamierte najprv do Minigalérie drevených kostolíkov v Uliči, kde si 8 z nich prehliadnete v mierke 1:10.

Autor článku:

Aktualizované: 24. 4. 2024

Články, ktoré by vás mohli zaujímať

Objavujte Slovensko s Travelkingom

Vyberajte z jedinečných a overených pobytov

Zabudli ste heslo?

Získajte nové!

Môžete sa prihlásiť aj pomocou sociálnej siete:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Chcem sa registrovať

Alebo sa zaregistrujte pomocou sociálnych sietí:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Zabudli ste heslo?

Nevadí! Stačí zadať váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoríte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet